De hipste wijken van Europa in 2022 volgens stedentrippers van time to momo

Top 10 Hipste wijken van Europa in 2022

Dol op stedentrips en op zoek naar eigentijdse plekken in bekende Europese steden? Dit zijn de hipste wijken van Europa in 2022 volgens stedentrippers! 

De hipste wijken van Europa volgens stedentrippers van time to momo

Het échte karakter van een stad ontdek je niet per se in het centrum, maar in de wijken daaromheen. Daar vind je de lokale, authentieke adressen die de stad zo leuk maken, weg van de toeristenmassa.

Dat vindt ook reispublisher time to momo. Daarom vroegen ze ruim 20.000 stedentrippers uit Nederland en België naar hun favoriete hippe wijken van Europa. Uit een shortlist van 20 bestemmingen kwam een top 10!

Top 10 Hipste wijken van Europa in 2022

Benieuwd welke hippe wijken in de leukste stedentrip bestemmingen in Europa de top tien hebben gehaald (en welke wijk heeft gewonnen)? Lees snel verder!

1. Psiri (Athene)

Met 11% van de stemmen laat de wijk Psiri in Athene de andere negentien Europese wijken achter zich; de duidelijke winnaar dus! De time to momo-stedentrippers roemen het Griekse Psiri vooral om de sfeer, de mix tussen oud en nieuw, de veelzijdigheid (van vintage en kunst tot leuke koffietentjes) en de creativiteit die overal terug te vinden is.

‘Psiri is dé wijk voor street art-liefhebbers, fans van terrasjes en vintage lovers.’ vertelt Marleen Veldhorst, sinds 2017 time to momo-local in Athene.

Via de imponerende neoklassieke gebouwen in het centrum kom je terecht in Psiri, dat de afgelopen jaren een flinke metamorfose heeft ondergaan: van industrie- en arbeiderswijk waar je eigenlijk niet over straat wilde lopen naar de hipste hotspot van Athene.

De wijk barst van de koffietentjes, cafés en restaurants. Je vindt er talloze winkeltjes met handgemaakte spullen, alternatieve vintage shops, kunstenaars en werkplaatsen van traditionele ambachtslieden als de koperslager en de stoelenmatter. Ook liefhebbers van street art komen hier zeker aan hun trekken.

Op de chaotische en kleurrijke Varvakiosmarkt bevindt je je onder de locals en leer je het échte Athene kennen. Foodies kunnen terecht in de vele delicatessenwinkels rondom de markt, voor de lekkerste Griekse producten.

2. L’Eixample (València)

Voor gezelligheid, goed shoppen en vele bars en restaurants moet je in València dit jaar in de wijk L’Eixample zijn. Deze hippe wijk met kleurrijke huizen scoorde bijna nét zoveel stemmen als Psiri en eindigde daarom op plek 2. L’Eixample bestaat uit drie grote buurten: Colón, Canovas en Ruzafa. Vooral die laatste buurt is steeds meer in trek.

“De wijk L’Eixample is geliefd bij de Valencianen door de mooie winkels, de innovatieve restaurants en het swingende nachtleven.” Fleur, local van time to momo Valencia

Ruzafa is dé plek voor allerlei nieuwe initiatieven, van innovatieve restaurants tot co-working spaces en gezellige bars. Deze buurt heeft ook een bruisend nachtleven voor wie het harde werken van overdag even van zich af wil schudden.

Colón is waar je de hele dag door kunt shoppen. Hier wisselen grote ketens en kleine boetiekjes elkaar af. Canovas is een buurt met een goede restaurants en barretjes. Veel Valencianen zoeken deze hoek van de stad op voor een simpele lunch, goede borrel of een diner bij een restaurant (sommige met een Michelinster).

3. Cais do Sodré (Lissabon)

Voormalige visserswijk Cais do Sodré in Lissabon is sterk in opkomst, mede dankzij de Mercado da Ribeira: de grootste overdekte markt van Lissabon. Ook is het er ’s avonds erg gezellig, dankzij de vele leuke restaurants, cafés en dansgelegenheden. Als liefhebber van goed eten ben je hier op de juiste plek. Over Ribeira das Naus kun je wandelen langs het water. Dé uitgaansstraat van Lissabon is hier ook te vinden en staat ook wel bekend als Pink Street.

“Deze wijken mag je beslist niet overslaan als je je wilt mengen tussen de locals, die er de vele restaurants en bars bezoeken.” Stephanie, time to momo local voor Lissabon + Cascais

Street art in een restaurant in Cais do Sodré in Lissabon, Portugal (foto via Unsplash)

Street art in een restaurant in Cais do Sodré in Lissabon, Portugal (foto via Unsplash)

4. Shoreditch (Londen)

Shoreditch ligt in Oost-Londen en is al jaren een populaire wijk bij zowel toeristen als hipsters. Ook ik vind deze wijk vooral leuk vanwege de enorme afwisseling tussen modern en ietwat smoezelig, industrieel en vintage. Dankzij het contrast verveel je je nooit.

“Shoreditch is dé wijk voor hipsters, liefhebbers van street art en street food, marktbezoekers, vintagelovers en koffiedrinkers.” Kim, local voor time to momo in Londen

Hip, bruisend en alternatief, clubs, pubs, restaurants, winkels, markten en koffieshops: je vindt het allemaal in Shoreditch. De voormalige arbeiderswijk dankt haar hippe status aan de komst van de creatieve scene eind jaren 80 en is ook anno 2022 haar hipster-status niet verloren.

Dit wil je zien en doen in Shoreditch: A Weekend Guide To Shoreditch Londen

Street art in Shoreditch | London

Street art in Shoreditch in Londen ©watzijzegt.com

5. Neukölln (Berlijn)

Neukölln ken je misschien wel van het voormalige vliegveld Berlin-Tempelhof dat nu dienst doet als park. Dit stadsdeel heeft – net als andere wijken in Berlijn – een rauw randje en is dé upcoming wijk van Berlijn, aldus stedentrippers.

Als je van een goede burger houdt en in deze wijk bent mag een bezoekje aan ‘Schiller Burger’ niet ontbreken. Door de populariteit van dit restaurant zijn er in andere delen van Berlijn nieuwe vestigingen bij gekomen.

“De plek voor kunstenaars en hipsters, vol ateliers, pop-up stores, koffietentjes en craft beer én het beste dakterras.” Vera Beunen,  time to momo local in Berlijn

6. Nørrebro (Kopenhagen)

Wie creatief en alternatief Kopenhagen wil ontdekken, moet naar Nørrebro. Deze levendige wijk is in de afgelopen decennia getransformeerd van bouwvallige arbeiderswijk naar trendy hotspot.

Je vindt er kroegen, cocktailbars, hippe restaurants en bijzondere boetieks. Dankzij de aanwezigheid van veel studenten in de wijk, is er ook een ruim aanbod aan horeca waar je voordelig kunt eten en drinken.

Lees ook: 10x Hotspots + eten en drinken in Kopenhagen

Superkilen in Nørrebro in Kopenhagen (foto via Unsplash)

Superkilen in Nørrebro in Kopenhagen (foto via Unsplash)

Ook het openbare park Superkilen ligt hier, met de lange witte lijnen die zich uitstrekken over het bijna kilometer lange park dat werd ontworpen om mensen samen te brengen en daarbij tolerantie en eenheid te bevorderen

7. Encarnacíon & Regina (Sevilla)

De wijk Encarnacíon & Regina in Sevilla was tot de eeuwwisseling een wijk waar alleen bewoners kwamen. Dankzij de bouw van het avant-gardistische Metropol Parasol is de wijk getransformeerd. Nu vind je er tal van originele vintage boetieks en cafés die vanaf het vroege ontbijt tot ‘s avonds laat vol zitten.

Metropol Parasol (Plaza de la Encarnación) in Sevilla in Spanje (foto via Unsplash)Citytrip Sevilla: Andalusische pracht

Metropol Parasol in Sevilla, genoemd in de Top 10 Hipste wijken van Europa in 2022 (onderste foto via Shutterstock)

8. Katendrecht (Rotterdam)

Wat ooit de rosse buurt van de havens was, is nu een volkswijk met een stoere, industriële look. Het Rotterdamse Katendrecht schopte het dan ook tot de achtste plek in deze top 10. Voor een urban en alternatieve sfeer wil je hier zijn.

“Tussen pakhuizen en wolkenkrabbers door wandel je van de Kop van Zuid naar het bruisende Katendrecht: een walhalla voor foodies.” Nina Verweij, time to momo local van Rotterdam

Hoewel het oude karakter van de wijk nog steeds aanwezig is, heerst er nu een gevoel van levendigheid en innovatie. Middelpunt van de wijk is het Deliplein, waar een paar van de gezelligste cafés en restaurants in Rotterdam te vinden zijn. Check ook de Fenix Food Factory, een hippe overdekte streekmarkt en blijf overnachten in een van de bijzondere accommodaties in Rotterdam.

Hotel New York in Rotterdam ©watzijzegt.com

Aan de ‘overkant’ van de Nieuwe Maas ligt de Kop van Zuid – met Katendrecht verbonden door de Rijnhavenbrug – met het imposante gebouw De Rotterdam en het historische Hotel New York. Kop van Zuid heeft de bijnaam ‘Manhattan aan de Maas’ dankzij de vele oude pakhuizen en grote wolkenkrabbers.

9. Lavapiés (Madrid)

Een urban en een tikkeltje alternatieve sfeer vind je in Lavapiés. Dit is een van de oudste buurten van Madrid, maar dat zie je er niet aan terug. In deze wijk zie je nog geen massatoerisme, waardoor de wijk nog steeds haar eigen unieke charme heeft. In de straten vol met kleurrijke graffiti openen regelmatig nieuwe winkels, restaurants, bars en andere hotspots.

10. ‘t Eilandje (Antwerpen)

Last but not least is Het Eilandje, in het noorden van Antwerpen. Antwerpen is dé bestemming als je houdt van een creatieve wereldstad en het ligt op rijafstand dus je bent er zo. De naam stamt nog uit de tijd dat het gebied werd omsloten door vlieten en sloten.

Inmiddels is het omgeven door de Schelde, dokken en de oude haven en vind je hier steeds meer hotspots, restaurants en toffe bezienswaardigheden. Zoals het Museum aan de Stroom (MAS), een trekpleister dankzij de unieke architectuur en de rode stenen tegen het 60 meter hoge gebouw (met gratis panoramadak voor een geweldig uitzicht over de stad).

Bezoek 't Eilandje in Antwerpen ©watzijzegt.com Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Naast de jachthaven van ’t Eilandje staat het MAS, het Museum aan de Stroom. Vanaf het gratis toegankelijke panoramadak heb je een geweldig uitzicht over Antwerpen ©watzijzegt.com

Welke van deze wijken in Europa heb jij al bezocht? Of staan er nog op je lijstje om te bezoeken?

Dit wil je wellicht ook lezen
Ontdek Zuid-Europa met deze Middellandse zee cruises

Ontdek Zuid-Europa met deze Middellandse Zee cruises

Dat cruisevakanties alleen voorbestemd zijn aan oudere reizigers met een goed gevulde portemonnee, is allang niet meer waar. Dat je alleen tropische bestemmingen in de Cariben kunt bezoeken, klopt ook…