City Guide: Maastricht stedentrip

Wat te doen in Maastricht: tips voor je stedentrip Maastricht

Maastricht is de ideale mix van stadsleven, cultuur en dorpse gezelligheid. Een stedentrip Maastricht staat voor veel mensen garant voor een heerlijk vakantiegevoel en is de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Met deze tips weet je wat te doen in Maastricht!

Wat te doen in Maastricht

Maastricht is een van mijn favoriete steden om er een paar dagen helemaal tussenuit te zijn. Deze Limburgse stad heeft een rijke historie die overal terug te zien is en het Bourgondische karakter geeft de stad verschillende gezichten. Monumentale panden en gebouwen staan er naast moderne architectuur.

Er kan gewinkeld worden in hippe winkels, warenhuizen en boetieks. Klets bij gezellige cafés in verborgen steegjes of met terrassen op de mooiste pleinen. Dineer in uiteenlopende restaurants voor elke smaak, waar Maastrichtse kost op de kaart staat of een Michelinster boven de gevel prijkt. Kortom, er is genoeg te doen in Maastricht.

Niet te missen bezienswaardigheden in Maastricht

Er is meer dan genoeg te doen en zien in Maastricht. Deze leuke bezienswaardigheden wil je niet overslaan:

 • Eén van de meest karakteristieke bouwwerken van Maastricht is de Sint Servaasbrug. Hier loop je vrijwel standaard overeen als je vanaf het Centraal Station naar het centrum wandelt. De brug is misschien zelfs wel de oudste brug van Nederland en verbindt de oude stad met het exclusieve Wyck.
 • Wandel over het Vrijthof, het bekendste plein van de stad met diverse bekende trekpleisters.
 • De Sint Janskerk (Vrijthof 24) en de Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof vormen samen een voor Nederland unieke ‘kerkentweeling’ die je wil bekijken. Bezoeken zijn ook (beperkt) mogelijk.
 • Op de Markt vind je het Stadhuis van Maastricht, dat al in de zeventiende eeuw werd gebouwd.
 • Bezoek Bonnefanten (Avenue Ceramique 250), hét kunstmuseum van Limburg – hier vind je verrassende vaste collecties en regelmatig wisselende tentoonstellingen van niet-mainstream kunst en kunstenaars.
 • Fotografie-liefhebbers gaan naar het Fotomuseum aan het Vrijthof (Vrijthof 18) waar wisselende exposities te bekijken zijn.
 • De 120 meter lange Sphinxpassage geeft een unieke inkijk in de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie. Bijna 30.000 tegels brengen hier het Maastrichtse Sphinxverleden tot leven. Je vindt de passage tussen het Eiffelgebouw en Pathé en kunt deze dagelijks gratis bezichtigen.

Bezoek het Bonnefanten museum in Maastricht (via Unsplash)

Bezoek het Bonnefanten museum in Maastricht (via Unsplash)

Doen in Maastricht: leuke activiteiten in Maastricht

 • Maastricht is een heerlijke winkelstad en telt meerdere winkelgebieden. Winkel in bijzondere lokale zaken als Festen (Minckelersstraat 1A) voor bijzondere items voor in huis of om cadeau te geven. Ga voor trends, traiteurs en andere hippe zaken naar Mosae Forum, een overdekt winkelcentrum in het hart van de stad. Voor lokale boetieks en jonge designers kun je goed terecht in wijken Wyck en Jekerkwartier.
 • Verken Maastricht per fiets – Een stad verkennen per fiets is wat mij betreft een van de leukste manieren om binnen korte tijd veel te kunnen zien. Je bent lekker in beweging, kunt overal afstappen en bent lekker buiten. Geen zin om te fietsen? Je kunt ook een Segway City Tour boeken!
 • Duik in de geschiedenis van Maastricht en ga underground! Maastricht Underground is de verzamelnaam voor wat zich onder de stad bevindt: Fort Sint Pieter, de Grotten en de Kazematten, een 14 kilometer (!) lang netwerk van gangen dat werd uitgegraven onder de westkant van de stad en onder meer dienst deed als verdedigingsstelsel.

Winkelen in MaastrichtVerken Maastricht per fiets

Uit eten in Maastricht

Limburgers staan bij uitstek bekend om hun gastvrijheid en bourgondische karakter. Er zijn dan ook talloze goede cafés, lunchrooms en restaurants te vinden. Een paar favorieten in Maastricht:

 • Coffeelovers (Dominikanerkerkstraat 1) – Middenin de mooiste boekhandel van de stad (en misschien wel van Nederland) vind je een vestiging van Coffeelovers.
 • Van Wijck (Wycker Brugstraat 28) – Van Wijck heeft een heerlijk uitgebreid ontbijtassortiment (hallo American pancakes). Daarnaast staan er ook genoeg lunchgerechten en lekkere taartjes.
 • De Brandweerkantine (Capucijnenstraat 21) – In deze voormalige brandweerkazerne kun je sinds 2015 terecht voor ontbijt, lunch en diner. Hou ook de themadagen in de gaten: zo zijn dinsdagen Schnitzel-Dienstag en wordt elke donderdag Fish & Chips geserveerd.
 • Cafe Zondag (Wycker Brugstraat 42) – Voor koffie in de ochtend, lunchen in de middag en borrels in de avond, bij Café Zondag kan het allemaal.
 • Le Salonard (Rechtstraat 84 + Maastrichter Heidenstraat 2a) – Deze specialiteitszaak is bakker, kaas- en wijnwinkel ineens.
 • Meesters in wijn (Sint Pieterstraat 52A) – Restaurant en wijnbar voor een bourgondische ervaring.
 • Restaurant Witloof (Sint Bernardusstraat 12) – Voor heerlijke Belgische gerechten en biertjes ben je bij Witloof aan het goede adres.
Lees ook: Proef Maastricht: 8x hotspots

Overnachten in Maastricht

Er zijn in Maastricht eindeloos veel mogelijkheden om te overnachten! Een paar opties:

Let op: door verstrekkende maatregelen in de strijd tegen COVID-19 (corona) virus kunnen horeca, musea en andere toeristische attracties nog gesloten of beperkt toegankelijk zijn. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website(s) voor actuele informatie.

Wat is jouw ultieme te doen tip voor Maastricht?

Featured foto door Pepijn Thijsse, via Shutterstock

6 reacties
 1. Ik zou ook zeker naar het Jekerkwartier gaan, zo geweldig leuk, incl het geweldige Café Sjiek, Adriaen de Smaakmaker (allerlei chutney/mosterd) en een mooie watermolen. OLV Plein is naar mijn mening het leukste minder hysterische horecaplein van Maastrickt, een een lekkere pint drink je bij John Mullins Ierse Pub waar je trouwens ook superlekkere pubgrub kunt krijgen.

 2. Vergeet The Broth Bar in Wyck niet! En bioscoop Lumière, prachtige plek om een drankje en een film te combineren. Loods 5, alleen al voor het prachtige gebouw en hoe ze oud en nieuw heel mooi hebben weten te combineren. Ik weet dat er 2 jaar geleden ook rondleidingen in het Sphinxgebied gegeven werden maar die kan ik helaas niet meer vinden. Eten bij Mes Amis, die fantastische Limburgse wijnen serveert. Die wijnen kun je overigens ook bij o.a. de Apostelhoeve (ierts buiten de stad) gaan proeven. Wel reserveren. Kaasbar en wijnbar in de Koestraat. Ik kan nog wel even doorgaan ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen