Wat te doen in Harderwijk

Wat te doen in Harderwijk: 6 heerlijke tips

Bijna iedereen kent Harderwijk wel van het bekende dolfinarium. Dat deze Hanzestad veel meer te bieden heeft, is minder bekend. Met deze originele tips ontdek jij snel wat te doen in Harderwijk!


Wat te doen in Harderwijk: 6 originele tips

Wat is er te doen in Harderwijk, vraag je je misschien af. Meer dan genoeg! Er is in Harderwijk echt veel meer te doen dan dat bekende waterdierenpark. Er zijn diverse musea over de geschiedenis van de stad, meer dan 100 monumenten en allerlei bezienswaardigheden die een bezoek uit waard zijn.

En ook foodies komen hier aan hun trekken. Het barst in deze culinaire Gelderse Hanzestad van de terrassen, eetwinkeltjes en eetgelegenheden. Wist jij bijvoorbeeld al dat hier maar liefst twee restaurants met Michelinsterren zijn te vinden én twee restaurants met plate Michelin, ofwel kwaliteitsvermelding door Michelin?

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Harderwijk!

Zoek jij nog een stadje in Gelderland voor een leuke stedentrip of dagje uit? Dit zijn de leukste dingen om te doen in Harderwijk!

1. Maak een HeerlijkHarderwijk stadswandeling

Harderwijk is een echte Hanzestad en heeft een rijke historie. Dat is ook terug te zien in het idyllische oude centrum, waar nog tal van historische huizen en bouwwerken zijn te vinden. De Hanzewandelroute neemt je met een app mee door Harderwijk en brengt je langs alle bijzondere hoogtepunten van de stad.

Wat te doen in Harderwijk: bezoek het historische centrum van Hanzestad Harderwijk

Wat te doen in Harderwijk: bezoek het historische centrum van Hanzestad Harderwijk

2. Bezoek het Palingmuseum

Misschien niet bij iedereen favoriet, toch is het Palingmuseum (Stephensonstraat 2) een uniek museum in Nederland. Hier leer je van alles over deze vis en hoe ‘ie wordt gevangen, de Harderwijkse visserijgeschiedenis, techniek van het roken en meer. Het Palingmuseum is een onderdeel van Dries van den Berg & Zn., een bekende vishandel in Harderwijk.

Maandag t/m zaterdag tussen 10:00-18:00 uur geopend. Voor actuele informatie bezoek je www.palingmuseum.nl.

3. Nog meer vissen bij Vischafslag Harderwijk

Wandel langs de kleine hellingkade, begroet een uitvarende botter en rust even uit op de Havendam en daarna door naar het Bottermuseum. Hier vind je de Vischafslag, een authentieke plek waar het vroeger krioelde van binnenkomende en vertrekkende vissers en kooplui en vis werd verhandeld. Nu wordt de geschiedenis er levend gehouden.

Je kunt het nu ook zelf beleven tijdens een Botter Sailing eXperience, waarvoor het museum als eens De Gouden Gelderse Roos ontving, een publiekprijs die 2-jaarlijks wordt toegekend aan een inspirerend erfgoedproject in Gelderland.

Bottermuseum, Havendijk 13, 3846 AC Harderwijk

4. Uitwaaien op het strand(eiland)

Waai uit op het aangelegde stadsstrand op Strandeiland. Genoeg zand tussen je tenen? Dan geniet je van een borrel of warme choco bij Walhalla (Strandboulevard West 1). Dit bar-restaurant ligt aan het stadsstrand en kijkt uit over het Woldermeer. Naast drankjes staan hier ook lekkere internationale gerechten op de kaart.

Ontdek ook deze duurzame activiteiten in Harderwijk voor een heerlijk dagje uit!

5. Dineren met een ster

Voor culinaire hoogstandjes reserveer je bij ‘t Nonnetje (Vischmarkt 38) of Restaurant Basiliek (Vischmarkt 57 L), beiden bekroond met Michelinsterren. Een diner bij deze restaurants staat garant voor een bijzondere culinaire ervaring. Niet zomaar voor elk weekend – je bent een behoorlijke duit kwijt voor een uitgebreid arrangement met wijn erbij – wel voor een bijzondere gelegenheid die je nog lang bij blijven.

Bij restaurants Mamta (tandoori keuken, Strandboulevard West 8) en Ratatouille (moderne Franse keuken aan de Vischmarkt 6) eet je daarnaast ook bijzonder goed. Wil je ook thuis genieten van de culinaire hoogstandjes van Ratatouille? In hun Culiwinkel scoor je onder meer dezelfde olijfolie die in het restaurant wordt gebruikt en goede flessen wijn.

6. Overnachten in stijl: hotels in Harderwijk

Wil je langer dan een dag genieten van Harderwijk? Blijf dan slapen in de Stadssuite Harderwijk* (Markt 2 a), een suite in een historisch pand in het centrum van de stad.

Of boek een overnachting in Huisje Harderwijk, een tweepersoons-vakantiehuis in een zijstraat van de prachtige Vischmarkt. Aan de achterzijde grenst het direct aan de eeuwenoude stadsmuur en vanuit dit rijksmonument wandel je zo het centrum in of binnen een paar minuten de boulevard op.

Zoek hier meer hotels in Harderwijk* >>

Heb jij Harderwijk al eens bezocht?

Meer reisinspiratie in eigen land:

1 reactie
  1. Ik ben ooit in Harderwijk geweest met een vriendin die er dichtbij woonde. Maar als ik jouw blog lees moet ik zéker nog eens die kant op. De stad ziet er heel sfeervol uit!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen