Droom jij ook van een rondreis door Nieuw-Zeeland? Ik deel onze drieweekse reisroute van Auckland naar Christchurch en geef je een paar praktische tips én plekken die je niet mag missen!
Rondreis door Nieuw-Zeeland: onze reisroute
Een rondreis door Nieuw-Zeeland is voor veel reizigers waarschijnlijk een echte droomreis. Zo ook voor ons. Het idee was al vaker gekscherend ter sprake gekomen nadat mijn zusje en ik beiden – los van elkaar – door Australië hadden gereisd.
In de zomer van 2016 werden de plannen serieus. We boekten vliegtickets naar Auckland en besloten onze rondreis door Nieuw-Zeeland te boeken via en reisorganisatie. Dat betekende een pakket inclusief hotelovernachtingen in middenklasse hotels, enkele excursies en een huurauto. Niet per se de goedkoopste reisoptie, wel fijn en goed geregeld, zodat we ter plekke vooral van onze reis kunnen genieten.
Rondreis door Nieuw-Zeeland: route Noordereiland
Na ruim een half jaar voorpret en de dagen aftellen, stapten we in juli 2017 dan eindelijk op het vliegtuig richting Auckland. Onze roadtrip begint hier!
Lees ook: Travel diary: Kia ora uit Nieuw-Zeeland
Dag 1-3: Auckland – Paihia (via de West Coast)
Onze roadtrip begint in Auckland, waar we onze huurauto ophalen en na een korte uitleg over de auto met gezonde spanning de garage uitrijden. Dat links rijden is voor zowel mijn zusje als chauffeur en voor mij als bijrijder best even wennen! En onze eerste rit is meteen een lange: er staat ons zo’n 350 kilometer rijden te wachten, een rit van zo’n 5-6 uur.
Via de Twin Coast Discovery Highway rijden we richting het noorden. Onderweg maken we wat tussenstops, voor onze eerste Nieuw-Zeelandse meat pie bijvoorbeeld.
Tijdens onze eerste volle dag in Paihia verruilen we het vasteland direct voor het water. De Bay of Islands verken je namelijk het best per boot! We gaan op jacht naar dolfijnen en varen langs eeuwenoude trekpleisters, zoals The Hole in the Rock.
Na een dag op het water blijven we de dag erop liever met beide voeten op het vasteland staan. Vanuit Paihia rijden we een stukje naar de Wairere Boulders en maken hier een korte maar toffe hike.
Bijzondere gesteentes in het Wairere Boulders Nature Park
Even de toerist uithangen bij de Wharepuke Falls
Dag 4-5: Paihia – Pauanui (via de East Coast)
Na drie nachten in Paihia is het tijd weer in de auto te stappen. Op naar de volgende bestemming! Het ietwat slaperige Pauanui – gelegen aan de oostkust van de Coromandel Peninsula – is vooral een populaire vakantiebestemming in de zomer.
In de winter is het er een stuk rustiger; het lijkt dan ook wel of we door een uitgestorven vakantiepark lopen tijdens onze avondwandeling. Hoog tijd om een dagje bij te komen dus in onze lodge met kitchenette.
Overnachten in Pauani: Pauanui Pines Motor Lodge (174 Vista Paku, Pauanui Beach, Pauanui 3579)
Nooit genoeg van de prachtige luchten in Nieuw-Zeeland!
Dag 6-7: Pauanui – Rotorua
Volgende stop van onze roadtrip is Rotorua, bekend om haar Maori geschiedenis én de vele geothermische activiteit van vulkanische oorsprong. Die is door de hele dag heen nog duidelijk te zien; op allerlei plekken zie je de stoom omhoog komen. Die rotte eierenlucht die ook door de hele stad hangt, is wel even wennen.
‘s Avonds ontdekken we Eat Street, waar je een verzameling restaurants en cafe’s kunt vinden en daardoor geheid iets naar je gading treft.
Vanuit Rotoruao maken we een dagtrip naar Hobbiton. Ook niet goedkoop, wel een absolute aanrader voor de geeks en liefhebbers! Zelfs mensen die nog nooit een film uit de Lord of the Rings-trilogie hebben gezien, kunnen genieten van de prachtige omgeving van de filmset.
Lees ook: Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set
Ook typisch Nieuw-Zeeland: tijdens een tussenstop bij Wairakei Natural Thermal Valley begroet worden door een hond én een schaap!
Dag 8-9: Rotorua – Tongariro National Park
We verruilen de frisse kust voor de koude bergen: na een paar uur rijden komen we aan in Whakapapa Village. In het dorp zelf is vrij weinig te doen, het is vooral een toegangspoort tot bekende hikes als de Tongariro Crossing en de hoger gelegen skigebieden.
We overnachten in het Skotel Alpine Resort en hebben vanuit onze hotelkamer een adembenemend zicht op Mount Ngarahoe, voor de LOTR-fans ook wel bekend als Mt. Doom. Terwijl mijn zusje de volgende ochtend heel vroeg opstaat voor de bijna 20 kilometer Tongariro Crossing hike, draai ik me nog eens om.
Een paar uur later ga ik zelf op pad voor een van de kortere hikes in Tongariro National Park. Ik dwaal langs bevroren paden, vergaap me aan het prachtige uitzicht en geniet in het zonnetje van een geweldige middag.
Overnachten in Whakapapa Village – Blijf je hier overnachten, heb je drie opties voor motels & hotels:
- Budgetovernachtingen vanaf NZ$16 zijn mogelijk in de Discovery Lodge;
- voor iets meer comfort overnacht je – net als wij – in het Skotel Alpine Resort (vanaf NZ $80);
- of ga op sjiek in het historische Chateau Tongariro Hotel (vanaf NZ$125).
Kamperen – met tentje of campervan – kan in het Whakapapa Holiday Park.
Dag 10: Tongariro National Park – Wellington
Na alweer een lange autorit komen we halverwege de middag aan in hoofdstad Wellington. Met slechts een nachtje in de hoofdstad, duiken we gauw het compacte centrum in voor een snelle sightseeing.
We waaien bijna weg van de kades, spotten toffe street art, lopen via steile paden omhoog naar de Botanische Tuin voor een prachtig uitzicht over de stad en pakken de Wellington Cable Car terug naar beneden. Er hangt een fijne sfeer in deze stad, jammer dat we slechts een nachtje blijven.
Rondreis door Nieuw-Zeeland: route Zuidereiland
Dag 11-12: Wellington – Nelson (via Picton)
Vanuit Wellington varen we de volgende ochtend vroeg met huurauto en al op de Interislander van het Noorder- naar het Zuidereiland. Nadat we aangemeerd zijn in Picton, rijden we direct door naar Nelson. Vanuit hier is het een uurtje rijden naar het noordelijker gelegen Abel Tasman Park.
Het weer laat de volgende dag te wensen over, toch weerhoudt ons dat niet van een wandeltocht door Abel Tasman Park. Zelfs in dit verschrikkelijke weer is het strand prachtig, al zijn we na twee uur zo doorweekt dat we het weer (ha) voor gezien houden.
Dag 13: Nelson – Greymouth
Vanuit Nelson rijden we twee nachten later door naar het slaperige Greymouth. Er is hier niet zoveel te doen, behalve heerlijk eten (en drinken) in de plaatselijke Monteith’s Brewery, die ik per toeval ontdekte dankzij een van mijn favoriete reis-apps Foursquare.
Dag 14: Greymouth – Franz Josef
We blijven slechts een nacht in Greymouth en stappen dus snel weer in de auto. Na een lange ochtend rijden, komen we aan in Franz Josef. Hier zijn vooral veel activiteiten gepland rondom de bekende Franz Josef Glacier.
Overnachten: 58 On Cron Motel (58 Cron Street, 7952 Franz Josef)
We hebben niet zo’n zin in een uitgebreide klim de gletsjer op en dus blijft het bij kijken van een afstandje. Het begint uiteraard keihard te regenen zodra we de auto uitstappen. Dat levert dan wel een mooie regenboog en wat lollige foto’s op!
Ook brengen we een bezoek aan het West Coast Wildlife Centre (Cowan St, Franz Josef Glacier 7886) waar we – tegen betaling – de zeldzame Rowi kiwi kunnen spotten.
Dag 15: Franz Josef – Queenstown
Na een overnachting is het weer tijd om in de auto te springen. Onze volgende bestemming is Queenstown. En dat gaat natuurlijk gepaard met een bezoek aan het bekendste hamburgerrestaurant van Nieuw-Zeeland: Fergburger!
We hoeven niet eens heel lang in de rij te staan en vinden zelfs een plekje aan de bar naast de keuken. Ideaal om mensen te kijken en je burger te eten.
Queenstown staat ook wel bekend als Adventure Capital van Nieuw-Zeeland. Avonturiers kunnen hier hun dagelijkse portie adrenaline halen: in en rond Queenstown kun je onder meer raften, skydiven, bungeejumpen, ziplinen en karten.
Wij houden het voor ons hart en portemonnee wat rustiger en wandelen tegen zonsondergang vanaf ons comfortabele Lakefront Hotel langs de waterkant door de Queenstown Gardens.
Dat het een populaire bestemming is bij toeristen wordt meteen duidelijk wanneer je door het compacte centrum van de stad loopt. Fancy etalages van dure winkels proberen je over te halen je Nieuw-Zeelandse dollars uit te geven aan mooie sieraden, tassen en lokale lekkernijen. En misschien lag het aan mij, het leek alsof ook het rondwandelend publiek er een stuk fancier uitzag dan in de rest van het land.
Dag 16-18: Queenstown – Te Anau
We laten bruisend Queenstown achter ons en gaan op pad richting Te Anau. Vanuit hier worden veel dagtochten gemaakt naar Milford Sound. Dat staat voor ons morgen op de planning. We weten ’s middags na aankomst nog wel een tochtje naar de fameuze Glowworm Caves te maken.
Foto’s ©Real Journeys – het is verboden zelf foto’s te maken in de grotten
Wij bezochten de Glowworm Caves in Te Anau, een bijzondere en unieke ervaring! In kleine groepjes ga je de grotten in, om vervolgens in het donker in een bootje te stappen en langzaam door de grotten te varen. En dan ineens zie je het: honderden kleine lichtjes boven je hoofd, net alsof je door een sprookje in de Efteling vaart!
Grappig feitje: de kleur van de lichtjes is voor elke persoon anders! Zo zag ik voornamelijk groene lichtjes, terwijl anderen witte of blauwe lichtjes zien.
Ook maken we vanuit Ten Anau een dagtrip naar Milford Sound. Na een lange busrit stappen we op een boot en varen we vervolgens zo’n anderhalf uur door het miljoenen jaren oude fjord.
En hoewel Milford Sound bovenaan menig lijstje van mooiste plekken in Nieuw-Zeeland staat, ben ik eigenlijk wat underwhelmed. Misschien komt het omdat we inmiddels redelijk aan het eind van onze reis zijn en al zoveel prachtige plekken hebben gezien. Of misschien is het meer de toeristische tour die we maken, met verplichte tussenstops onderweg en een boot vol andere toeristen…
Neemt niet weg dat het fjord indrukwekkend is, met watervallen in alle formaten, luierende robben en voor de lucky ones zelfs dolfijnen en walvissen die onderweg te zien zijn.
Dag 19-20: Te Anau – Dunedin
Na een mistige ochtend op de weg komen we aan in Dunedin. We lopen wat rond en zijn net op tijd voor een rondleiding door de Cadbury chocoladefabriek. De dag erna is het prachtig weer en vervolgen we onze toeristische toer.
Zo lopen we onder meer naar Baldwin Street, gelegen in een buitenwijk van Dunedin, en volgens het Guinness Book of World Records ‘world’s steepest residential street‘. Steil is het zeker, hallo kuiten!
Dag 21: Dunedin – Twizel
Onderweg van Dunedin naar Twizel maken we een tussenstop bij de Mouraki Boulders. De bekendste boulders van Nieuw-Zeeland mogen we natuurlijk niet overslaan, al had ik er misschien wat meer van verwacht. Dankzij de opkomende vloed levert het me naast een paar foto’s van de Mouraki Boulders ook nog een paar natte voeten op. Oeps.
Dag 22: Twizel – Christchurch
Welkom in Gondor! Of wel Twizel, een voormalig bouwvakkerstadje in Canterbury waar nu vooral toeristen komen om in het gebied activiteiten te ondernemen. Hier werd ook een deel van de Lord of the Rings-films opgenomen. Ik snap wel waarom, wat een prachtig gebied!
Lees ook: Waarom Nieuw-Zeeland in de winter perfect is
Na een rustige avond in dit slaperige stadje laten we het uitgestrekte gebied achter ons. Met de besneeuwde bergtoppen aan de horizon, rijden we naar de laatste bestemming van onze reis: Christchurch.
Hier genieten we nog even van onze laatste dagen Nieuw-Zeeland, voor we weer aan de lange reis naar huis beginnen. Wat een geweldige reis was dit, ik geloof niet dat ik onze rondreis door Nieuw-Zeeland snel ga vergeten!
Lees ook: Travel diary Nieuw-Zeeland II: There and back again
Onze volledige reisroute door Nieuw-Zeeland
Praktische tips voor je rondreis door Nieuw-Zeeland
- Paspoort – Voor een reis naar Nieuw-Zeeland heb je – uiteraard – een geldig paspoort nodig dat na afloop van je reis nog minimaal 3 maanden geldig is. Hou er rekening mee dat bij een tussenstop in Azië je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn na terugkomst.
- Visum Nieuw-Zeeland – Wanneer je korter dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland verblijft, kom je in aanmerking voor het Visa Waiver Visitor Visa en hoef je geen visum aan te vragen voorafgaand aan je reis. Na het invullen van een arrival card – deze krijg je doorgaans in het vliegtuig al uitgedeeld – vraag je automatisch een visum voor een verblijf van maximaal 3 maanden aan.
- DriveSafe – Autorijden in het buitenland kan best spannend zijn. Zo rijden ze in Nieuw-Zeeland links en zijn de wegen vaak smaller en steiler dan in Nederland. Op de website www.DriveSafe.org.nz vind je handige informatie over de verkeersregels en etiquette op de weg.
- Tolwegen in Nieuw-Zeeland – Nieuw-Zeeland heeft drie tolwegen en maakt gebruikt van electronic toll collection. Deze tol betaal je online, door je aan te melden op de website van NZ Transport Agency en hier je kenteken te registreren. De tolheffing werkt met kenteken-tol en wordt automatisch afgeschreven als je een account hebt aangemaakt. Het is ook mogelijk om achteraf te betalen; let wel op dat je dit binnen 5 werkdagen na het passeren van een tolpoort doet.
- Tijdsverschil – Tijdens onze zomertijd (eind maart tot eind oktober) is het tijdsverschil met Nieuw-Zeeland +10 uur. Tijdens onze wintertijd (eind oktober tot eind maart) is het tijdsverschil +12 uur.
Ook naar Nieuw-Zeeland?
Dat kan! Zoals gezegd boekten wij onze rondreis door Nieuw-Zeeland via reisorganisatie TenzingTravel. Reisspecialisten als ANWB bieden vaak diverse pakketreizen aan, inclusief single- en groepsreizen en camperreizen door Nieuw-Zeeland.
13 reacties
Grappig genoeg lijkt jullie route echt ontzettend op die van ons, terwijl wij er een dikke week langer waren. Wij zijn op het Noordereiland bij Cape Reinga en Napier geweest en op het Zuidereiland bij Bluff. En soms waren we ergens iets langer. Ik wist trouwens niet dat je de gloeiwormen ook kunt zien bij Te Anau, wij zagen ze op het Noordereiland. En, ga je ooit terug naar NZ denk je? Gaaf land hé!
Wij hebben af en toe ook wel een pittig schema gehad hoor, met dagelijks rijden en een paar dachten elkaar slechts 1 nachtje ergens blijven. Iets meer tijd op sommige plekken had prima gekund. Hoop zeker nog eens terug te gaan! Of het ook gebeurt is een tweede. In elk geval een leven lang geweldige herinneringen aan deze reis ♥
Elke keer als ik over NZ lees gaat het hoger en hoger op de lijst. En Hobbiton ziet er zo schattig uit!
Dit is iets wat ik zelf ook een keer heel graag wilt doen! Nu ik deze foto’s zie en het zo lees spring ik liefst nu het vliegtuig in!
Kan ik alleen maar aanbevelen! Het is een tikje jammer dat je een dag moet reizen maar NZ was het zo ontzettend waard. Ik wil echt graag nog een keertje terug!
(En dank je wel! Stiekem ook wel een beetje trots op die foto :))
Wat een toffe reis hebben jullie gemaakt! En wat een mooie foto van Mount Ngarahoe.
Mocht ik ooit die kant op gaan, dan kom ik zeker weer even lezen voor inspiratie!
Deze reis is echt met stip in mijn lijstje mooiste gemaakte reizen terecht gekomen, het was zo tof! Kan een reis door Nieuw-Zeeland dan ook echt alleen maar aanraden!
Jaaa liefde voor deze post! En goed zo die Monteith’s Brewery, Ben er ook geweest ?
Heb naar je gelinkt trouwens!!
Aaah, lief! En Monteith’s is tof!
Nieuw-Zeeland staat heel hoog op mijn bucketlist. Wij willen voor twee maanden en dan ook noord en zuid doen! Heel leuk om te zien wat er allemaal al mogelijk is in drie weken. Prachtige foto’s ook :)
Dank je! En twee maanden is fijn! Wij hebben helaas nog flink wat moeten overslaan omdat we gewoon niet meer tijd hadden. Maar zelfs in die drie weken zoveel mooie plekken bezocht ♥
Prachtige foto’s!
Mooi land.
Er zoveel te zien en te doen.
Xoxo
Het is echt een prachtig land!
Reageren is niet mogelijk