Tussen de rendieren in Salla Reindeer Park, Fins Lapland

Doen in Fins Lapland: 9 dingen om van je bucketlist te vinken

Lapland heeft een magische aantrekkingskracht. De plek waar het Noorderlicht de hemel laat dansen en waar de Kerstman woont met zijn rendieren. Het is dan ook bij uitstek een bestemming om bucketlist items af te vinken. Deze dingen wil je doen in Fins Lapland!

Deze bijzondere dingen wil je doen in Fins Lapland (Finland)

Finland, het land van de duizend meren, rendieren, middernachtzon en het ongrijpbare Noorderlicht. Waar de Kerstman zijn dagen doorbrengt en nergens anders zoveel sauna’s te vinden zijn. Het noordelijke Lapland is een droombestemming voor iedereen die natuur, stilte, uitgestrekte bossen en wilde dieren zoekt. Het is ook typisch een bestemming om items van je bucketlist te vinken!

Wat te doen in Fins Lapland in de zomer?

Fins Lapland is een regio vol natuurlijke schoonheid en ongerepte wildernis. Van uitgestrekte bossen en kristalheldere meren tot imposante bergtoppen en indrukwekkende watervallen, elke hoek van deze regio is een ansichtkaart waardig.

Winters Lapland staat waarschijnlijk bij de meeste mensen op het vizier. Toch is ook tijdens de zomer en herfst in Finland genoeg te doen. In de zomermaanden transformeert dit magische gebied zich tot een paradijs voor avonturiers en natuurliefhebbers.

9 zomeractiviteiten in Finland

Zo beleefde ik al eens een prachtige zomerse week in Fins Lapland. Deze 9 bucketlist activiteiten wil jij ook niet missen in Lapland.

1. Op bezoek bij de Kerstman

De Kerstman woont in Lapland! Santa Claus Office bevindt zich op de Poolcirkel, niet ver van het vliegveld van Rovaniemi. De kans om deze goedlachse, bebaarde man te ontmoeten, is er eentje om te grijpen. Kijk niet gek op als hij je in het Nederlands toespreekt.

Een bezoekje kost je geen cent (tenzij je de foto’s of kerstcadeautjes aanschaft).

Joulumaantie 1, 96930 Arctic Circle, Rovaniemi, Lapland, Finland

Op bezoek bij de kerstman in Lapland

2. Hiken door Nationaal Park Oulanka

Fins Lapland herbergt verschillende nationale parken die perfect zijn voor outdoor-avonturen. Oulangan kansallispuisto, zoals de Finnen het noemen, is een van de 40 nationale parken in Finland. Het ligt grotendeels tussen hoogvlakte tussen Kuusamo en Salla en je vindt hier de ruim 80 kilometer lange Berenroute (Karhunkierros), één van de bekendste hiking routes in Finland.

Minder geoefende lopers kunnen hier ook de Ristikallioroute (30 km), de Keroharjuroute (14 km) of de kleine Berenroute (pieni Karhunkierros) van 12 kilometer bewandelen.

Hiken door Oulanka Nationaal Park in FinlandHiken door Oulanka Nationaal Park in Finland

Jyrävä in Oulanka NP

Ook bij de kortere wandelingen is het goed om voorbereid op pad te gaan: dus trek je wandelschoenen aan, comfortabele (en waterdichte) kleding en neem voldoende water en wat te eten mee. In tegenstelling tot uw eigenste blogger, die uitging van een 3 kilometer wandeling en nu nog last heeft van haar knieën na 12 kilometer heuvel en trap op en af.

3. Het Noorderlicht spotten

Het Noorderlicht – of aurora borealis – is een lichtverschijnsel veroorzaakt door zonnewind en indrukwekkend om te zien. Een typisch bucketlist item om af te vinken in Lapland dus!

Om het te kunnen zien, moet je wel een beetje mazzel hebben. Zo moet het ‘s nachts donker genoeg zijn en het liefst onbewolkt. Vanaf half augustus wordt het ter hoogte van de poolcirkel ‘s nachts weer langer donker en nemen je kansen om het Noorderlicht te zien toe.

Het Noorderlicht fotograferen in Lapland: handige tips

Noorderlicht spotten in LaplandNoorderlicht spotten in Lapland

Noorderlicht in Salla, Fins Lapland

En ik had geluk! Tegen middernacht, warm gekleed en met camera op statief in de aanslag, begon het wachten aan een meertje in de buurt van Salla. Een lichte groene streep verscheen, en toen nog één… en plotsklaps dansten de groene golven aan de donkere hemel. De natuur op haar mooist!

Meer weten over het Noorderlicht zien én fotograferen in Lapland? Lees deze handige tips!

4. Raften op de Kitkajoki rivier met Ruka Safaris

Toegegeven: raften stond niet per se op mijn bucketlist voor ik naar Lapland ging. Ik ben niet zo’n held en in gedachten zag ik mezelf al met boot en al van een waterval storten. Na de uitgebreide uitleg door gids Konstantin – inclusief tips hoe je jezelf moet laten drijven als je uit de boot valt – voel ik me nog niet veel beter.

Als we eenmaal volledig ingepakt in de boot zitten en de eerste versnelling afgedaald zijn, begint de adrenaline te stromen. Dit is leuk! De geweldige omgeving blijft zelfs in de stromende regen een genot voor het oog.

Raften met Ruka Safaris in Lapland, FinlandRaften met Ruka Safaris, inclusief traditionele koffiepauzeRaften met Ruka Safaris in Lapland, Finland

Actiefoto met dank aan Travelvibe.nl

Een kleine drie uur later meren we weer aan, met zere armen en schouders van het peddelen en zin om nog wat snellere rapids af te dalen.

Ook raften met Ruka Safaris? Dat kan vanaf €42,- per persoon (www.rukasafaris.fi).

5. Rendieren voeren in Salla Reindeer Park

Als je iets niet kunt missen in Lapland, zijn het wel de rendieren. Er leven zo’n 300.000 rendieren in Lapland, bijna twee keer zoveel als de regio inwoners heeft! De dieren lopen geregeld langs – en over – de weg en zorgen met hun knuffelachtige uiterlijk en koddige loopje voor de nodige ‘oh’ en ‘ah’ momenten. Bang zijn ze niet, toch blijven het wilde dieren.

In Salla Reindeer Park kun je wel dichterbij komen. Hier worden een paar honderd rendieren opgevangen. Twee keer per dag worden ze gevoerd, ‘s winters worden er geregeld sledetochten georganiseerd.

Salla Reindeer Park / Sallan Poropuisto, Hautajärventie 111, 98900, Salla

Tussen de rendieren in Salla Reindeer Park, Fins LaplandTussen de rendieren in Salla Reindeer Park, Fins Lapland

Oog in oog met rendieren is toch wel bijzonder!

6. Kanoën over de Oulanka Rivier

Minder actie en minstens net zoveel natuurschoon zie je tijdens een kanotocht over de Oulanka Rivier. Tijdens het peddelen geniet je van de prachtige Finse natuur, terwijl de stilte haast oorverdovend is.

Kanoën in Oulanka NPLunch van het kampvuur in Oulanka

Een tussenstop langs een stopplek van de Berenroute – inclusief Finse zalmsoep en rendierburgers van het open vuur, nog zo’n bucketlist ding voor sommigen – brengt je weer op krachten voor de rest van de kanotocht.

Meer informatie over kanoën in Oulanka Nationaal Park vind je hier.

7. Quad rijden in Ruka

Toch wat meer zin in actie? Lapland is niet alleen ‘s winters ideaal voor ritjes op gemotoriseerde voertuigen. Waar je ‘s winters met sneeuwscooter door het landschap crost, pak je ‘s zomers een quad bike! Niet voor wie wil genieten van stilte en frisse lucht, wel voor de adrenalinejunkies!

Quad bikes rijden met Ruka Safaris kan vanaf €69 voor volwassenen en €40 voor kinderen tot 15 jaar.

Quad rijden in Lapland met Ruka Safaris

8. Overnachten in Papin Talo, het ‘huis van de priester’

Papin Talo is een voormalig priestershuis in Iisakki Village, op een idyllische plek in de bossen van Ruka. Een bijzondere locatie, want Iisakki Village is een replica van Paanajärvi, een oud dorp dat tegenwoordig op Russisch grondgebied ligt.

Van de 32 gebouwen die er vroeger stonden, zijn er nu 14 nagebouwd. Het priesterhuis – op z’n Fins gezegd ‘Papin Talo’ – is een traditionele rood-houten lodge, compleet met Finse sauna en jacuzzi aan het meer.

Overnachten in Papin Talo in Ruka, Lapland, FinlandOvernachten in Papin Talo in Ruka, Lapland, FinlandFinland, het land van de duizend meren

Uitzicht over een prachtig meer

De kamers hebben een eigen keukentje en een gemeenschappelijke keuken waar je ook samen met andere gasten kunt koken en tafelen. Overdag stap je in een bootje of op een van de SUP-boards die beschikbaar zijn voor gasten. ‘s Avonds geniet je van de stilte of warm je op in de sauna. Een Finse belevenis!

9. Geef jezelf bloot in de sauna

Finland heeft een rijke saunacultuur (en dat is nogal een understatement). Het land telt zo’n 5 miljoen inwoners en meer dan 2 miljoen sauna’s (bron). In de sauna komen vrienden en familie samen, leren onbekenden elkaar kennen en worden de beste zakendeals gesloten.

Het is een plek om je lichaam en geest te reinigen en je kunt Finland eigenlijk niet verlaten zonder jezelf minstens een keer bloot te geven in de sauna.

Doe zoals de Finnen en neem een blik bier of cider mee. Na elk rondje zweten stap je in je handdoek naar buiten om af te koelen. Een duik in een koud meer is ook een prima manier om af te koelen.

Bewaar deze doen in Fins Lapland tips op Pinterest

Doen in Fins Lapland: 9 Dingen om in Fins Lapland van je bucketlist te vinken

Lees ook: Ontdek de mystiek van Noord-Noorwegen in de winter

Staat Fins Lapland ook op jouw bucketlist?

Reisorganisatie Voigt Travel biedt unieke ontdekkingsreizen naar Noord-Europa aan, waaronder Fins Lapland in de zomer en winter. Of je nu met camper of eigen auto wil rijden, actief in de natuur of liever met een reisleider op pad gaat, Voigt Travel helpt je met het samenstellen van jouw droomreis.

Voor meer reisinspiratie en informatie kun je terecht op www.voigt-travel.nl.

Ben jij al eens in (Fins) Lapland geweest? Of staat het nog op je bucketlist?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in augustus 2018. Ik reisde naar Fins Lapland op uitnodiging van Voigt Travel en geef zoals altijd mijn eigen mening.
Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
6 reacties
  1. Ik zocht info over ‘Lapland met kinderen’ en kwam hier terecht. Toffe blog en inspirerend. Lapland schuiven we bij deze toch iets hoger op onze (veel te lange) lijst!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Overnachten in Papin Talo in Ruka, Lapland, Finland

6 redenen om Finland in de zomer te bezoeken

Bij Fins Lapland denk je ongetwijfeld direct aan besneeuwde landschappen, het Noorderlicht en natuurlijk de Kerstman. Toch is Fins Lapland ook in de zomer een geweldige vakantiebestemming! Ik geef je…