Winterse stedentrip naar Innsbruck: beleef kerst tussen de bergen

Winterse stedentrip naar Innsbruck: beleef kerst tussen de bergen

Zin in een winterse stedentrip nog voor de kerstdagen? In Innsbruck hangen de historische gevels al vol met verlichting, terwijl een 20 meter hoge kerstboom kleurrijk afsteekt tegen de met sneeuw bedekte bergtoppen.

Winterse stedentrip naar Innsbruck: beleef kerst tussen de bergen

Innsbruck is allang niet meer alleen “die tussenstop op weg naar de wintersportvakantie in Oostenrijk”. Steeds vaker is de stad dé bestemming voor een trip. Sinds mijn eerste kennismaking met de stad vorig jaar zomer kan ik niet wachten om eens in de winter terug te keren. En misschien is dit wel het juiste moment!

Sinds midden november staat de stad namelijk al in het teken van het “Innsbrucker Kerstfeest in de bergen.” In de stad hangt een geur van geroosterde kastanjes en verse Kiachln (een soort oliebol) met zuurkool of rode bosbessen en de punch staat warm voor een nostalgisch kerstgevoel.

Wanneer de indrukwekkende 20 meter hoge Kerstboom voor het Gouden Dak over de markt straalt, is de stad klaar om kerst te gaan vieren. Ideaal voor een winterse stedentrip, met de majestueuze bergtoppen als achtergronddecor.

Lees ook: 36 uur in Innsbruck: Kleurrijke stad tussen de bergen

45e Kerstmarkt in de Innsbrucker Altstadt

Dit jaar viert de meest traditionele kerstmarkt in Innsbruck een jubileumjaar: precies 45 jaar geleden werd de eerste Innsbrucker Kerstmarkt georganiseerd voor het Gouden Dak. Met slechts tien kramen – die elke dag op- en afgebouwd moesten worden – startte een “succesverhaal“. Anno 2017 is er bij de ruim 70 kramen van alles verkrijgbaar: van sfeervolle decoraties en handgemaakte geschenken tot houtsnijwerk en culinaire lekkernijen.

Elke kerstmarkt heeft een eigen sfeervol programma. Zo spelen de Amraser torenblazers vanaf het Gouden Dak dagelijks om 17.30 uur traditionele Kerstliedjes, zijn er de Wiltener Weihnachtszauber (kerstbetovering), lezingen en concerten van lokale kunstenaars en dragen Tiroolse groepen in St. Nikolaus de lokale tradities en cultuur uit.

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Op de Marktplatz zijn een draaimolen en kinderboerderij te vinden, net als sprookjesvoorstellingen en een poppenkast en er worden kerstverhalen gespeeld en verteld.

Sint-Nicolaas, Krampus & het Kerstkindje in Innsbruck

Wat is een kerstfeest in de bergen zonder bekende decemberfiguren? Zoals elk jaar bezoekt Sint-Nicolaas de kinderen in Innsbruck en verschijnen ‘donkere’ figuren als de Innsbrucker AlpenTuifl (duivels), de Oost-Tiroolse krampussen (demonisch uitgedoste figuren) en de perchten uit het Tiroolse laagland op het toneel.

Op 17 december keert de rust terug in de stad en brengt het Kerstkind op een witte wolk een bezoek aan Innsbruck – begeleid door honderden kinderen verkleed als engelen en herders, die zelfs hun schaapjes meebrengen.

De zes Kerstmarkten van Innsbruck

Kerstmarkt in de Altstadt (historische binnenstad)
15 november tot en met 23 december 2017

De grootste markt van de stad en één van de mooiste en meest romantische in het hele Alpengebied. Bijzonderheden: de enorme Kerstboom, bijzondere verkoopkramen, vele opvoeringen voor het Gouden Dak en culinaire verrassingen.

Winterse stedentrip naar Innsbruck: beleef kerst tussen de bergen

Foto: Innsbruck Tourismus / Christof Lackner

Kerstmarkt St. Nikolaus
24 november tot en met 23 december 2017

Een kleine markt in het oudste stadsdeel van Innsbruck. Bijzonderheden: mooie muziek, zelfgebakken koekjes en een rustige sfeer.

Kerstmarkt in de Maria-Theresien-Straße
25 november 2017 tot en met 6 januari 2018

Deze stijlvolle, nog jonge Kerstmarkt in Innsbruck’s mooie avenue is tot het eind van de Kerstvakantie geopend . Bijzonderheden: een laan van fonkelende kristallen bomen, een reusachtige verlichte bergkristal en internationale hapjes in Innsbruck’s mooiste winkelstraat.

Kerstmarkt in de Maria-Theresien-Straße (Foto: Innsbruck Tourismus /Alexander Tolmo)

Kerstmarkt in de Maria-Theresien-Straße (Foto: Innsbruck Tourismus /Alexander Tolmo)

Kerstmarkt op de Marktplatz
15 november tot en met 23 december 2017

Een kinderparadijs bij uitstek. Bijzonderheden: poppenkast, sprookjesvertellers, kinderboerderij, nostalgische draaimolen en de 15 meter hoge glinsterende Swarovski-Kerstboom met een reuzenster op de top.

Kerstmarkt op de Wiltener Platzl
27 november tot en met 23 december 2017

Deze markt biedt culturele variatie, regionale culinaire lekkernijen en een typische Tiroolse sfeer. Bijzonderheden: de betoverende sfeer van de Wiltener Platzl met individuele kleine winkeltjes en dito marktkraampjes.

Christkindlmarkt am Wiltener Platzl in Innsbruck

Christkindlmarkt am Wiltener Platzl (Foto: Innsbruck Tourismus / Alexander Tolmo)

Panorama-Kerstmarkt op de Hungerburg
25 november tot en met 23 december 2017

En last but not least is er de Kerstmarkt op de Hungerburg, met een geweldig uitzicht op de stad. Bijzonderheden: een kleine maar fijne markt op een heerlijke plek met panorama hoog boven Innsbruck. De tien minuten durende rit met de Hungerburgbaan vanuit het centrum naar boven is een bijzonder hoogtepunt.

Heb jij nog plannen voor een winterse stedentrip?

5 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen