Zomers Basel: daar wil je heen!

Stedentrip Basel: Een vluchtige romance met zomers Basel

De hitte overvalt me wanneer ik voet zet in Basel. Ik voel de zon branden op mijn gezicht. Is het hier ‘s zomers altijd zulk prachtig weer? Niet wat ik verwacht in Zwitserland, wat een aangename verrassing! Wat we gaan doen in Basel ontdekken we snel.

Basel stedentrip: Een vluchtige romance met zomers Basel

Basel is de tweede stop van mijn Interrail-reis door Duitstalig Europa. De enige keer dat ik eerder voet aan Zwitserse grond zette, was tijdens een snelle overstap op weg naar Italië. Niet dat ik er nu veel langer blijf: slechts één nacht, net genoeg voor een kortstondige romance met deze stad. Een romance waar ik naar uitkijk.

Zwitserland is zo’n land waar ik vroeger over droomde. Bergen, sneeuw en eindeloze avonden vol kaasfondue, daar dacht ik aan wanneer Zwitserland door mijn hoofd schoot. Helaas bleef het bij dromen, tot nu.

Bahnhof Basel SBB Zomerse middagen aan de kade in Basel

Zodra ik het station verlaat ben ik verrast. Verrast door de grandeur van de gebouwen die ik zie en, niet in de minste plaats, door de blauwe lucht en zomerse hitte. Twee dingen die ik niet had verwacht.

Basel ligt aan de Rijn, op het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland. De treinreis vanuit Frankfurt duurde dan ook maar drie uur. We droppen onze rugzakken in het hotel en ontmoeten er Willian, die ons meeneemt voor een lunch bij Volkshaus Basel.

Dit wil je doen in Basel

Volkshaus Basel is brasserie, biergarten en bar ineen. Het Volkshaus blijkt te beschikken over een prachtige binnentuin, waar de zonnestralen worden gefilterd door een groen bladerdak. Wat een heerlijke plek voor een zomerse middag of avond!

Volkshaus Basel

We smullen van avocadomousse met rivierkreeftjes vooraf, gevolgd door een perfecte Steak-Frites “Café de Paris”. Dankzij Zwitserse prijzen een aanslag op je portemonnee, maar een traktatie voor je smaakpapillen is het zonder twijfel. Het is dat de volgende afspraak alweer staat, anders zou ik hier rustig blijven zitten tot de middag overgaat in avond en het tijd is voor de volgende maaltijd.

Volkshaus Basel, Rebgasse 12-14, (Kleinbasel) 4058 Basel

Volkshaus BaselStedentrip Basel: Volkshaus BaselStedentrip Basel: Volkshaus Basel

Heerlijk lunchen en dineren bij Volkshaus Basel

‘s Zomers doen in Basel

Dat er ‘s zomers meer dan genoeg is te doen in Basel blijkt wel wanneer we op pad worden genomen door gids Béa. Even denk ik dat ze uit Australië komt, maar Béa blijkt zo Zwitsers als het maar kan en kent Basel op haar duimpje. We springen aan boord van een van de veerbootjes waarmee je voor een luttel bedrag de rivier over wordt gevaren.

Beide kanten – simpelweg Grossbasel en Kleinbasel genoemd – hebben hun charmes. Wij duiken kleine straatjes in, waar meer dan eens verborgen binnenhofjes en stadstuintjes verschuild liggen achter deuren en hekken die soms gewoon open blijken te zijn.

Basel in je broekzak

We ontdekken het kleinste museum van de stad, misschien zelfs wel van de wereld: het Hoosesaggmuseum – ofwel Broekzakmuseum – is niet meer dan een vitrine in een voordeur, beheerd door de eigenaresse van het pand die de glurende blikken van toeristen en passanten zat was. Basel staat sowieso bekend als pocket-size metropolis: de stad heeft alles wat een wereldstad te bieden heeft, maar verdwalen is onmogelijk volgens gids Béa.

Even verderop stuiten we op de met klapstoeltjes gevuld Münsterplatz waar op een enorm scherm later die avond een film vertoond wordt. Deze openluchtbioscoop is een terugkerende zomeractiviteit in Basel. Net als de rivierconcerten die in augustus elke avond talloze mensen naar de kade trekken voor gratis vermaak.

Doen in Basel: Met een veerbootje de Rijn over in BaselTijdens de gehele maand augustus zijn er live rivierconcerten in Basel

Live optredens op het Kulturfloss in Basel

Buvettes aan de Rijn

Nog meer fijn zomervermaak: een drankje doen in een van de buvettes – verfrissing is de letterlijke vertaling – die bij mooi weer op verschillende plekken in de stad hun luiken openen voor hongerig & dorstig publiek. Ook wij sluiten zo onze dag af.

Met een witbier voor mijn neus kijk ik naar de mensen die voorbij wandelen, rennen en drijven in de rivier terwijl een straatmuzikant gepassioneerd Frank Sinatra uit zijn saxofoon laat klinken. Het Basels’ alternatief voor een boulevard aan het strand.

Doen in Basel: Buiten eten & drinken bij een van de buvettesZomers Basel: daar wil je heen!Genieten van zomerse avonden aan de Rijn in Basel

7x Wat te doen in Basel

 1. Koop een BaselCard (20 CHF voor een 24-uurs kaart) waarmee je onder meer gratis stadstoers en veerbootritjes kunt maken en korting krijgt bij tal van musea, riviercruises en restaurants.
 2. Loop door het compacte centrum van de stad en (ver)dwaal in de prachtige straten.
 3. Bezoek een van de 40 musea in de stad, van het Spielzeug Welten Museum waar meer dan 2500 teddyberen worden tentoongesteld tot het Tinguely Museum, gebouwd naar plannen van Mario Botta, waar je de grootste collectie werken van een van de belangrijkste Zwitserse kunstenaars van de vorige eeuw – Jean Tinguely (1925–1991) – kunt zien.
 4. Zwemmen in de Rijn: koop een waterdichte Wickelfisch om je kleding en andere spullen in te stoppen en drijf zo’n anderhalve kilometer mee met de stroom.
 5. Het hele jaar door kerstinkopen doen bij Johann Wanner.
 6. Relaxen met een hapje en drankje in een van de buvettes.
 7. Slapen in het Dorint · An der Messe hotel net buiten het centrum.

Een korte kennismaking met deze stad waar ik een heel klein beetje verliefd op ben geworden.

Ook met NSInternational.nl naar Basel? Boek hier je treintickets!

Ben jij al eens in Basel geweest?


Ik reisde op uitnodiging van CityZapper en Interrail door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Mijn persoonlijke reiservaringen deel ik in een reeks artikelen. Lees hier mijn disclaimer.
11 reacties
 1. Haha, bergen, sneeuw en kaasfondue zijn ook de eerste dingen waar ik aan denk bij Zwitserland. Èn grazende koeien met bellen! :-)) Lijkt me een verrassend leuke stad… je blogpost doet me zin krijgen om ook een keertje Zwitserland te ontdekken. Verder dan een overnachting richting Italië kwam ik tot nu toe niet.

 2. Oeh, wat een leuke stad joh! Ik ben nog nooit in Zwitserland geweest, maar Basel zou ik zeker niet over willen slaan. Leuke en sfeervolle stad joh!

 3. Dat ziet er prachtig uit!
  Inderdaad dacht ik altijd bij dit land aan sneeuw etc..
  Maar wauw, wat is het daar zo mooi en wat een heerlijke zomerse temperaturen.

  Xoxo

 4. Ziet er uit als een fijne stad! Ik ben ook wezen Interrailen en stopte toen in Bern en ondanks dat dat in Oktober was, was ik echt verbaasd hoe warm het was. Zeker wel 20 graden of meer! Ik denk dat ik daar wel het mooiste weer heb gehad, iets wat ik helemaal niet had verwacht van Zwitserland en haar besneeuwde bergen.

  1. Zelfs in oktober nog ja? Ik geloof dat ik Zwitserland vaker op mijn reisagenda moet zetten zeg, zelfs nog mooi weer in het najaar!

 5. Dit voorjaar was ik een weekend in Basel, wat een heerlijke stad! Slenteren door de straatjes, een bezoek aan het Tinguely Museum, eten op één van de vele terrasjes en daarna met een flesje wijn tussen de locals aan de Rijn terwijl de avond invalt. Daarna dansen & cocktails bij Bar Rouge met prachtig uitzicht over de verlichte stad. De volgende dag maakten we een ritje met de historische tram, best prijzig, maar wel een mooie manier om de hoogtepunten van de stad snel te leren kennen. Absoluut een aanrader!

  1. Ah, wat heerlijk! Wij waren er maar een nachtje helaas, had er graag meer tijd doorgebracht. Het is inderdaad geen goedkope bestemming, maar ik vond het echt een heerlijke stad!

 6. Ik heb de afgelopen weken al een enorme drang om naar Zwitserland te gaan en na het lezen hiervan al helemaal! Wie weet ga ik wel richting Basel!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen