Alnwick Castle - Watzijzegt

Newcastle stedentrip II of hoe we ineens in Hogwarts waren!

Na onze eerste dag Newcastle en een goede nachtrust springen mijn reisgenoot en ik enthousiast uit bed voor dag twee van ons volle programma. En hoewel er in Newcastle nog genoeg te ontdekken valt, gaan wij vandaag de stad uit. 

Reisverslag: Dit wil je doen tijdens een Newcastle stedentrip

Hallo, platteland van Engeland! En hallo Hogwarts, want dat blijkt dus zo’n beetje om de hoek van Newcastle te liggen. Lees mee met mijn tweede Newcastle stedentrip reisverslag.

Sleeperz Newcastle

Na een goede nachtrust in onze ruime superior room bewonderen nog even het uitzicht op de Tyne vanuit onze hotelkamer en gaan we op jacht naar ontbijt. Sleeperz is een keten van premium budget boutique hotels, die moderne en comfortabele kamers biedt tegen schappelijke prijzen. De keten is momenteel te vinden in Cardiff en Newcastle en heeft uitbreidingsplannen voor de rest van het land.

Het bescheiden ontbijtbuffet heeft zowel Continental als English breakfast, maar zoals altijd hou ik het bij mijn yoghurt, muesli en een broodje met kaas. Een prima bodem voor onze tweede lange dag.

Travelspot: Sleeperz NewcastleTravelspot: Sleeperz Newcastle

Foto’s via Sleeperz Newcastle

Bezoek Alnwick Castle

Of hoe we ineens in Hogwarts waren

Op het programma vandaag staat namelijk een bezoek aan Alnwick Castle. Voor de geeks onder ons: ja, dat is het kasteel dat in de eerste twee Harry Potter films dienst deed als Hogwarts! Vriendin M. en ik gingen ooit al naar Londen om een bezoek te brengen aan de Harry Potter studio’s en toen we ontdekten dat Alnwick in de buurt van Newcastle lag, konden we eigenlijk niet anders dan erheen te gaan.

Alnwick Castle (je spreekt het uit als Annick Castle) ligt in het historische Alnwick en kent een ruim 700 jaar lange geschiedenis. Het kasteel is al eeuwenlang in het bezit van de familie Percy en wordt nog steeds bewoond door de huidige Graaf & Gravin van Northcumberland. De afgelopen jaren deed het kasteel meerdere malen dienst als filmlocatie, waarvan de Harry Potter serie en Kevin Costner’s Robin Hood wel de bekendste zijn.

Prachtige (film)locatie

Los van een Battleaxe to Broomsticks Tour langs alle filmlocaties in het kasteel en een heuse broomstick training is het kasteel sowieso een prachtige locatie om te bezoeken. De State Rooms laten de rijke geschiedenis zien en de landerijen eromheen zijn ook al een bezoek waard. Lichtelijk hysterisch (want Hogwarts!) zijn wij in elk geval onder de indruk van Alnwick Castle!

Alnwick Castle - Watzijzegt
Alnwick Castle - Watzijzegt

Daar stond dus de Whomping Willow!

Alnwick Castle - Watzijzegt

En het veld waar de eerste flying lesson werd gegeven

Alnwick Castle - Watzijzegt
Alnwick Castle - Watzijzegt
Alnwick Castle - Watzijzegt

Maak een Magische Minicruise

Met DFDS Seaways kun je een Magische Minicruise maken, waarbij je na een nachtje aan boord van een van de cruise-ferries met een privé chauffeur naar het kasteel wordt gebracht en daar een magische middag beleeft, te midden van de prachtige kasteelmuren en -tuinen en talloze activiteiten die voor kinderen (en volwassenen heus ook) worden georganiseerd. In de namiddag brengt een taxi je weer terug naar de ferry en vaar je weer naar huis. Je kunt een 3-daagse Magische MiniCruise Alnwick Castle boeken vanaf € 79,- per persoon.

Alnwick is vanuit Newcastle ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Omdat wij ‘s middags weer tijdig bij de boot moeten zijn, besluiten we met de taxi heen en weer te gaan. Een enkele rit duurt ongeveer een uur en kost zo’n £ 65.

Newcastle – IJmuiden

Na een zonnige dag in Alnwick keren we terug in het hotel en worden we door de bus transfer weer naar de cruiseferry gebracht. Rond 17 uur klinkt de scheepshoorn en zet het schip weer koers richting IJmuiden. Opnieuw kunnen we op het bovendek nog even genieten van de zon en frisse zeewind, tot we het door diezelfde wind wel erg koud krijgen en binnen op zoek gaan naar een plekje om te eten.

Dit keer kiezen we voor fish & chips in het Lighthouse Café. Dan zoeken we het bovendek weer op. De zon gaat bijna onder en dat is op zee toch altijd nog net iets mooier dan normaal.

Newcastle stedentrip
DFDS-PrincessSeaways-sunset
DFDS-PrincessSeaways-sunset

We nemen nog een laatste drankje in de bar waar de band net pauze neemt en we vooral moeten lachen om wat Engelse jongens die fanatiek mee doen aan de muziekquiz die de entertainer presenteert. Onze nacht verloopt gelukkig een stuk beter dan op de heenweg.

Terwijl we ‘s ochtends onze gepakte koffers nog even in de hut laten liggen en richting ontbijtbuffet gaan, varen we inmiddels langzaam de haven van IJmuiden weer binnen.

Tips voor je verblijf aan boord van DFDS Seaways:

 • Let goed op welke tijd aan boord wordt aangehouden: zo liep op de terugweg ons bioscoopbezoekje in het water omdat we niet in de gaten hadden dat we inmiddels alweer op Amsterdam tijd leefden, oeps!
 • Aan boord kan het nog weleens fris zijn dus een vest met lange mouwen of jasje is wel prettig, ook voor op de dek.
 • Vooral voor automobilisten is de overtocht met een cruise-ferry ideaal: je rijdt je auto de boot op, kunt rustig overnachten en rijdt de volgende ochtend zo van boord om je vakantie in Noord-Engeland te beginnen. Iets dat ik ook nog weleens zou willen doen, zeker nadat onze taxichauffeur vertelde dat de grens van Schotland binnen 2 uur rijden van Newcastle ligt. Roadtrip!

En, wanneer ga jij op Newcastle stedentrip?

Ik bezocht Newcastle op uitnodiging van DFDS Seaways.
Lees hier mijn disclaimer.
11 reacties
 1. Ik deed zo’n trip in november. Beviel erg goed, leuke stad en prima om er met de boot naartoe te reizen. Gaaf dat jullie ook nog buiten de stad zijn geweest. Klinkt goed!

  1. Het is ook voor niet HP fans een aanrader! Omgeving is prachtig, je kunt ook nog de tuinen eromheen bezoeken en het plaatsje zelf schijnt ook mooi te zijn. Een mooie dagtrip vanuit Newcastle is het zeker waard.

 2. Jeej dat laatste is wat ik over een paar weken ga doen! Vorig jaar naar het strand Tynemouth geweest en dat was al prachtig dus dat beloofd veel goeds!

  1. Ah, door naar Schotland? Tof! Het is dat wij maar zo kort de tijd hadden en écht naar Alnwick Castle wilden, anders hadden we de taxi door laten rijden naar Schotland ;-)

 3. Dat uitzicht vanuit het hotel, gaaf! Ik heb vorig jaar ook zo’n reisje gedaan met mijn moeder en dat is best oke bevallen. :)

  1. Dat uitzicht was een aangename verrassing toen we het gordijn open deden ja, prachtige spot! En zo’n tripje is ideaal voor een weekendje weg ja, al had ik best een nachtje langer in Newcastle willen blijven :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen