Ultieme jeep safari Fraser Island, Australië

Tof: Ga op jeep safari op Fraser Island in Australië

Altijd al eens over het strand willen scheuren in een jeep? Dan moet je naar het Australische Fraser Island, waar je tijdens de ultieme jeep safari fantastisch over het strand kunt crossen in een 4WD.

Maak de ultieme jeep safari op Fraser Island

Fraser Island is met 125 kilometer lengte en 25 kilometer breedte het grootste zandeiland ter wereld en ligt vlak voor de oostkust van Queensland, Australië. Met een veerboot vanuit Rainbow Beach of Hervey Bay ga je naar het eiland, waarbij je afhankelijk bent van het getij dus dat kan al direct spannend worden.

Er zijn allerlei manieren om dit bijzondere eiland te ontdekken; één van de leukste is een tour in een 4WD.

Bijna alle wegen op het eiland zijn onverhard – door het mulle zand zijn de wegen alleen begaanbaar voor auto’s met vierwielaandrijving. Het strand van 75 Mile Beach is zelfs een officiële snelweg. Links rijden is misschien even wennen maar met een big ass 4WD over het strand crossen is makkelijker dan je denkt én verrassend!

Fraser Island tours

Het eiland met een georganiseerde tour verkennen is veruit de handigste optie. Je kunt overnachten in wellness resorts of luxe(re) hotels of doen wat ik deed en een ultieme jeep safari boeken waarbij je drie dagen back to basic gaat.

Onze groep bestond uit een viertal auto’s en een gids. Samen met je medepassagiers – dat zijn er 6-7 per auto – ben je tijdens de toer zelf verantwoordelijk voor de auto, het rijden en de maaltijden tijdens de trip. Daarbij zijn vooral veiligheid en het schoonhouden van het eiland ontzettend belangrijk!

Het basiskamp waar we twee nachten sliepen, bestond uit twaalftal tentjes, net achter de duinen. Koken doe je onder een afdakje, het afwassen na afloop in zee en douchen, dat doe je dus niet. Sanitaire voorzieningen zijn tijdens deze basic tours namelijk niet aanwezig, tenzij je die grote schep mee telt…

Dingo’s

Fraser Island staat bekend om haar dingo populatie, die nog één van de weinige zogeheten ‘pure’ populaties in Oost-Australië lijkt te zijn. Vroeger liepen deze dieren in grote getale op het eiland rond, maar hun aantal neemt de laatste jaren steeds verder af. Het aantal meldingen van aanvallen door dingo’s neemt de laatste jaren echter steeds meer toe. Dingo’s komen af op vuilnis en voedsel van toeristen en er staan dan ook behoorlijke boetes op vervuiling en het voeren van de dieren. Alleen de afgelopen maanden werden al diverse incidenten gemeld en werden er zelfs dingo’s afgemaakt die een gevaar vormden.

Dit wil je zien op Fraser Island

Tijdens de tour rij je het eiland rond en bezoek je de meeste bezienswaardigheden die het beschermde Fraser Island kent. Deze bezienswaardigheden op het eiland wil je niet overslaan:

Indian Head

Het is even klimmen maar vanaf Indian Head heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en een deel van het eiland. Met een beetje mazzel kun je vanaf hier zelfs dolfijnen, haaien en roggen zien zwemmen.

Te zien tijdens een jeep safari op Fraser Island

SS Maheno scheepswrak 

Het wrak van de SS Maheno is een bekende trekpleister op het strand van Fraser Island. Het voormalige hospitaalschip voer tijdens WOI tussen Nieuw-Zeeland en Australië maar voor het op de schroothoop belandde, leed het tijdens een cycloon schipbreuk en strandde op de oostelijke oever van Fraser Island. Daar ligt het sindsdien langzaam te verroesten.

SS Maheno scheepswrak op Fraser Island

The Pinnacles

Duizenden jaren oude gekleurde zandkliffen die door erosie en natuur tot prachtige sculpturen zijn gevormd, dat zijn de The Pinnacles. De kleurenpracht van de kliffen zijn vooral in het ochtendlicht erg mooi.

 

Lake McKenzie

Lake McKenzie is een perched lake, omringd door een prachtig wit silica strand en bos. Perched lakes liggen geheel boven de grondwaterspiegel vanwege een ondoorlatende laag op of onder de bodem van het meer en bevatten daardoor alleen regenwater. Er zijn 40 van deze perched lakes te vinden op Fraser Island, maar liefst de helft van alle perched lakes op de wereld.

Lake McKenzie op Fraser Island, Australië

Prachtig blauw

Lake Wabby is een klein groenig meer dat op het diepste punt maar liefst twaalf meter diep is. Het ligt aan de oostkant van Fraser Island in het Great Sandy National Park. Direct naast het meer ligt een enorme zandverstuiving, die elk jaar steeds een stukje verder het meer in schuift. Het zit er dan ook dik in dat Lake Wabby ooit volledig door het zand bedolven zal zijn.

In tegenstelling tot de meeste andere meren op Fraser Island zwemmen er diverse vissoorten rond in Lake Wabby. Als je stil genoeg in het water blijft zitten, komen ze soms zelfs aan je tenen knabbelen. Een gratis pedicure behandeling in de natuur!

Naast gratis pedicures in groene meertjes en dagelijkse zand scrubs moet je ook oppassen voor vervelende insecten. De beet van zogeheten horse flies zijn behoorlijk pijnlijk en extra vervelend als je – zoals ik – allergisch bent voor de meeste insectenbeten. Goed smeren en oppassen dus!

Tour in 4WD stijl

Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige plekken te bewonderen op Fraser Island. Champagne Pools, tientallen meren, unieke dieren en natuur, stuk voor stuk dingen die je eigenlijk zelf moet beleven. En dan het liefst tijdens een jeep safari natuurlijk!

Kende jij Fraser Island al?

Meer reisinspiratie:

7 reacties
  1. AAAH wat super stoerrr!! Die wil ik ook op mijn lijstje, haha! Dat lijkt me heel gaaf om te doen. Wel balen van die beet… dat is wel een enorme plakaat, brrrrr.

  2. Wat lijkt me dat leuk zo’n jeep safari! Heel tof. Zal vast lekker hebben geroken in die jeeps na een paar dagen back to basic… :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Mijn reisgids Australië

Mijn reisgids voor Australië

Australië staat bij veel reizigers hoog aangeschreven. Is het niet omdat men er is geweest, dan wel omdat men er dolgraag naar toe wil. En terecht. Australië is wereldberoemd door…