City Guide: Maastricht stedentrip

Wat te doen in Maastricht: tips voor stedentrip Maastricht

Maastricht is de ideale mix van stadsleven, cultuur en dorpse gezelligheid en is de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Met deze tips weet je wat te doen in Maastricht!

Wat te doen in Maastricht

Maastricht is een van mijn favoriete steden om er een paar dagen helemaal tussenuit te zijn. Deze Limburgse stad heeft een rijke historie die overal terug te zien is en het Bourgondische karakter geeft de stad verschillende gezichten. Een stedentrip Maastricht staat voor veel mensen dan ook garant voor een heerlijk vakantiegevoel.

Monumentale panden en gebouwen staan er naast moderne architectuur. Er kan gewinkeld worden in hippe winkels, warenhuizen en boetieks. Klets bij in mooie boekhandels, gezellige cafés in verborgen steegjes of met terrassen op de mooiste pleinen. Dineer in uiteenlopende restaurants voor elke smaak, waar Maastrichtse kost op de kaart staat of een Michelinster boven de gevel prijkt. Kortom, er is genoeg te meer dan genoeg te zien en doen in Maastricht.

Niet te missen bezienswaardigheden in Maastricht

Wie door Maastricht dwaalt, kijkt de ogen uit. Deze (bekende) bezienswaardigheden wil je niet overslaan tijdens je bezoek.

Sint Servaasbrug

Eén van de meest karakteristieke bouwwerken van Maastricht is de Sint Servaasbrug. Hier loop je vrijwel standaard overeen als je vanaf het Centraal Station naar het centrum wandelt. De brug is misschien zelfs wel de oudste brug van Nederland en verbindt de oude stad met het exclusieve Wyck.

St. Servaasburg in Maastricht ©watzijzegt.com

Het Vrijthof

Wandel zeker over het Vrijthof, het grootste (en meest bekende) plein van de stad met diverse bijzondere trekpleisters. Rondom het plein staan namelijk diverse historische gebouwen en vind je tal van gezellige terrasjes en mooie hotels.

Bezoek het Vrijthof in Maastricht ©watzijzegt.com

De Sint Janskerk (Vrijthof 24) en de Sint-Servaasbasiliek aan het Vrijthof vormen samen een voor Nederland unieke ‘kerkentweeling’ die je wil bekijken. Bezoeken zijn ook (beperkt) mogelijk.

Stadhuis

Midden op de Markt vind je het Stadhuis van Maastricht, dat al in de zeventiende eeuw werd gebouwd. Het stadhuis heeft een rijke, grotendeels achttiende-eeuwse inrichting met prachtige wandtapijten en plafondschilderingen.

Bezoekadres: Markt 78 

Stadhuis van Maastricht

Helpoort: Oude stadspoort

Wist je dat de Helpoort de enige overgebleven stadspoort van Maastricht is? De poort werd gebouwd in de dertiende eeuw als onderdeel van de eerste middeleeuwse stadsmuur van Maastricht. Sinds die tijd kreeg het verschillende namen, zoals de vroeger de Jekerpoort en De Twee Torens. Nu is het de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland.

Bekijk de Helpoort in Maastricht ©watzijzegt.com

De Helpoort in Maastricht is de oudste bestaande stadspoort van Nederland

Wijken in Maastricht

Binnenstad – Dit is het gebied tussen de Sint Servaasbrug, Markt en het Vrijthof en is natuurlijk niet te missen. Naast bekende historische panden, cafés en lokale boetiekjes vind je hier ook twee grote winkelcentra (Mosae Forum en Entre Deux) met een groot aanbod aan winkels.

Jekerkwartier – Het gezellige Jekerkwartier voelt haast Frans aan, zoveel gezellige bistro’s en leuke plekjes vind je hier. De wijk is vernoemd naar het riviertje de Jeker dat erdoorheen stroomt en in de Maas uitmondt. Hier loop je langs de oude stadsmuren, geniet je van de zon in het Stadspark en vind je leuke terrasjes en winkels.

Sphinxkwartier – Het Sphinxkwartier onderging de afgelopen jaren grote veranderingen en transformeerde van een industriewijk tot bruisende up-and-coming hotspot.

Wyck – Dit karakteristieke stukje stad kom je al snel tegen wanneer je met de trein naar Maastricht gaat en vanaf Centraal Station richting het centrum wandelt. Wyck (uit te spreken als ‘Wiek’) staat bekend als een van de meest charmante wijken van Maastricht.

Leuke activiteiten in Maastricht

Er is natuurlijk ook gezien te beleven in Maastricht, van dwalen door musea en grotten tot fietsen door de stad.

Musea in Maastricht

Bezoek Bonnefanten (Avenue Ceramique 250), hét kunstmuseum van Limburg – hier vind je verrassende vaste collecties en regelmatig wisselende tentoonstellingen van niet-mainstream kunst en kunstenaars.

Fotografie-liefhebbers gaan naar het Fotomuseum aan het Vrijthof (Vrijthof 18) waar wisselende exposities te bekijken zijn.

De 120 meter lange Sphinxpassage geeft een unieke inkijk in de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie. Bijna 30.000 tegels brengen hier het Maastrichtse Sphinxverleden tot leven. Je vindt de passage tussen het Eiffelgebouw en Pathé en kunt deze dagelijks gratis bezichtigen.

Bezoek het Bonnefanten museum in Maastricht (via Unsplash)

Bezoek het Bonnefanten museum in Maastricht (via Unsplash)

Winkelen in Maastricht

Maastricht is een heerlijke winkelstad en telt meerdere winkelgebieden. Winkel in bijzondere lokale zaken als Festen (Minckelersstraat 1A) voor bijzondere items voor in huis of om cadeau te geven.

Ga voor trends, traiteurs en andere hippe zaken naar Mosae Forum, een overdekt winkelcentrum in het hart van de stad. Voor lokale boetieks en jonge designers kun je goed terecht in wijken Wyck en Jekerkwartier.

Winkelen in MaastrichtWinkelen in Maastricht ©watzijzegt.com

Verken Maastricht per fiets

Een stad verkennen per fiets is wat mij betreft een van de leukste manieren om binnen korte tijd veel te kunnen zien. Je bent lekker in beweging, kunt overal afstappen en bent lekker buiten. Ideaal als je het mij vraagt.

Geen zin om zelf te fietsen? Je kunt ook een Segway City Tour boeken en zo alsnog op wielen de stad verkennen!

Verken Maastricht per fiets

Duik in de geschiedenis en ga underground

Maastricht Underground is de verzamelnaam voor wat zich onder de stad bevindt: Fort Sint Pieter, de Grotten en de Kazematten, een 14 kilometer (!) lang netwerk van gangen dat werd uitgegraven onder de westkant van de stad en onder meer dienst deed als verdedigingsstelsel.

Uit eten in Maastricht

Limburgers staan bij uitstek bekend om hun gastvrijheid en bourgondische karakter. Er zijn dan ook talloze goede cafés, lunchrooms en restaurants te vinden. Een paar favoriete eetcafés en restaurants in Maastricht:

 • Coffeelovers (Dominikanerkerkstraat 1) – Middenin de mooiste boekhandel van de stad (en misschien wel van Nederland) vind je een vestiging van Coffeelovers.
 • Van Wijck (Wycker Brugstraat 28) – Van Wijck heeft een heerlijk uitgebreid ontbijtassortiment (hallo American pancakes). Daarnaast staan er ook genoeg lunchgerechten en lekkere taartjes.
 • De Brandweerkantine (Capucijnenstraat 21) – In deze voormalige brandweerkazerne kun je sinds 2015 terecht voor ontbijt, lunch en diner. Hou ook de themadagen in de gaten: zo zijn dinsdagen Schnitzel-Dienstag en wordt elke donderdag Fish & Chips geserveerd.
 • Cafe Zondag (Wycker Brugstraat 42) – Voor koffie in de ochtend, lunchen in de middag en borrels in de avond, bij Café Zondag kan het allemaal.
 • Le Salonard (Rechtstraat 84 + Maastrichter Heidenstraat 2a) – Deze specialiteitszaak is bakker, kaas- en wijnwinkel ineens.
 • Meesters in wijn (Sint Pieterstraat 52A) – Restaurant en wijnbar voor een bourgondische ervaring.
 • Restaurant Witloof (Sint Bernardusstraat 12) – Voor heerlijke Belgische gerechten en biertjes ben je bij Restaurant Witloof aan het goede adres.

Uit eten in Maastricht: lekker eten en drinken bij deze restaurants in Maastricht

Proef Maastricht: 8x hotspots en delicatessenwinkels voor fijnproevers

Overnachten in Maastricht

Om optimaal van je bezoek aan deze bourgondische stad te genieten, blijf je er natuurlijk ook slapen. Er zijn in Maastricht eindeloos veel mogelijkheden om te overnachten! Een paar fijne accommodaties in Maastricht die ik je kan aanbevelen:

 • Kaboom Maastricht (Stationsplein 1) € – Dit moderne low budget-hotel biedt betaalbare en comfortabele kamers.
 • Townhouse Maastricht (St. Maartenslaan 5) €€ Fijn hotel op loopafstand van het station – lees hier meer over overnachten in Townhouse Designhotel >>
 • Designhotel Maastricht (Stationsstraat 40) €€ – Luxe designhotel op 10 minuten lopen van het Vrijthof.
 • The Dutch (Wilhelminasingel 60) €€ – Hotel met volledige zelfbediening, gevestigd in een herenhuis in Wyck.
 • Kruisherenhotel Maastricht (Kruisherengang 19-23) €€€ – Luxe vijfsterrenhotel in een voormalig klooster voor een bijzonder verblijf.

Wat zijn jouw ultieme tips voor Maastricht?

Featured foto door Pepijn Thijsse, via Shutterstock

6 reacties
 1. Leuk om dit artikel te lezen. Woon zelf op 23km van Maastricht en werk er normaal geproken ook (als er geen COVID-19 zou zijn…)

 2. Ik zou ook zeker naar het Jekerkwartier gaan, zo geweldig leuk, incl het geweldige Café Sjiek, Adriaen de Smaakmaker (allerlei chutney/mosterd) en een mooie watermolen. OLV Plein is naar mijn mening het leukste minder hysterische horecaplein van Maastrickt, een een lekkere pint drink je bij John Mullins Ierse Pub waar je trouwens ook superlekkere pubgrub kunt krijgen.

 3. Vergeet The Broth Bar in Wyck niet! En bioscoop Lumière, prachtige plek om een drankje en een film te combineren. Loods 5, alleen al voor het prachtige gebouw en hoe ze oud en nieuw heel mooi hebben weten te combineren. Ik weet dat er 2 jaar geleden ook rondleidingen in het Sphinxgebied gegeven werden maar die kan ik helaas niet meer vinden. Eten bij Mes Amis, die fantastische Limburgse wijnen serveert. Die wijnen kun je overigens ook bij o.a. de Apostelhoeve (ierts buiten de stad) gaan proeven. Wel reserveren. Kaasbar en wijnbar in de Koestraat. Ik kan nog wel even doorgaan ;)

  1. Ha, toffe tips, dank je wel voor het delen! Altijd het gevaar ook van zulke artikelen, dat je nog zoveel leuke plekken en tips vergeet :’)

  1. Jaah, fantastische boekhandel is dat! En ik mag ook wel vaker op pad in Nederland trouwens, nog zoveel moois te ontdekken hier!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen