Stedentrip Innsbruck: stad tussen de bergen

36 uur in Innsbruck: dit wil je doen in Innsbruck

Een stedentrip naar Innsbruck is een aanrader. Deze kleurrijke stad tussen de bergen biedt het beste van stad en natuur. Ik bracht 36 uur door in deze Oostenrijkse stad, dit wil je doen in Innsbruck!

36 uur in Innsbruck

Ik ben nog geen half uur in Innsbruck en ik weet nu al: hier kom ik nog eens terug. Tijdens de treinrit vanuit Basel naar hier genoot ik al intens van het steeds veranderende berglandschap. En na 36 uur in Innsbruck – waar bergen en stadsleven elkaar ontmoeten – ben ik overtuigd: deze kleurrijke stad tussen de bergen biedt je het beste van twee werelden.

De bergen maken direct indruk wanneer ik ‘s middags het station uitloop. De Tiroler hoofdstad wordt aan alle kanten omringd door een imposante bergketen; bergen die je bijna nergens uit het oog verliest wanneer je door de stad wandelt.

Wat te doen in Innsbruck: Kleurrijke stad tussen de bergen

Ook vanuit mijn hotelkamer in het aDLERS Hotel (Brunecker Strasse 1), op loopafstand van het station, zijn de bergen niet te missen. Ik laat het even op me inwerken en duik dan de stad in, op jacht naar avondeten. Deze zomeravond vraagt om eten op een terras en ik beland bij Die Pizzerei (Bozner Platz 6).

Pizza eten met dit uitzicht, ik teken ervoor. Vanaf het dakterras van het hotel zie ik de zon langzaam ondergaan en langgerekte schaduwen over de bergen werpen. Een kleurrijk einde van een dag die begon in Basel en eindigt hier in Innsbruck.

Innsbruck: Stad tussen de bergenPizza bij Die Pizzerei InnsbruckHet uitzicht vanuit aDLERS Hotel Innsbruck is geweldig

Innsbruck wordt aan alle kanten omringd door imposante bergen

Bekende bezienswaardigheden in Innsbruck

‘s Ochtends word ik wakker met uitzicht als een schilderij. Na een uitgebreid ontbijt wacht bij de receptie van het aDLERS Hotel een gids in traditionele dirndl die de hoogtepunten van de stad zal laten zien. Letterlijk, want de eerste stop van de rondleiding is de Bergiselschanze, een befaamde skischans die werd ontworpen door Zara Hadid.

Aan de hand van onze hyper-energieke stadsgids zie ik vervolgens in recordtempo enkele hoogtepunten van Innsbruck:

 • het Tiroler Landesmuseum, waar het beroemde Tirol Panorama hangt
 • het Grassmayr Glockenmuseum, waar ik in een bel ga staan en na een flinke dreun tegen de klok de schijnbaar helende trillingen door mijn lijf voel gaan
 • de Triumphpforte die in 1765 werd gebouwd ter ere van Aartshertog Leopold’s huwelijk
 • en het Goldenes Dachl, ofwel het Gouden Dak dat middenin het centrum van Innsbruck te bewonderen is.

Handig: met de Innsbruck Card krijg je onder andere gratis toegang tot alle musea en bezienswaardigheden in de regio, een fiets huren én kun je in de daluren met elke bergtrein een keer op en neer naar de top.

Vanaf de Bergisel skischans kijk je uit over de vallei en InnsbruckGrassmayr Museum in InnsbruckInnsbruck's beroemde Goldenes Dachl

Het beroemde Goldenes Dachl is een stuk kleiner dan je ik had verwacht

De bergen in: met de kabelbaan naar de Hafelekarspitze

Na deze razende rondleiding is het tijd voor een adempauze. Je kunt geen bezoek brengen aan Innsbruck zonder de bergen in te gaan natuurlijk, dus ik weet waar ik heen ga.

Innsbruck wordt omringd door het Karwendelgebergte. In zo’n drie kwartier brengt de Hungerburgbahn me via drie verschillende stations tot zo’n 2300 meter hoogte. Tijdens een van de ritjes omhoog zie ik hoe beneden me wandelaars en mountainbikers op eigen kracht de steile klim omhoog maken. Oef, zij liever dan ik.

Serene rust op de Hafelekarspitze

Eenmaal op de Hafelekarspitze lijkt het net of de wereld even stil staat, als je de vele toeristen die met dezelfde kar mee omhoog kwamen tenminste negeert. Ik strijk neer op een bankje langs het pad naar de piek en laat de immense omgeving op me inwerken.

Bergen waar ik maar kijk, de Inn die door het dal beneden stroomt, vogels die ook op deze hoogte speels voorbij vliegen, vrij van alles.

Adembenemend mooi uitzicht op de Hafelekarspitze

Het is weer tijd om naar beneden te gaan. De kabelbaan brengt me terug naar de stad, waar de kleurrijke straten vol bont gekleurde huizen me steeds weer laten glimlachen.

Een late lunch bij een restaurant met typisch Oostenrijkse gerechten – gepaneerde vis en schnitzel ontbreken niet op de menukaart – later is het tijd voor een tussenstop bij het hotel.

Lees ook: Winterse stedentrip naar Innsbruck: beleef kerst tussen de bergen

Goldener Adler

‘s Avonds staat er een diner gepland bij Restaurant Goldener Adler. Even verwacht ik nog meer traditionele dirndls; het wordt gelukkig een traditionele pasta met paddenstoelen.

Eten bij het traditionele Goldener Adler restaurant in Innsbruck

Dankzij de vele studenten – de twee universiteiten tellen gezamenlijk zo’n veertigduizend studenten – is het avond- en nachtleven van Innsbruck vaak gezellig druk. Terrasjes in het oude centrum zitten vol, er spelen straatmuzikanten en talloze winkels lonken naar publiek.

Voor de Swarovski store (Herzog-Friedrich-Straße 39) reizen mensen vanuit de hele wereld af naar Innsbruck. Ik weet de ekster in mij nog net te bedwingen na het zien van etalages vol glinsterende Swarovski kristallen.

Voor mij staat er morgenochtend om 7 uur weer een trein te wachten dus ik besluit nog eenmaal van mijn heerlijke hotel te genieten en op tijd mijn bed in te duiken.

Weltrusten Innsbruck, auf Wiedersehen!

Heb jij Innsbruck al eens bezocht, in zomer of winter?


Ik reisde op uitnodiging van CityZapper en Interrail door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Mijn persoonlijke reiservaringen deel ik in een reeks artikelen. Wil je meer weten over reizen naar Innsbruck en omgeving? Bekijk dan eens de site van Innsbruck Toerismus.

11 reacties
 1. Tijdens onze roadtrip Oostenrijk hebben we Innsbruck niet gezien omdat het te ver uit onze route lag. Nu ik jouw blog lees en alle mooie foto’s zie móet ik echt eens terug. Wauww!

  1. Dank je wel Colette, wat een fijn compliment! En ik kom zeker nog een keertje terug naar Innsbruck, ook heel benieuwd hoe het is in de winter met besneeuwde bergtoppen! :)

 2. Wauwww..wat een schitterende foto’s weer! En wat wordt een mens vrolijk van al die gekleurde huizen. Wat jammer dat we in ons eigen land allemaal eenheidsworsten in bruintinten hebben. Fijn dat we digitaal zoveel mooie andere dingen zien! Feest voor het oog!

 3. Leuk! Mijn eerste wintersport was in Axamer Lizum, een skigebied bij Innsbrück. Vanaf de berg keken we zo op de stad uit, heel ieni-mini allemaal!
  Erg mooie foto’s trouwens!

  1. Dank je wel! Ik ben dus nog nooit op wintersport geweest en heb dus maar weinig ervaring met bergen. Was dan ook bijzonder onder de indruk!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen