Auckland, Nieuw-Zeeland (foto door ChameleonsEye (Shutterstock))

Nieuw-Zeeland: 3 dagen Auckland en Waiheke Island

Het is eind van de middag wanneer ik vanuit de lucht mijn eerste blik op Nieuw-Zeeland werp. Groen bedekte heuvels, omringd door water, aan de horizon schittert Auckland’s CBD in de ondergaande zon. Auckland, we komen eraan!

Nieuw-Zeeland: 3 dagen Auckland en Waiheke Island

Het is gek hoe lang je kunt uitkijken naar een bestemming en er dan ‘ineens’ bent. Nou ja, ineens… Na twee dagen reizen en een benauwde tussenstop in Guangzhou kan ik niet wachten om eindelijk voet op Nieuw-Zeelandse bodem te zetten. Groggy van de lange reis stappen mijn zusje en ik na de grondige check bij de douane in een taxi die ons naar ons hotel – het Grand Mercure Auckland – in het centrum van Auckland brengt.

Auckland CBD en Waterfront

Twee enorme hotelbedden lonken maar onze rommelende magen winnen het van de slaap. Vanuit onze hotelkamer spotten we een Better Burger beneden om de hoek. Eenmaal beneden blijkt het alleen een afhaal. Met onze vermoeide lijven vinden we het helemaal niet erg om onze burgers mee te nemen naar onze hotelkamer.

De volgende ochtend trakteren we onszelf op een luxe ontbijt op de bovenste verdieping van ons hotel. Breakfast with a view, een prima begin van onze reis.

Sky Tower Auckland, gezien vanuit ons hotel

En dan is het eindelijk tijd om Auckland te verkennen! Ons hotel ligt om de hoek van Auckland’s Waterfront en jachthaven en dat is dan ook ons startpunt.

Auckland Waterfront / Nieuw-ZeelandAuckland Wynyard Quarter, Nieuw-ZeelandAuckland Wynyard Quarter Auckland Viaduct Harbour, Nieuw-Zeeland

We lopen langs de werven en pieren richting het Wynyard Quarter, waar dankzij een flinke opknapbeurt nu tal van restaurants met zeezicht, speelruimte en zelfs een kleine bibliotheek in een kleurrijke oude zeecontainer te vinden zijn. De befaamde Sky Tower is nooit ver buiten beeld.

We dwalen verder door het centrum van Auckland, waar kerken en volkstuinen worden afgewisseld door theaters, pubs en winkels. De meeste mensen bezoeken Nieuw-Zeeland niet voor de steden, toch kan ik Auckland wel waarderen. Genoeg te doen hier voor urban liefhebbers!

Naar grote hoogte op Mount Eden

Na onze stadswandeling stappen we op de bus naar Kingsland. Hier ligt Mount Eden – ook bekend als Maungawhau – een van de 48 vulkanische kegels in Nieuw-Zeeland en het hoogste natuurlijke punt van de stad. De steile wandeling omhoog kun je deels met de auto omzeilen.

Mount Eden in Auckland, Nieuw-ZeelandCarina op Mount Eden, Auckland, Nieuw-ZeelandMount Eden in Auckland, Nieuw-Zeeland

Wanneer je je zusje dwingt tot foto’s maken en ze de Sky Tower uit je hoofd laat komen… 

Het gebied werd al voor de Europeaanse aanwezigheid gebruikt door Māori stammen die hier een bouwden; een versterkte nederzetting die makkelijk verdedigd kon worden. Er hangt – ondanks de aanwezigheid van andere toeristen – een serene sfeer en het panorama-uitzicht over Auckland en omstreken maakt de steile klim meer dan waard.

Auckland by night

Na het uitwaaien op Mount Eden gaan we terug richting het centrum en op jacht naar avondeten. We wandelen langs het feestelijk verlichte Britomart, waar we de designerboetieks en hippe restaurants maar even overslaan uit budgetoverwegingen.

Auckland’s Britomart is een cluster van hippe bars, restaurants en moderne winkels

In plaats daarvan lopen we door naar Auckland’s Waterfront, waar een outdoor restaurantje onze aandacht trekt met vegetarisch fast food. Lord of the Fries (1 Queen St, Auckland) serveert vegetarische burgers en vers gebakken friet voor prima prijzen, aanrader!

Auckland Town Hall, Nieuw-ZeelandLord of the Fries in Auckland, Nieuw-ZeelandLord of the Fries in Auckland, Nieuw-Zeeland

French Canadian fries en vegetarische burgers bij Lord of the Fries

Met de ferry naar Waiheke Island

Na een dag door de stad slenteren besluiten we op onze tweede dag het buiten Auckland te zoeken. Met de ferry varen we in zo’n 40 minuten naar Waiheke Island, een populaire dagtrip-bestemming voor veel Aucklanders en toeristen.

Auckland vanaf het water // Nieuw-Zeeland27 juli: dagtrip naar Waiheke Island, Nieuw-Zeeland

Uitwaaien op het strand van Onetangi

Daar stappen we linea recta in het hop-on hop off busje. Niet avontuurlijk, wel een prima manier om zonder auto het eiland rond te toeren. De Waiheke Island Explorer Tour brengt je bij populaire wijngaarden – met bijbehorende wijnhuizen en soms restaurants – stranden en strandplaatsjes.

We waaien uit op het strand van Onetangi, klauteren langs een verborgen pad aan het eind van het strand omhoog voor een prachtig uitzicht en maken een gezellig praatje met de eigenaar van de hond die ons een paar minuten eerder al vrolijk kwispelend tegemoet kwam. Nieuw-Zeeland in een notendop!

Zeemeeuwen op Waiheke Island, Nieuw-ZeelandTravel diary: Kia ora uit Nieuw-ZeelandMudbrick Vineyard & Restaurant, Waiheke Island, Auckland, Nieuw-Zeeland

Zin in heerlijke Nieuw-Zeelandse wijn? Sla dan Mudbrick Vineyard & Restaurant (126 Church Bay Road, Oneroa, Waiheke Island) niet over!

Na een stormachtige ochtend en flinke wandeling over een deel van het eiland besluiten we weer richting de ferry te gaan. De lucht wordt steeds dreigender en de eerste druppels voelen we inmiddels al. En dan worden we weer getrakteerd op een staaltje Nieuw-Zeelandse gastvrijheid.

Proeven van Nieuw-Zeelandse gastvrijheid en olijfolie

We blijken net onze bus gemist te hebben en terwijl we langs de weg wandelen naar de volgende stop, krijgen we van een vriendelijke local een lift aangeboden. Ze zet ons af in het volgende dorpje, waar we vrijwel meteen op de bus kunnen hoppen.

De buschauffeur en gids maken vervolgens speciaal voor ons een omweg zodat we nog even langs kunnen bij het Rangihoua Estate, waar ze prijswinnende extra virgin olijfolie produceren. Door de inmiddels stromende regen rennen we snel naar binnen, proeven de heerlijkste olijfolie én slaan een eigen voorraadje in, voor we weer naar buiten spurten.

Het is een mooie afsluiting van ons bezoek aan Waiheke Island en slechts een voorproefje van wat we tijdens de rest van onze rondreis door Nieuw-Zeeland nog zullen ervaren.

Niet missen in Auckland

Auckland is een prima start- of eindpunt van je reis door Nieuw-Zeeland en zelfs de die-hard outdoor fanaten kunnen zich hier goed vermaken. Wat je echt niet wil missen in Auckland?

 • Bekijk Auckland vanaf grote hoogte en beklim Mount Eden
 • Een burger bij Better Burger of vegetarische burger van Lord of the Fries
 • Wandel of fiets over het Pink Path (aka Lightpath of Te Ara i Whiti)

Auckland, Nieuw-Zeeland (foto door ChameleonsEye (Shutterstock))

Foto ChameleonsEye / Shutterstock.com

 • Maak een (dag)trip naar Waiheke IslandAuckland’s isle of wine – en trakteer jezelf op heerlijke wijn en olijfolie
 • Dierenvriend? Bezoek de grootste pinguïnkolonie ter wereld bij Kelly Tarlton’s SEALIFE Aquarium
 • Dare devil? Sky walk langs de rand van de Sky Tower of, als je echt een adrenalinestoot zoekt, maak de hoogste sky jump van Nieuw-Zeeland en spring er vanaf! (Disclaimer: ik spreek niet uit ervaring, mij niet gezien!)

Heb jij Auckland weleens bezocht? Wat waren jouw hoogtepunten?

7 reacties
 1. Ik had geen dikke match met Auckland, ik kon het er niet helemaal vinden. Toch ziet het er leuk uit als ik jouw foto’s zie. Volgens mij zijn wij ook op de eiland geweest, al liepen we vooral door het centrum. Zonde, de kustlijn ziet er onwijs tof uit!

 2. Oh wauw, die verlichte Britomart ziet er zo sfeervol uit! En toch ook wel fijn als de steden óók leuk zijn. Na veel tijd doorgebracht te hebben in de natuur kan ik een leuke stad altijd wel waarderen voor de afwisseling!

 3. Het is voor mij een beetje ‘te ver weg’, maar aan de andere kant maakt je blog het ontdekken van die kant van de wereld toch erg aantrekkelijk! Leuke foto’s en benieuwd naar het volgende deel!

  1. Ha ja, het IS ook echt ver weg! Hield me bij Australië ook lang tegen. Wel meer dan waard overigens en hoop ook echt een keertje terug te gaan, maar die afstand (en daarmee de kosten) maken het waarschijnlijk wéér een bucketlist-bestemming :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen