Wat te doen in Hasselt (België)

Wat te doen in Hasselt (België): Stad van de Smaak

Zin in een dagje België? Plan een citytrip naar Hasselt in Belgisch-Limburg en ontdek de leukste dingen om te doen in Hasselt, Stad van de Smaak.

Wat te doen in Hasselt (België)

Het Belgische Hasselt ligt in de provincie Limburg, op zo’n veertig minuten rijden van Maastricht. Hasselt staat ook wel bekend als Stad van de Smaak en dat smaakt naar meer! Plan dus snel een stedentrip naar Hasselt en ontdek de leukste dingen om te zien en doen in Hasselt.

Maak een historische stadswandeling

De geschiedenis van Hasselt gaat ver terug: de naam komt voor het eerst voor in de boeken rond 1165 en verkrijgt niet lang daarna de Luikse stadsrechten. Tijdens een historische stadswandeling leer je van alles over de rijke geschiedenis van Hasselt en kom je langs markante gebouwen, monumenten en kunstwerken.

Leuk weetje: de route van de stadswandeling wordt aangegeven door klinknagels met daarop een hazelnoot, hét symbool van Hasselt. Onderweg geven gevelbordjes meer uitleg bij de bezienswaardigheden.

Cultureel erfgoed in Hasselt

Er is nog veel cultureel erfgoed te vinden in Hasselt. Zoals het begijnhof, dat net als andere Belgische begijnhoven inmiddels een beschermde status heeft. Het begijnhof in Hasselt heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Tussen de historische begijnhofsite en het Jenevermuseum staat nu een hypermodern gebouw, Z33, dat onderdak biedt aan het Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

Sint-Quintinuskathedraal

Bekijk ook de Sint-Quintinuskathedraal en het omliggende plein, een rustplek en het eeuwenoude hart van de stad. Op deze plek verrees al in de 8e eeuw een primitief kerkje. De huidige gotische kerk werd een bisschopskerk (of kathedraal) in 1967, toen het bisdom Hasselt werd opgericht. In en rond de kathedraal zijn nog enkele voorname bezienswaardigheden te bewonderen, zoals het Niehofforgel, een schilderij uit de abdij van Herkenrode en bijzondere waterspuwers.

Volg de Kunstroute

Hasselt heeft niet alleen historische bezienswaardigheden; er zijn ook tal van moderne attracties. Ontdek wat Hasselt nog meer te bieden heeft tijdens de KunstRoute, een originele wandeling langs allerlei kunstvormen door de stad. Er zijn drie thema’s waar je je door kan laten leiden: street art, beeldende kunst en illustraties. Zo vind je in Hasselt meer dan 80 street art kunstwerken, verspreid door de hele stad.

Tip:
download de gratis Street Art Cities app waarmee je de mooiste street art in steden over de hele wereld snel kunt vinden

Je kan de KunstRoute gratis afhalen bij Visit Hasselt (Maastrichterstraat 59) of download hem gratis via www.visithasselt.be/nl/kunstroute.

Bezoek het Jenevermuseum

Waar landen als Frankrijk en Schotland bekend staan om hun cognac en whisky, draait het in België om jenever als het gaat om sterke drank. In Hasselt wordt al eeuwen jenever gemaakt en de geschiedenis ervan wordt uitgebreid in beeld gebracht in Hasselt.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10 uur – 17 uur (laatste toegang om 16 uur).

Bezoekadres: Witte Nonnenstraat 19 (www.jenevermuseum.be)

Jenevermuseum Hasselt
Jenevermuseum Hasselt

Stijlvol: bezoek het Modemuseum Hasselt

Hasselt staat niet alleen bekend om gastronomische hoogstandjes. De stad stond in de middeleeuwen bekend als lakenstad en heeft sindsdien nog steeds een link met mode en textiel. In het Modemuseum zijn maar liefst 18 duizend kledingstukken te vinden, waarmee elk half jaar een nieuwe expositie wordt samengesteld.

Bezoekadres: Gasthuisstraat 11 , 3500 Hasselt (www.modemuseumhasselt.be)

Verken stadskwartier Quartier Bleu

Wie van moderne architectuur en van winkelen houdt, wil Quartier Bleu verkennen, het nieuwe stadskwartier aan de Hasseltse jachthaven. Hier kun je struinen over de winkelboulevard of lekker ontspannen op één van de terrasjes aan het water. Winkel bij grote flagshipstores of juist bij unieke conceptstores: er zijn winkels genoeg in Hasselt.

Tip: Parkeer bij parking Blauwe Boulevard – met het goedkoopste tarief van Hasselt (€1,50/ uur en €10/ dag).

Ontdek Hasselt met de Smaakmaker Spraakmaker Route

Of je Hasselt nu voor de eerste keer bezoekt of er al vaker bent geweest, met de Smaakmaker Spraakmaker word je uitgedaagd om de stad op een andere manier te ontdekken. Alle stops op deze kaart nodigen je uit om vooral je eigen weg te gaan en te ontdekken wat er achter elke hoek schuilt. Een graffiti kunstwerk? Een idyllisch straatje? Of een lokale delicatessenzaak? Je haalt de Smaakmaker Spraakmaker Route gratis af bij Visit Hasselt (Maastrichterstraat 59).

Tip: Haal meer uit je bezoek aan Hasselt met de HasPas

Met de HasPas ontvang je toegang tot diverse musea in Hasselt, voordelige korting op diverse producten en lokale specialiteiten.
Je koopt de HasPas voor €18,- bij onder meer Visit Hasselt en HasHotel. Voor meer informatie bezoek je de website.

Eten en drinken in Hasselt

In de Stad van de Smaak moet je natuurlijk ook wat eten en drinken! Dat kan bij tal van cafés, lunchrooms, barretjes en restaurants. Een paar suggesties om lekker te eten en drinken in Hasselt:

  • Klatch.bar (Jeanne Moermansstraat 1) – Voor speciale koffie (en later op de dag een aperitief) ga je naar Klatch.bar, waar vader en dochter lekkere koffie, huisgemaakte taartjes en gebak serveren en je de lekkerste cocktails voorschotelen. Dinsdag t/m zaterdag geopend.
  • Speculoos – Voor de specialiteit speculaas (in de rest van Vlaanderen vaak bekend als speculoos) ga je naar Hasseltse bakkers bijvoorbeeld naar Bakkersdochter (Minderbroedersstraat 28) of Cools.
  • Lekker Limburgs – Bij Lekker Limburgs (Kuringersteenweg 161) haal je de lekkerste lokale specialiteiten en streekproducten als fruit confituur, Hasseltse bosbessenjenever en wijnen uit de regio.
  • Marloo’s (Minderbroedersstraat 5) – Een gezellige bistro waar je lekker relaxed kunt genieten van koffie, ontbijt, brunch of lunch; bij Marloo’s zit je goed.
  • Mixta Tapasbar (Zuivelmarkt 10) – Deze gezellige tapasbar in Ibiza-style serveert zowel klassieke als niet-alledaagse tapas. Doe daar nog een lekkere cocktail bij en je hebt gegarandeerd een heerlijk zomers gevoel. Good vibes only!
  • Ogst (Ridder Portmansstraat 4) – Voor dineren op sterrenniveau zit je ook goed in Hasselt! Zoals bij Ogst, dat binnen 5 jaar na opening zijn eerste Michelinster ontving.

Overnachten in Hasselt

Ook enthousiast geworden over een citytrip Hasselt? En maak je van je bezoek aan Hasselt een weekendje weg? Blijf dan overnachten in een van deze hotels:

Barefood Giulia **** (Leopoldplein 26) – Een gezellige feel-at-home bar en uniek boutique hotel met 7 stijlvolle kamers, gevestigd in een oud herenhuis in het centrum van de stad.

Charmehotel Het Menneke *** (Maastrichterstraat 48) – Kleinschalig hotel in een historisch pand in het centrum, op loopafstand van de Grote Markt en winkelstraten.

The Century *** (Leopoldplein 1) – Hotel Century biedt kamers in een historisch gebouw in het centrum, op zo’n 5 minuten lopen van de Grote Markt.

Park Inn by Radisson Hasselt *** (St. Jozefstraat 10/2.2) – Driesterrenhotel met 94 kleurrijke kamers met uitzicht over de stad, geschikt voor zakelijke en toeristische bezoekers.

Radisson Blu Hotel **** (Torenplein 8) – Dit viersterrenhotel ligt op zo’n 2 minuten wandelen van de Grote Markt en biedt toch rustige kamers met moderne inrichting. Het hotel heeft een bistro met moderne Belgische gerechten.

YUP Hotel *** (Thonissenlaan 52) – Dit unieke driesterrenhotel is gebaseerd op een jaren ’80 concept en ligt aan de rand van het belangrijkste winkelgebied en treinstation. Compacte kamers met strak design en open badkamers.

Overnacht in het YUP Hotel in Hasselt (via Booking.com)Booking.com

Bekijk meer hotels en accommodaties in Hasselt op Booking.com >>

Wat te doen in Hasselt (België) tips en bezienswaardigheden

Heb jij het Belgische Hasselt al eens bezocht?

Lees ook over deze bestemmingen in België:

Dit wil je wellicht ook lezen
Overal omringd door bergen in Innsbruck

Weekendje weg of stedentrip in november: waar kun je heen?

Wil je er deze herfst nog even lekker tussenuit en zoek je nog een passende bestemming? Deze bestemmingen binnen en buiten Europa bieden gegarandeerd zon (of sneeuw), tal van culinaire festivals en minder toeristen: hier moet je heen voor een stedentrip in november.