Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

Texel is zo’n bestemming in eigen land waar veel mensen hun zomervakantie met liefde doorbrengen. Maar buiten het hoogseizoen heeft dit Waddeneiland ook meer dan genoeg te bieden. Uitgestorven stranden, de natuur die al haar kleurenpracht laat zien en nog meer redenen waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken.

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

Om de kleurenpracht van de natuur

Het landschap van Texel is uniek: rijk en divers dus je vindt er van alles, van polders en graslanden tot duinen, brede zandstranden, bos en heide. Er zijn verschillende natuurparken die worden behoord door Staatsbosbeheer.

Natuur op Texel

De herfst is op Texel in volle glorie te bewonderen: dankzij haar kleurenpracht is de herfst misschien wel het mooiste seizoen om Texel te bezoeken. 50 tinten bruin & groen klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar als je het met eigen ogen aanschouwt, denk je wel anders.

Struûn Texel

Zomerfestivals zijn geweldig maar Texel heeft zijn eigen herfstfestival: Struûn Texel, een driedaags veelzijdig gratis festival waar je lekker rond kunt strûnen, oftewel rondkijken, lopend zoeken of er iets van je gading bij zit. Met meer dan 200 optredens van 700 lokale en nationale artiesten op zeventien podia in Den Burg en Oosterend moet dat zeker lukken.

Het programma beslaat een breed scala aan verrassende optredens: van cabaret en theater tot popkoren, jazz en blues. Lekker afwisselend: zo sta je het ene moment bij een singer-songwriter die zingt over zijn zoektocht naar een meisje in een bloemetjesjurk, het volgende moment bij een popkoor in een kerk en sluit je de avond af in een propvolle tent waar een bluesband de sterren van de hemel speelt terwijl iedereen – van jong tot oud – staat te swingen. En je krijg meteen een voorproefje van wat er volgend jaar aan evenementen op Texel staat te gebeuren.

Zeehonden en bruinvissen zijn altijd goed

Voor een bezoek aan Ecomare, het centrum voor de opvang van zeehonden, bruinvissen en vogels, maakt het eigenlijk niet zo uit welk seizoen het is. Je vindt het centrum in het Nationaal Park Duinen van Texel, vlakbij De Koog op Texel. Ecomare fungeert niet alleen als opvang maar ook als natuurmuseum en is daarom een prima plek voor een ochtend of middag educatief entertainment.

Uitwaaien op een leeg strand

Wat is er nu fijner dan op een frisse herfstdag lekker uit te waaien op het strand? Wanneer je op Texel bent, is een stevige strandwandeling natuurlijk een must. Bijkomend voordeel van de koudere seizoenen is dat er een stuk minder mensen zijn en je dus nog kans maakt over een zo goed als leeg strand te  wandelen.

Bezoek een van de stranden aan de westkust van het eiland, bij Paal 12 of Paal 33 en maak een lange wandeling over het uitgestrekte zand. Wedden dat je er daarna weer tegenaan kunt?

Opwarmen bij Kaap Noord op Texel

Nog een voordeel van uitwaaien op het strand op een koude herfst- of winterdag is dat je daarna kunt opwarmen in één van de vele strandtenten die Texel rijk is. Bij Cocksdorp doe je dat bijvoorbeeld bij strandpaviljoen Kaap Noord, waar je in november en december van vrijdag t/m zondag terecht kunt en vanaf het strand bij Paal 33 Vlieland kunt zien liggen.

Na je strandwandeling kun je bij Kaap Noord terecht voor een warme chocolademelk, lunch met pannenkoeken of garnalenkroketten (aanrader!) of later op de dag voor diner of een stevige borrel.

Opwarmen bij Kaap Noord op Texel

Wil je weten wat Texel nog meer te bieden heeft, ook in de lente en zomer? Bezoek dan de website van VVV Texel voor meer tips en uitgebreide informatie.

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

In welk seizoen bezoek jij Texel het liefst?

22 reacties
 1. Wat een leuke post! Het komt me goed uit dat ik er toevallig op botste want ik plan eindelijk een bezoekje aan Texel in september of oktober. Ik kan hier heel wat inspiratie uit halen, top :)

 2. En…verhuur vakantiehuizen op Texel, Texel is echt ieder seizoen de moeite waard! In november en januari/ februari is het licht op het eiland ook heel speciaal, doordat de zon dan zo laag staat zijn de luchten vaak fenomenaal!
  En nu….in de lente huppelen de lammetjes overal in het rond in de weiden, en staan de eerste bloembollenvelden weer in bloei!

 3. Texel is een bestemming in Nederland die ik heel graag wil bezoeken! Lijkt me inderdaad niet mis om eens in de herfst of winter te gaan. Toch een helemaal ander sfeertje denk ik.

 4. Mijn enige bezoek aan Texel was inderdaad in de herfst. Lekker uitwaaien, mooie herfstkleuren, wandelen zonder al te veel mensen tegen te komen.

  Ik wil heel graag een weekendje terug. Nu nog een weekend plannen en geen andere trips tussendoor laten komen ;)

 5. Leuk om over Texel te lezen. Ik ben er als kind geweest, net als naar Ameland en Terschelling, maar ik herinner me alleen onze vakantie in Terschelling nog. Midden in de winter, het sneeuwde en we maakten vele winterwandelingen op het eiland waarna we terugkwamen voor warme chocolademelk en kerstkransjes van chocolade. Fijn vakantiegevoel, ik ga graag nog eens terug naar onze eilanden!

  1. Dat klinkt als een fijne jeugdherinnering :) Ik wil ook graag nog een keer terug, en de andere eilanden natuurlijk eens opzoeken.

 6. Ik hou zo ontzettend van Texel <3 het nadeel van Texel in de winter is dat de bussen niet zo frequent rijden en dat je toch minder gauw alles op de fiets doet. Ik ben iemand die het liefst alles met openbaar vervoer of de fiets doet, dus dat is voor mij wel een nadeel.
  Ik kom al vanaf kinds af aan op Texel en probeer echt elk jaar te gaan! Kaap Noord (wat in mijn hoofd nog steeds Paal 33 heet) is een heerlijke plek!
  Ik raad ook iedereen aan om lekker naar Texel te gaan! <3

  1. Met het ov is het inderdaad wel wat minder praktisch in deze seizoenen, wij hadden een auto om het eiland mee rond te toeren. Voor mij was het de eerste keer, ik ga zeker nog eens terug!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
5x Hotspots in Utrecht

5x Hotspots in Utrecht

Als het op steden aankomt, is Utrecht een van mijn favoriete plekken om uit te hangen. Goed bereikbaar, een heerlijk centrum om door rond te dwalen en zoveel leuke restaurantjes…