Bezoek Athene, een van de mooiste steden in Griekenland

FUN TRAVEL FACTS: 11x leuke weetjes Europa

Heerlijk vind ik het, om dingen te leren over bestemmingen. En dan niet per se voor de hand liggende feitjes als aantal inwoners en spreektaal maar fun facts, die je verrassen. Deze keer pak ik het wat breder en trakteer ik je op 11 fun travel facts over Europa.

FUN TRAVEL FACTS: 11x Weetjes over Europa

 1. Ik ben dol op cappuccino maar Italianen zullen me waarschijnlijk hoofdschuddend aankijken, want na 11 uur ‘s ochtends mag je dat eigenlijk niet meer bestellen.
 2. Zwitserland lijkt zo’n heerlijk neutraal en vrij land maar na 10 uur ‘s avonds mag je het toilet niet meer doortrekken en op zondag je wasgoed ophangen, het gras maaien en je auto wassen zijn al helemaal uit den boze.¹
 3. Voormalig Capital of CultureIstanbul is de enige wereldstad die op twee continenten ligt: de ene helft ligt op het Aziatische continent terwijl de andere helft tot Europa behoort.
 4. Wetenschappers geloven dat de Mediterraanse Zee vroeger – en dan hebben we het over zo’n slordige 6 miljoen jaar geleden – een woestijn was. De zee droogde in zo’n 600 duizend jaar op, om later weer met water uit de Atlantische Oceaan².
 5. Heaven on earth en when hell freezes over… zomaar twee uitdrukkingen over hemel en hel. Of de hemel op aarde er daadwerkelijk is, weet ik niet maar het plaatsje Hell in Noorwegen is gemiddeld een derde van het jaar compleet dichtgevroren!³
 6. Er zijn meer dan 200 inheemse talen in Europa. Dat klinkt als veel, maar het is eigenlijk slechts ongeveer 3 procent van de wereldwijde totaal van 6000-7000 inheemse talen. Ruim de helft van Europa is tweetalig: volgens een EU-enquête spreekt 54% van de EU-burgers een andere taal naast hun moedertaal, 25% spreekt zelfs twee vreemde talen.4
 1. Er zijn geen, ik herhaal, geen muggen op IJsland.5 Het eiland is naast de Faroe eilanden een van slechts twee landen ter wereld waar geen muggen voorkomen en wetenschappers hebben nog steeds niet ontdekt waarom.
 2. Nog een taalfeit en eentje waar je je tong over kan breken: het langste woord in de Duitse taal? Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft.
 3. In Frankrijk worden meer dan 1000 verschillende soorten kaas geproduceerd6. De bekende blauw/groene Roquefort is daarvan de oudste: het rijpingsproces, dat in natuurlijke grotten gebeurt, dateert al uit de 17e eeuw.
 4. In Italië kun je meer dan 140 soorten pasta vinden, met nog meer benamingen. Sommige daarvan zijn vooral lokaal bekend, terwijl andere pastasoorten inmiddels wereldberoemd zijn.
 5. Nederland staat bekend om haar tulpen maar de eerste tulpenbollen in West-Europa kwamen in de zestiende eeuw aan in Antwerpen in België7.

Welk travel fact verraste je het meest?

Bronnen fun travel facts Europa: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7; foto’s via Unsplash
17 reacties
 1. Maar euhm …. Wat betekent Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft precies? :)

 2. Leuk! En dat in Zwitserland heb ik allemaal meegemaakt, toen mijn vriend daar woonde. Nog wat toevoegingen: ‘ s avonds glas in de glasbak gooien – en gedurende een feestje wordt na 10 uur ‘s avonds de politie gebeld door de buren. Heel gezellig ;-)

 3. I fell in love with Iceland last summer, and I’ll try to come back again next year. What a country! I could only travel around half of the island, so I want to complete it. Although I wouldn’t mind coming back to places I’ve seen already been to.

 4. Hahaha dat woord :P Dat van Zwitserland verbaasd me ook wel. Maar misschien nog wel het meest dat er geen muggen op IJsland zijn. Als dat echt waar is kan dat nog wel eens één van mijn favorieten worden, want ik háát muggen :P

 5. Het feitje over de tulpen in België en dat men in Zwitserland het toilet niet mag doortrekken na 10 uur ‘s avonds! :) Lijkt wel heerlijk, op zondag kan je in Zwitserland niet gewekt worden door buren die om 08:00 uur ‘s morgens beginnen met het gras te maaien :p Kan iedereen heerlijk uitslapen!

 6. Dat van die muggen op IJsland dat geloof ik niet helemaal. Ik heb foto’s gezien van mijn ouders, waarop er op 1 foto niet veel meer dan muggen te zien was. Maar wellicht is dat net een ander muggensoort en niet de standaard musquito!

  1. Ik vond het ook bizar, maar heb het echt een paar keer gelezen. Ze hebben wel allerlei andere stekende insecten die ze Mýflugur noemen. Misschien waren die het?

   1. Ik denk inderdaad dat die het dan geweest waren. Maar zelf heb ik ze inderdaad ook niet gezien, wellicht hangt dat dan ook nog van de plek en jaargetijde af? Volgens mij was het bij Myvatn, wat best overeenkomt met Myflugur. Ik denk dat we het hebben opgelost ;)

   2. Laten we dat doen! Voor het beste onderzoek moeten we eigenlijk elk jaargetijden een keer gaan ;) Ik heb goedkope vluchten voor januari gevonden ;) zullen we maar meteen daad bij woord voegen?

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen