Ontdek Noord-Brabant op de fiets door Eindhoven

Fietsen door Noord-Brabant: 5x de beste fietstips op een rij

Nederland en fietsen zijn als brood en kaas: het hoort bij ons! Ga fietsen door Noord-Brabant en ontdek zo de mooiste plekjes, van street art en bijzondere verhalen tot ‘s werelds mooiste fietspad.

Dit zijn de beste fietstips uit Noord-Brabant

Zoek jij nog een actieve vakantiebestemming in eigen land? Stap op de fiets en ga op pad in Noord-Brabant. Blijf slapen in een van de vele toffe accommodaties in de natuur, een fijne B&B in een klein dorpje of een van de design- en boetiekhotels in de Noord-Brabantse steden.

5x Fietsen door Noord-Brabant

Trap mee langs graffitikunst, over spectaculaire fietsbruggen en zelfs dwars door een museum in het Fietsmuseum in Overloon. Maak al fietsend kennis met het afwisselende landschap dat Brabants bekendste meester-schilder Van Gogh zo inspireerde. Dit zijn de beste fietstips uit Noord-Brabant op een rij.

1. Uitgebreid fietsroutenetwerk

Of je fietstocht nu vertrekt vanuit je Noord-Brabantse accommodatie of je lange fietstocht je door de provincie leidt, in Noord-Brabant kom je altijd iconische plekken tegen die de moeite meer dan waard zijn.

Noord-Brabant profileert zich steeds meer als dé routeprovincie van Nederland. Een route is meer dan alleen bordjes volgen: het is een beleving op zich. En die beleving wil wel in Noord-Brabant.

Ontdek Noord-Brabant op de fiets door Eindhoven

De provincie heeft zelfs al meerdere routetitels op haar naam staan, van Europese Route van het Jaar en Wandelgemeente van het jaar tot Mooiste Fietspad ter wereld! Het uitgebreide knooppuntennetwerk over goed onderhouden fietspaden dwars door Noord-Brabant en de duidelijke bewegwijzering maken het je ook gemakkelijk om lekker te fietsen.

2. Volg de Van Gogh fietsroute

Tussen de historische stad Breda en Chaam ‘vlieg’ je elf kilometer lang, door de bossen, over het asfalt van de ‘Fietsallee’. Niet alleen is het fietspad zo glad als een zopas gestreken laken, het is ook heel breed én vrij van autoverkeer.

Tijdens deze Van Gogh fietsroute kun je allereerst kennismaken met de vijf Van Gogh Monumenten in het centrum van Etten-Leur, waaronder de Van Gogh Kerk.

Tijdens deze Van Gogh fietsroute kun je kennismaken met de vijf Van Gogh Monumenten in het centrum van Etten-Leur, waaronder de Van Gogh Kerk en deze wandschildering (©VisitBrabant)

Deze route maakt deel uit van één van de bekendste themaroutes van Noord-Brabant: de Van Gogh fietsroute. Deze route is in totaal maar liefst 435 km, verdeeld over 10 fietsrondjes die met elkaar verbonden zijn. Je ontdekt zo de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Vincent Van Gogh hebben gevormd tijdens zijn leven in Brabant.

3. Verhalen in de Noord-Brabantse Kempen

Een tocht door de Brabantse Kempen voert je door een streek vol prachtige natuur, charmante dorpjes, lekkere streekproducten en bijzondere verhalen.

Wist je bijvoorbeeld dat hier al generaties het spannende verhaal wordt verteld van Zwarte Kaat, de ‘Heks van Hellenende’? Vroeger maakte zij de Noord-Brabantse Kempen onveilig, nu zit ze verstopt in de prachtige natuur. De gelijknamige themaroute leidt je langs haar geschiedenis.

Fietsen door Noord-Brabant: fiets over de Stonner Meijwaard Brug

Stönner-Meijwaardbrug bij Oirschot (©VisitBrabant)

De prachtige Stönner-Meijwaardbrug bij Oirschot in de Noord-Brabantse Kempen is vernoemd naar twee mannen die hier de dood vonden in de strijd om vrijheid. De audiozuil van Liberation Route Brabant – die de impact van de Tweede Wereldoorlog in Brabant in beeld brengt – vertelt je het hele verhaal.

4. Ontdek street art in Eindhoven

In Eindhoven vind je de Dommeltunnel, of wel de Silly Walks tunnel. De afbeelding op de muur in de tunnel verwijst naar de aflevering van Monty Python’s Flying Circus, waarin The Ministry of Silly Walks een grote rol speelt. Zet je fiets aan de kant en probeer zelf de krankzinnige passen eens uit, lachen gegarandeerd!

Verderop ligt de Berenkuil, met tientallen indrukwekkende werken van (inter)nationale street art kunstenaars. En nu je toch in Eindhoven bent, fiets dan ook eens door de kleurrijke wijk Volta Galvani. Je betreedt de wijk door een grote poort met dezelfde naam en elk huis heeft hier een andere kleur.

Kleurrijke fietstunnel in Eindhoven (via Unsplash)Fiets over het Van Gogh Roosegaarde fietspad in Eindhoven (©VisitBrabant)

Fiets over het Van Gogh Roosegaarde fietspad in Eindhoven (onderste foto ©VisitBrabant)

Als de avond valt, mag je zeker het Van Gogh Roosegaarde fietspad niet overslaan. Bezaaid met duizenden steentjes die oplichten in het donker, is dit pad een ode van kunstenaar Daan Roosegaarde aan Van Gogh’s schilderij De Sterrennacht, dat je kunt vinden in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York City.

5. Foodroutes in Brabant

Een van de leukste dingen tijdens je vakantie of weekendje weg, is natuurlijk kennismaken met de lokale lekkernijen. Ook dat kan prima op de fiets door Brabant! Ga dus op culinaire ontdekkingstocht en laat je inspireren door bijzondere verhalen over de Brabantse eetcultuur.

Foodroutes Brabant: Boshuis Venkraai in Oisterwijk ©VisitBrabant

Deze verhalen beleef en proef je in speciaal samengestelde wandel- en fietsroutes die je langs allerlei smakelijke locaties brengen. Van hippe food concepten in Noordoost-Brabant en streekproducten uit de Kempen, tot de ‘triple A’ (ansjovis, asperges en aardbeien) van West-Brabant: deze heerlijk foodroutes dompelen je onder in de eetcultuur in Brabant.

Zelf je fietsroute door Brabant plannen

Het is natuurlijk maar een greep uit de vele fietsroutes en hoogtepunten in Noord-Brabant. Zelf je route uitstippelen? Dat kan natuurlijk ook! Gebruik daarvoor de online routeplanner op de website van Visit Brabant.

Meer ontdekken in Brabant?

Ben jij al eens gaan fietsen in Noord-Brabant? Wat zijn jouw favoriete fietsroutes?

Dit wil je wellicht ook lezen