Zo slaap je wel in een vliegtuig!

Ready for takeoff? Snooze: Tips om te slapen in het vliegtuig

Als fervente reiziger maak ik regelmatig lange vluchten. Daarbij gebeurt het regelmatig dat ik de nacht doorbreng in een vliegtuig of door tijdsverschil de nacht zelfs oversla. Ik ging op zoek naar een paar slimme tips waardoor ik hopelijk tijdens mijn volgende nachtvlucht wél kan slapen in het vliegtuig.

Hoe kan ik slapen in het vliegtuig?

Slapen in het vliegtuig is voor sommige reizigers een eitje en voor anderen een ramp. Ik behoor helaas tot die laatste categorie. Ik kan nooit een comfortabele houding vinden, dan slaapt er weer een been of een arm maar mijn hele lijf, ho maar…

Hoe moe ik ook ben, ik kom meestal niet veel verder dan een of twee uurtjes doezelen. Na een nachtvlucht stap ik dan ook geheid met kleine oogjes uit het vliegtuig, om vervolgens een week lang gebukt te gaan onder een dikke jetlag.

Ready for takeoff? Snooze met deze tips om te slapen in het vliegtuig

Met een nieuwe nachtvlucht en gemiste nacht in het vooruitzicht ging ik op zoek naar de ultieme tips om tijdens een (lange) vlucht in slaap te vallen. Ready for takeoff? Snooze!

1. Kies een goede stoel

Ik twijfel altijd waar ik moet zitten in een vliegtuig. Het liefst zit ik naast het raam, maar tijdens lange vluchten kan een bezoekje aan het toilet daardoor best lastig zijn. Ik wil mijn medepassagiers niet té vaak storen omdat mijn blaas weer eens de baas is. Maar een stoel naast het raam biedt vaak wel net iets meer ruimte wanneer je wilt slapen.

Seatguru

Tegenwoordig kun je vaak online inchecken en een stoel reserveren. Via sites als Seat Guru en Seat Expert kun je voorafgaand aan je vlucht bekijken wat de beste plekken in het toestel zijn of waar je vooral niet moet zitten, omdat je dan bijvoorbeeld dicht bij drukte & herrie van de toiletten zit. Niet altijd gegarandeerd succes, maar wel een handige check.

Zo slaap je wel in een vliegtuig!

Ready for takeoff? Off to… dromenland please.

2. Draag comfortabele kleding tijdens je vlucht

Zeker tijdens lange vluchten ga ik steeds meer voor comfortabele, loszittende kleding. Ik neem altijd een paar extra, dikke sokken mee, zodat ik mijn schoenen uit kan doen zonder koude voeten te krijgen.

Ook een vest of trui met capuchon zijn vaste items wanneer ik in het vliegtuig stap: een vest trekt makkelijk aan en uit wanneer je het koud of warm hebt en in de capuchon van een trui kun je heerlijk wegduiken.

3. Neem een slaapmasker mee

Een slaapmasker schijnt de truc nog beter te kunnen doen. Misschien een beetje suf, maar misschien moet ik het toch eens overwegen. Ik slaap namelijk een stuk beter wanneer het donker is om me heen.

Slaap beter in het vliegtuig met een slaapmasker (via kaboompics)

4. Probeer slaapmedicatie

Echte slaapmedicatie is wellicht wat heftig voor een korte vlucht maar als je echt een red eye flight hebt en een nacht doorbrengt in het vliegtuig, kun je het wel proberen. Of op tijd een melatoninetabletje nemen, dat hormonen aanmaakt die je helpen slapen. Voor sommige mensen schijnt het prima te werken.

5. Neem een drankje

Het schijnt dat een alcoholische versnapering het slapen kan bevorderen, net als slaappillen natuurlijk. Teveel alcohol zorgt er vaak voor dat je juist wakker ligt, maar een drankje bij een lichte maaltijd kan je helpen wat sneller in te dutten.

6. Oordopjes en noise-cancelling

Tijdens mijn laatste lange vlucht maakte ik gebruik van speciale oordoppen, waarmee drukverschillen minder merkbaar zijn en de herrie van het vliegtuig flink gedempt wordt.

Ik vloog ooit op mijn verjaardag naar San Diego en trakteerde mezelf op het vliegveld op een noise-cancelling koptelefoon. Eén van mijn beste aankopen ooit, want het filtert veel geluid, zelfs dat harde geluid van vliegtuigmotoren!

7. Luister relaxte muziek of mediatie

Relaxte muziek luisteren kan natuurlijk ook een fijne manier zijn om in slaap te vallen; in drukke dorms in Australië zette ik vaak Yann Tiersen, Ludovico Einaudi of juist een set van Swedish House Maffia en een timer op mijn mp3-speler.

En nu maar hopen dat ik wél kan slapen tijdens mijn vlucht. Zzz.

Wat zijn jouw ultieme tips om te slapen in een vliegtuig?

16 reacties
 1. Ach man ik kan niet zonder wijn in het vliegtuig, echt hoor. Geef mij twee glazen en ik val als een baby in slaap, ook wel nodig want anders ben ik veel te veel bezig met waar ik ben en dan zit ik de volle reis in de zenuwen.

 2. Ik vrees dat ik geen tips heb. Ik kan nooit slapen in het vliegtuig. Als het meevalt “dommel” ik wat, maar dat is het dan ook. Meestal probeer ik de tijd te gebruiken om wat artikels te schrijven, foto’s te bewerken en dergelijke.
  Wanneer dat niet lukt wegens toch te moe, kijk ik een film of lees ik wat.
  Ik drink zelden alcohol, dus die truuk heb ik nog niet uitegetest.

 3. Natuurlijk heb ik geen gouden tip. Maar wat mij helpt: een maskertje, altijd je tv helemaal uitzetten, een borrel, niet teveel eten en lezen of filmpje kijken tot je met je ogen begint te knipperen en dan onmiddellijk stoppen. Niks geen hoofdstuk uitlezen of film uitkijken. Licht uit, maskertje voor en een beetje proberen te draaien naar je favoriete slaapzijde. Slaap zacht.

 4. Jankende baby’s -_-‘ oef! Ik neem meestal wel een drankje (bij mij stijgt dat meteen naar m’n hoofd op die hoogte :P) of wat slaappillen (melatonine, dus). Ik moet zeggen dat wat druppeltjes bloemolie op je tong je ook wel wat kalmer maken… en kleding inderdaad, haha, lekkere comfy look!

  1. Oooh, dat is horror ja. Geen last van gehad gelukkig deze vlucht! Drankje weleens geprobeerd maar had niet het idee dat het echt werkte. Dankzij melatonine, oordopjes en muziek nu gelukkig wel een paar uurtjes kunnen slapen, fijn!

 5. Ik heb altijd gewoon warme wollen sokken met een joggingbroek + beanie en dan overleef ik die +/- 24 uur lange vluchten wel hahaha

 6. Heel herkenbaar. Ik behoor helaas ook tot de laatste groep: slapen in een vliegtuig lijkt echt onmogelijk! Voor de aankomende lange afstandsvlucht heb ik dan ook besloten om mijn trots over boord te zetten en een slaapmaskertje mee te nemen ;). Benieuwd of dat wat beter werkt!

  1. Pff, het blijft lastig hè. Ik heb tijdens mijn laatste vlucht mijn sjaal maar over m’n hoofd en voor m’n gezicht getrokken. Dat, met oordoppen en een oortje met muziek zorgde ervoor dat ik zowaar wat uurtjes heb geslapen!

 7. Als ik ergens slecht in ben, dan is het slapen in het vliegtuig. Zeker als ik moet slapen van mezelf omdat je een nachtvlucht hebt. Misschien toch een keer business-class proberen ;).

 8. Fijne tips voor de lange vluchten!

  Ik heb het talent om in elk vervoersmiddel te kunnen slapen. Na een vakantie in Griekenland waar ik gedurende de week zo weinig geslapen had, ben ik zelf door het opstijgen heen geslapen ;-)

  Verder: dikke sokken zoals je zegt, en ik neem altijd een sjaal mee. Als het koud is en het dekentje is niet voldoende, kan je je altijd nog inwikkelen in een sjaal.

  1. Wat heerlijk lijkt me dat! Een sjaal neem ik ook regelmatig mee, als ik eraan denk tenminste. Deze vlucht heb ik zowaar wat kunnen slapen!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen