Vreemd eten - Watzijzegt.com

Vreemd eten op reis

‘What’s the strangest food you’ve eaten on your travels?’ las ik onlangs op de Facebook page van Lonely Planet. Veel verder dan kwal in Beijing en geit in Delhi kwam ik zo gauw niet. Maar wanneer is vreemd eten op reis eigenlijk echt vreemd eten? P.S. Voor de vegetariërs: pas op, vlees warning.

Vreemd eten op reis

Tijdens reizen door andere landen word je geconfronteerd met andere culturen. Logisch want daarom zullen de meesten van ons juíst reizen. Andere culturen betekent vaak ook andere eetgewoonten. Vreemd eten hoort daar ook bij. En dan niet per se vreemd als in bizar, maar gewoon ander eten dan je thuis gewend bent. In het buitenland vinden ze onze boterham met kaas, hutspot en frikadellen juist vreemd.

Vreemd eten

Ik moet eerlijk bekennen dat ik eten in het buitenland vaak heerlijk vind. Denk tapas in Spanje, pasta’s en pizza’s, risotto, gelato en ga zo maar door in Italië, verse vis in Denemarken, alleen maar genieten! Toch kan er wel degelijk echt vreemd eten op de kaart staan in het buitenland.

Zeewier & kwal

In Beijing keek ik m’n ogen uit in de supermarkten, at ik constant met stokjes en werd alles aan tafel gedeeld met elkaar. Het vreemdste dat ik at, waren waarschijnlijk het zeewier en reepjes kwal. Best apart en eigenlijk niet eens heel vreemd smakend. Maar de kippenpoten, de echte klauwen dus, en het gestolde eendenbloed liet ik toch liever aan me voorbij gaan.

Veel vreemder kreeg ik het niet voorgeschoteld. Gelukkig niet, zou ik bijna zeggen, maar het eten in China beviel me verder stukken beter dan verwacht.

Vreemd eten - China - Watzijzegt.com Vreemd eten - China - Watzijzegt.com

Geit galore

In India kreeg ik eerder dit jaar onder meer geit voorgeschoteld. Nu is geit an sich niet zo bijzonder maar op mijn Hollandse menu zul je geen overnight goat aantreffen. Daar aten we geit volgens verschillende bereidingswijzes. De gestoofde geit vond ik niets, maar toen de kebab die op een feest werd geserveerd geitenvlees bleek te zijn, hadden vriendin M. en ik er al een halve schaal van op! In de veronderstelling dat het lam was, dat dan weer wel. En dat ik terug kwam uit India met een Campylobacter, had vast niets met die geit te maken. Kuch.

De oh zo beroemde kangoeroe en krokodil die Down Under regelmatig op de kaart staan, heb ik in ruim twee maanden welgeteld NUL keer gegeten. Sterker nog, daar at ik nauwelijks vlees en leefde ik op een backpackers-menu van cheap food. Heel vreemde dingen blijven er dan niet over om te eten. Eerder aparte drank combi’s en liters bier & cider.

Vreemd eten

Echt vreemd vreemd eten heb ik dus nauwelijks geproefd tijdens mijn reizen, niet dat ik heb ervaren of me nog kan herinneren althans. En nu ben ik benieuwd, jullie wel? Eet je anders op reis dan thuis? Of juist niet?

Wat is het vreemdste dat jij ooit op reis hebt gegeten?

Foto’s: eigen bezit
15 reacties
  1. Nooit buiten Europa geweest, dus echt vreemd eten heb ik niet gehad. We hadden op de basisschool wel een grote diversiteit aan culturen in de klas, dus at al op jonge leeftijd dadels, vijgen, stoofpotjes etc. Maar zulke dingen, nee nog niet :)

  2. Haha, ik eet altijd alles. (behalve vis). Zo heb ik wel die kippenklauwen gegeten, durian, schapenhersenen in de townships, allerlei kriebelbeestjes en schorpioenen…Laat mij maar proberen hoor!

  3. Als het er eng/niet smakelijk uitziet ga ik het sowieso niet opeten, haha daar ben ik echt een mietje in. Maar vreemde groente & fruit eet ik bijvoorbeeld wel, zo ontdekte ik in Thailand mangosteen (heerlijk!).

  4. Heb nog nooit echt wat vreemds gegeten. Enige wat ik kan bedenken is mole in mexico, maar dat was meer de combinatie. Het is een taco met vlees, groente en chocola.

  5. Wat een leuke vraag. Het eten in China is inderdaad soms erg vreemd. Meestal kijk ik vooral mijn ogen uit bij wat ze allemaal serveren (schorpioenen op stokjes, slangenwijn etc). Zelf eet ik meestal niet van die dingen. eerlijk gezegd heb ik alleen wat gekke vissen gegeten, en wie weet gekke dingen waar ik niet eens weet van heb ;)

  6. Ik at kangoeroe en niet zo lang geleden walvis… oh en rendier en eland, maar dat waren allemaal dingen die daar (oké, kangoeroe at ik in Berlijn, maar in een Australisch restaurant ;)) wel normaal waren en die verder niet leefden of kriebelden of brrrr. Nee, zo’n dingen zijn sowieso niet aan mij besteed.

    Ik at trouwens ook een Hong Kongs dessert (maar gewoon in Groningen, gemaakt door een Hong Kongse vriendin ;)) – een soort rijstpuddinkje met sesam erin, maar het zag eruit als een oogbal en dat wiebelde dus wel en :( brr.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Deze heerlijke reisvideo's moet je echt zien!

De voor- en nadelen van alleen reizen

Over solo reizen heb ik hier meer dan eens geschreven en dan vooral over de leuke kanten ervan. In je eentje onbekende steden of zelfs hele landen ontdekken is bijzonder!…