Gratis doen in Dublin: bezoek de Long Room in Trinity College

Wist jij dit al over Dublin? 11 verrassende weetjes over Dublin

Wist jij dit al over Dublin? Wanneer je een stad vaker bezoekt, ontdek je steeds meer leuke weetjes. Ik was al een paar keer in Dublin en verdiepte me eens in wat fun travel facts over Dublin.

Wist jij dit al over Dublin en Ierland?

Heerlijk vind ik het, om dingen te leren over steden waar ik heen ga of ben geweest. En dan niet per se voor de hand liggende feitjes als aantal inwoners en spreektaal maar fun facts, die je verrassen. Zo heeft 29 februari, ook schrikkeldag of Leap Day in Ierland, een bijzondere betekenis hier. Het is namelijk dé dag dat vrouwen hier hun partner ten huwelijk kunnen vragen! Nu is een huwelijksaanzoek tegenwoordig allang niet meer voorbehouden aan de mannen onder ons, maar wanneer je als man op Leap Day ten huwelijk wordt gevraagd, mag je blijkbaar niet weigeren! Hm… Over leap of faith gesproken.

11 verrassende weetjes over Dublin

Ik dook in de boeken en ontdekte 11 leuke (reis)weetjes over Dublin die je waarschijnlijk nog niet kent.

1. Dublin werd in de 9e eeuw gesticht door Vikings, in wat ze toen Norse Kingdom of Dublin noemden. De naam Dublin komt oorspronkelijk van Dubh Linn, ofwel de Black Pool (zwarte poel) gelegen waar nu de tuinen van Dublin Castle te vinden zijn.

2. De eerste brullende leeuw die gebruikt werd voor de intro van MGM films werd geboren en groeide op in Dublin Zoo¹.

3. Het wereldberoemde gouden Oscar beeldje werd ontworpen door Dubliner Cedric Gibbons².

4. De stad vormde daarnaast het toneel voor talloze films & tv-series, waaronder In The Name of The Father, Tristan & Isolde, 1967’s Ulysses en Penny Dreadful.

5. Mensen die de ‘Freedom of the City of Dublin‘ uitgereikt hebben gekregen – dat hoeven niet per se inwoners van de stad of zelfs Ieren te zijn – hebben daarmee ook het recht verworven in schapen te laten grazen in St. Stephen’s Green, een park midden in het centrum van Dublin. Enkele ‘gelukkigen’ zijn Bob Geldof en de leden van U2. Die laatsten maakten al eens gebruik van hun verworven recht, waarbij ze per ongeluk alsnog de regels overtraden. Je zou namelijk alleen eigen schapen mogen hoeden en niet die van een ander³.

6. Het in Dublin gelegen Phoenix Park is het grootste stadspark van Europa en het op één-na-grootste stadspark van de wereld. Het grootste stadspark? New York’s Central Park.

11x fun travel facts over Dublin

fun travel facts over Dublin - Trinity College
fun travel facts over Dublin - Trinity College

7. Trinity College heette vroeger Trinity College Near Dublin, toen de stad nog beduidend kleiner was.

8. Het in opdracht van Koningin Elizabeth I opgerichte Trinity College heeft wereldberoemde auteurs afgeleverd, waaronder Oscar Wilde, Jonathan Swift en Dracula’s Bram Stoker. Dublin heeft sowieso beroemde schrijvers gehuisvest: ook James Joyce en Oscar-winnaar George Bernard Shaw komen uit de Ierse hoofdstad. Niet vreemd dat de stad een UNESCO City of Literature4 is.

9. De oudste stoplichten van Dublin – in 1893 neergezet naast het huis van Ierland’s eerste auto-eigenaar Fergus Mitchell – werken nog steeds. Je schijnt ze te kunnen vinden naast de Renault garage in Clontarf.

10. Dublin staat weliswaar bekend om Guinness en pubs maar per inwoner zijn er minder pubs dan in elke andere Europese hoofdstad.

11. Met bovenstaand fun fact in gedachten: Ooit beweerde James Joyce dat het onmogelijk was om door Dublin te lopen zonder een pub tegen te komen. Na jarenlang puzzelwerk heeft iemand inmiddels bewezen dat dat níet zo is. Je kunt wel degelijk door Dublin lopen zonder daarbij langs een pub te lopen.

Welk fun fact verraste je het meest?

Bronnen fun travel facts Dublin: 1, 2, 3, 4

6 reacties
  1. Een aantal dingen wist ik al wel, maar het meeste niet. Ik vind de route zonder pubs wel het grappigst ;-)

  2. Oeps. Ik sta te popelen om binnen een maandje te vertrekken naar Dublin, maar met zo weinig pubs :( straks begin ik nog te twijfelen … :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen

5x Wat te doen in Kilkenny

Een typisch Ierse plaats met een lange geschiedenis en bomvol bezienswaardigheden en activiteiten om een paar leuke dagen mee te vullen. 5 dingen die je zeker moet doen in Kilkenny: dit…