Het Duitse Ruhrgebied: de leukste festivals net over de grens

Het Duitse Ruhrgebied: voor de leukste festivals net over de grens

Zin in eine tolle Party? Het Ruhrgebied is the place to be! Deze regio – net over de Duitse grens – maakt na jarenlange industrie momenteel een flinke inhaalslag op gebied van cultuur en uitgaan.

Het Duitse Ruhrgebied: voor de leukste festivals net over de grens

Wie Duitsland als vakantiebestemming overweegt, denkt waarschijnlijk eerder aan groene gebieden als de Eiffel of een stedentrip naar Düsseldorf, Hannover of Berlijn. Het industriële Ruhrgebied in Noordrijn-Westfalen is echter bezig aan een flinke inhaalslag en kan zomaar eens jouw volgende, onverwacht leuke bestemming zijn!

Het grijze, stoffige imago door decennialange industrie wordt langzaam afgeschud en een aantrekkelijke vakantiebestemming verrijst. Zo is er inmiddels een ‘Route Der Industriekultur’ die je langs toffe bezienswaardigheden van het Ruhrgebied leidt, van stalen kunstwerken tot verlaten fabrieken. In steden als Dortmund, Duisburg, Essen en Oberhausen ben je op de juiste plek voor een leuke stedentrip.

De leukste evenementen en muziekfestivals in het Ruhrgebied

Ben jij wel in voor een festival of cultureel evenement dit jaar? In het Ruhrgebied wordt feesten met hoofdletters geschreven! Vooral in de zomer wordt hier het ene festival na het andere georganiseerd. Van kleinschalig en intiem tot groots en druk, van cultureel theater tot dance en elektro: dit zijn de leukste evenementen en muziekfestivals in het Ruhrgebied.

ExtraSchicht: nacht van de industriële cultuur

29 juni 2019, 18.00 – 02.00 uur

Bezoek met slechts één ticket maar liefst 50 locaties en 2000 voorstellingen tijdens ExtraSchicht. Dit festival zet elk jaar de industriële cultuur van het Ruhrgebied in de schijnwerpers.

Tussen 18.00 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts kun je op 50 speellocaties in 24 steden terecht voor een speciaal programma van kunst, cultuur, muziek en dans. Acrobaten en vuurspuwers, pianoconcerten en poetry slam, mijnwerkerskoren en pyro-shows vermaken op de ExtraSchicht jaarlijks meer dan 200.000 mensen tussen Duisburg en Dortmund, Herne en Hattingen.

ExtraSchicht: nacht van de industriële cultuur

Vuurwerk tijdens ExtraSchicht (foto door Christian Nielinger, Ruhr Tourismus GmbH)

Summersounds: ultieme festival gevoel in Dortmund

Zomer 2019

Elke zomer is Dortmund het toneel voor gratis muziekfestivals met afwisselend programma tijdens Summersounds. Van elektronische beats, hiphop en rap tot reggae en urban beats, elke muziekfan kan hier lekker los gaan.

Even geen zin om te dansen? Luier lekker in een ligstoel of geniet op een kleedje van een smakelijke picknick met snacks van een van de vele food trucks.

Summersounds vindt plaats op acht zaterdagen in de zomer en is gratis toegankelijk.

Juicy Beats: festivalkoorts in Dortmund

26 en 27 juli 2019

Tijdens het Juicy Beats Festival in Dortmund treden meer dan 150 bands en deejays uit de hele wereld op. Juicy Beats is het grootste electronic en independent muziekfestival in Nordrhein-Westfalen en staat bekend om een veelzijdige line-up.

Hier ga je in twee dagen van hiphop en electronic beats via indie-pop en alternative rock naar urban en singer-songwriters. Dit jaar staan onder meer Claptone, Kontra K en Trettmann op het programma.

Ruhrtriënnale: theater van de internationale kunst

Tijdens de Ruhrtriënnale staat het Ruhrgebied jaarlijks zes weken in het teken van theater van de internationale kunst. Of het nu om muziek, dans of theater gaat, de Ruhrtriënnale heeft voor elk wat wils in petto, met elk jaar een ander thema en kunstenaars van over de hele wereld.

Voorstellingen vinden plaats in typisch postindustriële locaties, van voormalige energiecentrales, via industriële gebouwen en machinestations tot aan stortplaatsen en braakliggende terreinen van mijnbouw en staalindustrie.

Tip: de RUHR.TOPCARD

Maak jij binnenkort een uitstapje naar het Ruhrgebied? Schaf dan de RUHR.TOPCARD aan en krijg flinke kortingen en gratis toegang bij geselecteerde attracties. Zo heb je met de RUHR.TOPCARD bijvoorbeeld gratis toegang tot Aquarius Wassermuseum, Chemiepark Marl en oude ijzerfabriek Landschaftspark Duisburg-Nord.

Daarnaast is er nu een “Netherlands Speciaal” actie, waarbij je 50% korting krijgt bij zes Nederlandse partners, inclusief de Apenheul en Burgers Zoo.

De kaart kost €54 voor volwassenen en €35 voor kinderen; na aanschaf is de kortingskaart 1 kalenderjaar geldig.
Je koopt hem online of bij lokale verkooppunten.

Zo kom je er

Het Ruhrgebied ligt net over de Duitse grens in deelstaat Noordrijn-Westfalen en is dus prima bereikbaar met de auto. Ook met de trein kun je het Ruhrgebied goed bereiken. Zo reis je vanuit Utrecht al in 2 uur naar Essen, in het hart van het Ruhrgebied ligt.

Meer lezen over evenementen in het Ruhrgebied?

Bezoek dan de website van Ruhr-Tourismus en bekijk hun evenementenkalender voor de leukste events en festivals.

Ken jij deze festivals in het Ruhrgebied al?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

2 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen