Barcelona buiten de gebaande paden met de tips van een local

Doen in Barcelona buiten de gebaande paden: tips van een local

Barcelona is een populaire stedentrip bestemming en de meeste reizigers zijn al goed bekend met de grote trekpleisters Sagrada Família, Camp Nou en de Ramblas. Maar zo’n wereldse stad heeft natuurlijk veel meer te bieden! Wat te doen in Barcelona buiten gebaande paden!

Wat te doen in Barcelona buiten de gebaande paden

De geboren en getogen Barcelonesa Marta Rubio van het blog Barcelona met Marta geeft ons daarom vijf tips om het Barcelona van de locals te ontdekken. Zo kan de lustige reiziger mooi weg van de toeristenmassa’s blijven en het authentieke Barcelona leren kennen.

Barcelona tips van een local

Stap op in de bus en verken de stad op je gemak

Hiermee bedoel ik niet de hop-on-hop-off bus die rondjes langs de meest toeristische plekken in de stad doet, maar juist de reguliere lijnbussen die de locals ook zelf gebruiken om zich te verplaatsen.

De bus is in feite een heel fijne manier om door Barcelona te reizen: je ziet ten eerste veel meer dan bijvoorbeeld wanneer je in de metro zit, en je komt bovendien langs plekken die je anders nooit te zien zou krijgen. En omdat deze bussen door heel Barcelona rijden, is er altijd wel een bus die je naar je gewenste bestemming kan brengen.

Barcelona buiten gebaande paden met Barcelona tips van een local

Ontdek Barcelona buiten gebaande paden met toffe Barcelona tips van een local!

Eén van de leukste busritten die ik zelf ken is die van buslijn 87, die je van Horta naar Gràcia brengt. Het parcours loopt via de stadsheuvel El Carmel en kent hierdoor steile hoogtes en flinke dalingen, brengt je langs hele mooie verborgen uitkijkpunten en toont je een minder bekend gezicht van Barcelona.

Tip: ben je van plan om vaak in de bus te stappen, koop dan een Hola BCN! Travelcard om je voordelig door Barcelona te verplaatsen. Deze kaart is tevens in de metro, tram en treinen (zone 1) geldig.

Ga eten tussen de locals en proef de lokale specialiteiten

De lekkerste (en vaak de goedkoopste) eetgelegenheden vind je niet op de toeristische plekken. Je moet hiervoor vaak achterin de verscholen straten kijken of naar de minder bekende wijken gaan om zo tussen de locals te eten. Locals weten immers als geen ander de toeristenval te onderscheiden van goede restaurants.

Lokale lekkernijen bij Jai Ca in Barcelona

Enkele populaire adressen onder de locals zijn:

 • Can Vilaró en Casa Pamplinas (voor de echte Catalaanse keuken),
 • de ouderwetse tapasbars bij La Barceloneta zoals Jai-Ca, La Cova Fumada en Bar Electricitat (om een authentieke ‘bomba de la Barceloneta’ en gefrituurde vis te eten),
 • El Rebost de Sant Antoni (voor de lekkerste Spaanse worsten en vleeswaren met pa amb tomàquet, brood met ingewreven tomaat),
 • Xiringuito Escribà (voor de beste paella’s en fideuà’s),
 • Bar Tomás (voor de beste patatas bravas in de stad)
 • Pastisseria Mistral (voor de lekkerste panellets, coques en andere hartig en zoete verleidingen).

Tip: La Esquinica is mijn lievelings-tapasbar. Niet alleen ligt het in de buurt van mijn ouderlijke huis, maar dit is ook één van de beste plekken in Barcelona om échte tapas te eten, en dat allemaal tussen de locals. De lange wachtrijen bij de ingang zeggen ook al genoeg!

Bezoek de lokale markt en doe je boodschappen als een inwoner

Laat de bekende Boqueria markt voor de toeristen die de Ramblas bezoeken, en ga zelf op pad langs één van de maar liefst 39 voedselmarkten in Barcelona. Hier tref je de echte lokale bevolking die dagelijks hun boodschappen komen doen.

Gezellig naar de markt gaan en een karretje vol etenswaren halen is immers de normaalste zaak in de wereld voor Barcelonezen! Laat je verrassen door de verscheidenheid aan groenten, fruit, vlees en vis en koop bijvoorbeeld wat lekkers als souvenir voor het thuisfront!

Bezoek lokale markten als de Mercat de Santa Caterina

Bezoek lokale markten als de Mercat de Santa Caterina

Wist je overigens dat je kaas en vleeswaren vacuum kunt laten inpakken? Ideaal om ze daarna in de koffer mee te nemen! Enkele markten die de moeite waard zijn om te zien zijn die van Santa Caterina, l’Abaceria Central en Galvany.

Tip: dit jaar zal de lang verwachte (re)opening van de Mercat de Sant Antoni plaatsvinden. Wat mij betreft een van de mooiste markthalen in Barcelona!

Verken Barcelona’s stadsheuvels en geniet van adembenemende uitzichten

De meeste toeristen bezoeken slechts drie van de vele heuvels die Barcelona heeft, te weten de Montjuïc, de Tibidabo en de heuvel waar Gaudí’s Park Güell zich bevindt. Maar Barcelona telt maar liefst zeven verschillende stadsheuvels, twee bergen en een heuse bergketen eromheen die ook de moeite waard is om te bezoeken, al helemaal wanneer je van de natuur houdt of een zwak hebt voor mooie uitzichten!

Beklim bijvoorbeeld de Turó de la Rovira, waar de bekende bunkers del Carmel zich bevinden, voor het mooiste 360 graden uitzicht over Barcelona.

Beklim bijvoorbeeld de Turó de la Rovira, waar de bekende bunkers del Carmel zich bevinden, voor het mooiste 360 graden uitzicht over Barcelona. Of ga naar de minder bekende Torre Baró voor een wandeling met mooie uitkijkpunten. Hou je van hiken dan is een tocht langs de Carretera de les Aigües in de Collserola gebergte ook echt een must.

Tip: een mooie plek waar je van vrijwel hetzelfde uitzicht geniet als bij het Park Güell, maar dan zonder hordes toeristen, is het Turó del Putxet. Een echte aanrader!

Doe mee aan de lokale feesten en leer de Catalaanse cultuur van dichtbij kennen

In Barcelona valt er altijd iets te beleven. De agenda van de Barcelonezen staat daarom altijd bomvol met evenementen, wijkfeesten, patroonheilige feestdagen en stadsfeesten. Kijk dus altijd goed van tevoren of je bezoek aan Barcelona samenvalt met een leuke gelegenheid.

Zo kun je onder andere genieten van de volksdansen en muziek (zoals de sardanes), de optochten (cercaviles) met reuzen en andere fantasierijke figuren, de vuurloop tegen de duivel (de correfoc) of de spannende bouw van mensen torens (de castellers). Allemaal unieke voorbeelden van de Catalaanse folklore en cultuur die de moeite waard zijn om te zien.

Sant Jordi Festival in Barcelona

De leukste feesten in Barcelona die je sowieso niet mag missen zijn: de stadsfeesten van La Mercè (in september) en Santa Eulàlia (in februari), de dag van de liefde en tevens de patroonheilige van Catalonië, Sant Jordi (in april), de midzomernacht, Sant Joan (in juni), en de wijkfeesten van Gràcia (in augustus), dat met name bekend staan om zijn versierde straten.

Tip! Koop je tickets online van tevoren en sla de rij over bij musea en bezienswaardigheden.

Bewaar deze Barcelona tips van een local op Pinterest

Ontdek Barcelona buiten gebaande paden met Barcelona tips van een local

Lees ook: Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis in Madrid)
Dus ga je binnenkort naar Barcelona en wil je het echte Barcelona van de locals ervaren, dan weet je nu wat jou te wachten staat! Voor nog meer inspiratie en tips van Marta, raadpleeg de site van Barcelona met Marta of download een van haar reisgidsen.

Heb je zelf nog leuke Barcelona tips, laat dan vooral een reactie achter!

Marta van Barcelona met Marta

Marta Rubio komt oorspronkelijk uit Barcelona en woont sinds 2008 in Nederland. Op Barcelona met Marta deelt ze met haar tips voor Barcelona; van bekende bezienswaardigheden tot de leukste accommodaties en tips van locals.

4 reacties
 1. Ik heb Barcelona alleen nog maar supertoeristisch bezocht een paar jaar geleden. Eehm, “een paar” … Dat is al bijna 10 jaar geleden, hahaha tering! Maar Barcelona, ik wil dus wel echt graag nog eens terug en meer Barcelona als stad leren kennen in plaats van toeristentrekpleister :)

  1. Dito hier! Ooit met vrienden een vriendin bezocht die er was gaan samenwonen met haar Baskische vriend (inmiddels man :)). En daarna ooit nog eens een middagje geweest, maar dat is alweer veel te lang geleden!

 2. Het ziet er zo mooi uit!
  Volgens mij zijn er prachtige oude gebouwen te bezoeken en heerlijk eten, maar ook dat men er fijn kan shoppen ;-)

  Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen