Wat te doen in Newcastle: bekijk de bruggen van Newcastle

Stedentrip Newcastle: bezienswaardigheden en hotspots in Newcastle

Heb je zin in een leuk weekendje weg met vriendinnen of je partner? Overweeg dan eens een minicruise Newcastle! Deze Engelse stad is gemakkelijk bereikbaar per schip en barst van de trendy spots die wachten om ontdekt te worden. 

Dit wil je zien en doen in Newcastle upon Tyne

Je kent Newcastle wellicht van de bekende voetbalclub of van de reality-serie Geordie Shore, waarin vooral het uitgaansleven van de stad wordt uitgelicht. Er is echter nog veel meer te doen in Newcastle, van historische trekpleisters tot moderne kunst en heerlijk eten bij trendy hotspots.

Bezienswaardigheden en hotspots in Newcastle: 11 tips

Newcastle upon Tyne ligt in het noordoosten van Engeland en is met zo’n 800.000 inwoners de belangrijkste stad van de regio. Het werd ooit gesticht door de Romeinse keizer Hadrianus en beleefde hoogtijdagen tijdens de industriële revolutie.

Tijdens je citytrip Newcastle kun je met gemak je dagen vullen met bezienswaardigheden en attracties in en rond de stad. Ik maakte onlangs kennis met deze stad tijdens een minicruise Newcastle en zet graag 11 dingen voor je op een rij. Dit zijn enkele van de leukste dingen om te zien en doen in deze Engelse stad!

1. Gateshead Millennium Bridge (en de andere 6 bruggen)

De hypermoderne Gateshead Millennium Bridge vierde in 2011 pas haar tiende verjaardag maar is inmiddels een bekende brug en trekpleister in Newcastle. Niet te missen en zeker een bezoekje waard. De andere zes bruggen in Newcastle trouwens ook, zoals de Tyne Bridge en Robert Stephenson’s High Level Bridge.

Doen in Newcastle: bezoek Baltic Centre for Contemporary Art

Doen in Newcastle: bezoek Baltic Centre for Contemporary Art en wandel over de hypermoderne Gateshead Millennium Bridge (foto via Unsplash)

2. BALTIC Centre for Contemporary Art

Aan de zuidoever van de Tyne staat het BALTIC Centre for Contemporary art, een centrum voor hedendaagse kunst naast de Gateshead Millennium Bridge in Gateshead, Tyne and Wear, Engeland. Deze unieke galerij heeft een constant veranderend programma van moderne kunst en beroemdheden als Yoko Ono exposeerden hier al.

Het museum is open van woensdag t/m zondag tussen 10:00-18:00 uur en toegang is gratis. Voor een hapje en drankje kun je terecht in Six Riverside’s bar en restaurant, met geweldig uitzicht over de rivier en de bruggen.

Bezoekadres: S Shore Rd, Gateshead NE8 3BA (www.baltic.art)

BALTIC Centre for Contemporary Art in Newcastle (foto via Unsplash)

3. Wandel langs de Quayside

Sowieso is een wandeling langs de Quayside een must: de rivier Tyne en de zeven iconische bruggen over de rivier vormen het stadsbeeld van Newcastle. Hier kun je nog goed het industriële verleden van de stad zien, terwijl aan beide kanten van de rivier inmiddels talloze hippe hotspots te vinden zijn.

Stedentrip Newcastle - WatzijzegtDoen in Newcastle: wandelen langs The Quayside

Zeker niet overslaan in Newcastle: lekker wandelen langs The Quayside

4. Ga ondergronds

De Victoria Tunnel loopt onder de stad Newcastle-Upon-Tyne van de Town Moor naar de rivier de Tyne en is nu een van de must-see attracties. De Victoria Tunnel werd in 1842 gebouwd om steenkool van de kolenmijnen naar de staithes (steigers) aan de rivier te vervoeren, waar het op schepen werd geladen voor verder transport. In 1939 werd het omgebouwd tot een schuilkelder om honderden inwoners van Newcastle te beschermen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig kun je hier ondergrondse rondleidingen volgen en zelf de tunnel verkennen. De ingang van de historische tunnel is nu te vinden in Ouseburn, naast Hotel Du Vin.

5. Winkelen in Newcastle

Newcastle is hét shopwalhalla van Noordoost Engeland. Wie op zoek is naar de commerciële merken is vooral in het centrum op de juiste plek. Je vindt er bekende winkelketens als Primark, Marks & Spencer en Top Shop, te vinden aan Northumberland Street, net zoals het overdekte winkelcentrum Eldon Square.

Ook liefhebbers van tweedehands, vintage en designer-kleding kunnen hier hun hart ophalen in Gateshead en omgeving.

Monument in Newcastle

6. Bezoek de markten van Newcastle

Naast kledingzaken en interieurwinkels zijn er ook diverse markten te vinden in Newcastle. Ga bijvoorbeeld op jacht naar vintage schatten en handgemaakte producten op de Tynemouth Market, die elk weekend wordt gehouden op de perrons van het Tynemouth Metro Station.

In overdekte markten als Grainger Town Market vind je onder meer slagers en groentestalletjes om de lekkere shopdrift te stillen. Sowieso al een leuke plek om doorheen te lopen.

Grey's Monument in Newcastle ©watzijzegt.comNewcastle Monument's Market

Grainger Town Market

Grainger Town is het historische winkelcentrum van de stad en de overdekte markt stamt nog uit de 19e eeuw: de markt werd geopend in 1835. De markt is ook de thuisbasis van wat ongetwijfeld de kleinste vestiging van Marks & Spencer ter wereld is: een marktkraam die bekend staat als Marks and Spencer’s Original Penny Bazaar.

Bezoekadres: Grainger Street

Doen in Newcastle: bezoek Grainger Town MarketBezoek de Grainger Town Market in Newcastle

Niet te missen: Bezoek de Grainger Town Market in Newcastle

7. Bezoek het Great North Museum: Hancock

Het Great North Museum: Hancock stelt onder meer fossielen en mummies ten toon en bied je een aardig kijkje in de geschiedenis van Newcastle en haar omgeving. Hier vind je talloze kamers vol kasten, curiosa en bijzondere wezens en sta je zomaar oog in oog met een T-Rex op ware grootte, waarna je terug reist naar het oude Egypte. En dat allemaal in een middag. Leuk voor volwassenen en kinderen!

Bezoekadres: Great North Museum: Hancock, Barras Bridge, Newcastle upon Tyne (https://greatnorthmuseum.org.uk/)

8. Dineren bij Marco Pierre White

Ooit was Marco Pierre White de jongste chef-kok met drie Michelin-sterren, nu is hij inmiddels een bekende verschijning in kookprogramma’s als Masterchef Australia en een eigen tv-programma onder de naam Kitchen War. Daarnaast is zijn naam verbonden aan diverse restaurants.

MPW Steakhouse and Grill, zoals het restaurant ook wel genoemd wordt, richt zich op betaalbare maar luxe cuisine. Het restaurant is gevestigd in Hotel Indigo in Newcastle en heeft een strakke, informele uitstraling. Ik beleefde hier een bijzonder smaakvolle avond en kan een dinertje hier dan ook van harte aanraden.

Adres: Marco Pierre White Steakhouse Bar & Grill Newcastle, 2-8 Fenkle Street, Newcastle upon Tyne

Hotspot: Marco Pierre White Steakhouse Newcastle

9. Angel of the North

Waar Christ the Redeemer voor Rio de Janeiro is, is Angel of the North voor Newcastle. Dit iconische beeldhouwwerk werd in de jaren negentig ontworpen door Antony Gormley en kijkt inmiddels al meer dan 20 jaar uit over Tyneside. Voor veel Geordies inmiddels een symbool van thuis en een bekend symbool van Newcastle en Gateshead.

Het beeldwerk is 20 meter hoog, heeft een spanwijdte van 54 meter en is gemaakt van 200 ton staal dat winden van meer dan 100 mijl per uur kan weerstaan.

Bezoekadres: Angel of the North, Durham Road, Low Eighton, Gateshead

Angel of the North in Newcastle

10. Plan een reis naar Hogwarts

Hoewel Newcastle ook een kasteel heeft – heel toepasselijk The Castle, Newcastle of Newcastle Castle genaamd – is dit middeleeuws fort niet het meest indrukwekkende kasteel in deze omgeving. Je kunt namelijk ook naar Hogwarts! Of tenminste, het kasteel dat ervoor werd gebruikt.

Alnwick Castle ligt op een uur rijden van Newcastle. Het kasteel vormde de setting voor Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry in de eerste twee Harry Potter films. Zo werd hier Harry’s eerste kennismaking met vliegen op een bezem en Quidditch gefilmd. Net als de crash van de vliegende auto uit de tweede film. Er worden rondleidingen gegeven langs alle filmlocaties en je kunt zelfs vlieglessen op een bezem volgen. Ook de omringende tuinen zijn een aanrader.

Bezoekadres: Alnwick NE66 1NQ, Verenigd Koninkrijk (www.alnwickcastle.com)

Bezoek Hogwarts - ofwel Alnwick Castle op zo'n 60 miles van Newcastle

TIP: Lees hier hoe je vanuit Newcastle met het openbaar vervoer naar Alnwick Castle komt.

11. Overnachten in Newcastle

Tijdens je citytrip Newcastle wil je natuurlijk ook ergens overnachten! Newcastle heeft een breed scala aan hotels, van betaalbare budgethotels tot luxe designhotels.Booking.com

Ben jij al eens in Newcastle geweest? Lijkt een minicruise je wat?

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in 2014 en werd sindsdien geactualiseerd

8 reacties
  1. Leuk Natasja! Een voetbal wedstrijd van Newcastle United is ook leuk om mee te maken of om te gaan fietsen naar Tynemouth aan de kust.

  2. Seven stories in inderdaad erg leuk vooral voor kinderen. Lekker knutselen en tentoonstellingen over bekende kinderboeken schrijvers. Die hele wijk Ouseburn heeft veel te doen voor ouders met kinderen.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen