Wat te doen in Oostende: Oostende city guide

De Belgische kustplaats Oostende is de ideale combinatie van stad en strand, perfect voor een paar dagen weg. Wat te doen in Oostende, ontdek het met deze tips.

Wat te doen in Oostende

Oostende is wellicht niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een bezoek aan België. Het heeft lang niet dezelfde charmes als bijvoorbeeld Antwerpen of Gent, twee geliefde bestemmingen voor een stedentrip bij onze Zuiderburen. Voor liefhebbers van strand, zee, gastronomie en cultuur is het Belgische badplaats Oostende een prima uitvalsbasis voor een paar dagen weg.

Mijn Oostende City Guide

Deze Stad aan Zee biedt namelijk bijna alles, van culinair genieten bij toprestaurants tot uitwaaien aan de kust. Onlangs beleefde ik het zelf al; allerhande dingen om te doen tijdens een weekendje uitwaaien in Oostende. Wat doen in Oostende, mijn tips.

Bewonder de Sint-Petrus-en-Pauluskerk

De Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende is een neogotische kerk uit 1905. De indrukwekkende buitenkant en de prachtige gebrandschilderde glas-in-loodramen zijn het bekijken waard.

Bewonder de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende

Culinair genieten tijdens À L’Ostendaise

Van eind juni tot eind september vindt een speciaal culinair evenement plaats waarbij culinaire liefhebbers de Oostende gastronomie door de ogen van vissers kunnen (her)ontdekken. Vlaamse vissers dagen Oostende chef-koks elke maand weer opnieuw uit om creatief aan de slag te gaan met vis- en schaaldieren van eigen zeebodem, de zogeheten À L’Ostendaise.

Het resultaat? Een speciaal vis-menu dat vier weken op de kaart van de deelnemende restaurants staat. Op sommige dagen schuift de visser zelfs aan tafel aan om te vertellen over zijn leven op zee. Behalve proeven van heerlijke vismenu’s, kan je deelnemen aan ‘De Visveiling achter de schermen’, maritieme wandelingen en meer activiteiten rondom de visserswereld.

Eten bij Bistro Mathilda

Met het Ontdekken & Proeven menu van Bistro Mathilda maak je kennis met alles wat Oostende culinair te bieden heeft: verse vis, lokale ham, hippe desserts en goede wijnen. Voor €35 krijg je een amuse, drie gangen en drie wijntjes voor je neus. Smakelijke aanrader.

Bistro Mathilda, Leopold II-laan 1
8400 Oostende (+32 59 51 06 70)
www.bistromathilda.be

Bistro Mathilda Oostende

Volg de Marvin Gaye Midnight Love Tour

Bijna iedereen kent soul singer Marvin Gaye. Maar wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat deze Amerikaanse ster de roem in zijn thuisland ontvluchtte en in Oostende op zoek ging naar rust. Tijdens zijn verblijf bij een Vlaams gezin vindt hij ook die rust en schrijft hij er uiteindelijk zelfs zijn hit Sexual Healing.

Met de Midnight Love Tour ga je zelf op stad met een audiogids en wandel je in eigen tempo langs tal van voor Gaye belangrijke plekken in Oostende. Lees meer over deze digitale audiotours via Visit Oostende.

Verken Zeilschip Mercator

Zeilschip Mercator werd gebouwd voor rekening van de Belgische Staat en is misschien wel het bekendste schip van België. Deze driemaster uit 1932 ligt afgemeerd in de jachthaven – tussen het station en het stadhuis – en fungeert inmiddels als museumschip. Het is een beschermd monument en is overdag te bezoeken.

Voor meer informatie over je bezoek, kun je terecht op www.visitoostende.be/nl/mercator.

Wat te doen in Oostende: Verken Zeilschip Mercator

Street art in Oostende

Door heel Oostende zijn inmiddels tientallen prachtige muurschilderingen te vinden, sommige tot wel 40 meter hoog. Tijdens het zomerse kunstfestival The Crystal Ship worden elke zomer – al sinds 2016 – door inmiddels tientallen internationale artiesten nieuwe muren beschilderd. Bekijk alle locaties van de street art in Oostende via Google Maps.

Winkelen in Oostende

Voor de mooiste schoenen en merkkleding ga je naar de Adolf Buylstraat, het New York van Oostende. Originele cadeaus shop je in de Christinastraat terwijl de Witte Nonnenstraat een paar van de oudste speciaalzaken en boetieks van de stad huist.

Wandelen langs de Visserskaai

De Visserskaai is de kade die grenst aan het centrum van Oostende. Naast wandelaars & fietsers die hierlangs van station naar stad fietsen, vind je hier talloze viskraampjes en de Vistrap waar je verse vis kunt kopen.

Wat te doen in Oostende (foto via Unsplash)Vismarkt Oostende

De Vistrap is de vismarkt van Oostende waar de verse vangst van de dag verkocht wordt. Deze openlucht-vismarkt bevindt zich op de kaai ten noorden van de haven. In de zomer is dit dé plek om overheerlijke Noordzeegarnalen te kopen. De vistrap is dagelijks geopend, behalve tijdens kerst, Nieuwjaar en wanneer er storm op zee is geweest.

Uitwaaien op het strand van Oostende

Bij een bezoek aan een badplaats mag uitwaaien op het strand natuurlijk niet ontbreken. Oostende kent enkele brede, goudgele stranden met een lange boulevard en openbare voorzieningen die een dagje strand compleet maken. Snuif de zilte zeelucht op en laat de wind door je haren waaien!

Het strand van Oostende

Wat te doen in Oostende: bezoek het strandTRAVEL: Oostende diary I

Fort Napoleon

Fort Napoleon is één van de bekendste bezienswaardigheden van Oostende. Franse generaal Napoleon liet het fort optrekken in de duinen van Oostende, ter verdediging van aanvallen vanuit Engeland. Het lag zwaar onder vuur maar was verder van weinig betekenis in de veldslagen van de kleine generaal. In de loop van de eeuwen raakte het fort verwaarloosd. Sporen van krakers en graffiti herinneren aan vervlogen tijden.

Inmiddels is het fort historisch erfgoed en te bezoeken. Met een iPod in de hand kun je op eigen tempo het fort door wandelen, waar met enige regelmatig kunsttentoonstellingen en zelfs concerten worden gegeven, zoals tijdens ons bezoek.

Vuurtoren Lange Nelle

De vuurtoren van Oostende is 65 meter hoog, telt 324 treden en leidt sinds 1949 de vissers veilig de haven binnen. Deze vuurtoren, beter bekend als “Lange Nelle”, is een van de laatste vuurtorens voor de Belgische kust en werkt volledig automatisch. Helaas niet toegankelijk voor publiek maar je kunt haar wel van een afstandje bewonderen.

Bekijk de Oostende vuurtorenWat te doen in Oostende: Oostende city guide

Lees ook mijn reisverslag over Oostende: Reisverslag: mijn verblijf in Oostende

Wat zijn jouw leukste tips om te doen in Oostende?

12 reacties
    1. Haha! Denk ook dat het mooie weer meespeelde hoor! Vraag me af of ik het tijdens grijze, natte dagen ook zo fijn zou vinden… dan is het een stuk stiller & saaier vermoed ik.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen