12 augustus 2017: Queenstown in Nieuw-Zeeland

Dit zijn de leukste steden in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is natuur. Bergen, gletsjers, eindeloze fjorden, zelfs regenwoud. Wie naar Nieuw-Zeeland gaat, doet dat meestal niet voor de steden. Toch heeft het land die wel degelijk! Dit zijn de leukste steden in Nieuw-Zeeland.

De leukste steden in Nieuw-Zeeland

Eerlijk is eerlijk, je gaat niet naar Nieuw-Zeeland voor de steden. Toch heeft het land meer dan genoeg leuke steden die een bezoek van een of meerdere dagen zeker waard zijn. Tijdens onze rondreis over het Noorder- en Zuidereiland deden we verschillende stadjes aan, variërend van klein en uitgestorven tot groot en druk.

Dit zijn – in mijn persoonlijke beleving – de leukste grote steden van Nieuw-Zeeland!

Auckland

De grootste stad van Nieuw-Zeeland is er een die je eigenlijk niet kunt overslaan. Al is het maar omdat de kans groot is dat je reis hier begint of eindigt op het internationale vliegveld.

De meningen over deze stad – in tegenstelling tot wat je zou denken niét de hoofdstad – zijn wel behoorlijk verdeeld. Waar de ene reiziger Auckland alleen aandoet om uit het vliegtuig te stappen en een huurauto of camper op te pikken, vermaakt de ander zich hier prima. Zoals ik.

En ook Lonely Planet vindt Auckland meer dan de moeite waard: de stad staat op nummer 1 in de Top 10 Steden voor 2022!

Auckland vanaf het water // Nieuw-ZeelandAuckland Town Hall, Nieuw-ZeelandMount Eden in Auckland, Nieuw-Zeeland

Tip: Wandel of fiets naar de top van Mt. Eden voor een geweldig uitzicht over Auckland en omgeving

De stad heeft een paar bekende bezienswaardigheden die je niet wil overslaan. Bekijk bijvoorbeeld de Sky Tower of beklim de Auckland Harbour Bridge. Bezoek ook de haven en geniet hier van een drankje of maaltijd bij een van de vele cafeetjes en restaurants die je hier vindt – terwijl je je vergaapt aan de luxe boten in de jachthaven.

Meer dan twee dagen heb je hier niet nodig, tenzij je nog een dag gebruikt om de omgeving van de stad te verkennen. Een dagtrip naar Waiheke Island is bijvoorbeeld zo gemaakt!

Lees ook: 3 dagen Auckland en Waiheke Island

Christchurch

Ik twijfelde even of ik Christchurch wel in een rijtje ‘leukste steden’ moest zetten. Bij de zware aardbevingen in 2010 en 2011 werd een groot deel van het centrum verwoest en de gevolgen daarvan zijn nu nog steeds goed zichtbaar.

Overal wordt gebouwd, historische gebouwen zijn niet meer toegankelijk en van een bruisend centrum is maar weinig sprake. Er staan indrukwekkende monumenten voor de 185 slachtoffers en de Cardboard Cathedral neemt de functie van de beschadigde kathedraal over.

19 augustus 2017: Christchurch, Nieuw-Zeeland

Stumbled upon this cool #ROA in Christchurch today! Did you ever see one of his works live somewhere?#christchurchstreetart #christchurchgraffiti

Een bericht gedeeld door N A T A S J A – WAT ZIJ ZEGT (@natasjadb) op Toch vond ik Christchurch een bijzondere afsluiting van onze rondreis. Wij eindigden onze reis hier en verbleven twee nachten in het Chateau On The Park* Hotel. Een luxe verblijf, vlak naast het enorme Hagley Park waar we doorheen liepen richting het centrum en een (rugby) balletje trapten ter ontspanning.

En hoewel de bouwplaatsen overal weinig sfeervol zijn, hangt er door de vele street art – ik stuitte zelfs onverwacht op een ROA – en nieuwe concepten als The Container Mall (voorheen Re:START, te vinden aan 76-100 Cashel Street) ook een sfeer van vernieuwing en opbouw.

Plan dus zeker één of twee dagen in de stad zelf om de hoogtepunten zelf te ontdekken.

Dunedin

Studentenstad Dunedin huist (nog even) een chocoladefabriek, de steilste straat ter wereld (en de jaarlijkse Jaffa-race!) en een voor Nieuw-Zeeland unieke historische architectuur. Reden genoeg om hier wat dagen door te brengen dus!

15 augustus 2017: Dunedin's treinstation in Nieuw-Zeeland

Het treinstation van Dunedin is het meest gefotografeerde gebouw in Nieuw-Zeeland of zelfs het zuidelijk halfrond, afhankelijk van welke reisgids of tour guide je leest of spreekt

Wij wandelen door de Botanische tuin en lopen in een opwelling de Cadbury-fabriek binnen waar we met onze neus in de chocola vallen en nog precies op tijd zijn om kaartjes voor de volgende rondleiding (inclusief proeverij en repen!) te kopen.

Steepest street in Dunedin, Nieuw-Zeeland

We pijnigen onze kuiten door Baldwin Street – the Steepest Street in the world – te beklimmen en stillen onze honger met een halve meter pizza bij Ratbags (11 The Octagon, Dunedin). Water uit de kraan drinken we tijdens ons verblijf dankzij een rioleringsprobleem even niet, maar dat mag de pret in deze stad niet drukken!

Wellington

Met hoofdstad Wellington maakte ik heel kort kennis. Niet genoeg om alle hoogtepunten te ontdekken, wel om de fijne sfeer op te snuiven. Wellington heeft een compact centrum en je wandelt binnen 20 minuten van de ene naar de andere kant.

We wandelen steile paden omhoog in de Botanische Tuinen voor een geweldig uitzicht over de stad en baai en nemen vervolgens de Cable Car (Cable Car Lane, 280 Lambton Quay) terug naar beneden.

Wellington in Nieuw-ZeelandDe Cable Car in Wellington

De bekende Cable Car in Wellington

Heb je meer tijd door te brengen in Wellington? Ga dan op street art toer of bezoek Te Papa, het nationale museum van Nieuw-Zeeland. Filmliefhebbers gaan natuurlijk naar Weta Studio Tours (1 Weka Street, Miramar), voor een kijkje achter de schermen van beroemde films als Lord of the Rings en The Thunderbirds.

Queenstown

Queenstown staat ook wel bekend als Adventure Capital van Nieuw-Zeeland. Dat het een populaire bestemming is bij toeristen wordt meteen duidelijk wanneer je door het compacte centrum van de stad loopt.

Fancy etalages van dure winkels proberen je over te halen je Nieuw-Zeelandse dollars uit te geven aan mooie sieraden, tassen en lokale lekkernijen. En misschien lag het aan mij, het leek alsof ook het rondwandelend publiek er een stuk meer fancy uitzag dan in de rest van het land.

12 augustus 2017: Queenstown in Nieuw-Zeeland

Echte avonturiers kunnen hier hun dagelijkse portie adrenaline halen: in en rond Queenstown kun je onder meer skydiven, bungeejumpen, ziplinen, raften en karten.

Wij houden het voor ons hart en portemonnee wat rustiger en wandelen tegen zonsondergang vanaf ons comfortabele Lakefront Hotel langs de waterkant door de Queenstown Gardens en staan vervolgens in de rij voor een wereldberoemde Fergburger.

Wanneer we twee nachten later de stad achter ons laten en richting The Remarkables rijden, kijk ik nog één keer om. Wat een fijne stad!

11 augustus 2017: in de rij bij de beroemde Fergburger in Queenstown

Een bericht gedeeld door N A T A S J A – WAT ZIJ ZEGT (@natasjadb) op Prachtige zonsondergangen bij Queenstown met The Remarkables als decor

Bewaar de leukste steden van Nieuw-Zeeland op Pinterest

Meer dan genoeg opties om tijdens je reis door Nieuw-Zeeland de geweldige natuur af en toe eens te verruilen voor het ‘echte’ stadsleven dus!

Ben jij weleens in Nieuw-Zeeland geweest? Wat waren jouw favoriete steden in Nieuw-Zeeland?

9 reacties
 1. Wat gaaf dat Christchurch nu de Cardboard Cathedral heeft, die was er 4 jaar geleden nog niet! Dunedin en Wellington vond ik er tof, met Auckland had ik wat minder.

 2. Wat leuk om eens een andere kant van Nieuw-Zeeland te zien. De natuur is natuurlijk spectaculair, maar de steden zien er ook niet verkeerd uit! Fijn om daar even op te laden en even wat cultuur op te snuiven.

 3. Mijn nichtje is destijds in Nieuw-Zeeland getrouwd, zij maakten daarna een honeymoon over het Noorder-en Zuidereiland. Christchurch was haar favo stad, maar wat haar het meest bij is gebleven van de trip is Franz Josef Glacier.

 4. Deze blog komt op een perfect moment! :-) We doen behalve Dunedin alle steden uit jouw artikel aan. Toevallig van de week de rondleiding in de Weta Cave geboekt! Waar is die ROA in Christchurch precies? Ben dol op z’n werk en de street art in Christchurch is een van de grootste redenen voor ons bezoek aan die stad!

  1. Aan de zijkant van het Canterbury Museum aan Rolleston Avenue! Wij liepen er echt toevallig langs en ik dacht ineens, hey, die stijl komt me bekend voor! En leuk, jaloers op jullie Weta bezoek!! Hadden wij helaas geen tijd voor, want slechts 1 nachtje in Wellington. Strakke planning ook :’)

   1. Cool, thanks voor de locatie! Wij blijven 3 dagen in Wellington, lijkt me zo’n leuke stad :-) Blijven maar 1 volle dag in Christchurch wat wel jammer is, maar zat andere leuke, mooie plekken te zien!

   2. Met 1 volle dag kun je nog behoorlijk wat van Christchurch mee pakken hoor :) Maar volgens mij kun je echt eindeloos door Nieuw-Zeeland reizen! ♥

  1. Aah, dank je! Heel cliché, maar het was inderdaad een reis om nooit te vergeten!

   Binnenkort trouwens nog een post over onze hele rondreis online, mocht je zelf nog eens die kant op gaan :D

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen