Auckland, Nieuw-Zeeland (foto door ChameleonsEye (Shutterstock))

Best in Travel 2022: De leukste steden volgens Lonely Planet

Op zoek naar je volgende stedentrip? De reisexperts van Lonely Planet hebben vandaag wederom hun jaarlijkse selectie van niet te missen reiservaringen bekend gemaakt. Deze steden zijn volgens Lonely Planet een bezoek waard in 2022.

Best in Travel 2022: De leukste steden volgens Lonely Planet

De Best in Travel lijsten van Lonely Planet zijn elk jaar weer een bron van inspiratie voor reizigers wereldwijd. Verrassende bestemmingen worden in de schijnwerpers gezet om hun unieke eigenschappen en bijzondere bezienswaardigheden. Ook dit jaar maakt Lonely Planet weer de beste plekken voor een reis in 2022 bekend.

Best in Travel 2022 is alweer de 17e jaarlijkse selectie van ’s werelds meest relevante bestemmingen en niet-te-missen reiservaringen voor het komende jaar door Lonely Planet. Deze editie focust nadrukkelijk op de beste duurzame reiservaringen, zodat je als reiziger gegarandeerd een positieve impact zal hebben, waar je reis ook naartoe gaat.

Ik pik de leukste steden uit de Best in Travel 2022 eruit!

Auckland in Nieuw-Zeeland

Met stip op 1 in de lijst van Lonely Planet: Auckland in Nieuw-Zeeland! Ik bezocht deze toffe stad in 2017: hier begon mijn rondreis door Nieuw-Zeeland en maakte ik voor het eerst kennis met het land dat al jaren op mijn wensenlijstje stond. Auckland is divers en afwisselend, zowel qua stad als qua landschap. De stad ligt in een vulkanisch veld: er zijn in de regio ongeveer 50 vulkanische objecten te vinden, zoals vulkaankegels, meren, lagunes en eilanden.

quote“Binnen de grenzen van deze kunstminnende stad vind je 53 vulkanen, meer dan 50 eilanden, drie wijnregio’s en meerdere stranden. Veel natuurschoon dus in de grootste en meest diverse stad van Nieuw-Zeeland, maar ook op cultureel gebied valt er veel te beleven: lokale creatievelingen worden hier opnieuw in de spotlight gezet.” aldus Lonely Planet

Mount Eden in Auckland, Nieuw-Zeeland Roze fietspad in Auckland, Nieuw-Zeeland (foto door ChameleonsEye (Shutterstock))

© Onderste foto door ChameleonsEye / Shutterstock.com

Freiburg in Duitsland

Het historische Freiburg in Duitsland is een verrassend bestemming. Deze zonnige universiteitsstad ligt aan de rand van het Zwarte Woud en is de warmste stad van Duitsland. Het historische centrum van de stad kent nog een aantal bijzondere oude bouwwerken, zoals de Freiburger Münster en het Augustinermuseum, gevestigd in een voormalig klooster van de Augustijnen. Hierom selecteerde Lonely Planet de stad voor 2022:

”Achter de prachtige, historische façade van Freiburg met geplaveide steegjes en een eeuwenoude kathedraal gaat een van de meest jeugdige, ontspannen en duurzame steden van Duitsland schuil. Reizen met het openbaar vervoer wordt hier aangemoedigd en er zijn twee keer zoveel fietsen als auto’s.“

Freiburg ligt op 300 meter hoogte in de buurt van de Franse en Zwitserse grens. Daarnaast ligt het in een belangrijk Duits wijngebied, wat een bezoek aan deze stad een must maakt voor foodies.

Freiburg in Duitsland staat op de Best in Travel 2022 lijst van Lonely Planet

Freiburg in Duitsland staat in de Best in Travel 2022 Top 10 Steden van Lonely Planet

Atlanta in de Verenigde Staten

Deze stad draagt ook wel de bijnaam Hotlanta, vanwege de lange zinderende zomers en eigentijdse energie. Waarom Lonely Planet Atlanta opneemt in haar Top 10 Steden voor 2022:

Atlanta bruist en is de culturele diamant van het zuiden van de VS. Passie en activisme zijn hier diep geworteld en de stad is enorm divers, niet alleen door bevolking, maar ook het uiterlijk van het stedelijk gebied: bijna 50% van het oppervlakte is bedekt met bomen.

Je vindt Atlanta in Georgia, in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hier vind je een moderne stad vol traditionele gastvrijheid, de typische Southern hospitality. Het huist de Martin Luther King Jr National Historic Site, het Coca-Cola Museum en talloze groene parken, inclusief het Olympische Park waar in 1996 de Olympische Spelen plaatsvonden.

Waarom Lonely Planet Atlanta opneemt in haar Top 10 Steden voor 2022

Dublin in Ierland

Dublin is een gezellige stad in Ierland en bezocht ik zelf inmiddels al diverse keren voor zowel werk als plezier. De stad is historisch, compact en tegelijkertijd divers en levendig. Je kunt hier van alles vinden voor een leuke stedentrip, van musea en historische kastelen tot gezellige pubs en restaurants.

“Dublin, een van de meest nuchtere en vriendelijke steden van Europa, is constant in beweging en de veranderingen in de Ierse hoofdstad worden geleid door zijn internationale mix van inwoners. Toch is het centrum nog steeds zo compact en overzichtelijk als honderd jaar geleden.” aldus Lonely Planet

Er is meer dan genoeg te doen om een paar (regenachtige) dagen door te brengen in Dublin. Ik kan Dublin als stedentrip bestemming zeker aanraden!

Meer reisinspiratie voor Dublin:

Zeven redenen om naar Dublin te gaan dit najaar: breng een bezoek aan Trinity CollegeBezoek Temple Bar in Dublin (foto via Unsplash)

Florence in Italië

Florence is al jarenlang een populaire toeristische bestemming. Firenze, zoals de Italianen zeggen, is misschien wel de beroemdste kunststad ter wereld. Sinds de Renaissance is er nauwelijks iets veranderd en als toerist wandel je door dezelfde smalle, geplaveide straatjes als de bekende De’ Medici familie ooit deed.

Tegenwoordig worden er eindelijk initiatieven ondernomen worden om het toerisme duurzamer te maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld activiteiten waar de locals meer van profiteren dan voorheen. Denk aan een stadswandeling langs alle bijzondere fonteinen, straatkunst en geheime plekken om sterren te kijken. Reden te meer om Florence volgend jaar op je reiskalender te zetten.

5 Bekendste bezienswaardigheden in FlorenceBest in Travel 2022: De leukste steden volgens Lonely Planet: Florence in Italië

Voor de volledige lijst en andere Top 10’s bezoek je de Best in Travel website van Lonely Planet. Meer inspiratie nodig? Ontdek ook deze 50 steden voor je bucketlist: deze steden wil je bezoeken.

Welke van deze steden heb jij al eens bezocht? Of heb je nog op je lijstje staan om te bezoeken?

Dit wil je wellicht ook lezen