24 uur in Berlijn

Wat te doen in 24 uur in Berlijn: een speeddate met een stad die nooit slaapt

Weten hoe je 24 uur in Berlijn doorbrengt? Ik had een speeddate met Berlijn en ontdekte in een dag een paar toffe hotspots.

24 uur in Berlijn: een speeddate met een stad die nooit slaapt

Mijn eerste kennismaking met Berlijn is kort. Te kort eigenlijk. Ik was krap 24 uur in Berlijn, waar altijd wel wat te beleven is. Het is de laatste stop van ons Interrail-avontuur en met een hoofd vol indrukken uit drie eerdere steden kan ik niet wachten op een speeddate met Berlijn om er nog meer op te doen. Een speeddate met een stad die nooit slaapt.

Berlin Hauptbahnhof & Hotel AMANO Grand Central

15:30 uur

Wanneer je net geen 24 uur in Berlijn verblijft tijdens een Interrail-reis, is een hotel op steenworp afstand van het centraal station natuurlijk ideaal. Stop voor de nacht is dan ook het Hotel AMANO Grand Central, dat recht achter Berlin Hauptbahnhof ligt. We checken in, gooien de backpacks van onze rug en duiken de zon weer in. Tijd om kennis te maken met Berlijn!

Na een korte wandeling duikt de Fernsehturm pontificaal op in mijn blikveld. Dit typische Berlijns icoon is vanuit zo’n beetje elke windrichting in Berlijn wel te zien. Berlijn staat daarnaast bekend om de vele urban en street art die er honderden muren siert.

Zo ook in Mitte, de wijk waar ik mijn eerste schreden op Berlijnse bodem zet. Ik kijk mijn ogen uit, terwijl Eva – wier bezoekjes aan Berlijn niet meer op één hand te tellen zijn – me op sleeptouw neemt.

Wat te doen in Berlijn

De beroemde Fernsehturm #thattoweragain

24 uur in Berlijn: de Fernsehturm is niet te missen24 uur in Berlijn: Neue Synagoge24 uur in Berlijn: street art in Mitte

Het inmiddels gesloten Kunsthaus Tacheles is inmiddels een bont canvas voor street art

Eten bij acht&dreissig

18:00 uur

Reizen maakt hongerig en als iets goed kan in Berlijn is het eten! Nog iets waar Berlijn bekend om staat: haar grote én betaalbare culinaire aanbod. We strijken neer bij acht & dreissig, waar de lokale keuken een centrale rol op de kaart vervuld.

Ik smul van gamba’s met in gember gemarineerde watermeloen, gefrituurde geitenkaas en ravioli met cantharellen. Uitgebreid borrelen en dineren kan prima bij acht & dreissig!

Oranienburger Str. 38, 10117 Berlijn, Duitsland

24 uur in Berlijn: eten bij acht&dreissig Berlijn24 uur in Berlijn: biertjes drinken bij Prater24 uur in Berlijn: biertjes drinken bij Prater Biergarten

Wenn in Berlin, drink je biertjes in een biergarten / Prater Biergarten, Kastanienallee 7 – 9, 10435 Berlin – Prenzlauer Berg

Biertjes bij Prater Biergarten

21:00 uur

Een bezoek aan Berlijn is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan een biergarten. Bij Prater Biergarten – de oudste biergarten van de stad – spreken we af met Emma, die inmiddels alweer drie jaar in Berlijn woont. We praten en lachen onder een door lampjes verlicht bladerdek met Weissbier enWine spritzers tot het donker en fris wordt en de banken langzaam leeg raken.

23:00 uur

Feestgangers zijn in Berlijn op de juiste plek. De stad is beroemd en berucht om haar nachtleven. Van traditionele danszalen en live concerten tot snoeiharde technobeats in nachtclubs, Berlijn bedient iedereen tot diep in de nacht op zijn of haar wenken. De moeite dus om het nachtleven van Berlijn in te duiken.

Geschiedenis en cultuur snuiven in Berlijn

07:30 uur

Ik duik vanavond gewoon mijn bed in en word de volgende ochtend alweer vroeg wakker. Na een uitgebreid ontbijt in het hotel lopen we net voor 9 uur naar buiten, waar een strakblauwe lucht ons verwelkomd. Het Ampelmannetje loopt vrolijk met ons mee.

24 uur in Berlijn: de overbekende Ampelmann24 uur in Berlijn: de Gedenkstatte Berliner Mauer mag je niet overslaan24 uur in Berlijn: de Gedenkstatte Berliner Mauer mag je niet overslaan

Gedenkstätte Berliner Mauer

09:15 uur

Een bezoek aan een overgebleven stuk van de Berlijnse muur is een must tijdens mijn eerste bezoek. Die muur die Berlijn van 1961 tot 1989 in tweeën verdeelde en zoveel leed en verdriet veroorzaakte. De bloemen bij Gedenkstätte Berliner Mauer laten zien dat het bijna dertig jaar later nog steeds niet vergeten is.

Op verkenning in Friedrichshain

10:00 uur

Met onze Berlin WelcomeCard stappen we de tram weer in en reizen we door naar Friedrichshain. We lopen langs de East Side Gallery die dankzij grondige renovatie nu deels achter hekken verscholen gaat. Vanaf de Oberbaumbrücke zie ik in de verte een Molecule Man in het water staan, een 3D kunstwerk van Jonathan Borofsky dat wereldwijd op diverse plekken is terug te vinden.

Wandelen langs de Spree in Berlijn, Duitsland

RAW-gelände

11:00 uur

We lopen door en belanden op het RAW-gelände, een culturele broedplaats voor creatieven, kunstenaars en inwoners waar ‘s avonds en in het weekend vaak vlooienmarkten, festivals en andere activiteiten worden georganiseerd.

Op dinsdagochtend lopen er slechts bewoners en een enkele toerist, maar dat maakt het bezoek niet minder de moeite waard.

24 uur in Berlijn: Urbanspree op het RAW-gelände24 uur in Berlijn: het oude zwembad Haubentaucher op het RAW-gelände terrein24 uur in Berlijn: lege flessen op een overvolle glasbak

Koffiestop bij Silo Coffee

11:30 uur

Na een flink ontbijt – lang leve ontbijtbuffetten in hotels – is het nog te vroeg voor lunch. Een cappuccino gaat er wel in. We maken een stop bij Silo Coffee, waar het hoge hipstergehalte me doet grijnzen maar de koffie meer dan prima smaakt.

Jammer dat mijn maag nog geen ruimte heeft voor brunch of een tweede ontbijt, die zien er namelijk bijzonder aanlokkelijk uit.

24 uur in Berlijn: koffiestop bij Silo Coffee24 uur in Berlijn: waar de tijd stil lijkt te staan24 uur in Berlijn: meedansen met de Sobre meisjes

Swingen met de dansers van Sobre / Foto door Eva

Tijd dringt en dus lopen we gauw door, terug richting ons hotel. Langs een parkje vol spelende kinderen en ouders, langs de Intimes kino en een muur vol dansende mensen van street artist Sobre en weer langs die toren.

Dag Berlijn: 365/24 wat te beleven

13:00 uur

We lunchen op de trappen van Berlin Hauptbahnhof waar tientallen musjes zich verzamelen aan mijn voeten en zelfs van mijn hand eten. Ik laat ze, terwijl mijn eerste bezoek ten einde loopt en ik nu al zin heb in mijn volgende bezoek aan Berlijn.

24 uur in Berlijn: je maakt ongetwijfeld een ritje met de U-Bahn24 uur in Berlijn: Nog een laatste blik op de Fernsehturm

14:30 uur

Ik hijs mijn backpack voor de zoveelste keer op mijn rug en stap in de trein die ons weer richting Nederland zal brengen. Ons geweldige Interrail-avontuur zit er bijna op. Nog een laatste blik werp ik op Berlijn, die stad waar altijd iets te doen is en waar ik zoveel over hoorde maar nog nooit eerder was. Tot nu.

Geen idee wanneer het wordt, maar ik kom hier weer eens terug. Want ja, ik snap eindelijk waar die mensen het altijd over hebben wanneer ze Berlijn bejubelen. Ik jubel net zo hard mee: Berlijn is fantastisch en smaakt naar meer.

Was jij al eens in Berlijn?


Ik reisde op uitnodiging van CityZapper en Interrail door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Mijn persoonlijke reiservaringen deel ik in een reeks artikelen. Meer weten over Berlijn en wat er 365/24 te doen is? Bekijk dan de website van Visit Berlin.

10 reacties
      1. Klopt! Berlijn heeft zoveel te bieden. Jullie hebben zelfs nog dingen gedaan die dan weer niet heb gedaan ;) Ik ga ook zeker nog een keer terug!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen