Riga: feesthoofdstad voor cultuurbarbaren of avontuurlijke bestemming?

Doen in Riga: feesthoofdstad voor cultuurbarbaren of authentieke bestemming?

De afgelopen jaren ben ik vaak in Riga in Letland geweest voor mijn werk. Nu twijfel ik of ik wel een blogpost aan Riga moet wijden. Op de één of andere manier is het voor mij namelijk haar authenticiteit kwijt geraakt. De “echte” Baltische Staten feel is er vanaf gegaan. Al vraag ik me af of ik met mijn leeftijd de Baltische Staten feel ooit heb meegemaakt, maar dat is een heel ander vraagstuk. Over verpest én authentiek Riga.

Riga: feesthoofdstad voor cultuurbarbaren of authentieke bestemming?

Door Linda

Waarom ik twijfelde of ik wel een artikel aan Riga moest wijden? Riga is voor mij veranderd in een feesthoofdstad voor cultuurbarbaren. Finnen komen met bootladingen om zich vol te laten gieten met hier veel goedkopere alcohol. Ze gaan de hele nacht uit en gaan de volgende dag met een zware kater weer terug naar Finland.

En budgetvliegmaatschappijen leveren vliegtuigen vol ‘avontuurlijke’ vakantiegangers aan: mensen die niet naar Rome of Barcelona willen omdat dat zo ‘gewoontjes’ is, maar graag ergens heen willen waar het spannend en anders is zodat ze ook iets bijzonders kunnen vertellen op de maandagochtend bij het koffieapparaat.

Cafés en terrassen in Riga (foto via Shutterstock)

Cafés en terrassen in Riga (foto via Shutterstock)

Over verpest én authentiek Riga

Misschien geldt dit gevoel wat ik bij Riga heb voor veel meer steden voor mij. Er komen zoveel mensen op dit soort zogenaamde avontuurlijke steden af, dat goedkope, toeristische eettentjes van matige kwaliteit en overdadige “Made In China”-souvenirwinkeltjes worden aangetrokken als koelkastmagneten (te krijgen in eerder genoemde winkeltjes).

Al deze steden veranderen hierdoor in een soort algemene, uniforme brei van toeristische industrie met dito mensen waarbij alles op elkaar begint te lijken.

Voor mij is reizen het eten op plaatsen zoals de lokale bevolking eet

Voor mij is reizen het ontmoeten van authentieke mensen. Niet mensen die een toneelstuk voor je opvoeren, even snel hun traditionele kleding aantrekken en dan een dansje voor je doen. Voor mij is reizen het eten op plaatsen zoals de lokale bevolking eet.

Ja, dan zit ik soms op witte plastic stoeltjes in een rokerig hol een maaltijd te nuttigen waar ik verre van gelukkig van wordt. Maar dat altijd nog liever dan in de zoveelste gestandaardiseerde loungebar met hippe stoelen, LED-verlichting in de bar en standaard hamburger & steak op het menu te moeten rond hangen.

Verwend nest als het op reizen aan komt

Nu klink ik waarschijnlijk als een verwend nest en ongetwijfeld ben ik dat ook als het op reizen aan komt. Reizen maakt dat ik een hekel krijg aan niet-authentiek. Als tijden veranderen, verandert authentiek natuurlijk mee. Anders zouden wij in Nederland nog steeds op die ongemakkelijke klompen lopen.

Maar ga je naar een coffeeshop in Arnhem, dan is deze toch echt en niet daar enkel neer gezet of aangepast en opgeknapt voor de toeristen. Ik verwacht hetzelfde in het buitenland.

Bezoek Riga (Foto via Shutterstock)

Authentiek Riga

Nu ik zo heb zitten klagen, wil ik toch afsluiten met een aantal dingen die in Riga zeker wél de moeite waard zijn. Riga is heus niet alleen een tourist trap en heeft zeker wel bijzondere dingen te bieden. Er is genoeg te doen in Riga:

6x Wat te doen in Riga

Bezoek de buitenwijken van Riga

Gooi al je toeristische voorkomen af (petjes, cameratassen, afritsbroeken, heuptasjes) en ga daar lekker in een lokale kroeg zitten. Het Moscow district en het oude Joodse kwartier zijn absolute aanraders hiervoor. De kroegen zijn donker en misschien zelfs wel wat deprimerend. Laat je daar vooral niet door tegen houden, authentieker dan zo’n kroeg gaat het niet worden.

Standbeeld in RigaOntdek Riga tijdens een free walking tour

Wandel langs het Vrijheidsmonument en door zijstraatjes tijdens een free walking tour

Ga op een Free Walking Tour

Een tip die overigens voor heel Oost-Europa geldt en waar ik het in mijn post over Polen ook al over had: ga mee met een Free Walking Tour. Hiermee ontloop je het toeristische Riga Old Town zonder dat je zelf alles uit hoeft te zoeken. En…. het kost je (fooi niet meegerekend) slechts 0 euro!

Oude stad in Riga

Avondwandeling over de kade

Wandel tegen de avond over de kade in het centrum en zie weerspiegeling van de vrolijk gekleurde treinbrug in het water van de rivier die de twee delen van de stad van elkaar scheidt. Kades hebben op mij altijd iets rustgevends dus ik kan daar uren een boek lezen, mensen kijken, boten voorbij zien varen en de race van alledag aan me voorbij laten gaan.

De Astronomische klok van Riga is gerenoveerdStedentrip Riga: Verlichte spoorbrug over de rivier in Riga

Shoppen bij Mademoiselle

Avotu 11, Riga

Je kunt er je haar en nagels laten doen, maar waarom je er vooral heen moet is vanwege de vintage kleding. Mademoiselle is trouwens niet de enige winkel waar je als vintage fanaat helemaal los kunt gaan. Riga zit vol met vintage, retro en tweedehands-winkeltjes. Vraag een local naar hun favoriet en je kunt je je uren vermaken in de stad.

Eten bij Cemodans

Gertrudes iela 39, Riga 

Ze hebben er hele bijzondere gerechten. Zo at ik daar een paar jaar geleden pasta met mango en rucola gegeten mét een bolletje grapefruitijs met blauwschimmelkaas-schaafsel. Dat klinkt misschien niet al te best, maar het is echt een geniale smaakcombinatie.

Eten in Riga kan bijzondere smaakcombi's opleveren

Bezoek de zandstranden van Riga

Helaas ben ik van de 7 keer dat ik naar Riga ben geweest nog nooit in de zomer geweest. Had ik dat wel gedaan, dan had ik misschien ook nog van de mooie zandstranden van Riga kunnen genieten.

Kipsala strand is midden in het centrum van Riga. Lucasvala Park en Strand is op een eiland in de Danube rivier. Beiden zijn perfect om af te koelen tijdens een warme zomerdag. Iets verder gelegen van het centrum (buiten loopafstand) vind je ook grote zandstranden.

Helaas is het er tot nu toe nooit van gekomen, maar al mijn klanten raden me aan om hier een keer naar toe te gaan.

Ben jij weleens in Riga geweest? En heb jij weleens hetzelfde gevoel?

Featured foto door kavalenkava (via Shutterstock)


LindaLinda
Internationaal Area Manager Linda reist zowel zakelijk als privé al jaren de wereld over, van België tot Australië en Noord-Korea.
Voor Wat zij zegt schreef zij al eerder over glazen iglo’s en husky’s in Lapland.

8 reacties
 1. Nog nooit in Riga geweest maar wel erg nieuwsgierig naar de plek. Jammer dat het wat van zijn authenticiteit kwijt raakt, maar wat anderen ook al schrijven; het is moeilijk om landen te vinden waar dat echt nog niet is gebeurd! Bovendien, wat je zegt over de ‘echte’ koffietentjes in Arnhem is waar, maar vergelijk dat maar eens met die van Amsterdam… In een stadje of dorp op 100 km afstand van Riga zal het (nog) heel anders zijn denk ik?

 2. Ik ben nooit in Riga geweest, maar begrijp wel wat je bedoelt. Sowieso wordt het steeds lastiger authenticiteit te vinden in deze wereld waarin steeds meer mensen rondreizen. Ik herken het ook wel uit andere steden. Zo vind ik Barcelona heel mooi, maar volledig overgenomen door het toerisme.

  1. Barcelona is misschien nog wel erger zelfs. Daar is het ook nog altijd goed weer dus dat trekt nog meer mensen aan. Ongetwijfeld heeft Barcelona ook hele mooie stukken die niet zo toeristisch zijn, al kwam ik niet verder dan het Gaudi Park en de Sagrada Familia (geen idee of je dat zo schrijft) en Las Ramblas.

 3. Dat is eigenlijk het nadeel van een wereld die steeds makkelijker te bereizen is. Toch vond ik Riga wel heel erg leuk. Toen ik er was, was het best wel koud en daardoor niet heel druk. Het KGB-gebouw met rondleiding vond ik echt de moeite waard.

  1. Het KGB gebouw zal ik eens onthouden voor als ik er over een paar weken weer ben. Dankje voor de tip.

 4. Hmm, Riga staat niet zozeer bovenaan mijn verlanglijstje; heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht om daarheen te gaan. Maar ik herken wel wat je schrijft vanuit Praag: dat vind ik ook een erg mooie stad die volledig verziekt is door het toerisme! Echt jammer is dat, maar helaas niet tegen te houden.
  Ik denk sowieso dat het steeds moeilijker wordt om nog echt authentieke gebieden te bereiken, zeker in Europa.

  Wel supermooie foto’s trouwens!!

  1. Helemaal met je eens. Praag valt zeker in dezelfde categorie. Het is wat Sabine en Shirley ook zeggen. De wereld is steeds toegankelijker voor iedereen. Ik denk dat binnen Europa echt authentiek nog wel te vinden is maar dan alleen als je bij locals thuis slaapt. Zij hebben vaak ideeën die in geen enkele reisgids terug te vinden zijn en die je brengt op plaatsen waar geen toerist komt.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen