Citytrip Frankfurt: Manhattan aan de Main

Citytrip Frankfurt: Manhattan aan de Main

De binnenstad van Frankfurt wordt ook wel vergeleken met Manhattan. Vreemd? Niet echt als je de stad beter leert kennen. Marloes zocht het uit en deelt haar tips voor een citytrip Frankfurt.

Citytrip Frankfurt: Manhattan aan de Main

Toen ik voor de eerste keer naar Frankfurt ging, voor de liefde, dacht ik een naargeestige Duitse betonstad te bezoeken. Het tegendeel bleek waar. In plaats van de gebruikelijke DDR-bunkers, wanstaltige jaren-zeventig flats en Oostblok-architectuur die je je bij een in de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerde Duitse stad voor kan stellen, trof ik een bruisende Europese metropool.

Lees ook het nieuwste artikel over een stedentrip Frankfurt (2016)

Frankfurter Altstad

Ondanks dat de Altstad tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna compleet verloren ging, kweten de Frankfurters zich in de wederopbouw voortvarend van hun taak. Niet snel de binnenstad volplempen met vierkant beton, maar ook monumentale panden uit Jugendstil en Renaissance herbouwen. Je ziet er zelfs nog traditionele Fachwerkhäuser, al is alleen Haus Wertheim aan de Römerberg echt origineel uit 1600.

Vooruit, er staan wel nog een paar blokkendozen, maar wanneer je nu het Bankenviertel binnenrijdt, zie je metershoge kranen die de laatste smetjes afbreken.

Hip & happening in Frankfurt

Frankfurt is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste financiële centra in Europa. In de jaren tachtig kreeg het z’n kenmerkende skyline van wolkenkrabbers. Het internationale gezicht van Frankfurt als bankenmetropool is erg aantrekkelijk; je vindt er een verscheidenheid aan zakenmensen van over de hele wereld. En vooral goedgeklede mensen. De gemiddelde doordeweekse Frankfurter is hip & happening. Als toerist met afritsbroek en bergschoenen val je erg uit de toon!

Frankfurt bereik je met de ICE vanuit Amsterdam of Arnhem in nog geen 4 uur. Frankfurt Hauptbahnhof ligt midden in de stad. Sla je rechtsaf, loop je via de Kaiserstraße rechtstreeks de Innenstadt in.

Aan het Zeil liggen de grote warenhuizen en de Goethestraße is de PC Hooft van deze stad. ‘My Zeil’ is een futuristisch winkelcentrum met architecturale uitstraling.

MyZeil Frankfurt Nacht

Foto via Pedelecs by Wikivoyage

Sla je echter linksaf, beland je pardoes in de rosse buurt. Sex shops, nude bars en bordelen, hoeren en pooiers, verslaafden, alcoholisten en sjacheraars; alles wat zich in een rosse buurt hoort op te houden, is er. En meer. Het Bahnhofviertel, zoals de rosse buurt officieel heet, telt vele kleine eettentjes met food uit alle delen van de wereld.

En zelfs op Oudjaarsdag kun je hier tot laat nog gewoon boodschappen doen, want bijvoorbeeld Chinezen vieren geen jaarwisseling op 31 december. Ook een aantal hippe nachtclubs vind je in deze buurt; The Pure Basement, Latin Palace Changó. Andere bekende clubs in de stad: Cocoon Club, Velvet, Mantis Roofgarden, LivingXXL.

Wil je flaneren langs de terrassen of juist hippe mensen spotten, dan hoor je thuis op de Fressgasse. Reken bij mooi weer op lange wachttijden voor een vrij tafeltje. Na drie glazen Chardonnay geen zin meer om te koken of uit te eten? De Fressgasse biedt uitkomst met haar diverse exquise traiteurs en delicatessenzaken. Afhaal op z’n chicst!

Frankfurt's Alter Oper

Als je de Fressgasse uitloopt richting het station, beneemt de Alte Oper je de adem. Platgebombardeerd in 1944 en opgebouwd in de oorspronkelijke neo-classicistische stijl in de jaren zeventig. Het is nu in gebruik als theater en concertzaal. Mocht je een opera willen zien, moet je een eindje verderop naar de Oper Frankfurt, naast de ECB.

Beetje Bohemien

Sachsenhausen, aan de overkant van de Main, is wat mij betreft één van de leukste wijken in Frankfurt. Het doet bohemien aan, een beetje zoals Montmartre in Parijs, Södermalm in Stockholm en Gracia in Barcelona. Wanneer je bij de ECB aan de Kaiserstraße afslaat naar de Main en de rivier oversteekt, kun je je een beetje voorstellen hoe Frankfurt ooit was. Hier is tijdens de oorlog veel minder verwoest, het straatbeeld doet authentiek aan. Je vindt er nog wegen geplaveid met kinderkopjes en de restaurantjes uit aller windstreken worden afgewisseld met unieke boetiekjes, kunstgalerieën en ateliers.

De strook aan de oever van de Main herbergt een aantal van de beroemdste musea van de stad.

Eten & drinken in Frankfurt

Echt Frankfurts eten doe je in deze wijk bij Dauth Schneider (Neuer Wall 5-7, www.dauth-schneider.de) of Adolf Wagner (Schweizer Straße 71, www.apfelwein-wagner.com), de twee bekendste en beste restaurants van de stad met  traditioneel Duitse keuken. Daar bestel je vooraf Handkäse mit Musik; een doorzichtig geel kaasje gemarineerd in azijn en olie, gegarneerd met rauwe ui. De muziek, zeg maar… Heerlijk op Schwarzbrod met roomboter.

Apfelwein en Grüne Soße

Hierbij drink je de beroemde Frankfurter Apfelwein, met een scheutje spuitwater. Even wennen, maar heerlijk voor de dorst. Sachsenhausen is de bakermat van de Frankfurtse appelwijn-industrie en wordt daarom in de volksmond ook wel het Ebbelwei-viertel genoemd.

Als hoofdgerecht kun je bijna niet om de Frankfurter Grüne Sauce (lees: zoze) heen. Deze koude kruidensaus eet je bij voorkeur bij een Wiener kalfsschnitzel, maar kan eigenlijk bij alle vlees. Liefhebbers kunnen ook traditionele lekkernijen als Schweinehackse (varkenspoten) en Leberknödel (een soort lever-bal gehakt) bestellen…

Bij Depot 1899 (Textorstraße 33, www.depot1899.de) krijg je ook Handkäse, maar dan een moderne variant van het traditionele voorgerecht; Handkäs Rocks, met een heerlijke salade en rode ui erbij. Dit restaurant huist in een voormalige tramremise die in 2009 werd omgebouwd tot één van de hipste places to be in Frankfurt. Toch kun je hier goed eten voor een leuke prijs.

Ontdek Groen Frankfurt

Na een night out on the town, zoek je de volgende morgen de rust en het groen op, in het hart van de stad! Vanuit de binnenstad ben je in een mum van tijd bij de Main. Het is heerlijk toeven aan de rivieroevers. Over de lengte van bijna de hele binnenstad zijn de oevers ingericht als park, met wandel- en fietspaden, en zo af en toe een restaurant of terras. De Frankfurters op 4 hoog weten met mooi weer de uitgestrekte gazons te vinden; ze zijn dan volop in gebruik!

Anlagen

De stadswallen en -muren van Frankfurt zijn in de Tweede Wereldoorlog verdwenen, maar de plattegrond is er nog steeds. Het stadsbestuur heeft van de Anlagen een groen lint gemaakt dat de binnenstad omarmt. De stadswallen zijn eigenlijk één groot park waar je naar hartelust kunt fietsen, wandelen en genieten.

Als je het rondje hebt gedaan, steek je in het noordwesten over naar Palmengarten en het Grüneburgpark om weer uren rond te dwalen. Met de fiets kun je nog een grotere ronde maken; de Frankfurter Grüngurtel van bijna 80 kilometer rondom de stad.

En na een autorit van een half uur sta je in het prachtige Taunusgebergte dat Frankfurt omringt. Dat dachten ook de yuppen van de stad. Veel zakenmensen zijn verhuisd naar dorpen in de Taunus, om te genieten van hun welverdiende rust na de hectiek van de financiële wereld.

Lees ook: Stedentrip Frankfurt: Op zoek naar verborgen schatten (2016)

Overnachten in Frankfurt

Slapen in Frankfurt kan luxe voor een leuke prijs. De diverse zakenhotels hebben vaak voor de weekenden kamers in de aanbieding. Want hoe dan ook, met een weekendbevolking van 600.000 ten opzichte van ruim een miljoen doordeweeks, is en blijft Frankfurt een forensenstad.

Wat zijn jouw tips voor Frankfurt?

Dit artikel werd geschreven door Marloes en gepubliceerd op 1 juni 2012


4 reacties
  1. Aan de rivier de main is maincafe, dat is mijn favorite plek om naar toe te gaan op een zonnige dag!
    Frankfurt heeft een jaar geleden echt mijn hart gestolen! Als ik de kans krijg zou ik mijn master er willen doen!

  2. Hoi Marloes, leuk geschreven! Ga misschien in Frankfurt wonen leuk om zo meer over de stad te weten te komen. Groet Ruben

  3. Zo je hebt mij wel enthousiast gemaakt voor deze voor mij nog onbekende stad. Goed geschreven. Ga zeker je tips opvolgen als ik over een paar weken naar Frankfurt ga.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen