Mooi Veluwe: genieten van comfort, wellness en natuur

Wandelen in het Speulderbos en Sprielderbos [Veluwe]

Wandelen in het Speulderbos en Sprielderbos is een aanrader voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Eeuwenoude ‘dansende’ bomen en bijzondere flora en fauna. Ga jij binnenkort wandelen in het Speulderbos op de Veluwe?

Wandelen in het Speulderbos op de Veluwe

Midden op de Veluwe ligt het Speulderbos, samen met het naastgelegen Sprielderbos, één van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer en de natuur krijgt hier volop de ruimte haar eigen gang te gaan. De informele titel ‘Mooiste bos van Nederland’ dankt het onder meer aan de ‘dansende bomen’. Deze eeuwenoude eiken hebben zich door de jaren heen in bochten – om en rond elkaar – gewrongen.

Wat kom je tegen tijdens een Speulderbos wandeling?

Boswachterij Speulder- en Sprielderbos bestaat uit twee soorten bossen: ‘het donkere bos’ met douglas- en fijnsparren en het ‘lichte bos’ met dennen en berken. Sommige delen van het bos krijgen nauwelijks daglicht. In andere delen lijken de bomen in de heiige nevel haast te dansen.

Tijdens een wandeling door het Speulderbos kun je ook diverse dieren in het wild spotten, zoals reeën, wilde zwijnen, vossen en diverse vogelsoorten. Het bos heeft ook verschillende cultuurhistorische elementen die de geschiedenis van het gebied weerspiegelen. Zo zijn er resten van oude akkers en veldwegen, en zijn er enkele grafheuvels en grafzerken te vinden.

Wandelen in het Speulder- en Sprielderbos

Niet alleen fijn voor boswandelingen, het vormt ook een ideaal thuis voor herten, dassen en wilde zwijnen. Met een beetje geluk zie je die zelfs – net als ik – overdag door het bos rennen.

Het Solse Gat

In het bos ligt een verzonken gat; over het ontstaan doen verschillende verhalen de ronde. Zo zouden hier vroeger kloosterlingen teveel van de dagelijkse geneugten van het leven hebben genoten en werden zij gestraft: tijdens een stormachtige avond werd abrupt een eind gemaakt aan de ‘goddeloze feesten’ en verdween het klooster in een groot gat.

Logischer is dat deze zogeheten leemkuil is ontstaan door smeltend ijs in de ijstijd. Leemboeren groeven het gat verder uit en het Solse Gat bleef achter. Tegenwoordig is het vooral een fotogenieke spot waar wilde dieren hun dorst kunnen lessen.

Het Solse Gat in het Speulderbos

Het Solse Gat in het Speulder- en Sprielderbos (foto door K.vliet (CC BY-SA 4.0))

Boskunst in het Speulderbos

In het Speulderbos kun je ook boskunst tegenkomen. Zoals deze uitgehakte boomstam die nu als metershoge totempaal de aandacht trekt.

Boskunst in het Speulderbos

Wandelen in het Speulderbos en Sprielderbos

Een wandeling door het Speulderbos is een geweldige manier om te genieten van de natuur en te ontspannen in een rustige en vredige omgeving. Of je nu een beginner bent of een ervaren wandelaar, het Speulderbos biedt voor elk wat wils. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstocht in dit prachtige bosgebied!

Wandelroutes van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft diverse wandelroutes uitgezet door de bossen. Zo is er de Wandelroute Cultuurhistorie, een 8 kilometer lange wandeling die je langs cultuurhistorische plekken in het Sprielder- en Speulderbos leidt. Het startpunt ligt bij P-plaats Sprielderweg, Veluwe-noord; volg vanaf hier de paarse bordjes.

Waar ligt het Speulderbos en Sprielderbos? Zo kom je er

Het Speulder-en Sprielderbos liggen tussen vier plaatsen: Garderen, Putten, Ermelo en Speuld. De bossen zijn het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Goed uitgangspunt voor je wandeling is Drie, middenin het gebied. Hier kun je parkeren en (in betere tijden) terecht voor een pitstop bij ‘t Boshuis, ofwel Restaurant Boshuis Drie (Sprielderweg 205, 3852 MK Ermelo). Start je bij P-plaats Veluwe Drieseberg, kom je direct uit bij de ‘dansende bomen’.

Overnachten bij het Speulderbos? Dat kan bij Mooi Veluwe: genieten van comfort, wellness en natuur
Er zijn diverse opties om te overnachten in het buurt van het Speulderbos en Sprielderbos:
  • Camping de Drie: Wie op zoek is naar een basic slaapplek in een fantastische omgeving, zit goed bij natuurkampeerterrein Drie (Sprielderweg 207, 3852 MH Drie). Deze natuurcamping wordt beheerd door Staatsbosbeheer en heeft 43 kampeerplaatsen. Er is een sanitair gebouw met toilet en douche en een vuurhut.
  • Fletcher Hotel-Restaurant Mooi Veluwe: Vorig jaar sliep ik zelf al eens in dit Fletcher Hotel bij Putten. Dit viersterrenhotel ligt verscholen tussen het bos en heeft kamers met balkon of eigen terras. Prima uitgangspunt voor een weekendje wandelen op de Veluwe.
  • Natuurhuisjes in het Speulder- en Sprielderbos: er zijn talloze natuurhuisjes te huur in en rond de bossen op de Veluwe. Zoals dit ruime natuurhuisje in Ermelo, compleet met moderne keuken en groen dak. Of dit tiny house aan de rand van Ermelo, duurzaam ontworpen en op een fantastische plek in het bos.

Natuurhuisje in Ermelo: duurzaam tiny house

Heb jij al eens gewandeld in het Speulderbos en Sprielderbos?

1 reactie
  1. Zo leuk, dit is een plek uit mijn jeugd! Mijn oma woonde vlakbij Garderen (nu in Putten) en ik fietste er laatst nog doorheen toen we naar Putten fietsten :) Schijnbaar is Putten 1 van de meest geboekte plekken van het afgelopen jaar. Zo leuk om te zien dat iedereen nu naar mijn roots op vakantie gaat :D

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen