Innsbruck als zomerbestemming: Goldenes Dachl in Innsbruck

Innsbruck in de zomer: de budget-bestemming voor festivalgangers en sportievelingen

Met gratis openluchtfestivals en verschillende grote sportevenementen is het Oostenrijkse Innsbruck deze zomer een prima budgetbestemming voor festivalgangers en sportievelingen.

Innsbruck in de zomer: de budget-bestemming voor festivalgangers en sportievelingen

Innsbruck is hoofdstad van de deelstaat Tirol – in het zuidwesten van Oostenrijk – met ruim 120.000 inwoners en een rijke 800-jarige geschiedenis. De stad ligt ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen en heeft naast koude winters vaak korte lentes en afwisselende zomers, met temperaturen van 17 tot soms wel 34 graden.

Dit maakt van Innsbruck een interessante vakantiebestemming voor zowel het zomer- als winterseizoen. Je kunt hier prima terecht voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van de twee.

Kleurrijke bestemming Innsbruck

Met het Goldenes Dachl, de Bergisel-schans, de Nordkettenbahnen – allemaal bekende trekpleisters – en de groene of juist wit besneeuwde toppen van de bergen, is Innsbruck een kleurrijke bestemming. Tal van gekleurde huizen steken mooi af tegen de strakblauwe lucht en indrukwekkende bergtoppen; ik kreeg tijdens mijn bezoek geen genoeg van de prachtige plaatjes die het opleverde!

Goldenes Dachl in Innsbruck

De Goldenes Dachl is een bekende trekpleister in Innsbruck

Innsbruck als zomerbestemming: 5x gratis doen in Innsbruck

In 2018 staat de stad in het teken van grote sportevenementen, zoals het WK Wielrennen en het WK Klimmen. Daarnaast worden er veel activiteiten en festivals georganiseerd, die voor bezoekers gratis te bezoeken zijn.

1. Een warm zomers welkom

Vakantiegangers die in de stad verblijven krijgen bij aankomst een Welcome Card waarmee ze korting krijgen bij vele musea, zwembaden, restaurants en evenementen. Wanneer zij drie nachten of langer in Innsbruck logeren is de toegang tot de meeste bergliften zelfs helemaal gratis. En eenmaal boven is het adembenemende uitzicht op de stad onbetaalbaar.

36 uur in Innsbruck: stad tussen de bergen

Een andere, voordelige manier om op ontdekkingstocht te gaan in Innsbruck en omgeving is de Innsbruck Card. Deze kaart is niet gratis: een kaart voor 24 uur kost €43, 48 uur €50, en 72 uur kost €59, hiermee krijg je evenzoveel uren toegang tot tal van bezienswaardigheden, openbaar vervoer en bergbanen. Kinderen tot 15 jaar krijgen 50% korting op de kaart. Goed om te weten: de wifi-verbinding is overal in de stad en op de luchthaven gratis te gebruiken!

2. Openlucht- en bergconcerten

Tot en met 29 juli 2018 vormt de keizerlijke Hofburg het indrukwekkende decor voor de Innsbrucker Promenadeconcerten. Deze vroegere Habsburgse residentie lijkt – dankzij haar bijzondere architectuur en goede akoestiek – gemaakt voor concerten en optredens.

Onder de artistieke leiding van Alois Schöpf kunnen Innsbruckers en vakantiegangers in de zomer gratis genieten van de mooiste muzikale klanken. Vier weken lang spelen eersteklas formaties uit heel Europa in deze keizerlijke residentie.

Tijdens het jaarlijkse Festival ‘der Alten Musik’ (dit jaar van 10 t/m 29 augustus) staan muzikale stukken uit de zeventiende en achttiende eeuw centraal. Door de hele stad vinden concerten en optredens plaats, met onder meer een gratis toegankelijk slotfeest op 15 augustus in Schloss Ambras.

Overal omringd door bergen in Innsbruck

3. Beleef New Orleans in Innsbruck

Elke zomer beleeft Innsbruck een ware jazz vibe, tijdens het New Orleans Festival. Deze maand is alweer de 20e editie van het jazz festival. Je kunt nog tot en met 22 juli het ultieme New Orleans-gevoel beleven, met afsluitende optredens in de Landhausplatz.

Straatmuzikanten in Innsbruck

Lees ook: 36 uur in Innsbruck: Kleurrijke stad tussen de bergen

4. WK-koorts voor wielerfans

Van 23 tot en met 30 september is Innsbruck in de ban van het WK Wielrennen. Toeschouwers kunnen op verschillende plaatsen langs het parcours een plek uitkiezen, ook het aanmoedigen bij de start en de finish is ‘free of charge’. Voor wielerfans die het fietsspektakel graag vanaf een VIP-plek meemaken, zijn er speciale tickets te koop.

5. Gratis yogasessie in de Hofgarten

Na een aantal actieve dagen in de stad en de bergen, het swingen bij de muziekfestivals en het aanmoedigen van topsporters, is een rustige, low-budget yogasessie in het park geen slecht idee. Vakantiegangers kunnen zich – tegen een vrijwillige donatie – aansluiten bij de Vinyasa yogalessen in de Hofgarten. Twee gecertificeerde yogaleraren geven er instructies in het Duits of Engels en bezorgen je een rustige start van de dag of relaxte terugreis naar huis.

Ken jij Innsbruck als zomerbestemming al?

Dit wil je wellicht ook lezen