Ontdek de Achterhoek deze herfst (+ onze tips voor hotels in de Achterhoek) ©Sven Scholten

Ontdek de Achterhoek deze herfst (+tips voor hotels in de Achterhoek)

Dit najaar er nog even tussenuit en genieten van al het moois dat Nederland ons te bieden heeft? Dat kan uitstekend in de Achterhoek, waar je achter elke bocht weer iets nieuws ontdekt. Overnacht in de mooiste hotels in de Achterhoek en fiets of wandel dit najaar van hotel naar hotel.

Ontdek de Achterhoek dit najaar: Van hotel naar hotel door de Achterhoek

Dat ons eigen land meer dan genoeg te bieden heeft voor een heerlijke vakantie of weekendje weg, weten we inmiddels allemaal. Wil jij er dit najaar nog even tussenuit? Ga dan op ontdekking in de Achterhoek, waar je prachtig kunt fietsen en wandelen terwijl je tot rust komt in de mooiste hotels. Hotels ja, want met deze unieke hotelarrangementen ga je 3 of 4 dagen op pad terwijl je elke nacht in een ander hotel slaapt.

Gelderse streken: het bijzondere landschap van de Achterhoek

De Achterhoek is het meest oostelijke deel van Gelderland, waar het grenst aan de IJssel en Duitsland. Het is een van de vier Gelderse streken, zoals de vier regio’s waarin Gelderland grofweg is opgedeeld ook wel worden genoemd. Vanaf Utrecht is het slechts een uurtje rijden naar het hart van de Achterhoek en daarmee dichterbij dan je zult denken.

Coulisselandschap

Het bijzondere coulisselandschap van de Achterhoek wordt gekenmerkt door kleine lapjes grond met daaromheen rijen bomen, hagen en houtwallen. Het kenmerkende halfopen landschap is ontstaan door boeren die vroeger hun vee lieten grazen en daarvoor telkens een nieuw stukje weiland creëerden door oerbos te kappen.

Ontdek de Achterhoek deze herfst (en dit zijn de mooiste hotels in de Achterhoek)

De Achterhoek: In elk seizoen prachtig maar in het najaar misschien wel het allermooist, dankzij het kleurenpalet van de herfst

Mooi Achterhoek: vestingstadjes, dorpen en kastelen

De Achterhoek heeft een rijke geschiedenis en dat is overal nog duidelijk terug te zien. In Hanzesteden en vestingstadjes, waar de gevels geschiedenis schreeuwen en in musea is vereeuwigd. Bezoek bijvoorbeeld Doesburg, de allerkleinste gemeente in de Achterhoek en één van de Hanzesteden aan de IJssel. Van oudsher bekend om de mosterd en de historische gebouwen die nog altijd het aangezicht van het stadje bepalen.

Ontdek meer Gelderse steden in de Achterhoek >>

Gelderse stedentrip: Doesburg

De pittoreske Hanzestad Doesburg is kleinste gemeente van de Achterhoek

En ook buiten de stadjes is nog genoeg grandeur te vinden. Wist jij bijvoorbeeld al dat er nog tientallen kastelen te vinden zijn in de Achterhoek? Deze historische gebouwen – vaak omringd door landgoed – komen in het coulisselandschap goed tot hun recht. Ze geven je een kleine glimp in de grandeur van weleer en zijn zeker de moeite om te bezoeken tijdens je fiets- of wandeltocht.

Kastelen in Gelderland: bezoek Kasteel Huis Ruurlo in de Achterhoek

De mooiste kastelen in Gelderland: bezoek Kasteel Huis Ruurlo

Wild eten in de Achterhoek

Er zijn meer tradities die mensen naar de Achterhoek trekken: de traditie van wild eten. Wanneer in oktober de herfst zijn intrede doet, kun je overal in de streek genieten van het beste wild. Elk jaar slaan de restaurants en hotels in de Achterhoek de handen ineen om en bedenken weer uitgebreide diners, proeverijen en meerdaagse wildarrangementen.

Van hotel naar hotel door de Achterhoek

Wie optimaal wil genieten van de regio en het Achterhoekse coulisselandschap in al haar herfstpracht, kan dat nu bij uitstek doen met de nieuwe hotelarrangementen van de Achterhoekse hotels. Met deze 3- of 4-daagse arrangementen fiets of wandel je van hotel naar hotel. Onderweg ontdek je de mooiste plekjes van de Achterhoek.

Ontdek de Achterhoek deze herfst (+ onze tips voor hotels in de Achterhoek)

Fietsen van hotel naar hotel in de Achterhoek: ontdek elke dag een nieuwe plek

Na een actieve dag in de buitenlucht kom je aan in je hotel voor die nacht. Hier kun je genieten van fijne hotelfaciliteiten en een heerlijk diner. De volgende dag staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar en begin je weer vol energie aan een nieuwe dag fietsen of wandelen door de Achterhoek.

En je bagage dan?

Handig om te weten: je hoeft natuurlijk niet zelf te sjouwen met je bagage want het vervoer van je bagage wordt geregeld! Deze wordt iedere dag van hotel naar hotel gebracht. De routes die je volgt, zijn gebaseerd op het uitgebreide fiets- en wandelnetwerk in de Achterhoek. Ze zijn makkelijk aanpasbaar naar eigen wens, wanneer je bijvoorbeeld langer wil wandelen of juist een relax-dag wil.

Wil je een (elektrische) fiets huren? Ook dit is mogelijk. Vermeld dit bij je reservering en je wordt geïnformeerd over de mogelijkheden.

Onze tips voor hotels in de Achterhoek

De hotels in de Achterhoek hebben voor iedereen een passend arrangement samengesteld. Zo zijn er wandel- en fietsarrangementen die je langs historische stadjes, kastelen of juist door mooie landschappen leiden. De arrangementen zijn daarnaast afgestemd op locatie, culturele interesse of hebben een focus op culinair genieten.

Verblijf je liever midden in de natuur of juist in de stad? Je hebt de keuze uit verschillende statige panden op prachtige locaties. Wil je een sauna op de kamer? Binnenzwembad of fitnesszaal in het hotel? Of ontbijt op bed de volgende ochtend? Je kunt het net zo luxe maken als je wil; er is een passend arrangement naar elke wens.

Om je een eindje op weg te helpen, zijn hierbij vast negen prachtige hotels in de Achterhoek voor je volgende weekendje weg:

1. Boetiekhotel BonAparte

Lochemseweg 37, 7244 RR Barchem

Boetiekhotel BonAparte ligt op een van de kroonlocaties van de Achterhoek, direct aan de voet van de Lochemse berg. Je bent in slechts een paar minuten van het centrum van Lochem, terwijl grotere steden Zutphen en Deventer op zo’n 20 tot 30 minuten rijafstand liggen.

Het hotel heeft 38 luxe en eigenzinnige hotelkamers, een gerenommeerd restaurant, een brasserie, en een verwarmd zwembad met sauna en gym. BonAparte is niet voor niets al eens verkozen tot ‘Hotel van het jaar’ in Gelderland!

2. Boetiekhotel Villa Wanrooy

Grutstraat 49, 7001 BW Doetinchem

Gloednieuw, want de monumentale Stadsvilla “Villa Wanrooy” in het centrum van Doetinchem omgetoverd tot een eigentijds boetiekhotel een diepe stadstuin. Nu kun je heerlijk overnachten in een van de 7 hotelkamers. Er is een kamer naar elke smaak: letterlijk, want elke kamer is ingericht aan de hand van één van de smaken, met bijpassende kleuren en inrichting. Van Bittere Kamer tot de Zoute Kamer of de Smakenloze (verrassende) Kamer.

Op de begane grond vind je eetwinkel Van Mien. Hier is het lekkerste uit de Achterhoek en de Liemers voor je verzameld. In de eetkamer strijk je neer voor een uitgebreid ontbijt, fijne lunch en culinair diner.

Ontdek de Achterhoek deze herfst (+ tips voor hotels in de Achterhoek)

3. Landgoedhotel Woodbrooke

Woodbrookersweg 1, 7244 RB Barchem

Een groen hotel in een groene omgeving! Landgoedhotel Woodbrooke ligt midden in het bos, aan de voet van de Kalenberg bij Lochem en Zutphen. Er is een rijke historie en door de prachtige ligging wandel of fiets je zo het bos in. Ook de dorpskern van Barchem ligt op slechts een kilometer binnen wandelafstand.

De brasserie bij het landgoedhotel is Frans georiënteerd, goed voor een avond culinair genieten dus. Overnachten kan in een van de 30 kamers en studio’s.

4. De Gouden Karper

Dorpsstraat 9, 6999 AA Hummelo

Hotel De Gouden Karper in Hummelo is een van de oudste hotels van de Achterhoek; het pand zelf wordt al sinds 1642 gebruikt als herberg/bierbrouwerij. Vier eeuwen later is De Gouden Karper een van Nederlands meest bekende horecabedrijven, waar de gast tot in de puntjes wordt verwend.

De keuken van De Gouden Karper is klassiek met traditionele seizoensgerechten. ‘Wild eten in de Achterhoek’ is een begrip bij liefhebbers. Het restaurant is nationaal beroemd vanwege de wildgerechten die hier van half oktober tot eind december op de kaart staan.

Ontdek de Achterhoek deze herfst (+ tips voor hotels in de Achterhoek)

5. Landgoed Ehzerwold

Ehzerallee 14, 7218 BS Almen

Hotel Landgoed Ehzerwold ligt vlak buiten het Gelderse dorpje Almen, in de Berkelvallei van de mooie Achterhoek. Hanzesteden Zutphen en Deventer liggen in de buurt. Het hotel grenst aan natuurgebied de Velhorst. Perfect wanneer je wil wandelen of fietsen. De ruime hotelkamers zijn te vinden in de twee bijgebouwen in de parktuin hebben wij 2 bijgebouwen waar de hotelkamers zich bevinden. Het hotel-restaurant – met serre – serveert dagelijks een ontbijt en heerlijk dinerbuffet. In de gezellige bar met lounge kun je heerlijk lunchen.

6. Herberg Erve Kots

Eimersweg 4, 7137 HG Lievelde

Kom dan naar het Logement van Erve Kots, een eigentijdse hotelaccommodatie in Lievelde, voorzien van alle moderne gemakken, maar gebouwd in oude stijl. Erve Kots is een Openluchtmuseum maar heeft veel meer te bieden. Bierliefhebbers gaan voor een Bier Experience in Het Brouwhoes terwijl wildliefhebbers aan hun trekken komen in restaurant Hoofdkwartier van de Prins.

7. Stadshotel Doesburg

Contre Escarpe 32, 6981 BW Doesburg

Wakker worden in een Hanzestad met een rijke historie voor de deur? Bij Stadshotel Doesburg kun je sfeervol overnachten in één van de 24 comfortabele kamers. Het hotel ligt aan de rand van de historische stadskern, direct aan de IJssel. Doesburg telt maar liefst 150 monumenten en tijdens een wandeling door de middeleeuwse straatjes in het oude centrum zie je overal nog rijk versierde gevels, monumentale panden.

In Doesburg en de nabije omgeving is veel te beleven, de stad is een ideaal vertrekpunt voor een wandel- of fietstocht in de Achterhoek en Veluwe. Met de auto rij je in 10 minuten naar de Posbank ben en in 20 minuten ben je in Doetinchem, Zutphen of Arnhem.

Ontdek de Achterhoek deze herfst (+ tips voor hotels in de Achterhoek)

Ontdek de Achterhoek deze herfst: overnacht in Stadshotel Doesburg

8. Hampshire ‘s Gravenhof

‘s-Gravenhof 6, 7201 DN Zutphen

Hampshire Hotel –’s Gravenhof Zutphen is een historisch hotel in het centrum van Zutphen. Met 58 kamers, waarvan vier luxe suites, heb hier je een ruime keuze in kamers. Het interieur vormt een bijzondere combinatie van hedendaagse kunst die strak afsteekt tegen architectuur uit de zeventiende eeuw en schilderijen uit de zeventiende & achttiende eeuw.

Vanuit het hotel loop je zo de stad in. Wandel door de kronkelende straten en steegjes en ontdek de bekende bezienswaardigheden van Zutphen, als de Sint Walburgiskerk, de Berkelpoort en de vele hofjes.

9. Villa Ruimzicht

Ruimzichtlaan 150, 7001 CV Doetinchem

In Villa Ruimzicht draait alles om Aandacht, Ambacht en Achterhoek. Naast 42 ruime, comfortabele hotelkamers heeft het hotel twee restaurants, een kookstudio, vergaderruimtes en een verandaterras met prachtige parktuin.

Overnacht in een van de romantische kamers en geniet van een heerlijk weekend weg dit najaar. Doetinchem zelf is eeuwenoud en heeft nog tal van historische gebouwen en zelfs kastelen. Leuke winkels en smakelijke restaurants maken je verblijf in de Achterhoek compleet.

Hotels in de Achterhoek: overnachten in Villa Ruimzicht

Boek ook een hotel-naar-hotelarrangement in de Achterhoek dit najaar


Wil jij ook genieten van een paar dagen weg in de Achterhoek deze herfst? Reserveer dan een heerlijk hotelarrangement in de Achterhoek! Voor meer informatie en meer hotels kun je terecht op hotelsindeachterhoek.nl

Heb jij al plannen voor een leuke trip dit najaar?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

Dit wil je wellicht ook lezen