Dit zijn dé 10 Wellness Trends voor 2022 volgens WellnessSpots

Dit zijn dé 10 Wellness Trends voor 2022

Bijzondere wellness belevingen en themareizen, een luxe privésauna, genieten van slow travel en met aandacht voor de natuur duurzaam op wellness vakantie gaan. Dit zijn de 10 wellness trends voor 2022 volgens Wellness Spots.

Steeds meer Nederlanders willen zich verwellnessen, of hebben meer ‘me-time’ nodig, zijn bezig met ‘selfness’ of willen ontdekken wat woolness en vinotherapie is. Nu meer dan ooit willen steeds meer vrouwen, maar ook mannen zich vaker compleet kunnen ontspannen en genieten van de dingen die wel kunnen.

Henriette – met wie ik ooit de maiden voyage van een cruise beleefde – inspireert met WellnessSpots.com sinds 2016 wellness-liefhebbers over alles dat met wellness te maken heeft.

1. Selfness, zorg goed voor jezelf

Een van de meest genoemde goede voornemens zijn ‘meer ontspannen’ en ‘meer genieten’. De huidige ontwikkelingen hebben invloed op het gedrag van mensen die zich nu meer bewust dan ooit zijn aangaande hun gezondheid. Iedereen hoopt dat 2022 het jaar wordt waarin genieten en ontspannen met minder zorgen werkelijkheid wordt.

Wellness trends 2022: Nederlanders maken vaker tijd voor een Me-Time moment

Wellness trends 2022: Nederlanders maken vaker tijd voor een Me-Time moment (foto via Unsplash)

Nederlanders maken vaker tijd voor een Me-Time moment, kiezen voor een zen inrichting zodat een huis een thuis wordt waar je kan ontspannen. De Wellness Lifestyle is als een fijn medicijn.

2. Onderdompelen in wellness belevingen

Uit recent onderzoek van Booking.com¹ blijkt dat het ‘pluk-de-dag-gevoel’, het waardevol willen maken van elke reis en de reislust hoog is. Wij merken vooral dat de Wellnesslust toeneemt in alle 8 dimensies waar wellness om draait. Steeds meer Nederlanders dompelen zich onder in de wondere wellness wereld en zijn er klaar voor om de wereld opnieuw te ontdekken en onvergetelijke herinneringen te maken.

Eén van de trends is dat Nederlanders zich graag willen laten verassen. Sprs.me is een bekende reisorganisatie bij het grote publiek en ook bij Vakantieadres Onbekend kan je speciaal kiezen voor het thema Wellness & Romantisch.

 

Wellness aan boord van een cruiseschip (foto door Nomad & Villager (NOMAD Reports))

Met WellnessSpots – hét digitale Wellness Lifestyle Magazine in Nederland – richt Henriëtte Bokslag (links) zich op alles dat met well-being te maken heeft (Foto ©Nicole Franken – Nomad reports)

3. Wellness is the new luxury!

Preventief goed voor jezelf zorgen! Meer bewegen, gezonder eten, jezelf weerbaarder maken ter voorkoming van een burn-out. Het is tijd voor meer wellness dat bijdraagt aan het well-being gevoel. Vroeger was het luxe als je met vakantie kon. Tegenwoordig is het luxe als je de tijd hebt om echt te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen.

“Ongeveer twee op de vijf Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar een bezoek te hebben gebracht aan een sauna. De nummer één reden is ontspanning” aldus Frans Kragten van Privesauna.nl.

quote“Leefden we lang met FOMO (fear of missing out), inmiddels is die term vervangen door het nieuwste trend-woord: JOMO (Joy of missing out).” Lieke Lamb

Lieke Lamb, trend- en vrije tijd expert en CEO van het Future Expertise Center: “Als tegenreactie op de vluchtige en gehaaste maatschappij waar we uit kwamen en deels geforceerd door de pandemie, zijn we gaan inzien hoe luxe tijd kan zijn. Het nemen van tijd, het niet opgejaagd zijn, het niet af hoeven strepen van lijstjes. De spanning er even af!

Breathe (via Unsplash)

Leefden we lang met FOMO (fear of missing out), inmiddels is die term vervangen door het nieuwste trend-woord: JOMO (joy of missing out). Je kan prima gelukkig zijn zonder in alle haast de wereld over te racen om je bucketlist te vullen. Wellness wint daardoor aan populariteit. Tijd en bezinning. Rust en ontspanning. Als je toch op prachtlocaties bent, geniet er dan ook echt van. Neem die tijd.”

Luxe vakantiehuizen met wellness faciliteiten

Luxe vakantiehuizen worden steeds populairder. Op bijna alle bekende vakantieparken in Nederland kan je nu huisjes huren met een bubbelbad, hottub of sauna in de tuin. Het boekingsgedrag op Wellness Spots laat een flinke toename in boekingen voor luxe vakantiehuizen met wellness faciliteiten. Vooral natuurhuisjes zijn populair.

Kuurreizen waren er altijd al voor mensen met bijvoorbeeld psoriasis of reumatische aandoeningen. Zo wordt Kuuroord Bad Bentheim – net over de grens – veel bezocht door Nederlanders. En Slovenië heeft onlangs aan de Nederlandse pers laten zien dat drie keer per dag water drinken uit een bron goed voor je is.

4. Luxe privésauna’s schieten als paddenstoelen uit de grond

Een groepsaccommodatie die is omgetoverd tot een Spa Parel, een boer die stallen transformeert tot een luxe privé-sauna, particulieren die een Bed & Wellness starten met privé wellness faciliteiten. Zelfs gesloten kroegen die worden omgebouwd tot tijdelijke privé wellness appartementen en een wellnessboot die wordt aangeschaft zodat gasten letterlijk de natuur in kunnen duiken. De Nederlandse ondernemers zijn creatief ten tijde van de pandemie om het inkomen aan te vullen.

Dit zijn dé 10 Wellness Trends voor 2022: steeds meer natuurhuisjes met sauna ©WellnessSpots.com

De 10 Wellness Trends voor 2022: steeds meer natuurhuisjes met eigen sauna (Foto ©WellnessSpots.com)

Een bezoek aan een privésauna is erg populair geworden, mede door de sluiting van sauna’s en wellnessresorts. In een privésauna kan je met je eigen gezelschap van allerlei wellness faciliteiten genieten. Ook geen gedoe met wel of geen badkleding, je kunt zelf bepalen waar jij je het prettigst bij voelt. Het grootste voordeel van een privésauna bezoeken is de volledige privacy, gevolgd door hygiëne en een intieme sfeer.

Privésauna’s: ontspannen in alle privacy

Frans Kragten; “Uit een onderzoek van Privesauna.nl – uitgevoerd door Markteffect – blijkt dat 68% van de Nederlanders nog niet precies weten wat een privésauna eigenlijk is. Er zijn twee doelgroepen. Enerzijds 40+ die echt bewust voor mooie en luxe Bed & Wellness locaties kiezen waar ze kunnen overnachten en in alle privacy genieten van wellness faciliteiten. Anderzijds zijn het gasten van 30+ die voornamelijk kiezen voor een privésauna om even lekker te chillen voor een paar uur met eigen partner of klein gezelschap. Uiteindelijk draait het erom dat mensen in alle privacy samen ongestoord kunnen ontspannen.

Lieke Lamb beaamt dit: “We zagen het al bij de thuisbar, de mancave in de tuin, een buitenkeuken en garagefeesten. Mensen zijn creatief als het gaat om ontspanning. Hottubs en sauna’s vormen daar geen uitzondering op. Privé en in kleiner gezelschap draagt enkel bij aan het gevoel van totale ontspanning.”

In België is het gebruik van privésauna’s al veel bekender: “In België kan je kiezen uit zo’n 1000 locaties terwijl in Nederland het aanbod rond 200 locaties ligt. Er zit dus nog genoeg potentie om de Nederlanders het privésauna-aanbod te laten ontdekken.”

5. Op zoek naar meer privacy, rust en natuur

Nederlanders trokken er massaal op uit op zoek naar privacy en rust in de natuur. Nederland werd herontdekt vanuit luxe wellness vakantiehuisjes. Kampeer- en glamping liefhebbers kwamen aan hun trekken op wellness campings of bij Pop-Up Wellness locaties.

Lees ook: Hotel Mooi Veluwe: genieten van comfort, wellness en natuur

Dit zijn dé 10 Wellness Trends voor 2022 volgens WellnessSpots ©WellnessSpots.com

Steeds meer natuurhuisjes bieden wellness faciliteiten aan, soms zelfs outdoor. Foto ©WellnessSpots.com

Badderen tussen de varens op een top-locatie, “sinds corona uitbrak en veel sauna’s en wellness resorts hun locaties moesten sluiten, zag Privesauna.nl het aantal reserveringen met meer dan 50% toenemen. Brabant staat al járen op nummer één qua keuze aanbod aan privé-sauna’s”.

Geen massatoerisme maar genieten van rust in Finland, Slovenie of Zuid-Tirol

Een ding is zeker, massatoerisme daar hebben Nederlanders even geen zin in. Wat dat betreft is Slovenië een aanrader dat op plaats 5 staat in de Best Destinations 2022 van Lonely Planet. Wellnessholics & Chocoholics kunnen naar Chocolate village, je kan de ‘Tower of health and happiness’ beklimmen en baden in zwart thermaal water. De enige andere locatie ter wereld waar dat kan, is in Azerbeidzjan.

Wellness Walhalla

Ook Zuid-Tirol is een Wellness Walhalla op het gebied van kuren, wellness food, Kneipp wandelingen en complete Kneipp spa-boerderijen. In Tsjechië zijn er onlangs 3 kuuroorden toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst wat betekent dat ze nu de naam ‘The Great Spas of Europe’ mogen gebruiken.

In Finland, één van de gelukkigste landen van de wereld is het aan de orde van de dag om af te spreken in een sauna en al zwetend bij te kletsen. Afkoelen doe je daarna buiten, bij voorkeur met een cider of ander verkoelend drankje erbij.

6. Workation: eerst inspanning, dan ontspanning

Een Zoom vergadering, een netwerk afspraak via Teams. Inmiddels hebben de Nederlanders bewezen dat er prima vanuit huis gewerkt kan worden. Van al dat thuiszitten word je creativiteit minder en je hebt het gewoon nodig om op adem te komen en even op te laden buiten je eigen omgeving. Voor veel banen is een tafel, een stoel en internet voldoende om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Workation: de Zweedse trend van werken op afstand (Foto door Tina Stafrén)

Workation: de Zweedse trend van werken op afstand – zoals hier in deze minimalistische Bergaliv Loft House op de flanken van de berg Åsberget in het noorden van Zweden (Foto door Tina Stafrén)

Workations in Nederland, Europa (zoals in Zweden) en Azië werden de afgelopen jaren al steeds populairder. In Nederland zijn er zelfs Tiny Offices te huur op de EuroParcs vakantieparken waar je in een Tiny House kan overnachten en waar een gemeenschappelijke hottub in de tuin staat. De deeleconomie wordt steeds populairder, een hottub omringd door Tiny Houses is hier een voorbeeld van.

7. Slow, duurzaam en milieuvriendelijk reizen

Wij gaan steeds bewuster leven met meer aandacht voor de natuur. Die ontwikkelingen zie je ook terug in het wellness gedrag van mensen. Reizigers verblijven langer op een plek. Ze willen geen lijstjes meer afstrepen om alles te zien maar genieten ervan om in resorts alle faciliteiten te ontdekken. Ze gaan mindful wandelen met aandacht voor de natuur. Of gaan bosbaden, een combinatie van mindfulness en meditatie dat in Japan heel populair is en daar Shinrin Yoku heet.

Bosbaden in Japan (foto via Unsplash)

Bosbaden in de natuur (foto via Unsplash)

Er wordt meer gelet op de ecologische en CO2 voetafdruk en klimaatwijs op vakantie gaan. Ontspannen en genieten op duurzame vakantiebestemmingen geeft mensen meer en meer het gevoel dat ze met een schoon geweten op vakantie kunnen gaan.

Een voorbeeld hiervan zijn de BIO HOTELS, een van de grootste verenigingen van milieuvriendelijke hotels waarvan er in Europa meer dan 100 te vinden zijn. Het meest duurzame hotel ter wereld is het Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba. Als eerste hotel ter wereld wonnen zij de prestigieuze Global United Nations 2020 Climate Action Award for Climate Neutral Now.

8. Natuurlijke producten, lokale ondernemers en mooie ambachten

Ook qua producten wordt er steeds vaker gekozen om daarbij lokale ondernemers te steunen en te genieten van al het moois van eigen bodem. Ingrediënten kopen wij rechtstreeks bij de boer, genieten van al het moois uit zee kan met luxe cosmetica met ingrediënten gewonnen uit zee. Ook producten van schapenwol zijn populair, zo kun je op Texel een wellnessroute volgen en zelfs in een wolbad stappen. Slapen met een schoon geweten kan onder een duurzaam dekbed.

Lieke Lamb: “Het bewust omgaan met de grondstoffen van de aarde, het zuinig zijn met plastic, met afval, met het belasten van natuur en omgeving en transparantie over waar iets vandaan komt, is in deze tijd steeds vanzelfsprekender.”

9. Bijzondere wellness belevingen en thema-reizen

Veel reizigers kiezen écht bewust voor een ervaring of thema reis zoals Wijn & Wellness, Wellness gecombineerd met romantiek, avontuur of wintersport en spa- en golfreizen.

Dit zijn de 10 wellness trends voor 2022 volgens Wellness Spots ©WellnessSpots.com

Foto ©WellnessSpots.com

Slapen in boomhutten, domes of bubbels met een bubbelbad en sauna voor de deur. Bubbelen onder het noorderlicht, badderen in een boomstam of wolbad. Ook culinaire belevenissen raken in trek, zoals vinotherapie in een wijnbad, een bierspa bezoeken of in een melkbad stappen.

Het Apfelhotel Torgglerhof Farmhouse met een Bio Appel Sauna is uniek in de wereld en gewaardeerd met een Ahead Europe Award voor het geweldige design². Een bijzondere sauna experience kan je dit jaar beleven in Estland. Hier wordt op 22 juni 2022 de eerste World Sauna Race gehouden. Afkoelen na een saunabezoek kan bij het bijzondere Artic Bath hotel in Zweeds Lapland.

10. Creëer je Wellness Lifestyle: de woon- en interieurtrends

Je huis moet een thuis zijn waar je tot rust kan komen en ontspannen. Eén van de kleurtrends zijn rustgevende en zachte kleuren die gebruikt worden bij Simple & Slow, back to nature, Wabi Sabi en duurzame woontrends.

Mensen kiezen steeds bewuster voor mooie lifestyle producten die jarenlang meegaan. Zachte merino wollen plaids, luxe handdoeken voor in de badkamer of fijne loungewear voor thuis. Mensen met (grote) tuin huren een mobiele sauna of hottub en wie dat niet heeft, kiest voor een massage aan huis.

Thuis gezond koken (foto via Unsplash)

Kookliefhebbers kunnen thuis hun wellness food bereiden aan de hand van het Collageenkookboek. Of probeer de recepten van The Wellness Lifestyle, samengesteld door chef-kok Daniel Orr (Chef D) en wellnesscoach Kelly Baute (Dr. K). Je huis schoonmaken doe je met schoonmaakmiddelen die eruitzien als mooie beauty-producten. Fijn, want een lekker fris huis betekent ook een schoon hoofd en rust in je kop.

¹Bron Wellness Trend 2: Onderzoek Booking.com
https://news.booking.com/nl/reizen-zoals-het-ooit-bedoeld-was-bookingcom-doet-zeven-voorspellingen-over-de-veelbelovende-terugkeer-van-reizen-in-2022/
²Bron Wellness Trend 9: Ahead Europe Award
https://www.apfelhotel.com/en/story-values/ahead-europe-winner/
Dit wil je wellicht ook lezen