Wat te doen in Den Bosch? Zo breng je 24 uur in Den Bosch door

Wat te doen in Den Bosch? 10 tips voor een weekend Den Bosch

Den Bosch staat bekend als bruisende bourgondische stad met een rijke geschiedenis. Deze Brabantse stad is de ideale bestemming voor een weekendje weg. Wat te doen in Den Bosch? Zo bracht ik er 24 uur door!

Wat te doen in ‘s Hertogenbosch

Vestingstad ‘s-Hertogenbosch, in de volksmond beter bekend als Den Bosch, is eeuwenoud en modern tegelijk. Den Bosch is een cultuurstad, met een historische binnenstad vol oude steegjes en monumenten, gezellige cafés en restaurants en (inter)nationale musea. Met industriële hotspots aan de Tramkade en een jaarlijks terugkerend carnaval en jazzfestival.

10x Wat te doen in Den Bosch

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Den Bosch en aan 24 uur heb je dan ook nauwelijks genoeg. Deze bezienswaardigheden en activiteiten in Den Bosch wil je ondernemen:

1. Beklim de Sint-Janskathedraal, een laatgotisch, rijk versierde kerk die tussen 1380 en 1520 werd gebouwd.

2. Bekijk De Moriaan, het oudste bakstenen woonhuis van Nederland en tegenwoordig thuisbasis voor het VVV-kantoor van Den Bosch.

3. Ontdek kunst in het Museumkwartier, waar kunst, design en cultuurhistorisch erfgoed onder één dak te vinden zijn.

4. Eet een Bossche Bol bij Bakkerij Jan de Groot (Stationsweg 24).

5. Maak een stadswandeling of rondvaart over de Binnendieze, het eeuwenoude waterstelsel van de stad.

6. Bezoek dan ook even Zoete Lieve Gerritje, een standbeeld op de hoek van de Lepelstraat en de Korenbrugstraat op een verlaagd plateau naast de Binnendieze dat symbool staat voor de Bossche en Meierijsche geest.

7. Bezoek het Oeteldonks Gemintemuzejum (Zusters van Orthenpoort) en ontdek alles over de oorsprong van het Bossche Carnaval.

8. Ga borrelen bij Eetbar Dit (Snellestraat 24-26).

9. Visliefhebbers gaan dineren bij Restaurant Het Viswijf (Monseigneur Prinsenstraat 1A), ‘Een Toffe Viszaak Zonder Poespas’ zoals ze zichzelf in de markt zetten.

10. Maak kennis met de beroemdste zoon van ‘s-Hertogenbosch in het Jheronimus Bosch Art Center. Nergens ter wereld vind je zo’n compleet overzicht van het werk van Bosch als hier; een ruime collectie bestaande uit reproducties op ware grootte.

Meer dan genoeg te doen dus in deze Brabantse hoofdstad. Ik maakte al eens kennis met de Bossche gastvrijheid en gastronomie. Zo bracht ik er 24 uur door.

Mijn weekend in Den Bosch

Krap een uurtje rijden van mijn woonplaats ligt ‘s-Hertogenbosch en ondanks dat het zo dichtbij is, kan ik me niet herinneren wanneer (of) ik er ooit was. Toen ik een uitnodiging kreeg om te overnachten in het gloednieuwe boetiekhotel The Duke, was ik dan ook direct enthousiast.

Overnacht in Boetiekhotel The Duke in Den Bosch

Bij de receptie krijg ik een junior suite toegewezen. Fijn om na de autorit (en het verliezen van mijn portemonnee) even op adem te komen op het minibalkon dat deze suite blijkt te hebben. Vooral het uitzicht op de indrukwekkende Sint-Janskathedraal is prachtig. Eén van de vele stadsgezichten van Den Bosch, mede dankzij de historische toren die deels nog uit de 13e eeuw dateert.

Wat te doen in Den Bosch? Zo breng je 24 uur in Den Bosch doorWat te doen in Den Bosch? Overnacht in The Duke Hotel Den Bosch

Lunchen bij Allerlei Vis & Vlees

Naast ons hotel ligt dé restaurant straat van Den Bosch: de Korte Putstraat huist verschillende restaurants en horecagelegenheden en is gezellig druk als we er doorheen wandelen. We strijken neer aan een tafeltje voor twee bij vis & vlees restaurant Allerlei.

De lunchkaart is enorm uitgebreid, maar uiteindelijk weten we een keuze te maken. Ik ga voor de vitello tonato, terwijl mijn weekenddate kiest voor de salade met kalfsvlees. Het is dat we vanavond ook weer uit eten willen, anders waren we hier de hele middag blijven zitten. Wat een heerlijke lunch!

Wat te doen in Den Bosch? Allerlei Vis en Vlees restaurant Den Bosch

Maar nu onze magen zijn gevuld, is het eindelijk tijd om de winkelstraten van Den Bosch aan een inspectie te onderwerpen. Zonder portemonnee kan ik niet echt los gaan, maar dankzij wat cash kan er toch nog geshopt worden. Ik koop meteen maar een nieuwe portemonnee.

Aan het eind van de middag gaan we terug naar het hotel voor een korte pitstop. Op Instagram heb ik om tips voor een leuke diner spot gevraagd: Eetbar Dit wordt diverse keren genoemd dus besluiten we dat dat onze spot voor vanavond wordt.

Wat te doen in Den Bosch? Zo breng je 24 uur in Den Bosch door

Na een korte wandeling door het centrum komen we uit bij een klein pleintje dat druk en gezellig vol zit. Lucky us spotten we een vrij tafeltje voor twee en we ploffen snel neer. Om luttele minuten later te ontdekken dat we niet bij Eetbar Dit, maar bij Vrielink Bar & Kitchen zitten. Oeps… De kaart ziet er echter meer dan prima uit dus we bestellen een fles witte wijn en blijven lekker zitten.

Vrielink Bar & Kitchen (Snellestraat 28) is sinds ons bezoek in 2015 helaas gesloten

Zo’n middag bellen en shoppen maakt alweer hongerig, dus we bestellen een banga cauda appetizer en besluiten vervolgens voor het Verras-me-NU te gaan, het verrassingsmenu van de chef.

Wat te doen in Den Bosch? Vrielink Den Bosch

We smullen van tarbotine, eendenborstfilet en een goddelijk dessert met onder meer witte chocolademousse. Moe en voldaan rollen we aan het eind van de avond terug richting ons hotel, om daar op de boxsping neer te ploffen.

Zondags genieten bij The Duke

De volgende ochtend worden we niet helemaal fit wakker. De locatie van het hotel – midden in het centrum – heeft voor- en nadelen: je zit lekker centraal, maar op uitgaansavonden kan je nachtrust nog weleens worden verstoord door uitgaand publiek.

Dat is niet ideaal, maar niet het eind van de wereld: ik spring gauw onder de regendouche om wakker te worden en verheug me vast op het ontbijt. Dat is namelijk altijd een reden om voor wakker te worden: ik hou van ontbijtbuffetten in hotels!

Wat te doen in Den Bosch? Overnacht in The Duke Hotel Den Bosch

Ook het buffet van The Duke stelt niet teleur: het bescheiden aanbod van vers brood, croissantjes, eitjes, beleg en yoghurt met een ruime keuze aan zogeheten super foods om je ochtend goed mee te beginnen, zorgen voor een goede start van de dag.

Ook het buffet van The Duke stelt niet teleur: het bescheiden aanbod van vers brood, croissantjes, eitjes, beleg en yoghurt met een ruime keuze aan zogeheten super foods om je ochtend goed mee te beginnen, zorgen voor een goede start van de dag.

Boek zelf een overnachting bij The Duke Boutique Hotel Den Bosch

Wat een heerlijke manier om een zondag mee te beginnen! Ik kan er de rest van mijn zondag nog goed op teren. Net als op het fijne gevoel dat ‘s-Hertogenbosch me gaf.

Reden te meer om binnenkort eens terug te gaan en zonder afleiding alleen maar te genieten van deze Brabantse parel.

Hoe zou jij 24 uur in Den Bosch doorbrengen? En heb jij nog leuke tips en activiteiten om wat te doen in Den Bosch?

13 reacties
 1. Haha wat leuk om verhaaltjes van anderen te lezen wanneer ze jouw “hometown” bezoeken. Den bosch heeft inderdaad een heerlijk sfeertje :) fijn om te lezen dat het fiasco met de portemonnee je korte reis niet heeft verpest!

 2. Wat balen van je portemonnee zeg, voor de rest ziet je dag er wel erg leuk uit! Zelf zit ik op kamers in Den Bosch en het is een erg leuke stad.

 3. Wat een leuk verslag over onze stad, nog een leuke tip voor een volgend bezoek: Het Bossche Kwartier, hier vindt je allerlei speciaalzaken op culinair – en fashion gebied.

 4. Altijd leuk om te zien wat mensen doen als ze als toerist op bezoek zijn in jouw thuisstad! Fijn dat je het naar je zin hebt gehad, ondanks het portemonneeverhaal! Hoop dat je er ondanks dat toch nog een beetje van hebt kunnen genieten :) (En dan de volgende keer ook echt nog even écht naar Dit, alleen al het lezen van de kaart is leuk!)

 5. Je hebt een leuk verslag gemaakt van een leuk weekend in Den Bosch al was het begin wat minder leuk voor je. Vroeger toen ik nog in Brabant woonde kwam ik er regelmatig maar ik ben er nu al veel te lang niet meer geweest. Als ik de foto’s zo bekijk begint er wel iets te kriebelen.

 6. Oeh nu wil ik ook weer!! :D En… gelukkig had je je portemonnee ook weer terug, pfiej!

 7. Ik was er vorig jaar in het najaar op een zonnige dag; heerlijke stad. Ik hield mij al weken voor om de Bossche bol te proberen en ben het alsnog vergeten. Excuus om weer een keertje langs te rijden ;-)

 8. Den Bosch: zó een leuke stad! Ik ben er een aantal keer geweest met een heel goede vriendin, die daar in de buurt woont. Lekker thee drinken op leuke terrasjes, beetje shoppen en natuurlijk Bosche Bollen eten :D

 9. Ah! Het vervolg. Goed te lezen dat je je hebt vermaakt. Je geeft goede tips, ik zou die nog wel ver kunnen aanvullen, maar zal me beperken ;-). Als je van natuur houdt zijn er verschillende mooie gebieden dicht tot vrij dicht bij het centrum: Het Gement en De Moerputten (mijn favoriet). Voor cultuurliefhebbers is er Het Noordbrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center. Er is lekker ijs (Frezzo en Zammateo). Leuke winkeltjes in de Vughterstraat. En een heuse parkbrug!
  En niet te vergeten: de officiële naam van de stad is ‘s-Hertogenbosch. Deze gemeente heeft er voor gekozen de oude benaming officieel te maken. Den Haag heeft dat niet gedaan met ‘s-Gravenhage. En zeg nou zelf, ‘s-Hertogenbosch klinkt toch veel bourgondischer? ;-)

  1. Dank je wel voor je tips! Een volgende keer hoop ik ook wat meer tijd door te brengen (en vooraf niet mijn portemonee kwijt te raken ;)) zodat ik meer van de stad kan ontdekken. Want zoals gezegd, het was nu te kort!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen