Help, ik zoek een hobby!

Help, ik zoek een hobby

“Jij moet op zoek naar een hobby!”, roept mijn zusje uit boven onze flat whites, ergens in een koffietentje in Dunedin North. “Maar, ik hou helemaal niet van hobby’s!”. Een uitspraak die ik vaker heb gedaan, toch zit er nu meer achter… ik heb al tijden geen idee waar ik nu écht blij van word.

Help, ik zoek een hobby

Van Dale omschrijft ‘hobby’ als een ontspannende bezigheid voor in de vrije tijd, gelijk aan een liefhebberij. Mijn blog zou je een uit de hand gelopen hobby kunnen noemen. Het is een zeldzaamheid dat ik het al al ruim zeven jaar vol hou.

Toch is er in die 7 jaar flink wat veranderd. Waar ik ooit mijn blog begon als vrijblijvende bezigheid, zorgden statistieken, binnenstromende e-mails vol verzoeken en ‘leuke’ voorstellen en die eeuwige jacht op bezoekers steeds meer voor een gevoel van verplichting en moeten.

hob·by (de; m; meervoud: hobby’s)
¹ontspannende bezigheid voor in de vrije tijd; = liefhebberij

Zeker het afgelopen jaar stond het aantal uur dat ik erin stopte, niet meer in verhouding tot het plezier dat het me opleverde. Leven van mijn blog wil ik allang niet meer, toch kan ik het ook geen hobby meer noemen.

Nee, ik zoek iets waar niet teveel druk of prestatiedwang achter zit en waar ik gewoon plezier en ontspanning uit haal. Nog wel een ding als je nergens écht goed in bent (geen probleem) en jezelf überhaupt nooit goed genoeg vindt (wel een probleem).

Hobby-fotograaf vs. ik doe maar wat

Fotografie kan een hobby zijn. Mijn Nikon gaat mee op elke reis en door de jaren heen heb ik vele duizenden foto’s gemaakt. Toch heb ik meestal het gevoel dat ik maar wat aanklooi met mijn dure camera. En dat dat ene mooie plaatje meestal een toevalstreffer is, tegenover een veelvoud aan bewogen, te donkere of juist overbelichte foto’s.

Portretten schieten laat ik liever aan anderen over – ‘die kunnen dat veel beter’ – en zelfportretten zijn al helemaal uit den boze. Als je jezelf niet de moeite vindt, wil je daar al helemaal geen foto van…

Bingewatchen als hobby?

Geen fotografie als hobby op dit moment dus. Reizen dan: andere bestemmingen en culturen leren kennen kun je zeker zien als hobby. Ik mag mezelf ook behoorlijk in m’n handjes knijpen met de reizen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Maar vorig jaar reisde ik zoveel dat ik er haast aan onderdoor ging. Of haast…

Als het vuur gedoofd is

Bank-selfies for the win!

Is bankhangen met je kater ook een hobby?

Series en films kijken op Netflix, borrelen en eten met vrienden in de stad, knuffelen met mijn katten… allemaal bezigheden waar ik met gemak uren aan kan besteden, toch schaar ik ze niet onder het kopje ‘hobby’.

Iets dichterbij huis lijkt me op dit moment toch wat praktischer en betaalbaarder; dankzij mijn droomreis door Nieuw-Zeeland is de bodem van zowel mijn spaargeld als vakantiedagen in zicht.

quoteIk geloof dat ik nog eerder de zin van het leven ga vinden dan een hobby

Maar wat dan wel? Wat vind ik nu leuk genoeg om tijd aan te besteden en er óók nog plezier en ontspanning uit te halen, zonder dat ik mezelf er alleen maar meer ‘moeten’ mee opleg? Ik geloof dat ik nog eerder de zin van het leven ga vinden dan een hobby.

Winkelen als vrijetijdsbesteding? Hoe zwaarder en ongelukkiger ik werd, hoe minder plezier ik had in winkelen. Plus, een volle kledingkast en lege spaarrekening zijn ook geen goede combinatie.

Koken misschien? Ik kan best wat smakelijke gerechten op tafel zetten, toch laat ik net iets te vaak mijn eieren droog koken. Bovendien ontbreekt het me aan ruimte en kookbenodigdheden als een fatsoenlijke oven. Om over geduld en focus om uren in de keuken te staan maar niet te beginnen.

Iets met muziek? Ik heb een stem als een bejaarde kraai en kon in de brugklas al geen pannenkoeken drummen, weinig plezier aan te beleven vrees ik. Puzzelen? Geen geduld. Tuinieren? Geen groene vingers. Surfen? Geen zee in de buurt. Tekenen? Breien? Stoep krijten? Eten?!

Eten op reis: burgers in Monteith's Brewing Co, Greymouth, Nieuw-Zeeland

Help, ik zoek een hobby! Eten op reis: twee hobby’s ineen?

Het is een eerstewereldprobleem tot en met, maar dat valt nog niet mee zeg, een hobby vinden! Misschien kan ik daar wel een hobby van maken: de zoektocht naar een leuke hobby… zul je zien dat ik over een tijdje ineens kan roepen: ik hou van hobby’s!

Bonus: 10 tips voor je volgende leuke hobby

Er zijn genoeg mogelijkheden en dingen om in je vrije tijd te doen. Wat ik vooral leerde na het schrijven van deze post en de reacties die ik erop kreeg: je hoeft helemaal niet goed te zijn in iets om het leuk te vinden en er je hobby van te maken. Deze 10 dingen zouden dus heel goed mijn of jouw volgende leuke hobby kunnen zijn:

 1. Breien (of haken)
 2. Tekenen of schilderen (van schilderen op nummer tot kunstzinnig met vrije hand)
 3. Nieuwe recepten uitproberen in de keuken
 4. Kringloopwinkels aflopen op zoek naar herbruikbare spullen (voor eigen gebruik, een opknapbeurt of doorverkoop)
 5. Schrijven (online of ouderwets met pen en papier, van blog posts en columns tot korte verhalen of zelfs een heel boek)
 6. Bordspellen
 7. Een nieuwe taal leren
 8. (Nieuwe) sport beoefenen (in je eentje of een teamsport)
 9. Fotograferen (van portretten tot buiten in de natuur)
 10. Je eigen kruiden of plantjes groeien op je balkon, vensterbank of tuin

En ik ben benieuwd, heb jij een hobby? Of zelfs meer dan één vrijetijdsbesteding waar je echt blij van wordt? Tell me!

Uitgelichte foto door La Caravan op Unsplash

20 reacties
 1. Als ik dit zo lees, ben je, ondanks dat je het met bloggen niet meer wilt, toch weer bezig om jezelf dingen op te leggen. Je móet een hobby hebben want… het hoort zo? Iedereen heeft hobby’s? Waarom niet gewoon doen (of niet doen) wat je zelf wilt, in plaats van je ophangen aan wat gebruikelijk is. Van geen specifieke hobby’s hebben, ben je echt geen minder mens.

  Zelf struggle ik ook al een tijdje met mijn blog. Ik heb er nooit geld mee verdiend, maar wel lange tijd dagelijks artikelen gepubliceerd. En op een gegeven moment wordt dat inderdaad een moetje en vraag je jezelf af: Waarom doe ik dit eigenlijk? Omdat andere blogs het ook doen dus het ‘zo hoort’? Meer naar jezelf luisteren is echt belangrijk.

  Zelf zie ik mijn blog overigens niet als hobby, ik weet eigenlijk niet als wat precies wel. Hij bestaat al 15.5 jaar en ik begon er ooit mee als een soort digitaal dagboek. Ik schrijf alleen als ik zin heb nu en dat bevalt goed. Er heeft nog iemand geklaagd. Iets minder bezoekersaantallen en vrijwel geen reacties meer? Jammer dan, dat bepaalt mij nog altijd niet als mens.

  Ik fiets en wandel heel graag (en veel), maar om dat nou hobby te noemen? Fotograferen doe ik ook veel, maar gewoon omdat ik het heerlijk vind, niet persé met het idee ‘het is een hobby’. Als mensen vragen wat mijn hobby is, weet ik ook nooit zo snel een antwoord. Het puntje ‘hobby’ lijkt tegenwoordig al net zo zwaar te wegen als “Wat doe je voor werk”? Ook al een vraag waar ik nooit een bevredigend antwoord op kan geven. Als je niet minstens aan iets hips doet zoals boogschieten, yoga of een mindfulness-schilderclubje, tel je dan niet mee?

  Kom op, lekker je eigen ding doen en je niet teveel ophangen aan vastgeroeste standaarden. Geen hobby? Geen probleem!

 2. Haha ja lastig lastig. Bankhangen met je katten vind ik wel legit hahaha. En dat wat jij hebt met bloggen heb ik ook, het is een ‘Otaku’. Google maar es :)

 3. Hmmm lijkt me nog best lastig… Ik ben zelf echt gek op wandelen. Het kost je niks behalve tijd (al zijn comfortabele schoenen een must en wandelschoenen bij langere tochten of berggebieden wel handig) en even stil zijn in de natuur schijnt ontzettend goed tegen stress te werken.

  Ik kom altijd vrolijk thuis. :D

  Maar het is niet zo’n hele hippe hobby heb ik het idee. Hier in NL kom ik veelal oudere mensen tegen, maar direct de grens over vind je al snel ook jongere lui.

  Hopelijk vind je iets wat je energie en plezier geeft. :)

 4. Alleen al vanwege het woord hobby zou ik willen zeggen dat ik er geen heb….maar wat ik graag doe is fotograferen, foto’s bewerken, filmhuis bezoeken (vaak, met m’n Cinevillepas), wandelen, koken. Gewoon niet te krampachtig zoeken en blijven doen wat je leuk vindt, waarom zou je een hobby moeten hebben?

 5. Bij mij is het bijna waar wordt ik niet blij van. Het gaat in vlagen. Op het moment is het bingewatchen en lezen. Op andere momenten is het weer dingen maken, van haken tot houtbranden. En van 1 ding wordt ik altijd wel blij, bewust even niets doen en genieten van het moment. Succes met de zoektocht naar je hobby.

 6. Het lijkt er bijna op dat je geen hobby wílt vinden. Voor elke bezigheid die je hebt, heb je argumenten waarom het niet mogelijk is. Het probleem is volgens mij niet dat je geen hobby kunt vinden, maar dat je (op dit moment) niet de juiste mindset kunt vinden om plezier in dingen te hebben!

  1. Die mindset is de laatste maanden zeker een probleem Marloes, ik ben momenteel niet op m’n best maar langzaam weer omhoog aan het krabbelen :) Met of zonder hobby’s! :)

 7. Ik vind het heerlijk om lekker te hobbyen! Soms heb ik het gevoel dat ik te weinig tijd heb voor de dingen die ik wil doen en wil kunnen. Ik brei en haak veel en hou van bakken en koken. Ik probeer mijn blogs bij te houden. Ik probeer te leren programmeren. Maar ik zou ook graag willen leren naaien (naaimachine staat er al) en zelf wol willen verven voor mijn breisels. Te veel hobby’s eigenlijk. Best lastig naast een fulltime baan.
  Geen hobby hebben kan ik me dus haast niet voorstellen voor mezelf. Zoals hierboven al stond: het is lekker om maar gewoon een beetje aan te rommelen in je eigen tijd. En als er dan soms ook nog iets moois of lekkers uitkomt, is dat echt leuk! En het is inderdaad ontspannend.
  Aan de andere kant, als je geen hobby’s hebt of wilt, moet je misschien ook weer niet te veel druk op jezelf leggen om er eentje te vinden.
  Ik ben benieuwd of je een hobby gaat vinden, en welke het wordt. Succes!

 8. Ik hou van creatief bezig zijn en probeer veel diy’s uit. Van badbruisballen maken tot lipscrub tot het hobbygedeelte van de Action uittesten. Maakt mij niet uit wat. Het ontspant om lekker te frobelen. Misschien voor jou iets doen met fotografie? Eet of koffietentjes testen, koken of gaan ( mini)moestuinen?

 9. Ik ben dol op schrijven en ik verdien er geen cent mee maar dat maakt het geen hobby voor mij. Dat geldt ook voor mijn blog trouwens.

  Mijn hobbies zijn lezen (in leuke koffietentjes), tv/anime kijken en gamen. Drie hobbies die hartstikke veel tijd kosten, waar ik te weinig aan toe kom maar waar ik enorm van geniet. Juist omdat het geen moeten is en ik dan een paar uurtjes niet hoef te denken aan al die dingen die juist wel moeten. Enne, je hoeft er niet goed in te zijn he? Het is geen wedstrijd. Ik wil altijd graag de games spelen waarvan ik weet dat ik er slecht in ben en hoewel ik graag zou willen zeggen dat ik er steeds beter in word IS DAT DUS NIET ZO. Ik suck in heel veel genres van spellen maar ik vermaak me er wel enorm mee.

  En daar gaat het toch om?

 10. Ha herkenbaar wel dit. Mijn hobby’s zijn toevallig bloggen en fotograferen, maar sinds kort is fotografie ook mijn beroep geworden. En de blog vind ik leuk, maar voelt soms als een moetje. Vroeger vond ik tekenen leuk, maar sinds ik op de kunstacademie een opleiding illustratie heb gedaan is de lol daar eigenlijk ook vanaf. Ik probeer dingen als handlettering, dat lijkt me zo leuk! Maar dan bak ik er niks van en denk ik, tjah, laat maar. Heel suf eigenlijk, want zoals er al werd genoemd is het concept van hobby’s juist: lekker aanrommelen. Stom om dan eigenlijk zo streng voor jezelf te zijn niet?

  1. Wat je zegt ja. Mijn blog vulde een gat dat ik professioneel niet opvulde maar inmiddels voelt dat toch ook niet meer zo vrijblijvend. Maar om echt goed te moeten zijn in iets om het leuk te vinden is, zoals Carolien al zegt, natuurlijk onzin. Goeie reminder! Ik ga als ik weer thuis ben gewoon iets doen wat ik nog nooit eerder (of lang niet) heb gedaan denk ik! Handlettering, schilderen, zoiets :D

 11. Ik denk dat je een ‘denkfout maakt over hobby’s. Hobby’s zijn juist bedoeld om aan te klooien en zonder druk met iets bezig zijn. Jij ontkracht bijna alle hobbymogelijkheden door te zeggen dat je er niet serieus mee bezig bent of er niet de juiste spullen voor hebt. Maar de kern van hobby’s is toch juist dat je iets doet wat je leuk vindt (meestal dan) en niet om het goed te kunnen. Als je heel serieus met fotografie bezig zou zijn dan word je een prof en is het geen hobby meer. Ik heb heel veel ‘hobby’s’ waar ik maar wat aanklooi. Tuinieren, koken, wandelen, kajakken… sommige dingen doe ik maar eens in de zoveel tijd maar zie het wel als hobby. En trouwens niks MOET toch. Succes met je zoektocht!!

  1. Haha je slaat inderdaad precies de spijker op de kop! Er zit bij mij – vooral nu met burn-out klachten – teveel denkwerk achter en mede daardoor vind ik het extra moeilijk om te bedenken wat ik echt leuk vind. Dat ‘moeten’ loslaten is een van de belangrijkste lessen die ik nu onder de knie probeer te krijgen :)

   1. Yes. Ik herken het wel. Veel denken en veel ‘moeten’. Over wat maakt me blij en gelukkig. Ik draaide in kringetjes en hing met dat gedenk lusteloos op de bank. Ik heb gewoon een keer een papiertje gepakt en alles wat in mij opkwam waar ik blij van word opgeschreven. Van blote voeten in het gras tot een lekkere bak koffie in de zon. En daardoor besefte ik wat me blij maakt. Het zijn vaak kleine dingen. Nu pak ik dat papier er af en toe bij om mezelf daar aan te herinneren. Het hoeft geen jobswitch of zoektocht naar hobbys te zijn. Gewoon meer in het nu leven en doen waar je blij van wordt ?

 12. Lastig… ik Blog nog maar heel kort en ervaar het bloggen echt als een leuke nieuwe hobby. Fotografie is ook een hobby bij mij, terwijl ik mezelf nooit fotografeer. Is een cursus fotografie niet iets? Dan leer je sowieso de basis f ingenomen en weet je beter wat je met je Nikon kan. Zo zonde als je een mooie camera hebt maar niet goed weet wat er mogelijk is.

 13. Mijn hobby’s zijn haken, fitness en karate en daar word ik echt blij van. Met haken verkoop ik inmiddels mijn maaksels dus ik verdien de wol terug. Met Karate en fitness beweeg ik bijna iedere dag een uurtje intensief, dus dat bevalt wel goed. Dit slokt al mijn vrije tijd op dus ik vermaak me prima tussen het werken door. Mijn werk was overigens ook eerst een hobby dus ik werk bijna nooit ?

 14. Ik heb ook geen hobby’s. Schrijven is/was echt mijn hobby, maar sinds ik fulltime werk en daarvoor veel schrijf, is het toch wat veranderd. Ik vind schrijven nog steeds heel leuk, anders zou ik naast fulltime schrijven niet ook af en toe nog een blog schrijven. Maar een echte hobby… die heb ik dus niet. Reizen en eten komt dan nog het dichtst in de buurt. Of vliegtickets checken.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen