4x Waarom Lissabon als stedentrip-bestemming op mijn verlanglijstje staat

Waarom Lissabon als stedentrip-bestemming op mijn verlanglijstje staat

Lissabon groeit in populariteit als Europese stedentrip-bestemming. Steeds meer Nederlandse vakantiegangers en stedentrippers weten de stad te vinden. Vier redenen waarom Lissabon als stedentrip-bestemming op mijn verlanglijstje staat.

Waarom Lissabon als stedentrip-bestemming op mijn verlanglijstje staat

Ondanks de talloze stedentrips die ik inmiddels in Europa heb gemaakt, ben ik nog steeds niet in Lissabon geweest. En ik vraag me steeds meer af waarom. De stad heeft weliswaar geen uitgesproken iconische bezienswaardigheden als een Eiffeltoren in Parijs of Sagrada Família in Barcelona. Toch heeft de stad een unieke sfeer en is er meer dan genoeg te doen om een paar dagen door te brengen. Vier redenen waarom Lissabon als stedentrip-bestemming op mijn verlanglijstje staat.

1. Lissabon is kleinschalig en overzichtelijk

Lissabon is een overzichtelijke stad: alle hoogtepunten en bezienswaardigheden zijn goed bereikbaar. De stad is gebouwd op zeven heuvels en verdeeld in verschillende wijken met elk een eigen karakter. De historische binnenstad van Lissabon, genaamd Santa Maria Maior, bestaat uit de wijken Baixa, Alfama, Chiado, Bairro Alto en Belém. Belèm – aan de monding van de Taag – ligt krap 7 kilometer van het hoger gelegen Bairro Alto en schijnt een van de mooiste delen van de stad te zijn.

Uitzicht over Lissabon (via Unsplash)

Uitzicht over Lissabon: dit wil je toch ook met eigen ogen bekijken?

2. Stad en strand zijn goed te combineren

De combinatie ‘stad en strand’ maakt van Lissabon een perfecte bestemming voor iedereen die stedentrips graag combineert met natuur. Na een dag cultuur-snuiven in de stad is een relax-dag aan het water een welkome afwisseling. De Atlantische kust met bekende badplaatsen als Cascais en Estoril ligt op ongeveer een half uur rijden van het centrum.

De rustige zandstranden van het nabijgelegen eiland Setúbal zijn gemakkelijk te bereiken via de Ponte de 25 de Abril (Lissabons eigen ‘Golden Gate Bridge’). Voor wie toch liever in de stad blijft, kan terecht op de stadsstranden bij de Taag.

Cascais in PortugalStrand van Cascais in Portugal

Populaire badplaats Cascais in Portugal kun je prima bezoeken vanuit Lissabon 

3. Tram 28: een beleving op zich

Lissabon staat bekend om haar mooie pleinen, smalle straatjes en Fado restaurants én om haar hoogteverschillen. Zo vormen de steile straten en vele trappen een behoorlijke uitdaging voor mensen zoals ik, die niet al te sportief zijn en meer achter een bureau zitten dan in beweging zijn. Doordat Lissabon op zeven heuvels is gebouwd, kan een uitgebreide wandeling door de stad al snel pittig zijn.

De perfecte reden om in een van de karakteristieke trams te stappen – in het bijzonder de beroemde Tram 28 – of één van de lokale stadsliften te gebruiken, zoals de 45 meter hoge Elevador Santa Justa. Snel en comfortabel en tegelijkertijd nog een leuke activiteit ook.

De beroemde Tram 28 in Lissabon

De karakteristieke trams van Lissabon wil ik nu echt weleens met eigen ogen aanschouwen 

4. Alternatieve ‘musea’ in Lissabon

Kunst ligt in Lissabon haast letterlijk op straat: overal kom je prachtige azulejos tegen: traditionele Portugese mozaïeken en tegelwerken die kenmerkend zijn voor de stad. De stad barst van prachtig gedecoreerde gebouwen en fonteinen, die versierd zijn met eeuwenoude antieke mozaïeken uit verschillende periodes van de Portugese geschiedenis tot moderne kunstwerken.

De perfecte plek om mooie plaatjes voor je Instagram feed te schieten dus!

Kleurrijke straten in Lissabon (via Unsplash)Alfama, Lissabon in Portugal (via Unsplash)

Kleurrijke straten en street art in Lissabon

Verder heeft de stad veel meer fotogenieke plekken. De levendige markthal Mercado da Ribeira schijn je niet over te mogen slaan en historische bouwwerken uit de tijd van de zeevaarders en ridders – zoals Torre de Belèm en Castelo São Jorge – leveren ongetwijfeld ook indrukwekkende foto’s op.

En als ik dan even genoeg heb van Lissabon, kan ik altijd nog naar de sprookjesachtige kastelen in het nabijgelegen Sintra.

Meer dan genoeg redenen om nu eindelijk eens naar Lissabon te gaan* dus.

Ben jij al eens in Lissabon geweest? Is het de moeite waard of raad je me een andere Portugese stad aan?

Foto’s in post via Unsplash, featured foto door Rudy Balasko (via Shutterstock)

1 reactie
  1. Een bezoek aan Lissabon staat voor de komende zomer op de planning. Ik heb er al ontzettend veel zin in en na dit bericht nog meer 😊

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen