Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

Uitgestorven stranden, de natuur die al haar kleurenpracht laat zien, echt donkere Texelse nachten en nog meer redenen waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken.

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

Texel is zo’n bestemming in eigen land waar veel mensen hun zomervakantie met liefde doorbrengen. Maar buiten het hoogseizoen heeft dit Waddeneiland ook meer dan genoeg te bieden. 

Wat is er te doen op Texel in de winter?

Het najaar is een bijzondere periode op Texel. In de herfst kun je lekker uitwaaien op het strand en genieten van de herfstkleuren. Ook in de eerste wintermaanden is er genoeg te doen op het eiland. In januari en februari is het minder druk en leer je het eiland van een heel andere kant kennen.

Ontdek de kleurenpracht van de natuur op Texel

Het landschap van Texel is uniek: rijk en divers dus je vindt er van alles, van polders en graslanden tot duinen, brede zandstranden, bos en heide. Er zijn verschillende natuurparken die worden behoord door Staatsbosbeheer.

De herfst is op Texel in volle glorie te bewonderen: dankzij haar kleurenpracht is de herfst misschien wel het mooiste seizoen om Texel te bezoeken. 50 tinten bruin & groen klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar als je het met eigen ogen aanschouwt, denk je wel anders.

Natuur op Texel

Struûn en meer festivals op Texel

Zomerfestivals zijn geweldig maar Texel had zijn eigen herfstfestival: Struûn Texel, een driedaags veelzijdig gratis festival waar je lekker rond kon strûnen, oftewel rondkijken, lopend zoeken of er iets van je gading bij zit. Na vier edities hield het festival ermee op maar er worden regelmatig andere festivals georganiseerd in het najaar en winter.

Zeehonden en bruinvissen zijn altijd goed

Voor een bezoek aan Ecomare, het centrum voor de opvang van zeehonden, bruinvissen en vogels, maakt het eigenlijk niet zo uit welk seizoen het is. Je vindt het centrum in het Nationaal Park Duinen van Texel, vlakbij De Koog op Texel.

Ecomare fungeert niet alleen als opvang maar ook als natuurmuseum en is daarom een prima plek voor een ochtend of middag educatief entertainment.

Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog

Bezoek Ecomare op Texel

Ga op pad met een gids

Wist je dat Texel is een geliefde bestemming bij vogelaars? Ook in de herfst is het leuk om eens mee te gaan op vogelexcursie en zo op zoek te gaan naar de vele vogels die je op Texel kunt vinden. Vanuit De Cocksdorp worden meerdere keren per week excursies en vogelsafari’s georganiseerd. Een andere typisch Texelse najaarsactiviteit is een paddenstoelenexcursie, die je kunt volgen vanaf Ecomare.

Uitwaaien op een leeg strand

Wat is er nu fijner dan op een frisse herfstdag lekker uit te waaien op het strand? Wanneer je op Texel bent, is een stevige strandwandeling natuurlijk een must. Bijkomend voordeel van de koudere seizoenen is dat er een stuk minder mensen zijn en je dus nog kans maakt over een zo goed als leeg strand te  wandelen.

Bezoek een van de stranden aan de westkust van het eiland, bij Paal 12 of Paal 33 en maak een lange wandeling over het uitgestrekte zand. Wedden dat je er daarna weer tegenaan kunt?

Uitwaaien op het strand van Texel

Opwarmen bij Kaap Noord op Texel

Nog een voordeel van uitwaaien op het strand op een koude herfst- of winterdag is dat je daarna kunt opwarmen in één van de vele strandtenten die Texel rijk is. Bij Cocksdorp doe je dat bijvoorbeeld bij strandpaviljoen Kaap Noord, waar je vanaf het strand bij Paal 33 Vlieland kunt zien liggen.

Na je strandwandeling kun je bij Kaap Noord terecht voor een warme chocolademelk, lunch met pannenkoeken of garnalenkroketten (aanrader!) of later op de dag voor diner of een stevige borrel.

Adres: Volharding 4, 1795 LH, De Cocksdorp, Texel

Opwarmen bij Kaap Noord op Texel

Wil je weten wat Texel nog meer te bieden heeft, ook in de lente en zomer? Bezoek dan de website van VVV Texel voor meer tips en uitgebreide informatie.

In welk seizoen bezoek jij Texel het liefst?

22 reacties
 1. Wat een leuke post! Het komt me goed uit dat ik er toevallig op botste want ik plan eindelijk een bezoekje aan Texel in september of oktober. Ik kan hier heel wat inspiratie uit halen, top :)

 2. En…verhuur vakantiehuizen op Texel, Texel is echt ieder seizoen de moeite waard! In november en januari/ februari is het licht op het eiland ook heel speciaal, doordat de zon dan zo laag staat zijn de luchten vaak fenomenaal!
  En nu….in de lente huppelen de lammetjes overal in het rond in de weiden, en staan de eerste bloembollenvelden weer in bloei!

 3. Texel is een bestemming in Nederland die ik heel graag wil bezoeken! Lijkt me inderdaad niet mis om eens in de herfst of winter te gaan. Toch een helemaal ander sfeertje denk ik.

 4. Mijn enige bezoek aan Texel was inderdaad in de herfst. Lekker uitwaaien, mooie herfstkleuren, wandelen zonder al te veel mensen tegen te komen.

  Ik wil heel graag een weekendje terug. Nu nog een weekend plannen en geen andere trips tussendoor laten komen ;)

 5. Leuk om over Texel te lezen. Ik ben er als kind geweest, net als naar Ameland en Terschelling, maar ik herinner me alleen onze vakantie in Terschelling nog. Midden in de winter, het sneeuwde en we maakten vele winterwandelingen op het eiland waarna we terugkwamen voor warme chocolademelk en kerstkransjes van chocolade. Fijn vakantiegevoel, ik ga graag nog eens terug naar onze eilanden!

  1. Dat klinkt als een fijne jeugdherinnering :) Ik wil ook graag nog een keer terug, en de andere eilanden natuurlijk eens opzoeken.

 6. Ik hou zo ontzettend van Texel <3 het nadeel van Texel in de winter is dat de bussen niet zo frequent rijden en dat je toch minder gauw alles op de fiets doet. Ik ben iemand die het liefst alles met openbaar vervoer of de fiets doet, dus dat is voor mij wel een nadeel.
  Ik kom al vanaf kinds af aan op Texel en probeer echt elk jaar te gaan! Kaap Noord (wat in mijn hoofd nog steeds Paal 33 heet) is een heerlijke plek!
  Ik raad ook iedereen aan om lekker naar Texel te gaan! <3

  1. Met het ov is het inderdaad wel wat minder praktisch in deze seizoenen, wij hadden een auto om het eiland mee rond te toeren. Voor mij was het de eerste keer, ik ga zeker nog eens terug!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen