Beste wijnregio's in Europa: Toscane moet je zeker bezoeken in november

De beste wijnregio’s in Europa voor wijnliefhebbers

Ben jij een wijnliefhebber en maak je graag culinaire tripjes? Ga voor de ideale combinatie en boek een heerlijke wijnvakantie in een van de beste wijnregio’s in Europa.

Dit zijn de beste wijnregio’s in Europa

“Wijn is het meest beschaafde ter wereld”, zei Ernest Hemingway ooit al. Europa telt talloze goede wijnregio’s die meedingen met de wereldtop als het op wijn aankomt. Wij zochten voor je uit waar je de beste wijnregio’s in Europa vindt. Begin maar vast met het samenstellen van jouw perfecte wijn-bucket list. Waar ga jij het liefste heen?

Hier vind je de beste wijnregio’s van Europa

Voor deze lijst werd onder meer gekeken naar de gemiddelde prijs van een fles wijn, het aantal wijnproducenten en wijnbouwgebieden in het land, aantal liters wijn dat per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd en het aantal masteropleidingen in oenologie in het land. Deze lijst voert je mee langs glooiende wijngaarden, rijke aroma’s en de beste rode en witte wijnen!

Tip: Ontdek 40 gedetailleerde routes door interessante Europese wijnstreken met deze Lonely Planet bestseller. Van de South Downs in Engeland tot Puglia in Italië ontmoeten we wijnmakers van de beste wijnhuizen in de verschillende regio’s.

Wijnregio’s in Frankrijk

Onlosmakelijk verbonden met het rijke culturele erfgoed van Frankrijk is natuurlijk wijn (en champagne). Het land staat internationaal bekend om haar wijnproductie en Franse wijnen zijn wereldwijd populair. Ontdek deze vier charmante wijnregio’s voor inspiratie.

Bordeaux

Bordeaux is een van de oudste wijnregio’s in Frankrijk en er wordt al meer dan 20 eeuwen lang wijn geproduceerd. Hier vind je de oudste wijngaarden én enkele van de beste wijnen ter wereld.  Bordeaux wijnen worden gemaakt met een aantal bekende druiven zoals Merlot (rode wijnen) en Sauvignon (witte wijnen). Margaux, Sauternes, Saint-Emilion en Pommerol zijn ook bekende smaakmakers.

Champagne-Ardenne

Wereldwijd natuurlijk bekend om de beroemdste mousserende wijn die hiervandaan komt: champagne! De Champagne wijngaarden zijn het meest noordelijk gelegen van Frankrijk en bestaat uit Champagne bestaat uit twee regio’s. Naast Champagne komen ook Chardonnay, Pinot Noir en Meunier uit dit gebied.

Champagne proeven bij Joseph Perrier Natasja Joseph Perrier Champagne-Ardenne - Watzijzegt.com

De Champagnestreek is zonder twijfel een van de beste wijnregio’s in Europa ©watzijzegt.com

Ontdek de ‘Champagne Tourist Route’: deze meer dan 600 km lange route leid je langs beroemde plaatsen in de regio, zoals Reims – waar de historische Reims Cathedral staat – en Troyes.

Nouvelle-Aquitaine

Nouvelle Aquitaine wordt geroemd als een van de beste wijnregio’s van Europa. De regio is een waar paradijs voor wijnliefhebbers: hier vind je wijnen van Languedoc tot Bordeaux. Ook sterkere dranken zoals Cognac en Armagnac komen hiervandaan. Nouvelle Aquitaine telt meer dan 11.000 wijngaarden en is het op één na grootste wijngebied van Frankrijk. De gemiddelde prijs van een fles wijn is 5 euro in Bordeaux, de hoofdstad van deze regio.

Zuidwest-Frankrijk is sowieso een regio die bekend staat om de smaakmakende keuken en prachtige Franse landschappen. Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers en spring de trein of auto in voor een bijzondere wijnreis naar Frankrijk.

Tip: Bezoek het prachtige Château Cos d’Estournel en dompel onder in de eeuwenoude geschiedenis van wijnproductie. Of breng een bezoekje aan Arcachon en geniet van de oesters onder het genot van een klassieke Bordeaux witte wijn, zoals Pessac-Léognan blanc.

Pays de la Loire (Frankrijk)

Ook Pays de la Loire is een geweldige wijnregio die meer dan 4600 wijnproducenten telt. Deze regio staat bekend als onderdeel van de beroemde Loire-vallei, dat zich uitstrekt van de Atlantische kust tot de Franse Auvergne langs de rivier de Loire. Hier vind je de heerlijke Muscadet wijn, geproduceerd volgens de Franse tradities, met een volle smaak die goed past bij schelpdieren of vis.

Tip: Maak een toer langs de kastelen uit de streek! Het kasteel van Chambord is het grootste van allemaal, Azay le Rideau misschien wel het meest pittoreske, en het kasteel van Chenonceau is een schitterende combinatie van kasteel, tuinen en uitzicht.

Beste wijnregio's van Europa: Het kasteel van Chambord (Frans: Château de Chambord) via Unsplash

Het kasteel van Chambord (Château de Chambord) – foto via Unsplash

Rhône-Alpes

De Rhône-Alpes is de één na grootste wijnregio in France. Een paar bekende druiven zijn de Syrah (rood) en Roussanne (wit). Proef ook vooral de witte wijnen uit Hermitage en de rode Côte-du-Rhône. Het gebied staat ook bekend om haar goede keuken en maakt je culinaire wijnreis helemaal compleet.

De beste wijnregio’s in Italië

Italië wisselt de positie van het grootste wijnland ter wereld regelmatig af met Frankrijk. Mijn favoriete vakantieland kent 20 gebieden waar wijn wordt geproduceerd. Ik licht enkele van de beste wijnregio’s in Italië uit.

Abruzzo

Het bergachtige, zonnige kustgebied van Abruzzo is verrassend genoeg een van de grootste producerende regio’s in Italië. Proef hier vooral de Montepulciano d’Abruzzo (DOCG) en Trebbiano d’Abruzzo DOC, de meest gerenommeerde wijnen uit het gebied.

Genoeg wijn gedronken? Bezoek dan de nationale parken in deze regio. ‘s Avonds zijn er genoeg romantische plekken om wijn te proeven bij een van de kleinere wijngaarden in de buurt.

Montepulciano wijnen uit Italië (foto via Unsplash)

Campanië (Italië)

Campanië in Italië heeft een enorme variëteit aan wijnen. De regio heeft sterke historische banden met wijn, die teruggaan tot de 12e eeuw voor Christus, en is een van de oudste wijngebieden in Italië. Enkele van de beste wijnen uit deze regio zijn: Greco, Aglianico del Taburno, Fiano en Falanghina.

Tip: Breng een onvergetelijk bezoek aan de ruïnes van Pompeii, deze vormen een van de meest fascinerende archeologische ervaringen ter wereld.

Bezoek Pompeii in Italie (foto via Unsplash)

Bezoek ook Pompeii tijdens je wijnreis naar Italië (foto via Unsplash)

Toscane

 Het mag geen verrassing meer zijn dat Toscane in dit overzicht staat. Of je nu een beginnende fijnproever bent of een wijnprofessional, je weet dat Toscane een plek is die je niet mag missen. De Italiaanse regio is verantwoordelijk voor de productie van een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld, zoals de Chianti, die al in de 14e eeuw werd geproduceerd.

Bekende wijnen uit het gebied rond Pisa zijn onder meer Orenlaia, Sassicaia en Biondi Santi. De bekendste DOCG in Toscane zijn de Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile uit Montepulciano.

DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, de hoogste classificatie voor Italiaanse wijnen.

Wijnproeven in Chianti: proost in september op de Chianti oogst

Vakantietip: Geniet ook van een fietstocht door de heuvels en dorpjes van de Chiantistreek om alles te verkennen. Of doe een kookcursus en kook typische streekgerechten met de lokale bevolking. Florence is daarnaast dé culinaire bestemming dit jaar!

Piemonte 

Als je meer te weten wilt komen over Italiaanse wijnen, is Piemonte een van de beste wijngebieden om dat te doen. Piemonte wordt beschouwd als een van de beste wijnstreken in Italië. Hoge kwaliteit, goed gerijpte rode wijnen zoals de Barolo en Barbaresco komen van Piemonte’s beroemde druif, de Nebbiolo.

Tip: Mocht je tussen alle wijntjes door ook op zoek zijn naar een actieve bezigheid. In Piemonte kan je ook kanoën, zeilen en zelfs windsurfen!

Barolo in Italië (foto via Unsplash)

Barolo in Italië (foto via Unsplash)

Umbrië

Bekend als het “groene hart van Italië” heeft Umbrië drie wijnboeren die verantwoordelijk zijn voor de aanplant van rode Sagrantino-druiven, maar ook Sangiovese, Colorino en andere Italiaanse druifsoorten. De wijnboeren verbouwen niet alleen Italiaanse druifsoorten, maar ook internationale soorten als Merlot en Cabernet Sauvignon.

Lees ook: De beste bestemmingen voor culinaire trips, volgens stedentrippers

Trevi: Over unieke plekken in Umbrië

Tip: Als je houdt van kunst, mag je het Palazzo dei Priori niet missen, een van de mooiste gebouwen in Perugia. Het is de thuisbasis van de Galleria Nazionale dell’Umbria, een prachtige galerie van middeleeuwse en renaissance kunst uit Umbrië.

Sicilië

Italië telt als land alleen al ruim 6000 wijnproducenten, waarvan Sicilië met maar liefst 119.000 hectare wijngaarden een groot aandeel in heeft. Dat is meer dan Duitsland en drie keer zoveel als Oostenrijk.

Door de ligging, in de Middellandse Zee, heeft deze regio een rijke geschiedenis en het eiland is al jaren een geliefde vakantiebestemming voor velen. De wijnen zijn hier een mooie weerspiegeling van, en vele worden ook steeds populairder. Wijnen zoals Malvasia, Novello en Catarratto Bianco zijn enkele van deze wonderen die op je wachten tijdens je volgende wijntoer op Sicilië.

Tip: Een bezoek aan Sicilië zou niet compleet zijn zonder een boottocht om de Eolische eilanden. Als je liever aan land blijft, stellen de dorpen van Syracuse, Ragusa, Noto of Taormina je zeker niet teleur.

Beste wijnregio’s in Spanje

Ook Spanje is een uitermate geschikte bestemming in Europa voor wijnliefhebbers. Dit mediterraanse land is een van de grootste wijnproducenten van de wereld die goed passen bij de vele culinaire tradities.

Castilia-La Mancha

Wijnregio Castilia-La Mancha ligt ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad Madrid. De goed geprijsde tafelwijnen worden gemaakt van verschillende druivensoorten verdeeld over bijna 30 wijnregio’s in dit gebied. Van oudsher wordt de druivensoort Airén veel aangeplant: deze druif kan de hete en droge omstandigheden goed verdragen. Tempranillo is veruit de populairste rode wijnsoort, gevolgd door Cabernet Sauvignon en Merlot.

Tip: Voordat je de wijnen gaat ontdekken, wil je misschien wel een rondleiding door Ciudad Encantada maken, in het natuurpark van de Serranía de Cuenca. Het is een van de meest bekende natuurmonumenten in de provincie Cuenca.

La Rioja

La Rioja ligt in het noorden van Spanje en is synoniem aan wijn. Deze wijnen zijn het resultaat van eeuwenlange tradities en internationaal bekend. Er zijn talloze wijngaarden om te bezoeken en zelf te beoordelen of La Rioja haar naam waar maakt.

Comunidad Valenciana (Valencia)

In de Spaanse regio Comunidad Valenciana regio groeit een groot aantal variaties aan druiven waaronder: Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot. Er zijn ook zeven wijnbouwgebieden en drie geclassificeerde wijnproducenten in deze streek.

Vakantietip: Kom voor de wijn, maar blijf voor veel meer en ontdek Valencia. Breng een bezoek aan Bocairent en maak kennis met dit prachtige middeleeuwse stadje of verken het platteland eromheen.

Beste wijnregio in Portugal: Setúbal

Portugal mag niet ontbreken in de lijst van beste wijnregio’s in Europa. De belangrijkste reden daarvoor is het aantal liters dat per hoofd van de bevolking wordt gedronken, 62,1 liter om precies te zijn.

Setúbal is een streek waar op het land altijd gewerkt wordt en waar unieke en karakteristieke wijnen worden geproduceerd. Een regio van tradities, verhalen en kennis die van generatie op generatie worden doorgegeven. Met deze eigenschappen heeft de regio niet alleen nationale maar ook internationale prijzen voor haar wijnen gewonnen.

Tip: Je kunt ook genieten van verschillende activiteiten zoals de Muscatel Route, de wandelroute door de wijngaarden.

Beste wijnregio in Portugal: Setúbal (Foto via Unsplash)

Beste wijnregio in Portugal: Setúbal (Foto via Unsplash)

Wijnregio’s in Duitsland

Ook onze Oosterburen weten hoe ze goede wijn moeten produceren. De traditionele Riesling is waarschijnlijk de bekendste Duitse wijn, maar er zijn meer gebieden in Duitsland waar zowel witte als rode wijn wordt geproduceerd. Deze wijnregio’s in Duitsland wil je ook eens bezoeken.

Rijn-Hessen

Rijn-Hessen is de grootste wijnregio van Duitsland en ligt ten zuiden van Mainz. Maar liefst 70% van dit gebied wordt gebruikt voor wijnproductie. De bekendste druifsoorten hier zijn Riesling en Müller-Thurgau, goed voor een groot deel van de totale wijnproductie in dit gebied.

Moezel

De Moezelstreek staat bekend om twee dingen: wijn en wandelen. Het gebied ligt in de deelstaat Rheinland-Pfalz, op zo’n 3-4 uur reizen vanuit Nederland. Je kunt prachtige wandelingen maken in de Moezelstreek; er zijn tientallen wandelroutes die je meenemen door glooiende heuvels en steile hellingen.

Daarnaast is er natuurlijk wijn. Moezel is weliswaar niet de grootste maar misschien wel de bekendste wijnregio in Duitsland. Bijna vier hectare bestaat uit steile hellingen en dat maakt Moezel de enige wijnregio met zoveel wijngaarden in deze stijl (of moet ik zeggen: steil?).

Moezel in Duitsland (foto via Unsplash)

Met een stijging tot wel 60 graden is de Bremmer Calmont zelfs de steilste wijngaard van Europa. De bijna 300 meter hoge helling tussen de Moezeldorpen Bremm en Ediger-Eller – naast die beroemde bocht in de rivier – ontstond miljoenen jaren geleden en bestaat uit kwartshoudend zandsteen en verweerde leisteen.

Druiven worden hier met de hand geplukt omdat het onmogelijk is om er met oogstmachines te werken.

De beste wijnregio's in Europa

Baden

Het wijngebied in Baden strekt zich uit tot aan de Zwitserse grens. Verrassend genoeg is dit gebied warmer dan andere Duitse wijnregio’s. In Europa worden wijngebieden op drie levels ingedeeld op basis van hun klimaat: Baden schaart zich in het warmere B-level, dezelfde categorie als de Champagnestreek in Frankrijk!

De bekendste druif uit Baden is de Müller-Thurgau, maar ook de bekende Riesling wordt hier geproduceerd. Dankzij de vulkanische grond in Baden hebben de wijnen uit deze regio hun kenmerkende smaak.

Württemberg

In Württemberg is vooral rode wijn sterk aanwezig: meer dan zeventig procent van de wijnproductie hier is rood. Een lokale specialiteit is Trollinger die bijna alleen in Württemberg groeit. Andere bekende wijnen in dit gebied zijn Spätburgunder, Pinot Noir en Riesling.

Welke van deze wijnregio’s heb jij al bezocht?

Dit wil je wellicht ook lezen