De groene heuvels van Le Marche

5x Wat je nog niet wist over Le Marche, Italië

Italië is voor menigeen een populaire vakantiebestemming. Waar veel vakantiegangers al snel uitwijken naar Toscane en Umbrië, is Le Marche een minstens zo interessante bestemming. Ik vertel je wat je waarschijnlijk nog niet wist over Le Marche.

Wat je nog niet wist over Le Marche

De Italiaanse regio Le Marche (of de Marken zoals wij hier ook wel zeggen) was voor mij lang niet zo bekend als Toscane en Umbrië. Deze veelzijdige regio ligt oostelijk van deze bekende trekpleisters en is een bezoek net zo hard waard. Vooral agriturismo is hier populair. Marche kent een lange geschiedenis en heeft een bijzonder landschap, van woeste rotskusten met kiezelstranden tot massieve bergen en groene heuvels.

Wist je dat…

Zoek jij nog een bijzondere vakantiebestemming? Na deze weetjes over Le Marche wil jij hier ook heen!

1. Er maar liefst 9 soorten truffels zijn in Italië waarvan er 3 te vinden zijn in Le Marche regio?

Niet voor niets wordt het gebied ook wel Truffle land genoemd. Twee soorten zwarte truffel en een witte truffel kun je voornamelijk in de herfst vinden. Truffelhoofdstad Acqualagna huist daarnaast een jaarlijks truffelfestival, dat in 2015 alweer haar 50e editie vierde. Ook in Sant’Angelo in Vado wordt jaarlijks een truffeltentoonstelling georganiseerd.

2. Universiteitsstad Urbino ooit invloedrijker was dan Florence en Rome?

Dankzij hertog Federico da Montefeltro vierde Urbino haar hoogtijdagen in de 15e eeuw, toen het een belangrijk bolwerk vormde tijdens de renaissance. De hertog liet onder meer een van de grootste bibliotheken van Italië bouwen.

Er is genoeg te zien in deze levendige ommuurde stad, maar het Palazzo Ducale mag je zeker niet overslaan. Dit indrukwekkende renaissance paleis bevat enkele van de belangrijkste kunstwerken van Le Marche en je kunt hier onder meer La Mutta di Raffaello – de Urbino equivalent van de Mona Lisa – bewonderen.

Palazzo Ducale Urbino

3. De regio een walhalla is voor liefhebbers van natuur- en landschapsfotografie?

Le Marche is groener dan groen en de bergketens reiken tot waar je kijkt. Niet verkeerd als je in een vakantievilla bovenop een heuvel verblijft en dit elke ochtend je uitzicht is.

De groene heuvels van Le Marche

4. Bergen en strand binnen handbereik liggen in Le Marche?

Op slechts een uur rijden vanuit de regio vind je zowel bergen als strand. Dat maakt Le Marche de ideale bestemming voor een gevarieerde vakantie.

5. Foodies kunnen hier hun heupen/buik rond eten?

Nu is Italië sowieso een walhalla voor foodies maar Le Marche is zoals gezegd een echte truffelregio. Naast de truffel – die je hier in vele vormen op je bord kunt krijgen en allemaal (bijna) net zo lekker – staat varkensvlees hier bijna standaard op tafel. Schalen vol pasta worden door de kok persoonlijk op je bord leeg geschept en het gefrituurde brood is een traktatie.

Culinair genieten in Le Marche

Om over de verse ricotta, truffel, lokaal bier en wijn en heerlijke taarten nog maar niet te spreken. Hoi extra kilo’s.

Meer lezen over de Italiaanse regio Le Marche?

Lees dan ook een van deze reisartikelen en laat je inspireren:

Heb jij Le Marche al overwogen als vakantiebestemming?

7 reacties
  1. In het laatste weekend van mei, hebben wijnhuizen in Le Marche vaak een Cantina aperta, dit staat voor open huis. Je kan dan heerlijke wijnen proeven en rondleidingen krijgen over het landgoed. Een leuke periode dus om naar Le Marche te gaan.

    1. Ik heb het nu twee keer mogen meemaken, bijzonder om (in beide gevallen) honden als een gek rond te zien rennen en ineens halt te houden. De truffeldiners die erna volgden, vond ik misschien nog wel leuker ;D

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen