Spag

Mijn favoriete pasta bolognese recept

Eén van mijn favoriete pasta recepten is toch wel een lekkere bolognese! Er zijn natuurlijk meerdere manieren om deze klaar te maken, van heel snel tot urenlang pruttelend op het vuur. Dit is mijn favoriete pasta bolognese recept!

Mijn favoriete pasta bolognese recept

Woensdag gehaktdag! Tijd om een van mijn favoriete gerechten met gehakt met je te delen. Pasta bolognese blijft een van mijn favoriete pasta’s. Of het nu een koude winteravond is of een warmere lentedag. Deze variant kan binnen een uur op tafel staan. Heb je langer de tijd, laat de saus dan vooral nog wat langer pruttelen op een laag pitje. Hoe meer smaak, hoe beter!

Ik gebruik het liefst spaghetti voor dit recept. Italianen zullen dit waarschijnlijk nooit op tafel zetten: voor stevige vleessauzen als bolognese ‘hoor’ je eigenlijk stevige pastasoorten als tagliatelle te gebruiken, of nog beter: penne of conchiglie (schelpjes), die de saus lekker kan vullen. Uiteindelijk kun je natuurlijk gewoon kiezen voor de pasta die jij het lekkerst vindt.

Spaghetti bolognese

Ingrediënten (voor 4-6 porties pasta bolognese)

  • 500 gram spaghetti (of andere pasta)
  • 450 gram rundergehakt
  • 1 grote witte ui, of 2 kleine
  • 1 (grote) winterpeen
  • 2 – 3 stengels bleekselderij
  • 3 – 4 tenen knoflook
  • 1 – 2 laurierblaadje(s)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel (pittige) paprikapoeder
  • verse basilicum, inclusief de steeltjes
  • 1 pak passata (500 ml)
  • 1 blik tomaten (in blokjes)
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • flinke scheut rode wijn

Bereiding van de bolognese saus

Verwarm een grote braadpan op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Bak hierin het gehakt rul – breng tijdens het bakken op smaak met voldoende peper en zout en paprikapoeder.

Snipper intussen de ui, knoflook en basilicum (inclusief de steeltjes) en snijd de bleekselderij en  winterpeen in kleine blokjes.

Tip

Breng óók de ui en groenten al tijdens het bakken al op smaak met peper en zout. Dat verhoogt de smaak van de saus!

Gebruik verse basilicumblaadjes én de steeltjes.
Als je deze fijn hakt en mee bakt met de ui en knoflook wordt het gerecht nog smaakvoller.

Wanneer het gehakt gaar is, giet je het braadvet voorzichtig af. Zet vervolgens het gehakt apart. Voeg weer een scheut olijfolie toe aan de pan (maak deze vooral niet schoon voor je verder gaat!) en verwarm de pan weer op middelhoog vuur.

Breng de bolognese saus op smaak

Verlaag vervolgens het vuur en fruit zachtjes de ui. Breng na een paar minuten op smaak met peper en zout en voeg de basilicumsteeltjes met de knoflook toe. Fruit deze kort mee en voeg dan ook de wortel en bleekselderij toe, samen met het laurierblaadje en de oregano.

Bak de uien nog ongeveer tien minuten op laag vuur, of tot ze mooi glazig zijn. Proef tussentijds en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Voeg nu ook het gehakt weer toe, samen met de tomatenblokjes en passata. Leg de deksel op de pan en breng het geheel langzaam aan de kook.

Laat de saus (minstens) een half uur pruttelen en proef dan het resultaat. Nu kun je naar eigen smaak nog peper en zout toevoegen, samen met de wijn, azijn en suiker. Laat nog een kwartiertje pruttelen en proef opnieuw. Breng eventueel extra op smaak.

Kook je pasta volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Serveer met de bolognese saus en – als je het lekker vindt – wat geraspte Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Mijn favoriete pasta bolognese recept

RECEPT: One Pot Pasta (spaghetti met tomatensaus in een pan)

Wat is jouw favoriete bolognese recept?

Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken op Bol.com

1 reactie
  1. Mijn recept is ongeveer gelijk. Ik doe er nog gedroogde (ingeweekte) porcinic (Steinpilzen) doorheen. Geeft een pittigere smaak. Maar verder is het het zelfde. En natuurlijk genoeg parmigano er overheen…. Eet ze.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Op hoge hakken in de keuken: Pasta met vodka en garnalen

RECEPT: Pasta met vodka en garnalen

Pasta, drank en vis of schaaldieren gaan goed samen. Dit recept voor een smakelijke pasta met vodka en garnalen is dan ook favoriet in deze keuken!