Doen in Manchester: hotspots & street art

Wat te doen in Manchester: bezienswaardigheden, hotspots + street art

Zoek jij een verrassende bestemming in Engeland voor een citytrip? Ik maakte onlangs een Manchester stedentrip en ontdekte een toffe stad vol hotspots en street art. Wat te doen in Manchester, mijn persoonlijke tips.

Manchester stedentrip vol hotspots & street art

Terwijl Lonely Planet Manchester vorig jaar al tipte in haar top 10 te bezoeken steden in 2016, is het voor veel mensen nog geen logische stedentrip-bestemming. Manchester staat bij de meeste mensen vooral bekend als industriële voetbalstad. De stad komt op de tweede of derde plek na Londen, maar bij veel mensen niet direct to mind voor een citytrip.

Ook in mijn geval was een werkafspraak de reden voor mijn bezoek aan deze stad. Een ideaal moment om mijn verblijf in het noordwesten van Engeland met een dag te verlengen en op onderzoek uit te gaan. Dit wil je zien en doen in Manchester!

Wat te zien en doen in Manchester

Manchester is een product van de industriële revolutie. Waar hoge zakengebouwen, spoorwegviaducten en grachten worden afgewisseld met neo-klassieke gebouwen van rood baksteen, pubs met bloemrijke gevels en kleurrijke street art. Een aangenaam contrast.

Piccadilly Gardens

Piccadilly Gardens is een open park in het centrum van Manchester, op loopafstand van winkels en het financiele centrum. Het ligt aan de rand van het creatieve Northern Quarter en is tevens de plek waar het openbaar vervoer van Manchester samen komt. Vanaf hier rijden bussen en trams af en aan.

Rond het plein staan oude en nieuwe gebouwen en vind je allerlei winkeltjes en restaurants. Piccadilly Gardens is dan ook een populaire rustplek voor een lunchpauze of een momentje in de zon met een snack of verfrissend drankje.

Met z’n allen genieten van de zon in de Piccadilly Gardens in Manchester

Piccadilly Gardens in Manchester ©watzijzegt.comThe Palace in Manchester ©watzijzegt.com

Bezoek Manchester Craft and Design Centre

Het Manchester Craft and Design Centre (MCDC) is al veertig jaar een plek waar kunstenaars,  artiesten en ontwerpers hun producten maken en verkopen. Hier vind je uiteenlopende handgemaakte producten, van prachtige sieraden en kleding tot keramiek en kunstwerken.

Een bezoekje waard, zeker als je unieke, handgemaakte items zoekt.

Adres: 17 Oak Street, Northern Quarter, Manchester

Craft & Design Market in Manchester ©watzijzegt.com

Het Craft and Design Market in Manchester

Dingen die je zeker wil doen in Manchester

Manchester is een veelzijdige stad waar je je zeker twee dagen prima vermaakt. Er is meer dan genoeg te doen in deze Engelse stad! En er zijn zeker wat bezienswaardigheden en activiteiten die je eigenlijk niet kan overslaan tijdens je stedentrip Manchester.

Breng een bezoek aan de Central Library

Doordeweeks vinden hier tussen de boeken regelmatig gratis toegankelijke jamsessies plaats en de indrukwekkende Reading Room mag je eigenlijk ook niet missen. Ontdek hier meer over een bezoek aan de Central Library.

Bezoekadres: St Peters Square, City Centre, M2 5PD

Manchester Central Library (foto via Unsplash)Manchester's Central Library is een bezoekje waard

Leer Manchester beter kennen met een gids

Er is een goede tramverbinding in de stad, maar het centrum van Manchester is ook prima te voet te verkennen. Onder begeleiding van een gids of op eigen houtje met de Manchester Walking Tours App, maak je te voet prima kennis met de stad.

Zo kom je meer te weten over de verborgen geheimen van de stad, zie je de belangrijkste gebouwen en hoor je verhalen over de mensen die de stad hebben gemaakt.

Manchester Town Hall

Het gemeentehuis wordt ‘s avonds kleurrijk verlicht

Bezoek een museum in Manchester

De Manchester Art Gallery (Mosley St, Manchester M2 3JL) is gratis te bezoeken. Hier tref je een grote collectie prerafaëlitische schilderijen en handwerk, kunst en design vanaf de 17e eeuw tot nu.

Het Museum of Science & Industry (Manchester M3 4FP) is een interessante plek om meer te weten te komen over de industriële geschiedenis van de stad. Het ligt op het terrein van het oudste nog bestaande spoorwegstation ter wereld, het Liverpool Road railway station in de wijk Castlefield. Ook dit museum is – net als vele andere musea in Engeland – gratis te bezoeken.

Voetbalfans gaan natuurlijk naar het National Football Museum, waar allerlei voetbal-memorabilia opgeslagen en tentoongesteld worden. Een kaartje kost iets meer dan £10 per volwassen persoon, kinderen tot 15 betalen £5.50 per ticket.

Bezoekadres: Urbis Building Cathedral Gardens, Todd St, Manchester M4 3BG

Restaurant-hoppen bij de Corn Exchange

Dit prachtige Edwardiaanse gebouw was vroeger werd oorspronkelijk gebruikt als een graanbeurs en heette voorheen de Corn & Produce Exchange, en vervolgens The Triangle.

Na een grondige renovatie in de jaren negentig was het tot 2014 een modern winkelcentrum. Tegenwoordig is de Corn Exchange een heuse culinaire hotspot voor talloze nieuwe restaurants. Of je nu zin hebt in Italiaanse pizza, Mexicaanse burrito’s of Indiaas street food, hier zit je zowel binnen als buiten goed.

Wat te doen in Manchester: Eten en drinken bij Manchester's Corn Exchange ©watzijzegt.com

Eten & drinken tijdens je Manchester stedentrip

Typisch Brits eten staat niet echt hoog op mijn wensenlijst bij een bezoek aan Engeland. Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere keukens waar je terecht kunt. Ik kwam twee keer terecht bij de Corn Exchange, waar je kunt kiezen uit teveel restaurants om in een dag te bezoeken:

  • Authentiek Indiaas bij Mowgli Street food – Voor echt Indiaas eten ga je naar Mowgli, waar je maaltijd bestaat uit meerdere gerechtjes die worden geserveerd in tinnen bakjes. Smullen!
  • Prosecco en pizza bij Salvi’s Mozzarella Bar – Italiaans familierestaurant Salvi’s serveert typisch Italiaanse en lokale gerechten uit Napels en omgeving. Salvi’s heeft inmiddels diverse vestigingen in Manchester. Aanrader wanneer je zin hebt in goede pizza of pasta.

Authentiek Indiaas bij Mowgli Street food

Doen in Manchester: Authentiek Indiaas eten bij Mowgli Street FoodPizza en prosecco bij Salvi's in Manchester

Prosecco en pizza bij Salvi’s Mozzarella Bar in de Manchester Corn Exchange ©watzijzegt.com

Overnachten in Motel One in Manchester

Eenvoudige, moderne én betaalbare kamers vind je bij Motel One. Deze budget-designketen van hotels is inmiddels door heel Europa te vinden en ik sliep er als een roos. Plus, handig voor de langharige vrouwen (en mannen) onder ons: met de beste föhn die ik ooit in een hotelkamer had.

Street art in Manchester

Steert art fans zijn in Manchester op de juiste plek. Door de hele stad vind je geweldige street art. Eerder dit jaar werd zelfs het Cities of Hope street festival georganiseerd. Hiervoor kwamen artiesten uit de hele wereld naar Manchester, waar ze maatschappelijke issues als milieuvervuiling, homorechten en kindsoldaten in murals onder de aandacht brachten.

Northern Quarter street art

Gewapend met camera ging ik op pad in Manchester’s Northern Quarter en kwam talloze muurschilderingen tegen. Van klein en fijn ergens op een muur boven mijn hoofd tot een indrukwekkend geschilderd portret van David Bowie.

Street art in ManchesterWat te doen in Manchester: Street art in ManchesterDavid Bowie vereeuwigd in street art in de straten van Manchester

Een eerbetoon aan David Bowie – een paar jaar later helaas overschilderd met een ander graffiti kunstwerkBooking.com

Heb jij al eens een stedentrip naar Manchester gemaakt?

Meer dan genoeg te beleven en doen in Manchester dus! Gelukkig is de kans groot dat ik er vaker heen ga komend jaar, er valt namelijk nog veel meer te ontdekken in deze Britse stad.

Meer lezen over steden in Groot-Brittannië:

7 reacties
  1. Inderdaad niet de eerste stad die in je opkomt als je aan een citytrip richting UK denkt, maar lijkt me wel heel erg de moeite zoals je het beschrijft, alvast bewaard op Pinterest!

  2. Oooh leuk, ik hoor altijd goede dingen over Manchester dus deze post is zeker handig. Niet een standaard citytrip maar weer eens een keer iets anders :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen