Het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Culturele stedentrip Europa: ontdek Europese citytrips vol cultuur

Europa barst van lokale culturen en mooie steden. Perfect voor een culturele stedentrip dus. Dus ben jij op zoek naar een leuke stad vol cultuur voor een citytrip? Dan zit je goed in deze Europese steden!


Culturele stedentrips binnen Europa

Wie een culturele stedentrips zijn een eitje binnen Europa, waar je binnen een paar uur reizen al in een ander land kunt staan. Wat is er leuker dan de lokale cultuur ervaren en een nieuwe plek te ontdekken met een geweldig lokaal optreden?

Ga jij graag naar het theater, luister je met liefde naar klassieke muziek of vergaap jij je liever aan vrijzinnige architectuur? Europa barst van de culturele steden! Met een bezoek aan een van onderstaande bestemmingen kom je zeker aan je trekken.

Europese citytrips vol cultuur: hier wil je heen

Londen: Theater en cultuur

Voor veel mensen staat een avond in het theater gelijk aan een geweldige avond uit. Als je op zoek bent naar amusement, kom je in Londen zeker aan je trekken. Beroemde acteurs, nieuwkomers, drama’s, musicals of avant-garde; West End is the place to be.

Zo ging ik een paar jaar geleden naar de populaire theatervoorstellingen over Harry Potter, waar ik bijna een jaar ervoor al kaartjes voor had gekocht. Een echte aanrader!

Harry Potter The Play: Harry Potter and the Cursed Child in het Palace Theatre

Het immens populaire toneelstuk over het leven van Harry Potter na de boeken is te zien in het Palace Theatre

Hotel tip: Het Haymarket Hotel* ligt in het hart van het theaterdistrict van Londen en bevindt zich pal naast het Theatre Royal. Het hotel wordt omringd door restaurants, en bars, dus je bent zo onder de pannen en terug in je hotelkamer na een avondje uit.

Antwerpen: Musea en graffiti

Antwerpen ligt op een steenworp afstand voor veel Nederlanders en is dan ook een prima bestemming voor een stedentrip. Voor een weekendje cultuur snuiven ben je hier ook op de goede plek. Wandel door de Botanische Tuinen voor een momentje rust en bekijk de stad van grote hoogte vanaf het panoramadak van het Museum aan de Stroom (MaS).

Dit wil je zeker doen in Antwerpen, gratis en voor (n)iets

Het MAS in AntwerpenVanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Het Museum aan de Stroom (MAS) is een bekende trekpleister in Antwerpen (onderste foto door Mihai-Bogdan Lazar via Shutterstock)

Of ga op jacht naar de mooiste graffiti. Van stripmuren tot street art en het Google van de 16e eeuw: in Antwerpen staan grafische kunsten centraal. Zo vind je op verschillende plekken in de stad professionele street art terug en is het Plantin-Moretus Museum volledig vernieuwd.

Hotel tip: HotelO Kathedral in Antwerpen ligt om de hoek van de bekende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en is een hotel waar vintage en design, en oud en modern op een unieke manier zijn gecombineerd. Liever in Zuid-Antwerpen overnachten? Dan boek je een kamer in Hotel Pilar.

De Grote Markt in Antwerpen

Praag: Klassiek en historisch

Praag, met zijn gotische architectuur, de beroemde Karelsbrug, en het historische stadscentrum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een magische bestemming. De stad heeft een rijke geschiedenis, van het middeleeuwse Astronomisch Uurwerk tot het indrukwekkende Praagse kasteel.

Klassieke muziek is eeuwenlang een culturele pijler geweest en Praag heeft geweldige componisten voortgebracht. Bij een bezoek aan de stad kun je nu nog steeds genieten van tal van klassieke concerten in kerken, historische gebouwen, concertzalen en paleizen.

Charles Bridge in Praag

De bekende Charles Bridge in Praag (Foto door Anadman Bvba / Shutterstock.com)

Hotel tip: Het uniek ingerichte U Prince Hotel* is gevestigd in een 12e-eeuws gebouw en ligt aan het Oudestadsplein, recht tegenover de Astronomische klok. Het hotel biedt kamers met antiek meubilair en een schitterend uitzicht op de Gouden Stad vanaf het dakterras.

Rome: Wandeling door de geschiedenis

Rome is een wandelend geschiedenisboek. Van het Colosseum tot het Pantheon en de Vaticaanse Musea, de stad is een schatkamer van oude ruïnes, renaissancekunst en levendige pleinen. Hier dwaal je door de eeuwenoude straten terwijl je je vergaapt aan de prachtige fonteinen en historische gebouwen.

Bezoek Rome voor een culturele stedentrip

Valencia: Opera en culinaire hoogstandjes

Naast culinaire en architectonische hoogstandjes is Valencia ook de plek voor opera fans. Het voorseizoen in Palau de les Arts Reina Sofia – ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava – begint in oktober met Puccini’s Madame Butterfly en Le Cinesi van Gluck.

Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia, Spanje

Het Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia, Spanje

En het goede nieuws is dat opera in Valencia heel betaalbaar is. Er snel bij zijn is wel dé truc om de voordeligste plaatsen te kunnen reserveren!

Aarhus: Moderne kunst en architectuur

De Deense havenstad Aarhus was een van de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2017. Ik bezocht de stad een paar jaar geleden en was op slag verliefd. Dwalen door schattige met ronde straatkeien bedekte straatjes of fietsen door rete-moderne wijken waar strakke lijnen in scherp contrast staan met de immer bewegende zee.

Alle kleuren van de regenboog in het ARoS Aarhus Art Museum 

Hotel tip: Het Comwell Aarhus Hotel* ligt pal naast het busstation en hippe food market. Het hotel staat vol van Deens Design en de strak ingerichte kamers (inclusief Hay designer items!) zijn klein maar fijn, met geweldig uitzicht over Aarhus.

Lees hier meer over het Comwell Hotel >>

Comwell Hotel Aarhus

Wat is jouw favoriete bestemming voor een culturele stedentrip in Europa?

Meer reisinspiratie nodig? Lees ook deze artikelen:

4 reacties
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat te doen in Düsseldorf

Wat te doen in Düsseldorf

Düsseldorf is het hele jaar door een populaire bestemming onder Nederlanders. Of je nu gaat voor de jaarlijkse kerstmarkten, bierbrouwerijen, musea of om te winkelen, er is meer dan genoeg…