Leeds: UK City of Culture 2023

Stedentrip Leeds: UK City of Culture 2023

Ben jij een cultuurliefhebber die op zoek is naar een originele stedentrip-bestemming in Engeland? Dan is Leeds de perfecte plek voor jou!

Wat te doen in Leeds?

Leeds was ooit een industriële krachtpatser in het hart van Engeland en heeft zich ontpopt tot een bruisende cultuurstad. Bekend om haar rijke historie, architecturale pracht en levendige kunstscene, is Leeds een trekpleister voor cultuurliefhebbers.

Van de historische Victoriaanse arcades tot de hedendaagse kunst in de Leeds Art Gallery, de stad biedt een schat aan activiteiten voor elke bezoeker. Met een levendige muziekscene en een keur aan culinaire hoogstandjes staat Leeds garant voor een leuke stedentrip.

Leeds: UK City of Culture 2023

Cultuur in Leeds in 2023

In 2023 is deze stad in het graafschap Yorkshire de UK City of Culture. Dit betekent dat er het hele jaar door een uitgebreid programma aan culturele evenementen wordt georganiseerd. Het Leeds 2023 City of Culture festival wordt opgesplitst in drie tijdsblokken: ‘The Awakening’ van januari tot april, ‘Playing’ van mei tot en met augustus, en ‘Dreaming’ tussen september en december. Hier zijn een paar hoogtepunten die dit jaar gaan plaatsvinden:

The Awakening

Dit openingsevenement van het City of Culture-jaar vindt plaats op 7 januari 2023 in het Headingley Stadion. Er is muziek, poëzie, dans, komedie en nog veel meer te zien en horen tijdens het evenement.

Smeaton 300

Dit programma is geïnspireerd op de in Leeds geboren, wereldberoemde civiel ingenieur en astronoom John Smeaton. Eén van de hoogtepunten is een mobiel observatorium dat door de stad toert en bewoners en toeristen een kijkje in het heelal gunt.

1001 stories

Dit project van het theater Leeds Playhouse en het ensemble The Performance Ensemble staat in het teken van 60-plussers en hun verhalen over over liefde, verlies, liefdesverdriet, gemeenschap en toevallige ontmoetingen.

EUNIC filmfestival

Dit filmfestival vindt in april plaats in Leeds en is de eerste editie die buiten Londen wordt georganiseerd.

As You Are: A Leeds Soundwalk

Deze muzikale geluidswandeling door het centrum van Leeds wordt gecomponeerd door de Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe. Dat belooft ongetwijfeld een bijzonder ervaring te worden wanneer je met een koptelefoon op je oren het centrum van Leeds ervaart.

Leeds: UK City of Culture 2023

All That Lives

In Mexico is Día de los muertos een bijzonder feest. ‘All That Lives’ is een artistieke samenwerking van kunstenaar Ellie Harrison en de Mexicaanse kunstenaars Zion Art Studio die in november 9 dagen lang de Dag van de Doden herdenken, samen met bewoners uit Yorkshire.

Beleef Leeds // Fan van Engelse steden? Beleef de ‘North of England City Experience’

“Wat te doen in Leeds?” is een vraag die beantwoord wordt met ontdekkingstochten langs musea, theaters en eigenzinnige winkels, waardoor elke toerist zich onmiddellijk thuis voelt.

Gratis musea in Leeds

Leeds heeft een aantal uitstekende musea, die allemaal gratis toegankelijk zijn. Interessant voor een bezoek dus! De Leeds Art Gallery (The Headrow, Leeds LS1 3AA) heeft een uitgebreide collectie 20e-eeuwse Britse kunst, waaronder schilderijen van JMW Turner, David Hockney en Lucian Freud.

Het Henry Moore Institute (74 The Headrow) is gewijd aan het werk van de beroemde Britse beeldhouwer Henry Moore. Het museum heeft een grote collectie van zijn sculpturen, zowel uit zijn vroege als late werk.

Fan van Engelse steden? Beleef de ‘North of England City Experience’

Leeds (via Unsplash)

Meer culturele bezienswaardigheden in Leeds

Leeds heeft natuurlijk nog veel meer culturele bezienswaardigheden en activiteiten. Zo is de Leeds de enige stad buiten Londen met een residentieel operagezelschap – Opera North met voorstellingen in het Leeds Grand Theatre en de Leeds Townhall. Het balletgezelschap Northern Ballet staat bekend om haar inventieve dans. Het gezelschap werd in 1969 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde dansgezelschappen ter wereld.

En er zijn meer culturele bezienswaardigheden en musea, zoals:

  • The Royal Armouries: Het Royal Armouries Museum (Armouries Dr, Leeds LS10 1LT) heeft een bijzondere collectie van wapens en harnassen uit de hele wereld in huis.
  • The Hepworth Wakefield: Dit museum is gewijd aan het werk van de Britse beeldhouwer Barbara Hepworth.
  • The Piece Hall: Deze voormalige textielmarkt is nu een levendig winkelcentrum en cultureel centrum.
  • The Leeds Farmers Market: Deze markt is de perfecte plek om lekker overheen te dwalen en lokale producten te kopen.

Zelf een stedentrip Leeds maken?

Leeds is goed bereikbaar met het vliegtuig, de boot en de trein.

  • Vliegen: KLM vliegt vanaf Schiphol rechtstreeks op Leeds Bradford Airport*.
  • Varen: P&O Ferries vaart van Rotterdam en Zeebrugge naar Hull; vanaf daar is het met de auto een uur rijden naar Leeds.
  • Trein: Met de Eurostar vanaf Amsterdam of Brussel reis je naar London St Pancras* – waar je overstapt en vanaf King’s Cross Station per trein in 2 uur en 20 minuten naar Leeds reist.

Heb jij al eens een stedentrip Leeds gemaakt?

Dit wil je wellicht ook lezen