Brugge in het najaar

Wat te doen in Brugge: bezienswaardigheden en tips voor Brugge (België)

Maak kennis met de betoverende stad Brugge in België – een perfecte bestemming voor een weekendje weg. Ontdek de top bezienswaardigheden, verborgen parels, culinaire hoogtepunten en tips voor een heerlijk weekendje weg. Dit wil je proeven, zien en doen tijdens je Brugge stedentrip!

Wat te doen in Brugge: de leukste tips voor een weekendje weg

Het Belgische Brugge staat ook wel bekend als het Venetië van het Noorden. Ooit een internationale havenstad is de stad nu een populaire bestemming voor toeristen. Best logisch, want er is genoeg te zien. 

De volledige binnenstad van Brugge bestaat uit historische pareltjes: van indrukwekkende kerken tot monumentale panden en prachtige pleinen. Om in het oude centrum te komen, wandel je door een paar prachtige toegangspoorten.

Een uitgebreide wandeling door het oude centrum is sowieso een aanrader. Daarnaast kunnen Belgisch bier- en chocolade liefhebbers hun hart ophalen in Brugge. Foodies worden sowieso blij van Brugge want je vindt hier ontzettend veel goede restaurants.

Dit wil je doen tijdens je Brugge stedentrip

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, cultuur of gewoon wilt genieten van de prachtige omgeving, Brugge heeft voor ieder wat wils. Heb je nog inspiratie nodig voor je Brugge stedentrip? Ik neem je mee op pad en geef je vijf leuke tips om te doen en beleven in Brugge!

1. Verken de stad te voet (of per boot)

Brugge is een wandelstad bij uitstek, dus trek jouw wandelschoenen aan en begin te verkennen. De historische binnenstad is goed bewaard gebleven en is bezaaid met charmante straatjes en pittoreske pleinen.

Tip: Hou er rekening mee dat het in weekenden en tijdens vakantieperiodes wel een stuk drukker kan zijn. Brugge is zoals gezegd een populaire bestemming en wordt steeds meer gevonden door toeristen. Probeer de stad dus vooral ook eens doordeweeks te bezoeken als je de kans hebt.

Beste restaurants in Brugge: hier wil je eten en drinken in Brugge

Bezoek Brugge en wandel door idyllische straatjes (foto via Unsplash)

Wil je de stad vanuit een ander perspectief zien? Maak een ontspannen boottochtje op de grachten van Brugge. Je ziet de stad op een rustige manier en je krijgt een prachtig uitzicht op de historische gebouwen en bruggen.

Verken Brugge vanaf het water (foto via Unsplash)

Verken Brugge vanaf het water (foto via Unsplash)

Slenteren over de Grote Markt

De Grote Markt – gelegen in het hart van de historische binnenstad – werd in 1995 grondig opgeknapt en is sindsdien autovrij. Ideaal om lekker rond te slenteren en uiteindelijk neer te strijken bij een van de vele cafeetjes en terrasjes.

Het marktbeeld wordt vooral gedomineerd door het twaalfde-eeuwse Belfort, dat al eeuwenlang boven de stad uit prijkt. Tegen betaling kun je de toren beklimmen voor een geweldig uitzicht over de stad. De verloren calorieën vul je na de klim weer aan met een frietje van één van de twee frietkotten aan de voet van het Belfort!

De Grote Markt in Brugge is UNESCO erfgoed

2. Bezoek het Brugse Begijnhof

Net als diverse andere Belgische steden heeft ook Brugge een Begijnhof. Het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ werd gesticht in 1245 en is tegenwoordig werelderfgoed. De met witgeschilderde gevels huisjes werden vroeger bewoond door vrome begijntjes.

Tegenwoordig wordt het Begijnhof bewoond door zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande Brugse vrouwen.

Adres: Begijnhof 24-30, Brugge, www.visitbruges.be

Doen in Brugge: bezoek het Begijnhof Brugge

Foto door Jitchanamont (via Shutterstock)

3. Eten en drinken in Brugge

Brugge staat bekend om haar chocolade, wafels, bieren en frieten, dus zorg ervoor dat je deze specialiteiten proeft tijdens jouw verblijf.

Bezoek Brouwerij De Halve Maan

Bezoek bijvoorbeeld De Halve Maan brouwerij, waar je de beroemde Brugse Zot kunt proeven. Brouwerij De Halve Maan is een van de oudste en meest bekende brouwerijen in België. De brouwerij werd opgericht in 1856 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van de Brugse cultuur en geschiedenis geworden.

Het meest bekende bier van De Halve Maan is de Brugse Zot, een blond bier met een lichte, fruitige smaak. Het bier wordt nog steeds gebrouwen volgens het traditionele recept en is een favoriet van zowel de lokale bevolking als toeristen.

Bezoek Brouwerij De Halve Maan © De Halve Maan

Bezoek Brouwerij De Halve Maan © De Halve Maan

Naast het brouwen van bier, biedt De Halve Maan ook rondleidingen aan door de brouwerij, die jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers trekt. Tijdens deze tour kun je de brouwerij bezoeken en meer leren over het brouwproces van het beroemde Brugse Zot-bier.

Aan het einde van de tour krijg je natuurlijk de kans om het bier te proeven – als de enige plek ter wereld kun je hier ongefilterde Brugse Zot of Straffe Hendrik proeven – en te genieten van het prachtige uitzicht vanaf het dakterras van de brouwerij.

Adres: Walplein 26, Brugge (www.halvemaan.be)

Prikkel je smaakpapillen (en portemonnee) bij Bonte B

Dweersstraat 12, 8000 Brugge (+32 50 34 83 43) www.restaurantbonteb.be

Chef Bernard Bonte schotelt je in zijn restaurant Bonte B eten volgens de vier seizoenen voor in een warme & eigentijds omgeving. Het interieur doet opvallend Scandinavisch aan met warme hout-elementen en gedempt licht. Een fijne setting voor een gezellige avond.

Specialiteiten? Laat je leiden door de chef-kok of kies à la carte voor een gerecht met vlees of vis. Het restaurant is gesloten op zondagavond en maandag.

Bier, bier en bier bij De Garre

Maar liefst 140 verschillende Belgische bieren worden geserveerd bij staminee De Garre. Dit populaire biercafé is te vinden in een zijstraatje in de binnenstad van Brugge. Ik zou zeggen, dat zijn 140 redenen voor bierliefhebbers om deze hotspot niet te missen! Het restaurant is dagelijks geopend, bezoek voor actuele openingstijden de website van De Garre.

Adres: De Garre 1, Brugge – www.degarre.be

Staminee De Garre in Brugge

© Staminee De Garre in Brugge 

Ontdek het verhaal van cacao bij Choco Story

Een heus chocolademuseum, over alles wat ook maar met (Belgische) chocolade te maken heeft! Hier leer je alles over de historie van Belgische chocolade, waar het vandaan komt en de verwerking tot smakelijk eindproduct. Ook kun je workshops boeken waarin je alles leert over het maken van pralines en truffels.

Need I say more?

Adres: Wijnzakstraat 2, St-Jansplein, Brugge – www.choco-story.be

4. Bezoek het belfort en het Historium

Het belfort is een van de meest iconische gebouwen in Brugge en biedt een prachtig uitzicht over de stad. De toren stamt uit de 13e eeuw, is 83 meter hoog en behoort samen met de torens van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal tot de top drie van torens in de stad. Als je de uitdaging aangaat om de 366 trappen te beklimmen, word je beloond met een spectaculair uitzicht op Brugge en haar omgeving.

Historium Brugge

Het Historium (Markt 1) is een interactief museum dat je meeneemt naar het middeleeuwse Brugge. Ontdek de bruisende stad Brugge in de Gouden Eeuw op verschillende manieren bij Historium. Volg het boeiende verhaal van Jan van Eycks leerjongen met film, decors en speciale effecten in de Historium Story. Of maak een indrukwekkende virtuele vlucht langs middeleeuwse architectuur in de Historium Virtual Reality. Voor een uniek 360° uitzicht over Brugge beklim je de Historium Tower. En vergeet niet om een selfie te maken met het Belfort op de achtergrond!

Het Historium is dagelijks geopend van 11 tot 19 uur (laatste tickets om 18 uur).

5. Overnachten in Brugge

Wie echt wil genieten van een bezoek aan Brugge, blijft ook overnachten! Ga dus vooral op zoek naar een hotel in Brugge en verleng je verblijf met een of twee nachten.

Deze hotels in Brugge kan ik aanbevelen:

  • Dukes’ Palace Residence*: Dit charmante boutique hotel ligt in een rustige straat in het historische centrum van Brugge. De kamers zijn elegant en sfeervol ingericht en het hotel heeft een mooie binnentuin waar gasten kunnen ontspannen. Het ontbijt wordt geserveerd in een sfeervolle ontbijtruimte met uitzicht op de tuin.
  • Grand Hotel Casselbergh*: Dit viersterrenhotel biedt betaalbare luxe op een centrale locatie in Brugge. Het is gevestigd in een 18e-eeuws pand en heeft ruime kamers, een fitnessruimte en een sauna. Reizigers waarderen de vriendelijke service en het smakelijke ontbijtbuffet.
  • Hotel de Tuilerieen*: Dit viersterrenhotel ligt aan een kanaal in het hart van Brugge en heeft een prachtig uitzicht op het water. Het hotel heeft elegante kamers en suites, een fitnessruimte en een binnenzwembad. Gasten kunnen ontspannen in de wellnessruimte met sauna en hamam. Het ontbijt wordt geserveerd in een stijlvolle ontbijtruimte met uitzicht op de gracht.
  • Martin’s Brugge* (Oude Burg 5) – Martin’s Brugge is een comfortable driesterrenhotel in het centrum van Brugge. Het hotel ligt op slechts 10 minuten wandelen van het Begijhof en 15 minuten wandelen van het treinstation van Brugge. Brouwerij Bourgogne de Flandres ligt recht achter het hotel.

Ontdek hier meer hotels in Brugge* voor je weekendje weg >>

Brugge stedentrip // 5x doen in Brugge, België // 5 to do's in Brughes, Belgium

Foto’s door Felix Catana (boven) en Bildagentur Zoonar GmbH (onder) via Shutterstock

Plan dus nu jouw trip naar deze romantische stad en laat je betoveren door de charme van Brugge. Wil je nog meer lezen over de leukste dingen om te ontdekken in Brugge?
Bezoek dan de website van Visit Bruges voor het laatste nieuws, activiteiten en evemenenten.

Wat zijn jouw top tips voor een stedentrip Brugge?

1 reactie
  1. Brugge is zo leuk! Ik ben er vorig jaar met mijn vriend geweest en hebben ook de bierbrouwerij van de Brugse Zot bezocht. Echt super om te zien hoe veel werk er in zo’n glas bier zit.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen