Ontdek Brugge

Dit zijn de leukste steden in België voor een stedentrip

Ontdek de beste bestemmingen voor een weekendje weg in België: dit zijn de leukste steden in België voor een stedentrip!

Stedentrip België: de leukste steden in België

Wie op zoek is naar een leuke bestemming voor een stedentrip over de grens maar geen zin heeft daarvoor in het vliegtuig te stappen, komt al snel uit in België. En terecht, want je bent al binnen een paar uur de grens over en bent direct in een heel andere omgeving. Wie outdoor wil zijn, zoekt de Ardennen op. Meer een stadsmens? België heeft talloze steden waar je goed terecht kunt voor een portie historie, cultuur en gastronomie.

De leukste steden in België voor een citytrip

Wanneer je er even helemaal tussenuit wilt maar geen zin hebt om daar al te ver voor te reizen, is een trip naar onze Zuiderburen dus altijd een goed idee. Of je nu met de auto of met de trein naar België gaat, deze stedentrips wil je zeker een keer maken. Ik tip de leukste steden in België voor een leuke stedentrip.

Antwerpen: stedentrip met allure

Belgische havenstad Antwerpen is een populaire bestemming onder stedentrippers. Goed bereikbaar per auto en trein, winkelstraten waar je je geld kunt laten wapperen, musea om doorheen te dwalen en talloze restaurants om een lekker hapje en drankje te doen.

Grote delen van de stad werden de afgelopen jaren flink opgeknapt. Zo is de oude havenbuurt ‘t Eilandje een bruisende stadswijk geworden, met onder meer het Museum aan de Stroom (MAS), leuke hotspots en tientallen anderen als trekpleisters. Een heerlijke combinatie voor een paar dagen weg wat mij betreft.

Meer ideeën voor je stedentrip naar Antwerpen

De Grote Markt in AntwerpenVanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Brugge: idyllische stedentrip

Brugge is al jaren populair bij bezoekers van over de hele wereld. Dankzij de historische binnenstad komen hier elk jaar miljoenen toeristen zelf een kijkje nemen in deze idyllische stad. Brugge staat ook wel bekend als het Venetië van het Noorden. Om in het oude centrum te komen, wandel je door een paar prachtige toegangspoorten van deze ooit internationale havenstad.

Zowel in de zomer als de winter is Brugge een bijzonder mooie bestemming. Maar eigenlijk is Brugge in alle seizoenen de moeite waard. Je kunt er ook geweldig eten en drinken, reden te meer hier een paar dagen te verblijven.

Ontdek Brugge

Brugge blijft een bijzonder mooie bestemming in België

Citytrip Brussel: beroemde bezienswaardigheden

Wie aan Brussel denkt, ziet ongetwijfeld direct aan beroemde bezienswaardigheden als Manneke Pis en het Atomium voor zich. Maar er is veel meer te doen in de Belgische hoofdstad, die ook een belangrijke rol speelt in de Europese Unie.

Ken je bijvoorbeeld het zusje van Manneke, Jeanneke Pis al? En de vele andere bezienswaardigheden die de stad nog meer de moeite maken, zoals de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en uitzichtpunt Mont des Arts, ofwel de kunstberg? De bijzondere huizen van architect Victor Horta en de Brusselse striproute?

Ook zoetekauwen komen hier aan hun trekken: er zijn tientallen chocolatiers die hun chocolade in alle smaken maken en verkopen. Brussel is dus meer dan de moeite waard voor een leuke stedentrip vol beroemde bezienswaardigheden.

Bekijk hier de leukste activiteiten in Brussel* >>

Stedentrip naar België: bezoek Brussel (foto via Unsplash)

Stedentrip naar België: Brussel behoort zeker tot de leukste steden in België (foto via Unsplash)

Gent: bourgondische stedentrip

Gent is leuk. Deze bourgondische stad zit bomvol leuke cafeetjes en restaurants, winkelstraten en pleinen waar (kerst)markten en festivals worden gehouden en zelfs middeleeuwse burchten die je nog kunt bezoeken. De historische binnenstad is voor een groot deel bewaard gebleven en het oude centrum is autovrij, waardoor je lekker relaxed door de stad kunt wandelen.

Monumentale gebouwen als de Gravensteen, de belfort en St. Baafskerk zijn te bezichtigen en geven je weekendje weg zo een cultureel en historisch tintje. Genoeg geschiedenis gezien? Dan kun je voor een pintje terecht in een van de vele cafés die het kleinschalige centrum rijk is.

Vooral leuk om te bezoeken in de zomer en in de kerstperiode, wanneer je hier diverse kerstmarkten kun bezoeken.

Wat te doen in Gent

Hasselt: smaakvolle stedentrip

Het Belgische Hasselt staat ook wel bekend als Stad van de Smaak. De geschiedenis van de stad gaat ver terug en in het centrum zijn nog tal van historische en culturele bezienswaardigheden. Daarnaast kun je er uitstekend winkelen en genieten van lokale specialiteiten als speculaas en jenever.

Plan een citytrip naar Hasselt in Belgisch-Limburg en ontdek de leukste dingen om te doen in Hasselt.

Wat te doen in Hasselt (België)

Leukste steden in België: Ontdek wat te doen in Hasselt (België)

Stedentrip Leuven: gezelligheid en geschiedenis

Universiteitsstad Leuven is niet alleen voor studenten leuk. Ook voor een leuke stedentrip ben je in Leuven op de juiste plek. Het kleine centrum is grotendeels autovrij en je vindt veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Naast diverse Universiteitsgebouwen die toegankelijk zijn en een inkijkje in de rijke geschiedenis van de stad geven, vind je hier ook bijzondere boetiekjes, monumentale kathedralen en moderne musea.

Ook je smaakpapillen kun je hier trakteren: van burgerrestaurant tot klassieke bistro, Leuven huist meer culinaire hotspots dan je zou verwachten.

Vooral leuk in het voorjaar en de zomer, wanneer de vele terrasjes volstromen met mensen die van het goede weer en Belgische pintjes genieten.

Wat te doen in Leuven: bezoek de Leuven-Universiteitsbibliotheek Wat te doen in Leuven: 'De langste toog van Europa'

Lees hier meer artikelen over Leuven >>

Mechelen: verrassende stedentrip

Wie eens een andere bestemming zoekt dan Antwerpen en Gent is in Mechelen op de juiste plek. Een stedentrip naar Mechelen biedt je alles, van bijzondere geschiedenis tot lokale specialiteiten als bier en chocolade die je de smaak van Mechelen goed laat beleven.

Vrouwen speelden hier eeuwenlang een belangrijke rol in de geschiedenis, dit kun je nog goed terug zien bij historische trekpleisters in de stad. Ik bezocht de stad al eens en maakte kennis met mooie bezienswaardigheden, restaurants en andere culturele hoogstandjes van deze verrassend leuke Belgische stad.

Stedentrip Mechelen: Beklim de Romboutstoren voor een geweldig uitzicht vanaf de Skywalk Voor heerlijke Mechelse Maantjes - een lokale lekkernij van chocolade gebaseerd op de legende van de Maneblussers - ga je naar Sjolaa

Oostende: stedentrip aan de Belgische kust

Strand, zee en lekker eten, Oostende heeft de perfecte ingrediënten voor een weekendje uitwaaien en genieten aan en van de zee. Hoewel de stad zelf niet per se een architectonische schoonheid is te noemen, is er genoeg te zien en doen. Vooral op culinair vlak is Oostende een aanrader, je kunt hier heerlijk dineren of juist uitgebreid buiten de deur ontbijten.

Vlaamse vissers dagen elke maand weer Oostende chef-koks uit om creatief aan de slag te gaan met vis- en schaaldieren van eigen zeebodem, de zogeheten À L’Ostendaise. Het resultaat is een speciaal vis-menu dat vier weken op de kaart van de deelnemende restaurants staat.

Daarnaast kun je in de voetsporen treden van Marvin Gaye, die hier een tijdje woonde en zijn grote hit Sexual Healing schreef. Ik bracht al eens een paar leuke dagen in Oostende door.

Hotel Europe in Oostende #loveoostende Stedentrips naar België: bezoek het strand van Oostende

Stedentrips naar België: bezoek het strand van Oostende (Meer lezen over Oostende?)

Turnhout: veelzijdige stedentrip in de Kempen

Turnhout ligt in de Kempen in het noorden van België. Het is een veelzijdige stad waar je kunt genieten van cultuur en historie. De oude binnenstad heeft nog tal van historische gebouwen en een beschermd Begijnhof. Ook zijn er verschillende musea en tal van brasserieën en restaurants waar je kunt genieten van de Belgische gastvrijheid.

Wie stad en natuur wil combineren, kan eropuit in de Kempen, een prachtige streek boven Turnhout. Bezoek dan bijvoorbeeld het Turnhouts Vennengebied en beklim de uitkijktoren.

Wat te doen in Turnhout: 11x de leukste Turnhout tips

Wat te doen in Turnhout

Welke steden in België vind jij het leukst voor een stedentrip?

14 reacties
 1. Antwerpen: MAS is uiteraard het museum aan de Schelde en niet aan de Maas !
  Brussel, ligt in Vlaanderen, officieel een tweetalige stad, maar ik ga er toch naar de kunstberg!

  1. Scherp, je hebt helemaal gelijk natuurlijk (al is het Stroom en niet Schelde :)). Heb je ook nog leuke tips te delen voor deze steden toevallig, naast je taalkennis?

   1. Ik zou zeggen als je vragen hebt, graag !
    Wij hebben 55 jaar in Antwerpen gewoond, en kennen ” ‘t stad ” dus wel.
    Brussel kennen we vooral van het conservatorium (aan de kunstberg) en het muziekinstrumentenmuseum, ook heel interessant!

   2. Dat zal ik zeker in gedachten houden! Voorlopig helaas nog even geen tripjes over de grens maar hopelijk volgend jaar eindelijk weer eens een weekend naar Antwerpen :)

 2. Mijn favoriet is Leuven, maar ik ben waarschijnlijk niet meer objectief. Tijdens een weekend in Leuven met mijn vriendinnen werd ik verliefd, oeps. Sindsdien kom ik dus vaak terug in Leuven ;-)

 3. Gent is echt heel leuk en veelzijdig, een topstad! Maar ook naar Antwerpen wil ik graag eens terug, ik was er in 2009 voor ‘t laatst. Leuven ziet er goed uit op jouw foto’s en klinkt ook top. Een nieuwe voor mijn wishlist!

 4. Brugge en Liege(luik) hebben de meeste indruk op me gemaakt. Maar ook Spa (wandelen), Antwerpen (shoppen), Brussel (toeristische trekpleisters) en Gent (bier) staan hoog op mijn lijstje. België heeft zoveel moois van vroeger nog! I love it.

  Leuven en Oostende heb ik nog nooit bezocht. Na je artikel ben ik wel erg geïnteresseerd geraakt!

 5. Leuk artikel! Gent is een stad waar ik nog steeds graag een keer heen wil. Ik ben al wel in Brussel geweest en ik ga volgend jaar studeren in Antwerpen. Antwerpen is echt mijn all-time favoriete stad!

 6. Knokke! En Antwerpen. Mijn opa en oma woonden vroeger in Brasschaat en ik ben daar zo vaak geweest. Ik hartje Belgie!

 7. Brugge, Brugge, Brugge! Dat blijft echt m’n favo stad in België :) Hoewel De Haan ook echt een heel leuk plaatsje is, lekker aan het strand. Leuven wil ik graag nog eens bezoeken en Gent is inderdaad echt de moeite waard :)

 8. Leuke en fijne tips om er even tussenuit te gaan vooral als het mooi weer is.
  Antwerpen en Gent zijn zeer mooie plaatsen!
  Fijn om er te shoppen en aan het water te wandelen maar ook om uit eten te gaan kun je er bij diverse restaurants terecht.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen