Zes misverstanden over New York City

Zes misvattingen over New York City

New York City is duur, druk en smerig. Slechts drie van de vele meningen over New York City. Terecht? Wat mij betreft niet! Zes veelgehoorde misvattingen over New York City en waarom die lang niet terecht zijn.

Misvattingen over New York City

Over een wereldstad als New York City gaan vele meningen rond. De stad is te druk, te duur en niet mooi. En hoewel ik zeker niet kan ontkennen dat het er druk en duur kan zijn, ben ik het er niet helemaal mee eens. De stad heeft namelijk veel meer te bieden! Ik zet zes veelgehoorde misvattingen over New York op een rij en deel waarom ze wat mij betreft niet per se terecht zijn.

1. New York = Manhattan

Manhattan wordt vaak gezien als het grote bruisende hart van New York. Dat is echter niet helemaal waar. Je vindt er weliswaar veel toeristische trekpleisters; het is wel de kleinste van de vijf boroughs die samen New York City vormen. 

Er is dus nog veel meer te ontdekken. Brooklyn staat de laatste jaren al steeds meer in de schijnwerpers, met wijken als Williamsburg in het noorden van Brooklyn die steeds populairder worden. The Bronx in het noorden, oostelijk gelegen Queens en Staten Island in het zuidwesten maken het geheel compleet.

Lees ook mijn New York City Guide

Lower Manhattan staat weer volledig op de kaart!

Hoewel de meeste mensen vooral Manhattan zullen verkennen tijdens hun verblijf, is een uitstapje naar een van de andere boroughs zeker de moeite. Ga bijvoorbeeld fietsen in Brooklyn of verken Coney Island in het zuiden van de wijk!

Lees ook: Fietsen door Brooklyn met Bikelyn Tours

Fietsen door Brooklyn met Bikelyn ToursFietsen door Brooklyn met Bikelyn Tours

2. Druk en gehaast

Wereldstad New York heeft miljoenen inwoners en wordt jaarlijks overspoeld door net zoveel toeristen. Druk is het er meestal wel. New Yorkers stappen flink door dus als je zelf meer van het slenteren bent prima, hou er alleen rekening mee dat je links en rechts wordt ingehaald.

Misvattingen over New York: New York is druk en gehaast?

Ook zijn er genoeg rustige plekken te vinden waar je even op adem kunt komen. Neem Central Park, waar je – weliswaar lang niet altijd alleen – met een kleedje op een van de talloze grasvelden lekker kunt relaxen.

Rustig zitten in Brooklyn Bridge Park, New York City

Relaxen in Brooklyn Bridge Park

3. Het is er niet groen genoeg

Dat brengt ons meteen op het volgende punt: NYC zou niet groen genoeg zijn. Natuurlijk zijn er tussen de wolkenkrabbers geen eindeloze rijen bomen te vinden. Maar wat denk je van Central Park? Bijna 3,5 vierkante kilometer groen middenin Manhattan!

Central Park in Manhattan, New York City

En dat is niet het enige park in de stad. Ga naar Brooklyn Bridge Park, een 35 hectare groot park ligt naast de Brooklyn Bridge, langs de oostkant van de rivier, met sport-, speel- en fietspaden en een wekelijkse markt. Of bezoek een van van de tientallen andere parken in de stad.

Stap je op de trein, ben je binnen een uurtje op een van de stranden op Long Island of in de Hudson Valley.

4. New York is duur

Naast druk en gehaast is duur het meest genoemde issue en eerlijk is eerlijk, NYC is absoluut geen goedkope stad. Toch hoeft je bezoek geen rib uit je lijf te kosten. Er zijn meer dan genoeg dingen die je voor weinig of zelfs helemaal geen geld kunt doen!

Grand Central Station, New York City

Er zijn gratis rondleidingen door gemeentelijke gebouwen en brouwerijen, nachtelijke fietstochten door Central Park en sommige musea houden gratis toegangsavonden.

Lees ook: Dit kun je gratis doen in New York

5. Iedereen is onaardig

Dit is misschien wel een van de grootste misvattingen over New Yorkers! Want hoewel ze lang niet altijd lachend over straat lopen – en eerlijk is eerlijk, wie wel? – zijn ze nooit te beroerd een handje te helpen.

Onverwachte complimentjes over mijn jas, haast altijd de deur voor je open houden, spontane hulpacties wanneer je even zoekend om je heen kijkt… ik maakte het zelf al diverse keren mee.

6. Iedereen woont als de vrienden in Friends

Als je tv-series Friends en Sex and The City gelooft, lijkt het alsof iedereen zich een enorm appartement in Manhattan kan veroorloven, of ze nu werken als chef, leraar, acteur, barista of columniste die ook nog genoeg geld overheeft om elke maand nieuwe designer pumps te kopen.

Appartementen in New York City

Helaas, Monica Geller’s enorme appartement zou vandaag de dag waarschijnlijk miljoenen kosten, net als Carrie Bradshaw’s Upper East Side studio. Veel mensen mogen al blij zijn dat ze in een schoenendoos wonen, zónder de Manolo Blahnik’s!

Zelf New York City ervaren?Booking.com

Wat is jouw grootste misvatting over New York?

8 reacties
 1. “The worst thing about New York is saying goodbye”…. heerlijk om al die positieve reacties te lezen. Kijk voor tips voor de volgende trip(s) ook eens op newyorkcitytrippers.nl
  Have a good one!

 2. Ik had eigenlijk maar één misvatting over NY voordat ik er naar toe ging. Ik was best wel bang dat ik in NY aan zou komen (na een lange vlucht die een paar honderd euro kostte), en daar zou ontdekken dat NY gewoon een grote stad is en verder niets bijzonders.

  Gelukkig was dit dus een misvatting en vond ik het er echt wáánzinnig gaaf, heb echt van elke seconde genoten en heb nu al anderhalf jaar heimwee! Vind het echt by far de leukste stad die ik ooit bezocht heb (behalve Rome misschien) en zou echt zo graag nog eens terug willen. Ik zit midden in de serie Gossip Girl, gewoon om het New Yorkse sfeertje op te snuiven! :-)

  1. Bijzonder he, hoe je soms zo’n enorme klik met een stad kunt hebben! Ik vond het ook elke keer weer geweldig in NYC en ga zeker nog een vijfde keer terug. Heerlijk! Dat was trouwens ook een van de redenen dat ik Elementary zo leuk vond; niet alleen vanwege Sherlock maar ook de setting in New York was tof! Zag net dat het vijfde seizoen nu op Netflix staat, dus ik weet wat ik ga kijken de komende tijd!

 3. Men moet er zelf naar toe gaan.
  De steden die je noemt daar was ik jaren geleden geweest.
  Ooit ga ik er weer heen.
  De rondvaart op de boot is zo leuk en men ziet hoe groen het daar is…..

  Xoxo

 4. Geen misvattingen hier, vind NY geweldig! Zoveel groen ook. Vond Flushing Meadows Park en Prospect Park echt geweldig. Hoop er nog eens te komen :)

 5. Ik had voor ik ging nooit gehoord dat NY smerig was, maar vond het het wel soms wel stinken. Hoog zomer lagen er soms stapels vuilniszakken te stinken en ook de metrogangen waren best wel muf bij 30 graden, haha. Maar who cares als de rest van de stad geweldig is?

  1. Oeps, zo erg? Ben er nog nooit in de zomer geweest maar kan me goed voorstellen dat je daar niet heel blij van wordt. Gelukkig maakt de rest van de stad al snel een hoop goed ja!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen