Wat te doen in Tilburg deze zomer? Toffe tips!

Wat te doen in Tilburg deze zomer? 11 Toffe tips!

Van industriestad naar bruisende vakantiestad: studentenstad Tilburg maakte de afgelopen jaren flink wat ontwikkelingen door. Met deze toffe tips weet je precies wat te doen in Tilburg deze zomer!

Wat te doen in Tilburg deze zomer

“Heb je zin om Tilburg op een bijzondere manier te ontdekken?” Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Natuurlijk maak ik graag kennis met een voor mij nieuwe stad. Want hoewel ik de afgelopen jaren met enige regelmaat genoot van de Brabantse gastvrijheid, stond Tilburg nog niet eerder op de agenda.

Mijn tips voor vakantiestad Tilburg

Tilburg is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt voor een weekendje weg. Toch kan ik het je van harte aanbevelen! Deze voormalige industriestad heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een plek waar creatieve ideeën de ruimte krijgen.

Ook deze zomer is er genoeg te doen. In een zomer waarin we met z’n allen toch vooral in eigen land op ontdekkingstocht gaan, zal vakantiestad Tilburg je verrassen, zeker met deze toffe tips.

1. Bezoek de Piushaven

Deze oude industriehaven is anno 2020 een plek om gezien te worden: de Piushaven is een bonte verzameling van horeca en entertainment aan het water. Hier liggen jachtboten aangemeerd naast opblaasbootjes en terrasbezoekers. Zwemmen mag er officieel niet, met je benen uit een bootje op het water kan natuurlijk wel.

De ‘culinaire boulevard’ van Tilburg is tegenwoordig thuishaven voor restaurants, koffiezaakjes en hippe winkels.

  • Restaurant RAK (Hopliedenkade 249) – Heerlijk zitten aan het water met een drankje en hapje van een internationale kaart
  • Stadsbrouwerij 013 (Piushaven 1) – Lekkere biertjes en gerechtjes met uitzicht op het water en de ketels

Wat te doen in Tilburg: bezoek de PriushavenWat te doen in Tilburg: bezoek de Priushaven

Lekker dobberen op het water in de Priushaven ©watzijzegt.com

2. Bezoek Bibliotheek LocHal

Designliefhebbers willen een bezoek aan de bibliotheek in Tilburg niet overslaan. De Tilburgse bibliotheek LocHal is namelijk gevestigd in een voormalige locomotiefhal en sleepte inmiddels al diverse prijzen in de wacht. Het ontwerp was winnaar van The Plan Award en Beste Gebouw van het Jaar 2019 en werd ook al genomineerd voor een Dutch Design Award en Gulden Feniks.

3. Haal een ijsje met gedurfde smaken in deze voormalige treinwagon

Wie verzot is op softijs én wel zin heeft in gedurfde smaakcombinaties moet zeker even naar Softy’s. Deze ijscobar serveert vers softijs van lokale melk met bijzondere toppings. Wat is bijzonder? Nou, heb jij al eens en softijsje met aardbeien en olijven geproefd? Of een met bacon, eggs & cornflakes?!

Naast de ijsjes is de locatie tof: Softy’s is gevestigd in een oude treinwagon in de Spoorzone, aan de noordzijde van het station. Hier vind je ook Eetbar De Wagon, een eetcafé dat zich bevindt in twee treinstellen uit 1930.

Adres: Burgemeester Brokxlaan 1041, 5041 RP Tilburg

Wat te doen in Tilburg deze zomer: bestel bijzonder softijs bij Softy's

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NATASJA | WAT ZIJ ZEGT | BLOG (@natasjadb) op

Als liefhebber van hartige snacks koos ik natuurlijk voor het softijs met olijven (om na twee happen meteen een herinnering aan Tilburg op mijn broek achter te laten)

4. Vier de zomer in het Spoorpark

Luide muziek schalt door de lucht, kinderen rennen gierend van de lach door het water en de snikhete zon weerhoudt mensen er niet van hun barbecue op te stoken. Welkom in het Spoorpark! Dit voormalige VGL-terrein middenin het centrum van Tilburg maakt deel uit van de spoorzone en is het resultaat van een burgerinitiatief.

Nu is het een prima plek om met je kleedje op het gras te gaan liggen, af te koelen in het water of lekker te picknicken. Geen zin om je eigen versnaperingen mee te nemen? Ga dan naar T-Huis, waar je koele drankjes en lekkere broodjes kunt bestellen. Of, als het wat later op de avond wordt, taco’s bij de Taco-bar.

Adres: Spoorpark Tilburg, 5038 LS Tilburg – dagelijks geopend van 8.00 – 23.00 uur

Wat te doen in Tilburg: vier de zomer in het spoorparkWat te doen in Tilburg: vier de zomer in het Spoorpark

Ook tof: naast het park ligt Stadscamping Tilburg met kampeerplekken voor zo’n 25 tenten en 10 campers. Ook kun je er een kant-en-klare tipi of houten camper huren vanaf €35,50 per nacht.

5. Beklim de Kempentoren

Als je dan toch in het Spoorpark bent en geen last hebt van hoogtevrees, sla je de Kempentoren niet over. Voor €1,50 (alleen te betalen met pinpas) kun je de ruim 30 meter hoge toren beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Wat te doen in Tilburg: vier de zomer in het spoorpark

6. Drink trappistenbier bij het Proeflokaal

Wist je dat er wereldwijd slechts 14 erkende trappistenbrouwerijen zijn? Reden temeer om neer te ploffen bij het Proeflokaal. Technisch gezien niet in Tilburg – Abdij de Koningshoeven ligt net buiten de stad in Berkel-Enschot – wel een aanrader als je Tilburg bezoekt.

Het Proeflokaal hoort bij het Trappistenklooster en serveert hier La Trappe Trappist uit eigen brouwerij. Het dankt haar naam aan het oude gebouw waar de Trappistenbieren van La Trappe door monniken werden getest op geur, smaak, helderheid en kwaliteit. Nu kun je er in de prachtige kloostertuin genieten van een heerlijke lunch, hapjes én natuurlijk de trappistenbiertjes.

Adres: Eindhovenseweg 3, 5056 RP, Berkel-Enschot

Wat te doen in Tilburg: bezoek het proeflokaal van Abdij de Koningshoeven Wat te doen in Tilburg: bezoek het proeflokaal van Abdij de Koningshoeven Wat te doen in Tilburg: bezoek het proeflokaal van Abdij de Koningshoeven

Even afkoelen met een La Trappe Puur in het Proeflokaal van Abdij Koningshoeven (de volledige naam luidt Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven)

7. Waan je koningin van een luchtkasteel

Luchtkasteel klopt niet helemaal, toch heeft Huize Moerenburg er wel iets van weg. In het gelijknamige landschapspark steken de roestige contouren sterk af tegen de rest de omgeving. Het kunstwerk staat op exact dezelfde plek als het vroegere landhuis uit de veertiende eeuw, toen een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg.

Je vindt Moerenburg aan de zuidoostelijke stadsrand van Tilburg.

Wat te doen in Tilburg: Huize Moerenburg aan de rand van Tilburg

8. Ontdek street art en cultuur in de Spoorzone

Het gebied rondom het centraal station van Tilburg bestond vroeger vooral uit industrie waar je niet per se wilde rondhangen. De afgelopen jaren werd er grondig gerenoveerd en schieten de creatieve hotspots uit de grond.

De LocHal bijvoorbeeld: dit futuristische gebouw was vroeger een werkplaats waar locomotieven werden gerepareerd. Nu is het een cultureel centrum met onder meer een bibliotheek en flex-werkplekken dat al diverse prijzen won. Ook vind je hier horeca als RAW, waar je voor lunch, diner en borrel terecht kunt.

Wat te doen in Tilburg deze zomer: verken de Spoorzone

In de Spoorzone is ook toffe street art te vinden

9. Verdwaal in het geheimzinnige Meta Maze van Doloris

Doloris’ Meta Maze is een kunstzinnig en geheimzinnig doolhof. Zo geheimzinnig dat je er geen foto’s of filmpjes van zult vinden: je moet namelijk je horloge en telefoon afgeven voor je naar binnen mag! Met een gouden muntje in je hand (en een blinddoek om je hoofd) word je naar de ingang van het doolhof begeleid. Vervolgens kun je verdwalen en vergapen in maar liefst 40 verschillende kamers!

Wees gerust, ondanks alle geheimzinnigheid is het geen spookhuis en ligt de nadruk op jezelf laten verrassen en tijd en de buitenwereld even buiten sluiten. Hoe snel je weer buiten staat, hangt af van jezelf. Sommige mensen staan binnen 20 minuten weer buiten, anderen blijven tot wel 2 uur ronddwalen.

Tip: Het Meta Maze is te bezoeken door iedereen vanaf 12 jaar oud. Trek comfortabele kleding en schoenen aan waarin je makkelijk kunt bewegen. Hou er ook rekening mee dat je één voor één naar binnen wordt gelaten maar in het doolhof wel anderen kunt tegenkomen. 

Adres: Spoorlaan 21, 5038 CB Tilburg – Tickets kosten €19-€21,- en meer informatie: www.doloris.nl/meta-maze

Wat te doen in Tilburg: bezoek Doloris' Meta Maze

10. Geniet van cocktails & street food op Doloris’ Rooftop

Eenmaal ontsnapt uit de Meta Maze kun je even bijkomen op het dakterras van Doloris, naar eigen zeggen de grootste rooftopbar van de Benelux. Op de kaart staan smakelijke, internationale street food gerechten waar je zowel tijdens de lunch als diner van kunt genieten. Het dakterras bevindt zich op 20 meter hoogte dus fantastisch uitzicht over de skyline van Tilburg is gegarandeerd. ‘s Avonds zie je hier de zon ondergaan, terwijl een dj zomerse tunes verzorgt.

Adres: Spoorlaan 21, 5038 CB Tilburg

Wat te doen in Tilburg: bezoek Doloris' Meta Maze

12. Stap op een e-step

Fietsen door Brabant is leuk maar er zijn nog zoveel andere opties! Vraag jij je af hoe je al deze plekken in Tilburg binnen een dag kunt bezoeken? Een toffe manier om een stad te verkennen is per e-step! Ideaal om op zomerse dagen in lekker tempo grotere afstanden af te leggen in de frisse buitenlucht.

In Tilburg kun je deze elektrische steps huren bij Mercure Hotel Tilburg Centrum. De e-steps gaan maximaal 25 kilometer per uur en huur je al een step voor €5,- voor 1 uur tot €20 voor een hele dag. Ik was vooraf even bang voor flink gezwabber, het bleek echter heel gemakkelijk en comfortabel om op rond te crossen.

Adres: Citysteps (bij Mercure Hotel Tilburg Centrum), Heuvel 375038 CP Tilburg

Wat te doen in Tilburg deze zomerWat te doen in Tilburg deze zomer? 10 Toffe tips!

Meer ontdekken in Brabant?

Breng jij deze zomer nog een bezoek aan Tilburg?

Met dank aan Citymarketing Tilburg en Fotografille

Dit wil je wellicht ook lezen