10x Doen in Montefeltro: maak een roadtrip met een oldtimer

Truffels en oldtimers in Italiaans Le Marche

Italië is zo’n land waar ik het liefst elk jaar heen zou gaan, al is het alleen maar voor het eten. Sinds mijn laatste bezoek heb ik nog meer redenen om van het land te houden. Truffels en oldtimers in Italiaans Le Marche zijn namelijk dé ingrediënten voor een droomreis. Ik neem je mee met de eerste twee dagen van mijn rondreis door Le Marche.

Truffels en oldtimers in Italiaans Le Marche

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in juli 2015 en is sindsdien geactualiseerd

Le Marche grenst in het noorden aan het meer bekende Emilia-Romagna en mini-republiek San Marino, en het aangrenzende Toscane en Umbrië in het westen. Vanaf Schiphol vlieg je naar Bologna. Vanuit hier reis ik – samen met mijn internationale medereizigers – door naar onze eindbestemming Le Marche, zo’n 200 kilometer verderop.

Aankomst in Acqualagna

Als de avond valt, komen we aan in regenachtig Acqualagna. Ik kijk om me heen en slaak een zucht… het  voelt goed hier weer te zijn.

Vlak daarna wordt dat fijne gevoel nog eens bevestigd als we in een kleine slagerij worden verwelkomd en aan tafel mogen aan de naastgelegen kamer, waar het haardvuur al knappert en de wijn binnen luttele seconden op tafel staat. Schaal na schaal gevuld met lokale specialiteiten krijgen we voor ons neus.

Wat een perfecte kennismaking met de groep en Le Marche. Welkom in Italië.

Acqualagna-Sorcinelli

Als ik de volgende ochtend de houten luiken voor de ramen van mijn slaapkamer open gooi, word ik getrakteerd op een mistig maar groen uitzicht.

Veel van de vakantievilla’s in deze regio liggen hoog in de bergen, uitkijkend over het dal eronder met veelal spectaculaire uitzichten. Ik zou het niet vervelend vinden hier een paar ochtenden wakker te worden, met heerlijk luie middagen en lange, warme avonden met rosé en barbecues in het vooruitzicht.

Roadtrippen door Truffelland

Voor achten staan we bij onze villa te wachten op ons vervoer. Als even later een schitterende oldtimer komt voorrijden – een Bentley SIII uit 1963 zoals onze chauffeur ons trots vertelt – begint onze roadtrip door Truffelland pas echt.

Lees ook: Ultieme Italië-trip: Roadtrip door Montefeltro in een oldtimer

Eerste stop op het programma is een truffelboerderij in de buurt van Acqualagna. Deze regio staat bekend om haar truffels en die spelen dan ook een prominente rol de komende dagen. In Italië kun je negen soorten truffels vinden, waarvan drie in de Le Marche regio. Het gebied wordt dan ook liefkozend Truffle land genoemd.

Op truffeljacht in Acqualagna

De regen komt met bakken uit de lucht maar dat weerhoudt ons er niet van om, gewapend met regenjassen en paraplu’s, op jacht te gaan naar truffels. Nou ja, die jacht laten we graag over aan de twee honden – één ervaren, de ander nog enthousiast in training – die hun neus achterna gaan, het veld over rennen en ineens driftig beginnen te graven. Bingo!

Op truffeljacht in Acqualagna

Culinair Le Marche

Na onze natte maar geslaagde truffeljacht zet de oldtimer stoet voort naar Cagli, een klein stadje dat nog geen 10 duizend inwoners huist. Een korte wandeling door het centrum en adempauze bij het oude theater later, staat hier een lunch bij lokaal toprestaurant La Gioconda gepland. Na het uitgebreide late diner van gisteravond is dit mijn tweede moment van klein culinair geluk.

Er worden typisch regionale gerechten geserveerd, vergezeld van passende wijnen. Gemarineerde carpaccio, kabeljauw met gebakken artisjokharten, Passatelli su fonduta con gli Spignoli

De ene gang is nog smakelijker dan de andere, al verkijk ik me even op het aantal gangen (en eet dus enthousiast mijn hele bord pasta leeg, in de veronderstelling dat daarna het dessert komt en niet het hoofd(!)gerecht) en zit ik na afloop zo vol dat ik me niet kan voorstellen nog honger te krijgen vandaag… Uiteraard is dat gevoel maar tijdelijk.

Adres: Via Brancuti, Cagli, 61043 (PU) (www.ristorantelagioconda.it)

La-Gioconda-Cagli

Het eten in Le Marche is sowieso een van de hoogtepunten van deze regio, elke lunch en elk diner weer. Salami en gedroogde worst (waarbij ook de truffel niet mag ontbreken) voor de vleesliefhebbers, schalen vol smakelijke fusilli en broodpasta die de kok persoonlijk voor je opschept, gefrituurd brood, kikkererwten met worstgehakt, truffelkaas, pecorino… en vergeet ook vooral de Italiaanse wijnen en bieren niet.

Le Marche is the place to be voor foodies!

Kastelen & bier: Kasteel Brancaleoni

Na onze vijfgangenlunch is het alweer tijd voor de volgende bestemming: we brengen een bezoek aan Piobicco waar kasteel Brancaleoni een grote trekpleister is. Dit typische middeleeuwse kasteel werd gebouwd door de familie Brancaleoni en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Piobbico. Rijk-versierde kamers met eeuwenoude fresco’s, open haarden en wapenschilden uit diverse periodes.

Het kasteel onderging de laatste jaren diverse restauraties en huisvest tegenwoordig het Museo Civico Brancaleoni, een geo-paleontologisch natuurhistorisch museum waar zeldzame vondsten uit de regio worden tentoongesteld.

Piobbici-Brancaleoni-Castle, Le Marche, MarcheholidayPiobbici-Brancaleoni-Castle, Le Marche, MarcheholidayBier proeven bij de Collesi Brouwerij in Le Marche (Marcheholiday)

Bier na wijn geeft venijn…

… maar in dit geval smaken de ambachtelijke bieren van Collesi brouwerij bijzonder goed. De Collesi brouwerij in Apecchio – waar we na ons kasteelbezoek op een rondleiding en proeverij worden getrakteerd – ligt bovenaan een dal, zoals zoveel van de vakantievilla’s en agriturismo hier in de regio.

Collesi brouwerij in Apecchio

De brouwerij werd in 1870 opgericht en heeft een divers aanbod, van blonde bieren tot triple ales en grappa’s. Niet vervelend, om hier bij zo’n postkaart uitzicht een ambachtelijk biertje te drinken. Saluti!

Meer weten over Le Marche en vakantie mogelijkheden hier?

Lees dan een van deze blog posts over Le Marche:

Ken jij Le Marche, of de Marken zoals wij het ook wel noemen, in Italië al?

Ik verbleef in Le Marche op uitnodiging van Marcheholiday.
Lees hier mijn disclaimer.
10 reacties
 1. Oooh, ziet er pretty uit! Niet echt een gebied waar je direct aan denkt voor een vakantie ^^ En dat eten, yummm!

 2. Man, man, ik heb het avondeten al op hier in Australië hoor, maar ik krijg gewoon weer opnieuw trek als ik hiernaar kijk. Wat een plaatjes allemaal! Ik moet me trouwens schamen: ben nog nooit in Italië geweest. Deze zomer komt daar verandering in, ik ga naar Rome toe!

  1. Ondanks bovenstaande lofzang ik ook nog veel te weinig! En tof, Rome is bijzonder! Moet ik ook hoognodig weer eens naar terug :)

 3. Jaaaa! Le Marche is echt een prachtige regio. Ik schreef er een tijdje geleden al een artikel over waarom Le Marche een bezoek meer dan waard is! Wij hebben het noorden en het zuiden van Le Marche gezien en het zuiden is zelfs nog prachtiger dan het noorden. De mensen zijn echt supervriendelijk , mooie natuur, gezellige stadjes en heerlijk (en goedkoop!) eten! Wij zijn verliefd geworden op deze streek. Veel minder toeristisch dan Toscane! Dit jaar gaan we weer naar het zuiden van Le Marche. Ik kan niet wachten!

  1. Wat leuk! Wij hebben in twee volle dagen flink wat rond gereden en nog veel meer gezien maar lang niet alles dus ik ga graag nog een keertje terug!

 4. Wauw, prachtige foto’s en naar dat land zou ik ooit nog eens op holiday willen gaan!
  Ik hou van Italiaanse gerechten.

  Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Alberobello in Puglia

Over trulli en meer zien en doen in Alberobello

Ben jij fan van Italiaanse architectuur en ga jij binnenkort op vakantie naar Zuid-Italië? Dan wil je de bekende witte huizen in Alberobello niet overslaan! Alberobello ligt in Puglia, in…
10 redenen om Puglia als je volgende reisbestemming te kiezen

10 redenen om Puglia als reisbestemming te kiezen

Het Italiaanse Puglia is nog relatief onbekend bij vakantiegangers en dat terwijl deze regio alles te bieden heeft voor een bijzonder verblijf. Waarom jij Puglia als reisbestemming wil kiezen? Ik…