Waarom Flevoland een geweldige bestemming is voor vakantie in eigen land

Wat te doen in Flevoland: 8x vakantie in Flevoland

Met een hele wereld ‘slechts’ een vliegticket van je vandaan zou je bijna vergeten dat ook in eigen land genoeg te ontdekken is. Neem Flevoland, de jongste provincie van Nederland. 8 redenen waarom Flevoland een geweldige bestemming is voor vakantie in eigen land.

Wat te zien en doen in Flevoland

Toegegeven, voordat ik op avontuur ging in Flevoland was ik nauwelijks bekend met deze provincie en stond het ook niet hoog op mijn verlanglijstje. Zonde, want Flevoland blijkt een geweldige bestemming in eigen land!

8 redenen waarom Flevoland een geweldige bestemming is

In anderhalve dag is het onmogelijk om heel Flevoland te leren kennen, maar we deden een dappere poging tijdens ons verblijf. 8 redenen om Flevoland te bezoeken.

1. Alle wegen leiden naar Flevoland

Vooruit, dat is wat overdreven. Toch ben je niet alleen gebonden aan de snelweg om Flevoland te bereiken. Met de veerdienst van Amsterdam vaar je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Forteiland Pampus en het kasteel Muiderslot. Je hebt een weids uitzicht over het Markermeer en Almere aan de horizon, terwijl met wat mazzel een zwerm aalscholvers laag over het water scheert.

Naast de gebruikelijke afvaarten vanuit de haven van IJburg kunnen groepen reizigers deze zomer- en herfstvakantie ook opstappen in de Marina Almere Muiderzand. Voor exacte data en vaartijden kun je terecht op de website van Veerdienst Amsterdam.

Pampus Paviljoen op Forteiland PampusPampus Paviljoen op Forteiland Pampus

Primeur: Deze zomer kun je elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden tussen 14 juli en 20 augustus aanschuiven bij Zomerlicht, een heus pop-up restaurant op Pampus! Je krijgt een shared dining driegangenmenu geserveerd, samengesteld met (h)eerlijke lokale producten.

Meer details en reserveren online.

2. Meer land art dan waar dan ook ter wereld

Je hebt ze vast weleens gezien langs de snelweg: enorme kunstwerken in een weiland die de lange weg naar je bestemming moeten opfleuren. In Flevoland gaan ze nog een stapje verder en maken ze Land Art. Nergens op de wereld vind je zoveel Land Art, oftewel landschapskunst, bij elkaar als in Flevoland. Zes landschapskunstwerken van wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris en Richard Serra zijn verspreid door de provincie te bewonderen.

Van een afstandje zie je soms nauwelijks dat je met kunst te maken hebt. Neem bijvoorbeeld de Groene Kathedraal van Marinus Boezem. In 1987 plantte hij 178 populieren volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims. Van afstand lijkt het gewoon een groep bomen. Eenmaal in het kunstwerk waan je jezelf in een outdoor kathedraal.

Land Art in Flevoland Land Art in Flevoland

3. Er is een Drijf In Bioscoop

Je leest het goed: in Flevoland kun je naar een Drijf In Bioscoop! De Pampus’ Drijf In Bioscoop wordt dit jaar georganiseerd op vrijdag 05 augustus 2016 (18:30 – 23:30 uur). Met je bootje voor Pampus liggen en tijdens een zwoele zomeravond genieten van een film op groot doek, wie wil dat nu niet?

4. Scheuren over het water

Zin in wat meer actie? Flevoland biedt meer dan genoeg uitdaging voor actievelingen en snelheidsduivels. Met een supersnelle RIB scheur je bijvoorbeeld met wel 100 kilometer per uur over het water! Geen alledaags vervoermiddel, wel een geweldig idee voor bijzondere dagjes uit of een vrijgezellenfeestje. Spanning, sensatie en haren door de war gegarandeerd!

Met een Snelle RIB scheur je met wel 100 kilometer per uur over het water

5. Op fotosafari in de Oostvaardersplassen

Flevoland mag dan de jongste provincies van ons land zijn, het huist één van de bijzonderste natuurgebieden: de Oostvaardersplassen. Na het ontstaan van Flevoland ontstond hier een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen.

Dankzij de film De Nieuwe Wildernis verwierven de Oostvaardersplassen in 2013 bekendheid bij het grote publiek: sinds het verschijnen van de film is het aantal bezoekers dan ook vertienvoudigd.

Op fotosafari

Vanaf het Buitencentrum worden we per truck het gebied ingereden door een beheerder die ons van alles vertelt over het gebied en de soms verhitte discussies die over het beheer ervan gevoerd worden. Talloze dieren zijn er te vinden en gewapend met mijn camera zit ik dan ook op het puntje van mijn stoel, op zoek naar de bewoners van de Oostvaardersplassen.

Vanuit het Buitencentrum (Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad) starten diverse wandel- en fietsroutes door het gebied

Oog in oog met de natuur in de OostvaardersplassenKonikpaarden in de Oostvaardersplassen

We spotten reeën, ganzen, aalscholvers en zelfs een enkel schuw vosje dat ons nauwlettend in de gaten houdt vanachter een boomstam. Een kudde Heckrunderen steekt voor onze jeep de weg over, terwijl de tientallen konikpaarden en -veulens langs de route ons hart doen smelten.

6. Picknicken met Bostapas

Extra genieten van kunst in de buitenlucht? Laat je dan verwennen door de dames van Buitengewoon Lekker! Voor €22,50 per persoon krijg je een vijfgangen lunch of diner. Of neem een picknickmand mee vol smakelijke bostapas van koude en warme gerechtjes. Gevulde dadels, brandnetelkaas, worst van Schotse Hooglanders en zelfs krekels voor de avonturiers.

Bosrestaurant Buitengewoon Lekker, Kemphaanlaan 4, 1358 AG Almere 

7. Theater in de buitenlucht

Al meer dan 25 jaar speelt Theatergezelschap Vis à Vis een jaarlijkse voorstelling aan het Almeerderstrand. Weer of geen weer, de acteurs treden altijd op (pas vanaf windkracht 7 wordt de voorstelling afgelast). Het terrein van Vis à Vis huist een allegaartje aan tijdelijke kunst, kampvuren en een restaurant waar je voorafgaand aan de voorstelling in buffetstijl kunt dineren. Elke vrijdag- en zaterdagavond kun je na de voorstelling naar live muziek luisteren bij het kampvuur.

Het gezelschap trekt elk jaar weer opnieuw fans van ver buiten Almere. Niet vreemd, want de voorstellingen zijn spectaculair! Zo ook EXIT, de voorstelling van dit jaar. Ik had geen idee wat te verwachten en zat geregeld met open mond te kijken. Acteurs die door de lucht fietsen, ondergrondse gangen, brandend water… je hebt soms geen idee waar je moet kijken en wordt geregeld aan het denken gezet. Aanrader!

Als je EXIT nog wilt zien, moet je opschieten: Vis à Vis speelt deze zomer nog maar tot en met 17 juli 2016.

Theater in de buitenlucht met Vis A VisTheater in de buitenlucht met Vis A Vis

Theatergezelschap Vis à Vis speelt al ruim 25 jaar bijzondere toneelstukken in de buitenlucht

8. Heerlijk overnachten in Almere

Al die activiteiten in de buitenlucht maken een mens moe. Bijtanken en overnachten kan in het comfortabele Leonardo Hotel Almere City Center, te vinden direct naast de stadsschouwburg in het hart van het centrum. Ik laat de lange dag van me afglijden onder de douche en val vervolgens als een blok in slaap, onder toeziend oog van de dame die aan de muur boven het bed prijkt.

Na een uitgebreid ontbijt de volgende ochtend – ik hou van ontbijtbuffetten in hotels! – ben ik klaar voor weer een nieuwe dag avontuur in Flevoland!

Overnachten in Apollo Hotel Almere

Meer redenen nodig voor een bezoek aan Flevoland?

Je leest alles wat je moet weten voor een bezoek aan Flevoland op de site van Toerisme Flevoland!

Heb jij de avontuurlijke kant van Flevoland al ontdekt?

16 reacties
 1. Ik heb nog een hoop te ontdekken in Flevoland! Dat de natuur er mooi is realiseerde ik me wel, ik wil er graag op safari gaan. Maar er is daarnaast nog zoveel meer tofs dus. Leuk artikel Natas!

 2. Nederland is zo mooi en inderdaad vaak zoeken we het verderop, maar er is nog zoveel te ontdekken. Ik heb er daarom een soort persoonlijk doel van gemaakt om alle 20 Nationale Parken te bezoeken haha. Ik ben een paar ik in Flevoland geweest en het is er echt heel mooi, door je foto’s krijg ik alleen maar zin om meer te ontdekken. Leuk!

  1. Wow, dat is wel een mooi doel! Ken je de blog van Daisy’s blog All Day Every Daisy al? Zij reisde vorig jaar als pioneer door Nederland en heeft volgens mij ook diverse nationale parken bezocht hier :)

 3. Toevallig blijven wij deze zomer in Nederland en ook nog eens in Flevoland. Alleen dan aan de kant van het Veluwemeer. Hopelijk wordt het nog net wat warmer, dan kunnen mijn waterratjes zich daar ook uitleven.
  Maar de Oostvaardersplassen wil ik ook weleens zien.

  1. Ik hoop met je mee! De kant van het Veluwemeer werd in de reacties ook al getipt, vast een mooie plek :) Fijne vakantie alvast!

 4. Na enkele leuke uitstappen in Nederland vorig jaar ben ik steeds op zoek naar leuke plaatsen om aan het lijstje toe te voegen. Flevoland (ik kende dat dus echt niet) ziet er echt gezellig en leuk uit. Super mooie foto’s.

  1. Misschien kunnen we elkaar tips geven! Ik ben namelijk ook altijd wel in voor een weekendje weg in België :) Ben je al eens in Maastricht en Den Bosch geweest trouwens? Kan ik je ook allebei van harte aanbevelen!

 5. Ik zie alleen maar dingen voorbij komen rond Lelystad en Almere. Flevoland is zo veel meer dan dat. Zo heb je Schokland, Walibi Holland, het Ijsselmeer, aan de veluwe kant mooi zwemwater, dan is er ook nog de orchideeën hoeve. Er is zo veel meer dan Lelystad en Almere. Zo is er een groot muziek festival: Lowlands.

  Er zijn zo weinig mensen die die kant van Flevoland kennen. De meeste mensen blijven hangen in Lelystad en Almere en zeggen dan dat ze Flevoland hebben gezien.

  1. Hi Alinda, klopt! Mijn bezoek duurde echter maar anderhalve dag en de hoogtepunten daarvan heb ik belicht in deze post, zoals de Oostvaardersplassen :) Er is uiteraard nog veel meer te doen in Flevoland, dat kom ik tijdens een volgend bezoek graag ontdekken.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen