De Whitsundays zijn echt een droombestemming

Droomtrip: Zeilen over het Great Barrier Reef en de Whitsundays

Het Great Barrier Reef is volgens mij een plek die niemand over slaat wanneer ze in Australië zijn. Eén van de beste plaatsen ter wereld qua onderwaterleven; perfect om te snorkelen of te duiken. En wat is nog mooier dan al zeilend van rif naar rif te gaan?!

Zeilen over het Great Barrier Reef en de Whitsundays

Door Linda

Dus zo geschiedde. Op een kleine catamaran met twee man personeel vertrekken we, de grote oceaan op. Relaxed deinend op de golven lig ik in het net op het voordek te kijken naar het water onder me. Al snel zien we geen land meer en zien we de zon tijdens een fantastische zonsondergang in de oceaan verdwijnen.

Wanneer het donker is, gaan we voor anker en maken met z’n allen een welverdiende maaltijd. Zeelucht maakt best hongerig. Niet dat ik nu zoveel had gedaan; daar was tenslotte het personeel voor.

Droomtrip: Zeilen over het Great Barrier Reef en de WhitsundaysZeilen op het Great Barrier Reef en de Whitsundays

Ochtendgymnastiek op het water

De volgende ochtend begint op het water. We liggen aangemeerd in een baai en niks zo verkwikkend als ochtendgymnastiek. Ik hou niet zo van bewegen en al helemaal niet in de ochtend, maar ik hijs me in mijn wetsuit en zoek een peddel. Deze ochtend ga ik paddle boarden.

Maar voordat ik daarover verder vertel, eerst even wat info over het wel en wee in mijn hoofd. Nee, wees niet bang, ik zal niet de diepste gedrochten van mijn psyche hier bloot leggen. Ik heb hoogtevrees, watervrees, insectenvrees, van alles eigenlijk. Ik zat op een boot, dus constante watervrees. Het water is heel doorzichtig, dus constante hoogtevrees. Je kunt daar soms de bodem op tientallen meters diep nog zien. En insecten genoeg in Australië…

Schildpadden en haaien

Als ik het zo bekijk, is Australië eigenlijk een naar land om naar toe op vakantie te gaan. Gelukkig kon ik aan die lijst met angsten nog eentje toevoegen: paddle boarden. Australië heeft namelijk haaien. En als je daar zo kaal op een paddle board staat met alleen maar een wetsuit en plank tussen jou en de haai, doe je er echt alles aan om er niet af te vallen.

Paddleboarden op de Whitsundays

Ik had net de stap van peddelen op mijn knieën naar rechtopstaand peddelen gemaakt en stond nog nauwelijks stevig toen ik schuin achter me allemaal water hoorde opspatten. HARTSTILSTAND!

Maar het was geen haai. In deze baai grazen de zeeschildpadden tijdens hun ontbijt. Af en toe komen ze boven om adem te halen en dat deed deze toevallig naast mijn paddle board. En deze schildpad was niet de enige. Het was een af en aan zwemmen van zeeschildpadden rondom ons heen. Heel bijzonder om tussen te peddelen. Maar ik bleef me afvragen wanneer de haaien me van mijn board zouden komen eten.

Whitsundays

Tijdens deze zeiltocht meren we ook aan op de Whitsunday Islands. Eigenlijk is een foto wel genoeg. Ik kan wel vertellen over hoe fantastisch het daar is, hoe mooi het water is, hoe geweldig de Whitsundays zijn, maar je moet er gewoon zelf heen gaan. Soms kun je iets alleen snappen door het te ervaren.

De Whitsundays zijn echt een droombestemmingWhitehaven Beach op de Whitsundays

Natuurlijk ook daar weer doodsangsten uitgestaan. Dobber ik lekker rond in mijn antikwallen-wetsuit, komen er door het water springend ineens veel te veel vissen mijn kant op. Dat kan maar één ding betekenen: ze worden opgejaagd door een groot roofdier. Je raadt het al… ik stond al weer op het strand!

De wondere onderwaterwereld

Dan is er natuurlijk ook nog de reden waarom je eigenlijk naar het Great Barrier Reef komt, namelijk de onderwaterwereld. We voeren van rif naar rif, met op het ene rif nog mooiere vissen als op het andere rif. Geen haaien gezien.

 

Op de boot hadden ze wetsuits tegen de kou en kwallen en floaters voor de luie zwemmers. Ik had alle floaters om mijn lijf, want tegen de stroom in zwemmen ga ik natuurlijk niet doen.

Mocht je het snorkelen/duiken helemaal zat zijn, dan is er ook een volledig transparante kano waarmee je lekker over het rif op en neer kunt varen.

Ook zeilen over het Great Barrier Reef en de Whitsundays?

Ben je nu helemaal enthousiast geworden door mijn angstaanjagende verhaal?! Dan bij deze wat praktische info: ik ben twee dagen/ twee nachten wezen zeilen met een catamaran. Hier kunnen 8 personen plus twee man personeel op. Ik boekte deze ‘On Ice’ trip bij Sailing Whitsundays. Het eten was lekker en allemaal vers, het personeel was heel vriendelijk en gezellig.

De andere mensen op de boot waren relaxed, dus geen zuipende backpackers. Alles was schoon en werd gezamenlijk ook goed schoon gehouden. Ik was niet zeeziek (niet geheel onbelangrijk – red.). Ze hebben wetsuits, snorkels, paddle boards en kano’s aan boord. Alles bij elkaar een absolute aanrader dus!

Wat is jouw ultieme droomtrip? Zou jij deze zeiltrip ook wel willen maken?


LindaLinda
Internationaal Area Manager Linda reist zowel zakelijk als privé al jaren de wereld over, van België tot Australië en Noord-Korea.

Voor Wat zij zegt schreef zij al eerder over glazen iglo’s en husky’s in Lapland en insider favorieten in Arnhem

4 reacties
  1. Haha ik weet niet of ik de boot zou verlaten met al die beesten haha, maar ik houd echt enorm van zeilen en zeker in zo een prachtige omgeving!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen