De mooiste kastelen in Gelderland

Dit zijn de mooiste kastelen in Gelderland

Zoek jij een leuke bestemming voor een dagje uit in Gelderland? Naast prachtige natuur en pittoreske stadjes zijn er ook veel bijzondere kastelen in Gelderland te vinden. Ik zette een paar van de mooiste kastelen in Gelderland voor je op een rij.

Dit zijn de mooiste kastelen in Gelderland

Wist je dat er in heel Nederland nog steeds honderden kastelen te vinden zijn? Lang niet allemaal zo sprookjesachtig als in een Disney sprookjesfilm. Toch hebben veel van deze kastelen hun charmes nog niet verloren. Veel kastelen en landhuizen zijn tegenwoordig onbewoond en opengesteld voor publiek. Een unieke manier om een inkijkje te krijgen in het leven van vroegere adel en leuk voor een dagje uit.

Deze kastelen in Gelderland kun je bezoeken

Welke kastelen kun je bezoeken in Gelderland? Ik ging op onderzoek uit om de mooiste kastelen in eigen regio te ontdekken. In de Gelderse streken zijn namelijk nog steeds tientallen kastelen en kasteelruĆÆnes te vinden. Dit zijn de mooiste kastelen in Gelderland die je zelf kunt bezoeken.

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen is een van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in Nederland.Ā  Het huidige kasteel – met vierkant grondplan en vier hoektorens – is gebouwd rond 1300-1325 en ligt strategisch tussen Maas en Waal. Het werd door de eeuwen heen geteisterd door oorlog en branden, bewoond door adellijke families en nonnen.

Tegenwoordig is een unieke toeristentrekpleister. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren ’60 ontdekten men allerlei voorwerpen tijdens het uitgraven van de oorspronkelijke gracht. Deze worden nu tentoongesteld.

Bezoekadres: Kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden (www.ammersoyen.glk.nl)

kasteel ammersoyen (86)

Bijzonder kasteel in Gelderland: Kasteel Ammersoyen (Foto door bertknot (CC BY-SA 2.0))

Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch in het Gelderse Vaassen werd gebouwd in de Middeleeuwen. Het wordt omringd door een oud parkbos met vijvers en weilanden. Je kunt hier dus uitstekend wandelen en fietsen.

Door de eeuwen heen woonden diverse adellijke families in Kasteel Cannenburch. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel geconfisqueerd en de inboedel van de laatste bewoonster geveild. Gelukkig konden portretten die al generaties lang in het kasteel aanwezig waren wel worden gered. Sinds 1951 is Kasteel Cannenburch in beheer van Geldersch Landschap & Kasteelen en nu te bezoeken.

Bezoekadres: Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB Vaassen (bezoek cannenburch.glk.nl voor meer informatie)

De mooiste kastelen in Gelderland: bezoek Kasteel Cannenburch in Vaassen

De mooiste kastelen in Gelderland: bezoek Kasteel Cannenburch in Vaassen (foto via Unsplash)

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth werd vanaf de middeleeuwen door adellijke families bewoond. Na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog was van het kasteel nauwelijks meer over dan een ruĆÆne. Vanaf de jaren ’50 werd het weer tot volle glorie hersteld tot het kasteel zoals het nu te zien is. Zo is onder meer de ridderzaal zoveel mogelijk in middeleeuwse vorm hersteld. In de zuidvleugel is de gevangenis intact gebleven, compleet met het beruchte spijkerplafond, net als een deel van de keuken. Je kunt ze allemaal bezoeken.

Kasteel Doorwerth is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie en tickets kun je hier terecht.

Bezoekadres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth

De mooiste kastelen in Gelderland

Kasteel Hernen

Kasteel Hernen heeft een lange geschiedenis; de ‘heren van Hernen’ werden voor het eerst genoemd in 1247. Het middeleeuwse karakter is nog altijd goed zichtbaar. Zo is de originele wapensteen uit de zestiende eeuw er nog steeds te zien. Net als twee portretten van de oorspronkelijke bewoners en diverse archeologische vondsten die in de kasteelgracht werden ontdekt tijdens restauraties en opgravingen.

Kasteel Hernen is geopend voor publiek en is vier dagen per week te bezoeken (op woensdag, donderdag en in weekenden). Bekijk hier actuele openingstijden en tickets.

Bezoekadres: Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen (www.hernen.glk.nl)

Kastelen in Gelderland: Bezoek Kasteel Hernen

Kasteel Hernen (Foto door Hans Groener (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons)

Huize Schaffelaar

Misschien niet echt een kasteel, maar het lijkt er wel op. Landhuis Schaffelaar in Barneveld dateert uit 1852 en is geheel geel in neogotische stijl gebouwd. Het landhuis ligt in een prachtig parkbos met een lange bomenlaan en een grote weide met gracht.

Tegenwoordig wordt het landhuis gebruikt voor bruiloften, feesten en partijen en is daarom alleen op uitnodiging toegankelijk. Het park is wel opengesteld voor wandelaars. Ik bezocht het landgoed vorig jaar en nam meteen een kijkje bij het restaurant in de prachtige Oranjerie. Aanrader voor een mooie wandeling en lekkere lunch.

Lees ook: Doen in Barneveld en omgeving: van plukken tot proeven

Bezoekadres: Stationsweg 6, 3771 VH Barneveld

Kastelen in Gelderland: Huize Schaffelaar in BarneveldDoen in Barneveld: bezoek Landgoed Schaffelaar en de oranjerie

Bezoek Landgoed Schaffelaar en de prachtige oranjerie in Barneveld (foto’s Ā©watzijzegt.com)

Slot Loevestein

Grote kans dat je weleens van Slot Loevestein hebt gehoord. Hier wist Hugo de Groot op spectaculaire wijze door zichzelf in een boekenkist het kasteel uit te laten dragen; in 2021 precies 400 jaar geleden. Zonder twijfel Ć©Ć©n van de beroemdste kastelen in Nederland, dat in 1358 werd gebouwd in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne.

Dagje uit naar Loevestein

Een dagje Loevestein bezoeken is tegenwoordig een uitje voor jong en oud. De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat ruim 650 jaar en is grofweg in te delen in drieĀ  verschillende periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. Ontdek het zelf met een rondleiding, zelfstandig of met gids. Of verken de omgeving en ga wandelen of fietsen in het Munnikenland. Je kunt zelfs romantisch overnachten bij Slot Loevestein, in een van de vier slotkamers die werden omgebouwd tot moderne Bed & Breakfast.

Op de website van Slot Loevestein vind je meer informatie en kun je tickets + een tijdslot reserveren.

Bezoekadres: Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen

WLM - Ciao Anita! - Slot Loevestein

Foto door L’Aja (CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons)

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo in Apeldoorn mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Het paleis werd bewoond door leden van de Koninklijke Familie: bijna drie eeuwen lang deed het dienst als zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen. Het werd voor het laatst bewoond door prinses Margriet, tot ze in 1975 verhuisde.

Museum Paleis Het Loo

Sinds 1984 is Paleis Het Loo een nationaal museum met prachtige barokke tuinen, prachtige koetshuizen en stallen die je kunt bezoeken. Op het Stallenplein vind je restaurant de Prins Hendrik Garage, waar je terecht kunt voor een versnapering. Er worden regelmatig activiteiten en evenementen georganiseerd.Ā Bezoek www.paleishetloo.nl voorafgaand aan je bezoek voor actuele informatie en tickets.

Bezoekadres: Koninklijk Park 16, Apeldoorn (navigatieadres in Google maps: Parkeerplaats Paleis Het Loo)

Apeldoorn Paleis Het Loo 7

Bezoek Paleis Het Loo in Apeldoorn (Foto door Zairon (CC BY-SA 4.0), via Wikimedia Commons)

Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael ligt vlakbij Arnhem, in het waterrijke Park Rosendael. In het park zijn nog tal van historische bijzonderheden te vinden. Zoals de ‘Bedriegertjes‘, verborgen fonteintjes die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers nat spuiten. Ook is er een schelpengalerij, een theekoepel, mooie vijvers en fonteinen.

Het kasteel werd bijna 700 jaar onafgebroken was bewoond en kwam eind jaren ’70 in bezit van de stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Daarna volgde een restauratie en werd het kasteel weer hersteld in de stijl zoals het er in de periode 1900-1940 uitzag. Zeel oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, net als de schilderijencollectie met familieportretten.

Bezoek de website van Kasteel Rosendael voor je bezoek.

Bezoekadres: Kasteel en park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal

Kastelen in de Achterhoek

Zoals gezegd zijn er in Gelderland nog tientallen kastelen en landhuizen te vinden. Ook in de Gelderse Achterhoek zijn diverse kastelen te vinden die een bezoek meer dan waard zijn.

Kasteel Huis Ruurlo

Midden in de natuur ligt Kasteel Ruurlo, in het hart van Achterhoek. Dit bijzondere Rijksmonument is nu een indrukwekkend toonbeeld van geschiedenis, cultuur en natuur. Kasteel Ruurlo is gebouwd in de 14e eeuw en huisde ƩƩn van de oudste adellijke families van Nederland en zelfs een koning! Het wordt omringd door een prachtige Engelse landschapstuin en de voormalige Oranjerie doet tegenwoordig dienst als cafƩ voor een lekkere versnapering.

Museum More

In juni 2017 opende het Museum More waar werken hangen van kunstschilder Carel Willink, grootmeester in het neorealisme. Ook worden hier unieke, sprookjesachtige creaties van modeontwerpster Fong Leng tentoongesteld. Ga naar de website van het museum voor meer informatie en je geplande bezoek.

Tip: Bezoek ook het nabijgelegen Doolhof Ruurlo. Met bijna 1,2 kilometer aan paden staat dit doolhof ook wel bekend als het grootste heggendoolhof ter wereld!

Bezoekadres: Kasteel Ruurlo, Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo (navigatieadres Stapeldijk 1 om bij het kasteel te parkeren. Mocht deze vanwege drukte vol zijn, parkeer dan de Houtwaal in Ruurlo, achter het station. Vanaf hier kun je met een gratis shuttledienst naar het kasteel.)

Kastelen in Gelderland: bezoek Kasteel Huis Ruurlo (foto via Pixabay)

Kasteel Ruurlo, een van de kastelen in Gelderland (foto via Pixabay)

Huis Verwolde

Huis Verwolde in Laren kent een roerige geschiedenis. Rond 1500 raakte Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Manschappen namen het huis en de verdedigingswerken in en braken het af. Een nieuw huis werd gebouwd, maar twee eeuwen later was ook hier weinig van over.

Oranjewoud

Inmiddels is op het landgoed een prachtig edelmanshuis te vinden. Het statige huis wordt niet meer bewoond maar beheerd door Geldersch Landschap & Kasteelen en de familiestichting van de familie Van der Borch, die hier eeuwenlang woonden. Een prachtige parktuin en het Oranjewoud omringen Huis Verwolde, dat je onder begeleiding van een gids kan bezoeken.

De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk; de rest van het landgoed is privƩbezit van de familie. Check de website van Huis Verwolde voorafgaand aan je bezoek voor meer informatie.

Bezoekadres: Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren

Huis Verwolde 03

Foto door AWossink (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

Welke van deze kastelen in Gelderland heb jij al eens bezocht?

Laat je verder inspireren en lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen