Wat te doen in Mechelen: De Grote Markt in Mechelen

Ontdek wat te doen in Mechelen: stad van vrouwen en bier

Mechelen biedt je alles, van bijzondere geschiedenis tot smakelijke lokale specialiteiten als chocolade en bier. Mijn tips voor een stedentrip Mechelen: dit wil je doen in Mechelen!

Welkom in Mechelen: stad van vrouwen en sexy bier

Zoek jij nog een mooie bestemming in België? De Belgische stad Mechelen is je misschien minder bekend, toch is het een geweldige bestemming voor een leuke stedentrip naar België. Hier vind je cultuur, historie en culinaire hoogstandjes. Tijdens mijn bezoek aan Mechelen ontdek ik de leukste dingen om te doen en de fijnste restaurants.

Ontdek de historie van Mechelen

Het is mijn eerste bezoek aan het Belgische Mechelen en ik verheug me op deze kennismaking. Ladies first is het thema van de komende 24 uur en dat is niet zonder reden. Vrouwen spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in de geschiedenis van Mechelen en dat is vandaag de dag nog steeds te merken.

De Margareta’s van Mechelen

Zo was daar de Engelse Margareta van York, later ook wel bekend als de Schone Weduwe. Na het overlijden van haar echtgenoot Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, kwam ze noodgedwongen in Mechelen terecht. Hier ontfermde zij zich over haar onervaren stiefdochter Maria en later haar kleinkinderen toen Maria overleed.

In 1486 schonk ze haar paleis aan de stad Mechelen. De voormalige ontvangsthal van het paleis is nu stadsschouwburg. In 1503 overleed ze en werd ze begraven in de Mechelse Minderbroederskerk. Haar lichaam, want zoals gebruikelijk voor die tijd werden haar hart en ingewanden op andere plekken begraven.

Paleis van Margareta van York, Keizerstraat 3, 2800 Mechelen

Paleis van Margareta van York en nu Stadsschouwburg van Mechelen

Tegenover haar voormalige paleis staat het paleis van een andere Margareta: vorstin Margareta van Oostenrijk. Vanuit Mechelen regeerde zij tussen 1507 en 1530 over de Habsburgse Nederlanden.

Hof van Savoye

Haar woonpaleis – het Hof van Savoye – is een primeur voor die tijd: het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen. Aan Margareta’s hof bloeien kunst en wetenschap in de beginnende renaissance en geregeld verblijven er belangrijke kunstenaars en filosofen in het paleis.

Na haar overlijden in 1530 worden haar overblijfselen begraven in de Franse stad Bourg-en-Bresse. Haar maag en ingewanden werden in een loden kistje bewaard in de Mechelse hofkerk. Eeuwen later wordt gevreesd dat de overblijfselen na verhuizing en verbouwingen verloren zijn gegaan. Eind 2016 wees archeologisch onderzoek echter uit dat er nog steeds een loden kistje begraven ligt in de Mechelse Sint-Pieters-en-Pauluskerk.

Wat te doen in Mechelen: Paleis van Margareta van Oostenrijk

Het monumentale Hof van Savoye wordt tegenwoordig gebruikt als rechtbank en heeft nog steeds een prachtige binnentuin (momenteel helaas niet altijd open voor publiek).

Wat te doen in Mechelen:  bezienswaardigheden en tips

Tapas eten bij Sava

Een nieuwe stad verkennen kan niet op een lege maag en dus schuif ik eerst aan een lange tafel bij Sava (Grote Markt 13). Hier worden planken vol smakelijke tapas voor mijn neus gezet. Het is dat er nog een heel programma wacht vandaag, anders had ik graag een van de vele cava’s of wijnen geproefd bij mijn tapas en hier lekker de hele middag blijven zitten.

Café Sava is zeven dagen per week geopend, vanaf 9 uur ‘s ochtends.

Tapas eten bij Sava op de Grote Markt in Mechelen

Na de lunch is het tijd om Mechelen alweer te verlaten. Nee, niet naar huis. Ik breng een bezoek aan de beroemde Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouwe-Waver, net buiten Mechelen.

Art-noveau Wintertuin van de Ursulinen

De Wintertuin is onderdeel van een voormalige meisjesinternaat en klooster, gerund door de Waverse zusters Ursulinen, en werd in 1900 gebouwd. Het onderwijs door de Ursulinen was zo populair dat zelfs meisjes uit Australië en Nieuw-Zeeland hier naar school gingen, in een tijd dat je niet zomaar even in een vliegtuig stapte.

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig Ursulinen over en doet het internaat dienst als gemengde school. De kleurrijke glas-in-loodkoepel van de Wintertuin is niet te missen: toen hypermodern en een gedurfde art-nouveau keuze van de Ursulinen, nu nog steeds een bijzondere trekpleister. Het is het uitstapje vanuit Mechelen zeker waard voor een duik in de geschiedenis en overvloed aan fotogenieke ruimtes.

Laat je betoveren door art nouveau en historie in de WintertuinLaat je betoveren door art nouveau en historie in de WintertuinLaat je betoveren door art nouveau en historie in de Wintertuin

Wat te doen in Mechelen: bezoek de prachtige Wintertuin, net buiten de stad

Zelf naar de Wintertuin en het Instituut van de Ursulinen?

Reserveren voor een rondleiding van 2 uur, inclusief bezoek aan de Wintertuin, kan via www.olvwaver.be. Het is een kwartiertje rijden vanuit Mechelen, of pak lijn 510 of 511 vanaf het station van Mechelen.

Skywalk op de Sint-Romboutstoren

Na deze geschiedenisles is het tijd om Mechelen zelf weer te verkennen. Vanaf grote hoogte, want er wacht een aperitief bovenop de Sint-Romboutstoren waar een skywalk je een geweldig panorama-uitzicht over Mechelen en omgeving geeft. Je moet er wel eerst ‘even’ 538 treden voor omhoog klimmen.

Beklim de Romboutstoren voor een geweldig uitzicht vanaf de SkywalkBiertjes drinken in Mechelen bij zonsondergang

Een bezoek aan de Romboutstoren, inclusief beklimming, neemt meestal één tot anderhalf uur in beslag. Stijve kuiten in de dagen erna niet meegerekend. Onderweg naar de top van de ruim 97 meter hoge toren kom je langs zes torenkamers én twee beiaarden. Bij goed weer kun je vanaf de skywalk Antwerpen en Brussel zien liggen aan de horizon.

Voor meer informatie over openingstijden en prijzen kun je terecht op de website van Toerisme Mechelen.

Lees ook: Culinaire festivals in Vlaanderen

Sexy bier en begijnen in Mechelen

Niet te missen in Mechelen is het Groot Begijnhof, oorspronkelijk gesticht in de 13e eeuw en sinds het eind van de 16e eeuw gevestigd binnen de stadsmuren. Een begijnhof is een kleine stad in een stad, met eigen voorzieningen.

Begijnhoven werden gesticht in de tijd van de kruistochten, toen veel mannen op kruistocht vertrokken maar nooit terugkeerden en een vrouwenoverschot van weduwen, wezen en alleenstaande vrouwen ontstond.

Groot Begijnhof Mechelen

Vrouwen die niet in de kloosters terecht konden of wilden, kwamen samen om in hun levensonderhoud te voorzien. Er waren geen eeuwige geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid, al was het ongebruikelijk om een leven als begijn achter je te laten.

Tegenwoordig is het Groot Begijnhof werelderfgoed en zijn veel huisjes in particulier bezit. Tijdens een wandeling door de smalle straatjes en hofjes ontdek je de geschiedenis en rust van Mechelen.

Groot Begijnhof, Hoviusstraat 16, 2800 Mechelen

Groot Begijnhof in MechelenGroot Begijnhof in Mechelen

Bier in Vrouwenhanden

Bier is van oudsher een mannenzaak. Dat is tenminste het standaardbeeld. De geschiedenis leert ons echter dat vroeger vooral vrouwen aan de roerstok stonden. In Mechelen brouwden de begijnen al tijdens de middeleeuwen bier, hun ‘Mechelsen Bruynen’ bier was zelfs favoriet van Keizer Karel.

Cafe Belge op de Grote Markt

Biersommelier Sofie Vanrafelghem was ooit een wit wijn wief. Nu proeft, brouwt, schrijft en droomt ze over bier. Terwijl we neerstrijken bij Café Belge (Grote Markt 9), vertelt ze ons gepassioneerd over de geschiedenis en kunst van het bierbrouwen en hoe je bier ook elegant kunt combineren met je eten.

Terwijl ik geniet van gemarineerde zalm, kabeljauw met kerstomaatjes en sabayon van Mechels fruitbier Boscoli, krijg ik bij elk gerecht een passend biertje voorgeschoteld. Hoezo is bier niet sexy? Wat een heerlijke avond!

Bier in vrouwenhanden bij Café Belge in Mechelen

Sexy bier tijdens de workshop Bier, vrouwen weten waarom (foto ©watzijzegt.com)

Zelf een stedentrip Mechelen maken?

Mechelen ligt in het hart van Vlaanderen, op slechts 25 kilometer van Antwerpen, Brussel en Leuven en zo’n 75 kilometer van Gent. Met de auto was ik er binnen 2 uur. Vanuit Rotterdam ben je met de trein in anderhalf uur in Mechelen.

Overnacht in het comfortabele Novotel Mechelen-Centrum (Van Beethovenstraat 1). Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en vanuit hier stap je zo het centrum in, een ideaal startpunt voor je verblijf in Mechelen.

Ik ga in elk geval nog eens terug om meer van deze fijne stad te ontdekken!

Boek je overnachting bij het Novotel Mechelen-Centrum

Stedentrip Mechelen: Overnacht in het comfortabele Novotel Mechelen-CentrumGeweldig uitzicht over Mechelen vanaf de Skywalk

Ben jij al eens naar Mechelen geweest?

Ik verbleef in Mechelen en Novotel Mechelen-Centrum op uitnodiging van Visit Mechelen.
Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

22 reacties
 1. Wij wonen vlakbij Mechelen, is inderdaad een hele leuke, gezellige stad! Bij Sava zijn wij ook al een paar keer gaan eten, Il Cardinale is ook een aanrader!

 2. Die wintertuin ziet er echt prachtig uit. Wil ik zeker wel eens door heen lopen. Ook de trappen van de toren beklimmen is een hele uitdaging lees ik. Maar daarvoor krijg je wel een prachtig uitzicht! Zo’n uitdaging vind ik trouwens altijd wel erg leuk.

 3. Dit ziet er echt goed uit! Ik hoor de laatste tijd zoveel over Mechelen, moet er echt eens een kijkje gaan nemen. Is 1 van de weinige steden in België die ik nog niet heb bezocht :-)

 4. Ik zou graag de tapas van Sava eens proberen, het klinkt heerlijk! En wat een gaaf uitzicht van de Romboutstoren, echt indrukwekkend.

 5. Mooi verhaal en prachtige foto’s van deze Belgische stad. Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er mooi uit. Leuke insteek van het artikel zo.

 6. Ik ben gek van de Belgische steden. Vervelend hoor, nu moet Mechelen ook op mijn to do list ;) Ziet er weer super uit!

 7. De wintertuin zag ik op je IG langs komen, wat een mooi dak zeg… wow! Ik ben nog nooit in Mechelen geweest, maar het lijkt me een hele leuke stad. Ik vind het leuk om juist de minder bekende steden te ontdekken, ook bij onze zuiderburen (Leuven was ook zo’n hit).

 8. Wauw, de wintertuin ziet er echt prachtig uit. Vooral de koepel, waanzinnig! Pakkende titel ook van je blog, ik wilde meteen verder lezen!

 9. Nog nooit geweest maar ziet er toch wel heel gezellig uit! Misschien binnenkort toch maar weer even de grens over rijden. ;)

 10. Lijkt me een heel gezellige stad….echt Belgisch!! Leuven staat al gepland en Mechelen komt op de lijst…België here we come!!

 11. Ik hou van Belgische steden, Mechelen vormt daar geen uitzondering op. Tijd om weer eens die kant op te rijden.

 12. Ik houd helemaal niet van bier, toch spreekt zo’n themareis naar België me enorm aan!

  Die art nouveau binnentuin ziet er prachtig uit. Wat een uniek plekje.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen