Plastic soep: Simpele tips om minder plastic te gebruiken

5 simpele tips om minder plastic te gebruiken – thuis en op vakantie

Het gebruik van plastic is al jaren een toenemend probleem, want hoewel herbruikbaar wordt de afvalberg en plastic soep steeds groter. 5 simpele tips om zowel thuis als op reis minder plastic te gebruiken.

5 simpele tips om minder plastic te gebruiken – thuis en op vakantie

Plastic. We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels en tal van producten die we dagelijks gebruiken. Helaas wordt plastic na gebruik snel afval en ligt het steeds vaker in de berm en in zee. Vooral wegwerpplastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijft in grote hoeveelheden in de natuur achter.

Plastic soep

De plastic soep is inmiddels een berucht verschijnsel dat op steeds meer paradijselijke plekken voorkomt. Op prachtige reisbestemmingen raken de ooit zo witte stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt.

En ook in eigen land verschijnen steeds vaker berichten dat na een dagje aan zee de Nederlandse stranden vol liggen met afval. Smerig, gevaarlijk voor dieren die het aanzien voor voedsel en vooral, zo onnodig! Hoeveel moeite kost het nu om je eigen afval gedurende de dag te verzamelen in een tasje en dat bij vertrek in een prullenbak of desnoods thuis weg te gooien?

Afval op het strand: simpele tips om minder plastic te gebruiken

Zo minimaliseer jij je plastic-voetafdruk

Wegwerp plastic producten worden gemiddeld in vijf seconden gemaakt, vijf minuten gebruikt en vervolgens duurt het 500 jaar (!) voordat het is afgebroken. In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en eindigt het in de natuur. De oceaan rondom Bali bijvoorbeeld ligt er vol mee. En dat zie je terug op de stranden. Zonde natuurlijk.

Plastic soep wordt een steeds groter probleem: simpele tips om minder plastic te gebruiken Plastic soep: Simpele tips om minder plastic te gebruiken

Plastic soep wordt een steeds groter probleem (foto’s via Shutterstock)

Zonder dat je het door hebt, draag je zelf ook bij aan het probleem. In landen waar geen drinkwater uit de kraan komt, kopen veel vakantiegangers elke dag flessen water. Als je uitgaat van twee liter per dag kom je in twee weken op 28 (!) flessen per persoon.

Met al een paar simpele tips kan iedereen deze zomervakantie een steentje bijdragen om wegwerpplastic te minimaliseren.

5 tips voor een plasticvrije vakantie

Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, kun je met deze vijf simpele tips je plastic gebruik op vakantie én thuis al behoorlijk verminderen.

 1. Check of je in jouw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl. Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee. Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van je verblijf een grote 5 of 10 liter verpakking water aan en vul daarmee je flesje geregeld bij. Dat scheelt ook alweer een flink aantal losse flessen water
 2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes wanneer je een flesje frisdrank koopt. Wil je per se uit een rietje drinken? Je kunt tegenwoordig ook RVS rietjes kopen die je vaker kunt gebruiken.
 3. Neem altijd een linnen (boodschappen)tas mee zodat je geen plastic tasjes hoeft aan te nemen of te kopen in de winkel. Scheelt plastic én centen.
 4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee: dat scheelt ter plaatse een heleboel aan te vullen miniatuurflesjes in hotels en daarmee veel plastic afval. Check ook of je verzorgingsproducten geen microplastic bevatten. Koop in plaats daarvan microplasticvrije producten van deze merken (of check de ingrediëntenlijst voor deze no-go’s). Gebruik je wattenstaafjes? Koop dan net als ik wattenstaatjes van hout in plaats van plastic.
 5. Zin in een verantwoord vakantie-uitje? Doe mee aan lokale beach clean-ups: je bent actief bezig én je helpt ter plekke met het beschermen van natuur en fauna.

5 simpele tips om minder plastic te gebruiken – thuis en op vakantie

Lees ook: Mag dit mee? Zo weet je welke souvenirs de grens over mogen

Door op je vakantiebestemming bewust om te gaan met het gebruik van single use plastic kan jij helpen om al die prachtige plekjes zo mooi mogelijk te houden. Want zeg nou zelf, dat willen we toch allemaal?

Wat doe jij om je plastic gebruik te verminderen?

4 reacties
 1. Wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven. Wij sorteren echt al jaren ons afval en zijn echt enorm zuinig op de natuur.. ik hoop dat steeds meer mensen gaan zien wat wij onze planeet aandoen.

  1. Ik hoop het ook! Gaat echt in rap tempo de verkeerde kant op :/ En dat terwijl sommige dingen zo makkelijk aan te passen zijn.

 2. Hey Natasja,
  Ik neem altijd een waterfles mee met ingebouwd filter. Ik heb al 5 jaar geen plastic flesje meer gekocht op reis. Zo’n filter gaat 200 liter mee en filtert ook chloor en vieze smaken eruit. Je kunt zelfs je water uit de rivier halen of bijvullen bij een benzinestation onder de kraan. Scheelt trouwens ook een bak geld…

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen